ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Σεπτέμβρη 2008
Σελ. /40
Ο σοσιαλισμός, η ελπίδα των λαών

Ο χαιρετισμός του Χουάν Κάρλος Μαρσάν Αγκιλέρα, υπεύθυνου Ευρώπης του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Κούβας

Ταμπλό αλληλεγγύης με τη σοσιαλιστική Κούβα, που δέσποζε στο χώρο της Διεθνούπολης
Ταμπλό αλληλεγγύης με τη σοσιαλιστική Κούβα, που δέσποζε στο χώρο της Διεθνούπολης
Στη μεγάλη πολιτική συγκέντρωση το βράδυ της Κυριακής στο Φεστιβάλ ΚΚΕ - ΚΝΕ, χαιρέτισε εκ μέρους της κουβανικής αντιπροσωπείας, ο Χουάν Κάρλος Μαρσάν Αγκιλέρα, υπεύθυνος Ευρώπης του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Κούβας, λέγοντας τα εξής:

«Ευχαριστούμε το ΚΚΕ για την πρόσκληση να συμμετάσχουμε σ' αυτή την εκδήλωση που γίνεται σε μια ιδιαίτερη στιγμή του αγώνα των λαών για την ειρήνη, την εξασφάλιση της διατήρησης του πλανήτη και την οικοδόμηση ενός κόσμου με περισσότερη δικαιοσύνη και ισότητα για τις σημερινές και τις μελλοντικές γενιές.

Οι εργασίες που προωθήσαμε αυτές τις μέρες και οι πολλαπλές ανταλλαγές που είχαμε, επιβεβαίωσαν τον επείγοντα χαρακτήρα που έχουν οι μάχες και οι προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας τα ΚΚ και οι προοδευτικές και επαναστατικές δυνάμεις.

Σήμερα, αντιμετωπίζουμε τις σοβαρές συνέπειες που απορρέουν από τις φιλοδοξίες του ιμπεριαλισμού των ΗΠΑ και των συμμάχων του να επιβάλουν μια παγκόσμια δικτατορία για να εξασφαλιστούν οι στρατηγικοί πόροι που τους επιτρέπουν να διατηρήσουν το σύστημα της κατανάλωσης που οδηγεί την ανθρωπότητα σε μια πολιτική, οικονομική, κοινωνική και οικολογική αστάθεια χωρίς προηγούμενο.

Πάντα έτοιμοι να αγωνιστούμε


Σαν συνέπεια των γρήγορων κλιματικών αλλαγών που υφίσταται ο πλανήτης τις τελευταίες δεκαετίες, πριν από μερικές μέρες η χώρα μας χτυπήθηκε από δύο μεγάλους κυκλώνες που προκάλεσαν μεγάλες καταστροφές στην οικονομία μας και την απώλεια επτά ανθρώπινων ζωών, όχι βέβαια χιλιάδων, χάρη στο σύστημα που έχει εκπονήσει η Επανάσταση και που εξασφαλίζει ένα σίγουρο καταφύγιο για τον κάθε πολίτη.

Εντονοι ήταν οι άνεμοι και οι βροχές και μεγάλες οι καταστροφές σε κατοικίες, καλλιέργειες, στο ηλεκτρικό δίκτυο και στις επικοινωνίες. Οσο μεγάλη και να είναι η οικονομική ζημιά, ακόμα μεγαλύτερος είναι ο κυκλώνας της λαϊκής κινητοποίησης για την αποκατάσταση των ζημιών, πράγμα που απαιτεί μεγάλες προσπάθειες. Αλλά όπως είπε και ο Κομαντάντε Φιντέλ, "οι Κουβανοί είμαστε πάντα έτοιμοι να αγωνιστούμε και να νικήσουμε, χωρίς να χάνουμε ποτέ το κουράγιο μας μπροστά στις σημερινές ή αυριανές αντιξοότητες".

Σ' αυτές τις δύσκολες ημέρες ουσιαστικά ήταν τα δείγματα αλληλεγγύης πολλών λαών, κυβερνήσεων και οργανώσεων απ' όλο τον κόσμο, τα μηνύματα υποστήριξης προς το λαό μας.

Να τερματιστεί ο εγκληματικός αποκλεισμός

Από την άλλη μεριά είχαμε την κυνική και ασυνείδητη προσφορά βοήθειας από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, τη στιγμή που εδώ και μισό αιώνα ακολουθεί μια γενοκτόνα πολιτική οικονομικού, εμπορικού και χρηματοπιστωτικού αποκλεισμού, που στόχο έχει την ανατροπή της κουβανικής επανάστασης, την εξάλειψη της ελευθερίας, της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας που εξασφαλίσαμε μετά από σχεδόν 100 χρόνια αγώνα.

Ενα άλλο παράδειγμα που δείχνει τον εγκληματικό χαρακτήρα και την ανηθικότητα της κυβέρνησης των ΗΠΑ, είναι η απελευθέρωση γνωστών τρομοκρατών που ζουν στη χώρα της, ενώ κρατάει άδικα φυλακισμένους εδώ και 10 χρόνια 5 συμπατριώτες που αγωνίζονταν ενάντια στις τρομοκρατικές δραστηριότητες που χωρίς καμιά τιμωρία οργανώνονται ενάντια στην Κούβα από το έδαφος των ΗΠΑ.

Ο λαός μας και χιλιάδες φωνές σ' ολόκληρο τον κόσμο, απαιτούν τον τερματισμό του εγκληματικού αποκλεισμού, την άμεση απελευθέρωση των πέντε ηρώων μας και την καταδίκη των δολοφόνων, τρομοκρατών και εγκληματιών που έχουν την πλήρη υποστήριξη και βρίσκουν καταφύγιο στις ΗΠΑ.

Εχουμε κατακτήσεις

Ωστόσο, παρά τις δυσκολίες που συνεπάγεται ο αποκλεισμός, καταφέραμε στη διάρκεια αυτών των 50 χρόνων να αντισταθούμε, να αγωνιστούμε και να νικήσουμε αυτές τις αντιξοότητες, γιατί έχουμε την υποστήριξη της πλατιάς πλειοψηφίας του λαού, την εμπιστοσύνη στο Κόμμα και στην καθοδήγηση των ηγετών μας.

Με τα πολιτικά μέτρα και αποφάσεις που πήραμε αυτά τα δύσκολα χρόνια, πετύχαμε να διατηρήσουμε τις κύριες κατακτήσεις της Επανάστασης, να φτάσουμε μια σταθερή οικονομική άνοδο, να διευρύνουμε τις επενδύσεις στον κοινωνικό τομέα, να εδραιώσουμε την επιστημονική έρευνα, να βελτιώσουμε τις υπηρεσίες Υγείας και Παιδείας, να μειώσουμε τη βρεφική θνησιμότητα μέχρι το 5,3 στα 1.000 βρέφη που γεννιούνται ζωντανά (πιο χαμηλή από τις ΗΠΑ) και να αναπτύξουμε νέους τομείς, όπως είναι ο τουρισμός, η πληροφορική, η βιοτεχνολογία κ.ά.

Αλληλέγγυος διεθνισμός

Μια άλλη αξία που σφυρηλάτησε η Επανάσταση στο λαό μας είναι το διεθνιστικό πνεύμα. Σήμερα, πάνω από 50 χιλιάδες Κουβανοί προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε 99 χώρες του κόσμου. Στην Κούβα σπουδάζουν δωρεάν 31.000 νέοι που προέρχονται από 123 χώρες, στην πλειοψηφία τους ιατρική. Απέκτησαν την όρασή τους πάνω από 1,3 εκατομμύρια άνθρωποι από τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική σαν αποτέλεσμα της Επιχείρησης Θαύμα, και με μια μέθοδο που επεξεργάστηκαν Κουβανοί ειδικοί, 3,2 εκατομμύρια πολίτες από 24 χώρες έμαθαν να γράφουν και να διαβάζουν τα τελευταία 4 χρόνια.

Η αντίσταση της Κουβανικής Επανάστασης στην εχθρότητα του ιμπεριαλισμού και ο αλληλέγγυος διεθνισμός είναι η μεγαλύτερη συμβολή της χώρας μας στις διαδικασίες των αλλαγών που συντελούνται σήμερα στη Λατινική Αμερική, που αποδείχνουν ότι τα ιδανικά για τα οποία σκοτώθηκε στη μάχη ο Τσε Γκεβάρα είναι σήμερα πιο επίκαιρα και ζωντανά από ποτέ.

Το προχώρημα και η ενδυνάμωση της Μπολιβαριανής Επανάστασης στη Βενεζουέλα, οι κατακτήσεις της επαναστατικής διαδικασίας στη Βολιβία και οι νίκες των αριστερών και προοδευτικών κυβερνήσεων σε διάφορες χώρες της περιοχής, είναι δείγμα για την ισχύ που έχουν τα ιδανικά της απελευθέρωσης του Μπολίβαρ, του Μαρτί και του Τσε Γκεβάρα.

Ανάγκη η ενότητα

Ενώ ο ιμπεριαλισμός εξάγει τις φιλοδοξίες του, τους πολέμους και την καταστροφή του πλανήτη μας, ο σοσιαλισμός αυτόν τον καινούριο αιώνα, αποτελεί την ελπίδα για την οικοδόμηση ενός κόσμου της ειρήνης, της δικαιοσύνης και της ισότητας όλων. Γι' αυτό είναι ανάγκη να ενισχύσουμε την ενότητα και τους δεσμούς αλληλεγγύης ανάμεσα στις οργανώσεις μας και στην προοδευτική και επαναστατική κοινότητα σε ολόκληρο τον κόσμο.

Μπροστά στην έντονη αντικομμουνιστική εκστρατεία που συντελείται σε παγκόσμιο επίπεδο και στις προσπάθειες να υποτάξουν το αγωνιστικό πνεύμα μας, ας αντιτάξουμε την υπεράσπιση των ιδανικών μας και την πεποίθησή μας ότι μπορούμε να κατακτήσουμε την πλήρη δικαιοσύνη.

Εκφράζουμε και πάλι τις ειλικρινείς ευχές μας στο ΚΚΕ για την 90ή επέτειό του και στην ΚΝΕ για τα 40 χρόνια από την ίδρυσή της. Τους ευχόμαστε νέες, ακόμα μεγαλύτερες νίκες στη δουλειά τους.

Ζήτω η διεθνιστική αλληλεγγύη.

Σοσιαλισμός ή θάνατος.

Θα νικήσουμε!»



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ