ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Σεπτέμβρη 2008
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΑΡΑΒΑΝΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Στους τόπους ιμπεριαλιστικών παρεμβάσεων

Μετά την επίσκεψη στη Συρία και στους μαρτυρικούς τόπους του Νότιου Λιβάνου, ολοκληρώνεται σήμερα η διεθνιστική αποστολή των ταξικών δυνάμεων

Στο κατεστραμμένο νοσοκομείο της Κουνέιτρα
Στο κατεστραμμένο νοσοκομείο της Κουνέιτρα
(Του απεσταλμένου μας ΚΩΣΤΑ ΤΡΑΚΟΣΑ).-

Επιστρέφει σήμερα στην Αθήνα το καραβάνι αλληλεγγύης, που διοργάνωσε το ΠΑΜΕ με τη συμμετοχή και της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ), στους βασανισμένους απ' τις συνεχείς ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις λαούς του Λιβάνου και της Συρίας. Στις αποσκευές της, η σημαντική αυτή αποστολή, δε φέρνει μόνο τις εμπειρίες που αποκόμισε απ' τις συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία, τα συνδικάτα και τους εργαζόμενους των δύο χωρών. Επιπλέον, επισφραγίζει την αναγκαιότητα έντασης της διεθνιστικής δράσης μεταξύ των εργαζομένων, της έκφρασης του προλεταριακού διεθνισμού.

Το Σάββατο και την Κυριακή, το καραβάνι του ΠΑΜΕ βρέθηκε στη Συρία, όπου επισκέφτηκε την πόλη Κουνέιτρα, που καταστράφηκε απ' τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς του 1967. Συναντήθηκε με τη Γενική Συνομοσπονδία Εργατών της χώρας, καθώς και με τον αναπληρωτή γενικό γραμματέα του κυβερνώντος κόμματος Μπάαθ. Χτες, Δευτέρα, επισκέφτηκε το Νότιο Λίβανο και τις περιοχές που βομβαρδίστηκαν απ' τα ισραηλινά αεροπλάνα, κατά τη διάρκεια του «πολέμου των 33 ημερών» - όπως έμεινε γνωστός - τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 2006.

Στη βομβαρδισμένη Κουνέιτρα

Το Σάββατο το πρωί, το καραβάνι της αλληλεγγύης πέρασε από το Λίβανο στη Συρία, όπου το υποδέχτηκαν τα μέλη των Συνδικάτων. Από εκεί, επισκέφτηκε τη βομβαρδισμένη πόλη Κουνέιτρα, στο όρος Γκολάν. Τα υψίπεδα του Γκολάν, ακόμη και σήμερα, βρίσκονται υπό ισραηλινή κατοχή, όταν, μετά τον πόλεμο των «έξι ημερών» του 1967, οι Ισραηλινοί κατέλαβαν μια σειρά από αραβικά εδάφη.

Από τη συνάντηση με τον Μοχάμαντ Σαΐντ Μπαϊμπτέν, αναπληρωτή ΓΓ του κυβερνώντος κόμματος της Συρίας Μπάαθ
Από τη συνάντηση με τον Μοχάμαντ Σαΐντ Μπαϊμπτέν, αναπληρωτή ΓΓ του κυβερνώντος κόμματος της Συρίας Μπάαθ
Εκεί τα μέλη της αποστολής είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά τις συνέπειες από την ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα. Παντού γύρω χαλάσματα, κτίρια τρυπημένα απ' τις σφαίρες των οπλοπολυβόλων, ένα ανοιχτό γήπεδο μπάσκετ διαλυμένο - βομβαρδισμένο τοπίο. Και το πιο συγκλονιστικό, η ολοκληρωτική καταστροφή του νοσοκομείου της πόλης που φιλοξενούσε τραυματίες στη διάρκεια του πολέμου. Στο κατεστραμμένο αυτό μνημείο το καραβάνι του ΠΑΜΕ κρέμασε τα πανό και τις σημαίες του.

Ηταν η δεύτερη φορά που εκπρόσωποι του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος από την Ελλάδα απέτιαν φόρο τιμής στο συγκεκριμένο χώρο. Το Σεπτέμβρη του 2005, στην αντίστοιχη αποστολή αλληλεγγύης, εργαζόμενοι σήκωσαν για πρώτη φορά τις σημαίες του ΠΑΜΕ στο κατεστραμμένο νοσοκομείο. Οπως τότε, έτσι και τώρα, ήταν μια συμβολική κίνηση, που δείχνει πως η φιλία των λαών και των εργαζομένων είναι ισχυρότερη απ' τα όπλα των ιμπεριαλιστών. Το σύνθημα «Αλληλεγγύη στην πάλη των λαών, κάτω η νέα τάξη των ιμπεριαλιστών», ακούστηκε πάνω απ' τα συντρίμμια.

Σε ειδική εκδήλωση, που διοργανώθηκε προς τιμήν του καραβανιού αλληλεγγύης, ο Μοχαμέντ Αλί, εκπρόσωπος του νομάρχη στην περιοχή, μίλησε για την ιστορία του Γκολάν. Οπως τόνισε, μετά τον δεύτερο συρο-ισραηλινό πόλεμο, το 1973, απελευθερώθηκε το 20% των εδαφών της περιοχής Γκολάν, από όσα είχαν καταληφθεί απ' το Ισραήλ το 1967. Ανάμεσα σε αυτά ήταν και η πόλη Κουνέιτρα. Ωστόσο, αποφασίστηκε να μην ανοικοδομηθεί η πόλη, «ώστε να δείξουμε στον κόσμο τη βαρβαρότητα των Ισραηλινών». «Ο αγώνας του λαού της Συρίας να φύγει ο στρατός του Ισραήλ απ' το Γκολάν, όπως και απ' όλα τα αραβικά εδάφη, είναι και δικός μας αγώνας. Είναι απαίτηση», τόνισε απ' την πλευρά του ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

Με τη Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Συρίας

Από την κατάθεση στεφανιών στο μνημείο Σάμπρα και της Σατίλα, το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής
Από την κατάθεση στεφανιών στο μνημείο Σάμπρα και της Σατίλα, το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής
Το απόγευμα της ίδιας μέρας, τα μέλη της αποστολής συναντήθηκαν με την ηγεσία της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Συρίας. Ο πρόεδρός της και πρόεδρος της ΠΣΟ, Σαμπάν Αζούζ, εξήγησε στην αποστολή ότι η Συνομοσπονδία περιλαμβάνει ένα εκατομμύριο μέλη, 200 συνδικάτα και 13 Ομοσπονδίες. Ο μέσος μισθός των εργαζομένων της χώρας, σημείωσε, δεν καλύπτει τα καθημερινά έξοδα, επισημαίνοντας τα υψηλά ποσοστά ανεργίας και πως το 60% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού ασχολείται με τη γεωργία.

Αναφερόμενος στη γενική πολιτική κατάσταση και τη στάση των ΗΠΑ, επισήμανε: «Κάθε μέρα μας κατηγορούν ότι είμαστε τρομοκράτες. Οι ΗΠΑ λένε ότι η Συρία θέλει να κατασκευάσει πυρηνικό οπλοστάσιο, όμως η Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας του ΟΗΕ λέει ότι δεν υπάρχει ούτε ίχνος».

Ο Γιώργος Μαυρίκος, γενικός γραμματέας της ΠΣΟ, επισήμανε εξαρχής ότι πίσω απ' την πολιτική του Ισραήλ βρίσκονται οι ΗΠΑ και η ιμπεριαλιστική πολιτική τους. «Σήμερα - συνέχισε - στην Κουνέιτρα είδαμε τι σημαίνει ιμπεριαλισμός, τι σημαίνει βαρβαρότητα. Ενώνουμε τη φωνή μας με τη φωνή όλων, να φύγουν οι Ισραηλινοί απ' το συριακό Γκολάν και όλα τα εδάφη της Μέσης Ανατολής». Και πρόσθεσε: «Το μέλλον ανήκει στο συνδικαλιστικό κίνημα που παλεύει, που αγωνίζεται». Από την πλευρά του, ο Γιώργος Πέρρος τόνισε πως το καραβάνι αλληλεγγύης του ΠΑΜΕ θα μεταφέρει στους Ελληνες εργαζόμενους τις βαρβαρότητες των Ισραηλινών και των ιμπεριαλιστών, καθώς και τον αγώνα των λαών της περιοχής.

Την Κυριακή, η αντιπροσωπεία της αποστολής του ΠΑΜΕ συναντήθηκε με τον Μοχάμαντ Σαΐντ Μπαϊμπτέν, αναπληρωτή γενικό γραμματέα του κυβερνώντος κόμματος Μπάαθ. Οπως τόνισε, η χώρα του δέχεται διαρκώς τρομοκρατικές επιθέσεις από το Ισραήλ, που αποτελεί δύναμη κατοχής στα υψώματα του Γκολάν.

Στο Νότιο Λίβανο

Χτες, Δευτέρα, το καραβάνι αλληλεγγύης πραγματοποίησε μια σειρά από επισκέψεις στη βασανισμένη περιοχή του Νότιου Λιβάνου. Τα τελευταία τριάντα χρόνια δέχτηκε έξι επεμβάσεις από την ισραηλινή πολεμική μηχανή, με πιο πρόσφατη αυτή του καλοκαιριού το 2006. Οι πληγές ακόμη δεν έχουν επουλωθεί. Στο Νότιο Λίβανο υπάρχουν περισσότερες από ένα εκατομμύριο βόμβες διασποράς, που οι Ισραηλινοί άφησαν κατά την τελευταία επίθεσή τους. Οπως έλεγαν στην αποστολή τα μέλη της FENASOL, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που, ακόμη και σήμερα, πολίτες τραυματίζονται από αυτές.

Το καραβάνι επισκέφτηκε τις πόλεις Σιδώνα και Τύρο. Από τη Βηρυτό, μέχρι το νότο, όλες οι γέφυρες ανατινάχτηκαν. Πλουτοπαραγωγικές πηγές καταστράφηκαν - είναι ενδεικτικό ότι στην Τύρο ισραηλινά στρατεύματα βομβάρδισαν τις δεξαμενές πετρελαίου καθώς και το ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο της περιοχής. Στη Σιδώνα, το καραβάνι συναντήθηκε με τον Ουσάμα Σαντ, βουλευτή με την κίνηση Αλ Νάσερι.

Συγκλονιστική, όμως, ήταν η επίσκεψη στην Κάνα, όπου η αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ κατέθεσε στεφάνι στον τάφο των παιδιών και των γυναικών που δολοφόνησαν εν ψυχρώ τα ισραηλινά στρατεύματα, το 1996 και το 2006. Τέλος, η αποστολή επισκέφτηκε την πόλη Αλ Ναμπατίγια και το νοσοκομείο της οργάνωσης «Λαϊκή Μέριμνα». Στο πλαίσιο των περιοδειών στο Λίβανο, η αντιπροσωπεία είχε την Κυριακή συνάντηση και με τον ηγέτη της Χεσμπολάχ στο Νότιο Λίβανο, σεΐχη Ναβίντ Καλούκ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ