ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Σεπτέμβρη 2008
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΥΚΛΩΜΑ ΚΑΥΣΙΜΩΝ
Μοναδική επιδίωξη τα υπερκέρδη

Δεν ανακοινώθηκαν χτες οι τιμές στις βενζίνες, λόγω τεχνικού προβλήματος. Με βάση τις τιμές διυλιστηρίου πρέπει να είναι κάτω από 1 ευρώ το λίτρο

Την πορεία των διεθνών τιμών του πετρελαίου θεωρεί υπεύθυνη για τις υψηλές τιμές της αμόλυβδης βενζίνης στην Ελλάδα, ο Σύνδεσμος Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών, παρότι, με δεδομένο ότι οι λεγόμενες διεθνείς τιμές έχουν μειωθεί σημαντικά, στην ίδια ανακοίνωση σπεύδει να επισημάνει ότι «η τιμή του αργού πετρελαίου δεν έχει άμεση σχέση με την τιμή της αντλίας». Ο ίδιος Σύνδεσμος είχε παρέμβει την περασμένη βδομάδα με συγκεκριμένα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία, ενώ η τιμή του αργού είχε μειωθεί κατά 32,6% ανά βαρέλι, η τιμή διυλιστηρίου είχε μειωθεί μόλις κατά 4,2% και η τιμή πρατηρίου μόλις κατά 6,1%. Τα στοιχεία «φωτογράφιζαν» τα διυλιστήρια, ΕΛΠΕ κυρίως, αλλά και τη ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ, που καταγράφουν τεράστια κέρδη εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, καλυπτόμενα πίσω από την αύξηση των διεθνών τιμών του πετρελαίου, για να αιτιολογήσουν τις συνεχείς ανατιμήσεις στη βενζίνη. Τώρα, ο Σύνδεσμος επανέρχεται για να δηλώσει ότι συνεχίζεται η «παραπληροφόρηση».

Ο βασικός λόγος για τις αλλεπάλληλες δημόσιες παρεμβάσεις κυβέρνησης, διυλιστηρίων, πρατηριούχων και εταιρειών εμπορίας το τελευταίο διάστημα είναι η αύξηση της λαϊκής δυσαρέσκειας, καθώς η τιμή της βενζίνης όχι μόνο δεν ακολουθεί την πτώση των διεθνών τιμών του πετρελαίου, αλλά, με μια έννοια, ακολουθεί ακόμα και αντίστροφη πορεία. Είτε η βενζίνη συνδέεται με τις διεθνείς τιμές, οπότε πρέπει να μειωθεί ανάλογα, είτε δε συνδέεται, οπότε δε δικαιολογείται και δε «νομιμοποιείται» η διαρκής αύξησή της τους προηγούμενους μήνες. Η θέση των εταιρειών εμπορίας είναι ότι οι τιμές της αντλίας «δε μεταβάλλονται ποτέ με το ίδιο ποσοστό που μεταβάλλονται οι διεθνείς τιμές», επειδή παρεμβάλλεται στη διαμόρφωση της λιανικής τιμής και ο φόρος.

Ακόμη κι αν όλα αυτά είναι σωστά, οι ίδιες οι εταιρείες έχουν να διαχειριστούν ένα πολύ απλό γεγονός. Τα ΕΛΠΕ, βεβαίως καθυστερημένα, μείωσαν το τελευταίο πενθήμερο τις τιμές διυλιστηρίου κατά 18,5%. Με βάση αυτό το δεδομένο, η μέση πανελλαδική τιμή της βενζίνης θα έπρεπε ήδη να έχει πέσει κάτω από το ένα ευρώ το λίτρο. Τα σχετικά στοιχεία από τη μέτρηση της Παρασκευής του υπουργείου Ανάπτυξης έπρεπε να δημοσιοποιηθούν χτες, αλλά λόγω «τεχνικού προβλήματος» αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα, οπότε θα δοκιμαστούν οι θεωρίες στην πράξη.

ΕΛΠΕ

Τα «Ελληνικά Πετρέλαια» ανακοίνωσαν χτες ότι μετά από διεθνή διαγωνισμό μεταβίβασαν τα δικαιώματα έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων που κατείχαν στη Λιβύη, στον όμιλο «GDF Suez», έναντι 104 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, θα καταβληθούν 20 εκατ. δολάρια για την κάλυψη του ερευνητικού κόστους των ΕΛΠΕ στα συγκεκριμένα κοιτάσματα για το 2008. Τα ΕΛΠΕ συμμετείχαν κατά 20% σε κοινοπρακτικό σχήμα, μαζί με τις εταιρείες «Woodside» (45%) και «Repsol» (35%).

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Σύσκεψη για την πανελλαδική κινητοποίηση

Με σκοπό την καλύτερη προετοιμασία της κινητοποίησης του πανελλαδικού κλεισίματος των καταστημάτων στις 13 του Οκτώβρη, η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ) συγκαλεί σύσκεψη τη Δευτέρα 29 του Σεπτέμβρη στις 7 το απόγευμα στα γραφεία της (Πατούσα 3 - Πλ. Κάνιγγος). Η Ομοσπονδία επισημαίνει στην πρόσκλησή της ότι τα προβλήματα των ΕΒΕ δε θέλουν, ούτε μπορούν να τα λύσουν «η κυβέρνηση της ΝΔ, που ακολουθεί την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με την οποία συμφωνεί το ΠΑΣΟΚ όπως και όλα τα άλλα κόμματα του Ευρωμονόδρομου».

Τονίζει επίσης: «Δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη στην πλειοψηφία των ηγεσιών του Συνδικαλιστικού μας Κινήματος ΓΣΕΒΕΕ - ΕΣΕΕ, που στηρίζουν ουσιαστικά η κάθε μία με τον τρόπο της την ασκούμενη αντιλαϊκή πολιτική» και καταλήγει: «Μέσα από την Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των ΕΒΕ, κλιμακώνουμε τον αγώνα μας - ανοίγουμε το δρόμο για συντονισμό της δράσης μας πανελλαδικά, δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για συμμαχία με τους εργαζόμενους και τους μικρομεσαίους αγρότες, για πιο αποτελεσματικούς αγώνες, με σκοπό την κατάκτηση λύσεων».

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Νέοι περιορισμοί για τους ψαράδες

Απαγορεύει την αλιεία ξιφία Μεσόγειο

Εγκύκλιο απαγόρευσης αλιείας του ξιφία σε όλη τη Μεσόγειο εξέδωσε η Επιτροπή Αλιείας της ΕΕ, με ισχύ από 15 Οκτώβρη έως και 15 Νοέμβρη κάθε έτους. Κατόπιν αυτού απαγορεύεται ο απόπλους των αλιευτικών σκαφών με Ειδική Αδεια Αλιείας για αλιεία Ξιφία στη Μεσόγειο, όπως επίσης και η εκφόρτωση, εισαγωγή και εμπορία ξιφία που αλιεύτηκε στη Μεσόγειο από σκάφος σημαίας οποιουδήποτε κράτους.

Η χώρα μας έχει επεκτείνει τη χρονική διάρκεια της απαγόρευσης για τέσσερις μήνες, από Οκτώβρη μέχρι Φλεβάρη, οπότε εάν κάποιο αλιευτικό σκάφος θέλει να ψαρέψει ξιφία το χρονικό διάστημα που επιτρέπεται στην ΕΕ, αλλά απαγορεύεται στη χώρα μας, θα πρέπει πρώτα να πάρει άδεια απόπλου για τα διεθνή ύδατα. Κατ' αυτόν τον τρόπο τίθεται ακόμη ένας περιορισμός στην άσκηση του αλιευτικού επαγγέλματος στη χώρα μας, αφήνοντας την αλιευτική «πίτα» του ξιφία να την καρπωθούν οι μεγάλες ευρωπαϊκές αλιευτικές επιχειρήσεις.

ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΟΠΩΡΟΚΗΠΕΥΤΙΚΩΝ
Σωρεία παραβάσεων από δύο εταιρείες

Φορολογικές και αγορανομικές παραβάσεις εντοπίστηκαν σε δύο αποθήκες οπωροκηπευτικών στην Αργολίδα από κλιμάκιο ελέγχου του υπουργείου Ανάπτυξης. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου, από τους ελέγχους που έγιναν στις επιχειρήσεις «Μητροσύλη Παν. & Μητροσύλη Αικ. ΟΕ Εκμίσθωση Ψυκτικών Θαλάμων Εμπόριο Φρούτων & Λαχανικών» (στην περιοχή Ανύφι Μιδέας Αργολίδος) και την «Ι. & Π. Παιδάκης ΟΕ» (στην περιοχή Κουτσοπόδι Αργολίδος) διαπιστώθηκε ότι:

  • Δεν είχαν εκδοθεί δίγραμμες επιταγές, ούτε είχαν γίνει πληρωμές με καταθέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς για πωλήσεις οπωροκηπευτικών, που υπερβαίνουν τα 1.000 ευρώ.
  • Υπήρχαν ελλιπή φορολογικά παραστατικά που δόθηκαν στην ΥΠΕΕ.
  • Δεν υπήρχαν δελτία εισαγωγής για προϊόντα που φυλάσσονταν στα ψυγεία.
  • Δεν υπήρχαν και ειδικές σημάνσεις για την προέλευση και ποικιλία 13 τόνων πορτοκαλιών.
  • Δεν είχαν εκδοθεί παραστατικά για πωλήσεις 89 τόνων οπωροκηπευτικών.
  • Στις εγκαταστάσεις βρέθηκαν παραγωγοί κάτοχοι αδειών λαϊκών αγορών να διακινούν προϊόντα χωρίς παραστατικά.
  • Η δεύτερη επιχείρηση λειτουργούσε χωρίς άδεια για τις εγκαταστάσεις της.

Η υπόθεση διαβιβάστηκε στον εισαγγελέα για την επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων, στην ΥΠΕΕ, στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και στις αρμόδιες νομαρχιακές υπηρεσίες.

ΕΦΟΡΙΑ
Εκκαθαριστικά σημειώματα

Την 11η παρτίδα με εκκαθαριστικά σημειώματα ταχυδρομεί τις μέρες αυτές η Εφορία. Συνολικά έχουν εκκαθαριστεί πάνω από 5 εκατ. φορολογικές δηλώσεις σε σύνολο περίπου 5,6 εκατ.

Από τα μέχρι σήμερα συγκεντρωτικά στοιχεία προκύπτουν τα παρακάτω:

  • Το μέσο δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα (ανά δήλωση) διαμορφώνεται περίπου σε 16.500 ευρώ το χρόνο
  • Στα δημόσια ταμεία - μετά τις επιστροφές σε δικαιούχους - θα εισρεύσουν πρόσθετοι φόροι 2,01 δισ. ευρώ
  • Στα χρεωστικά σημειώματα ο πρόσθετος φόρος, σε μέσους όρους, φτάνει τα 2.000 ευρώ και η μέση επιστροφή φόρου (πιστωτικά εκκαθαριστικά) σε 675 ευρώ.
ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
Σε φάση ανακατατάξεων

Ευκαιρίες για νέο κύκλο συγκέντρωσης κεφαλαίων και ανακατατάξεων γύρω και από το ντόπιο χρηματοπιστωτικό σύστημα δίνει η συνεχιζόμενη κρίση στις διεθνείς αγορές.

Ηδη και σύμφωνα με πληροφορίες κυοφορείται «κολεγιά» ανάμεσα στη «Eurobank» (όμιλος Λάτση) και τη «Citibank» (Ελλάδας) στη βάση της οποίας η δεύτερη θα αναλάβει να πουλάει στεγαστικά δάνεια της πρώτης.

Η αμερικανικών συμφερόντων τράπεζα αντιμετωπίζει προβλήματα από τη δράση της στις διεθνείς αγορές αλλά και στην Ελλάδα, όπου διέθεσε σε πελάτες της ομόλογα της Lehman, του αμερικανικού μονοπωλίου που κατέρρευσε. Στο πλαίσιο αυτό δεν αποκλείεται η πώληση μέρους του χαρτοφυλακίου της «Citibank» ή ακόμη και η αποχώρησή της από την Ελλάδα.

ΥΛΙΚΑ ΝΕΩΝ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ
Μεγάλες ανατιμήσεις και τον Αύγουστο

Συνεχίζουν να αυξάνουν με εντυπωσιακούς ρυθμούς οι τιμές των οικοδομικών υλικών, ρίχνοντας έτσι λάδι στη φωτιά του πληθωρισμού. Η ακρίβεια στα οικοδομικά υλικά εκδηλώνεται παρά τη σημαντική ύφεση που παρουσιάζει η οικοδομή το 2008 και παρά το γεγονός ότι περισσότερα από 70.000 διαμερίσματα παραμένουν κενά, λόγω της μειωμένης ζήτησης. Η εξέλιξη αυτή δε φαίνεται να είναι άσχετη από την ισχυρή μονοπώληση που κυριαρχεί και στον κλάδο της οικοδομής.

Σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, ο δείκτης τιμών για υλικά νέων οικοδομών, στο διάστημα Αύγουστος 2008 προς Αύγουστο 2007, σημείωσε εντυπωσιακή άνοδο 9,3%, έναντι ανόδου 5,9% την αντίστοιχη περίοδο 2007 προς 2006. Μέσα στο μήνα Αύγουστο (συγκριτικά με τον Ιούλη του 2008) οι τιμές στα οικοδομικά υλικά εμφανίζουν μείωση 0,5%, έναντι μηδενικής μεταβολής την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Τέλος, από τη σύγκριση των μέσων επιπέδων (σύγκριση δωδεκαμήνου Σεπτέμβρης 2007 - Αύγουστος 2008, με το προηγούμενο δωδεκάμηνο) προκύπτει άνοδος 6,4% έναντι ανόδου 6,7% κατά τα αντίστοιχα προηγούμενα δωδεκάμηνα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ