ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 5 Οχτώβρη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΙΣΧΥΡΟ ΚΚΕ - 18ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗΣ
Σήμερα με τον «Ρ» και τις Θέσεις της ΚΕ ξεκινάμε το πιο πλατύ άνοιγμα στο λαό

Η σημερινή μέρα δεν είναι σαν τις άλλες, για το Κόμμα μας, την εργατική τάξη και το λαϊκό κίνημα, για την εφημερίδα μας, τον «Ριζοσπάστη». Είναι μέρα ξεχωριστή, μέρα γιορτής και μάχης μαζί, αφού κάθε μάχη για τους κομμουνιστές είναι γιορτή. Σήμερα ο «Ριζοσπάστης», σε ειδικό ένθετο, δημοσιεύει τις Θέσεις της ΚΕ του ΚΚΕ για το 18ο Συνέδριο του Κόμματος. Η ΚΕ δίνει σήμερα στη δημοσιότητα για συζήτηση τις Θέσεις, που αφορούν τον απολογισμό του Κόμματος από το 17ο Συνέδριο και τον προγραμματισμό καθηκόντων έως το επόμενο Συνέδριο. Σήμερα κομμουνίστριες και κομμουνιστές, ΚΝίτισσες και ΚΝίτες, οπαδοί και φίλοι μας, έχουμε ξεχυθεί στους δρόμους της Ελλάδας, με τον «Ριζοσπάστη» στο χέρι και μ' ένα σκοπό. Να φτάσουν πλατιά στους ανθρώπους του μόχθου, στη νεολαία των λαϊκών στρωμάτων, οι Θέσεις για το Συνέδριο.

Δεν είναι ένα απλό καθήκον. Η σπουδαιότητά του είναι άρρηκτα δεμένη με τη σημασία του ίδιου του Συνεδρίου, ως κορυφαίου κομματικού γεγονότος για το ίδιο το Κόμμα, καθώς κρίνεται η δράση του για 4 χρόνια, απολογείται μπροστά στα μέλη του, αλλά και μπροστά στην εργατική τάξη και τη νεολαία, σ' όλο το λαό και καθορίζει καθήκοντα για το επόμενο διάστημα.

Η προσυνεδριακή διαδικασία με τον εσωκομματικό και το δημόσιο διάλογο είναι μια διαδικασία από τις κορυφαίες, που συντελείται στη βάση της σχέσης του Κόμματος με την εργατική τάξη και το λαό. Σχέση οργανική και αμφίδρομη, αφού το Κόμμα μας, όταν απευθύνεται στους ανθρώπους, τα συμφέροντα των οποίων υπηρετεί, με τις Θέσεις του επιδιώκει και τη δική τους ενεργητική συμμετοχή στη συζήτηση γι' αυτές, με σκοπό να γίνεται και δική τους υπόθεση η πάλη με τη στρατηγική του Κόμματος.

Απ' αυτήν την άποψη χρειάζεται να μάθουν για το Συνέδριο, να πάρουν τον «Ρ» και τις Θέσεις της ΚΕ, γιατί προσδοκάμε και επιδιώκουμε να γίνουν συμμέτοχοι στους σκοπούς και τους στόχους του. Απευθυνόμαστε σ' αυτούς συνειδητά και υπεύθυνα, χωρίς να λογαριάζουμε κόπο και χρόνο. Γι' αυτό το σκοπό ξεκινάμε με τη σημερινή εξόρμηση, την όσο γίνεται πιο πλατιά διάδοση των Θέσεων της ΚΕ για το Συνέδριο. Αυτή η επιδίωξη αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία. Που με τη σειρά της απαιτεί την πιο δραστήρια δουλειά όλων των κομμουνιστών για τη διάδοση των Θέσεων, αλλά και την εξασφάλιση από όλους μας της ικανότητας ολοκληρωμένης συζήτησης πάνω σ' αυτές. Καθήκον το οποίο απαιτεί, στη συνέχεια, τη μελέτη των Θέσεων, την αφομοίωσή τους, μια διαρκής διαδικασία, που μπροστά στο 18ο Συνέδριο αποκτά ξεχωριστή σημασία.

Με απαιτητικότητα να εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα


Επομένως, πρέπει όλοι να καταπιαστούμε με αυτά τα καθήκοντα, με αυξημένο αίσθημα ευθύνης και με πρωτόβουλη δράση. Τα στελέχη, τα καθοδηγητικά όργανα, με απαιτητικότητα, μπορούμε και πρέπει να δημιουργήσουμε κλίμα δημιουργικής δουλειάς και καθολικής στράτευσης.

Αυτό σημαίνει ότι η σημερινή εξόρμηση πρέπει να βρει τη συνέχειά της, αλλά πολύ συγκεκριμένα. Η πείρα έχει αποδείξει πως όταν τα καθοδηγητικά όργανα σχεδιάζουν τα καθήκοντα από κοινού με τις ΚΟΒ, οι δυνατότητες ανοίγματος γίνονται πολύ μεγαλύτερες απ' αυτές που εκτιμούμε. Το παράδειγμα Αχτίδας που έβαλε πλάνο εξόρμησης του «Ρ» με τις Θέσεις χωρίς να συζητήσει με τις ΚΟΒ και στη συνέχεια, στον έλεγχο της υλοποίησης της εξόρμησης, αποδείχτηκε πως μόνο μία ΚΟΒ είχε στόχο το μισό πλάνο της Αχτίδας, δείχνει αφ' ενός αυτές τις δυνατότητες, αφ' ετέρου ότι τα καθοδηγητικά όργανα πρέπει να σχεδιάζουν από κοινού με τις ΚΟΒ. Ετσι θα μπαίνουν όλες οι δυνάμεις στη μάχη, θα εξασφαλίζονται σ' αυτήν, μάχιμες εφεδρείες που υπάρχουν αναξιοποίητες δίπλα μας, όπως οπαδοί και φίλοι του Κόμματος. Ανθρωποι που συμμετέχουν μαζί μας σε ψηφοδέλτια αρχαιρεσιών, που συμμετέχουν σε επιτροπές αγώνα, σε άλλες συσπειρώσεις, η νεολαία.

Επομένως, εκτός από τη σημερινή εξόρμηση με τον «Ρ» και τις Θέσεις, που έχουμε στόχο να φτάσει, πέρα από τα μέλη του Κόμματος και της ΚΝΕ, σε ένα μεγάλο κύκλο οπαδών, ψηφοφόρων, φίλων του ΚΚΕ, πρέπει συνεχίσουμε με ένα δεύτερο κύκλο επαφών με τις Θέσεις. Κατ' αρχήν η εξόρμηση δε σταματά σήμερα Κυριακή. Τη Δευτέρα χρειάζεται πολύ συγκεκριμένη δουλειά με την εφημερίδα. Με χαρτί και μολύβι, στους τόπους δουλειάς, στα εργοστάσια, στα γιαπιά, στις σχολές και στα πανεπιστήμια, με συγκεκριμένη χρέωση. Ποιος σύντροφος, με πόσα φύλλα, σε ποιους εργαζόμενους και νεολαίους θα δώσει τον «Ρ» με τις Θέσεις της ΚΕ. Είναι προϋπόθεση για τη συνέχεια. Για να ανοίξουμε συζήτηση. Με συσκέψεις, συζήτηση, να ακούσουμε γνώμες, παρατηρήσεις, προτάσεις και ανοιχτό διάλογο. Με ανθρώπους που όλα τα προηγούμενα χρόνια βρεθήκαμε στην πρώτη γραμμή των αγώνων, με άλλους από τα λαϊκά στρώματα που προβληματίζονται από τις εξελίξεις και αναζητούν διέξοδο.

Ετσι θα δημιουργούμε προϋποθέσεις να φτάσουν οι Θέσεις, η πολιτική του ΚΚΕ, σε εργατικό, λαϊκό κόσμο πολύ πέρα από την επιρροή μας, θα δημιουργείται κλίμα ενθουσιασμού και ανάτασης στη δράση, θα έχουμε αποτελέσματα που θα προσεγγίζουν και θα φτάνουν στην αναγκαία αντιστοιχία της κομματικής δουλειάς με τις απαιτήσεις του αγώνα και των καιρών. Τέτοια φιλοδοξία πρέπει να μας διακρίνει.

Υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες. Ηδη, όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα, το Κόμμα με την πλατιά εξόρμηση - πορεία στο λαό έχει ανοίξει συζήτηση με τη στρατηγική του ως μονόδρομο για πολιτική διέξοδο, σε όφελος της εργατικής τάξης των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, της νεολαίας των εργατικών των λαϊκών οικογενειών. Η πολιτική εξόρμηση είχε συνέχεια με τις εκδηλώσεις για την 90χρονη ηρωική του πορεία. Μια πορεία που αναδεικνύει την ηθικοπολιτική του ανωτερότητα σε αντίθεση με την αστική πολιτική. Εχει επιβεβαιωθεί η πολιτική του, οι προβλέψεις του εδώ και πολλά χρόνια από την ίδια τη ζωή.

Μπροστά στις εξελίξεις

Ιδιαίτερα στις συγκεκριμένες πολιτικές συνθήκες που γίνεται, το Συνέδριο αποτελεί ταυτόχρονα μια αποφασιστική πολιτική παρέμβαση, καθώς αναζητά δρόμους επιτάχυνσης των εξελίξεων προς όφελος της εργατικής τάξης, του λαού.

Είναι πολύς καιρός τώρα που το κατεστημένο, οι πολιτικές του δυνάμεις ανησυχούν, γιατί υπάρχουν θετικές διεργασίες στο λαό, ανεξάρτητα αν αυτές εκδηλώνονται ολοκληρωμένα ανεξάρτητα αν εκφράζονται όλες με στήριξη στο ΚΚΕ. Αυτές οι διεργασίες δείχνουν τη φθορά της αστικής πολιτικής και των κομμάτων της, και είναι απόλυτα δικαιολογημένη. Πλατύτερα τμήματα των λαϊκών στρωμάτων εκφράζουν δυσαρέσκεια και αγανάκτηση από την αντιλαϊκή πολιτική, ενώ δεν έχουν καμιά εμπιστοσύνη σε κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση. Ισα ίσα η αντιλαϊκή πολιτική των δύο κομμάτων της πλουτοκρατίας ταυτίζεται στη συνείδηση ακόμη μεγαλύτερων τμημάτων των εργαζομένων. Ολο και περισσότεροι λένε ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ συμπλέουν πολιτικά και μάλιστα σε αντίθεση με τα δικά τους συμφέροντα.

Είναι γεγονός ότι οι μεγάλες δυσλειτουργίες του αστικού πολιτικού συστήματος αντανακλούν και σε εσωτερική κρίση στα αστικά κόμματα. Ετσι μπορεί να καταλάβει κανείς τα μεγάλα ενδοκυβερνητικά και ενδοΝεοΔημοκρατικά, όπως και το προηγούμενο διάστημα τα ενδοΠΑΣΟΚικά προβλήματα. Για το ΠΑΣΟΚ φαίνεται να έχουν καταλαγιάσει προσωρινά, κάτω και από την ταχτική των επιτελείων της άρχουσας τάξης να δημιουργήσουν σκηνικό «δικομματικού ντέρμπι», ως μέσο αντιμετώπισης των δυσκολιών χειραγώγησης πλατιών τμημάτων του λαού. Βεβαίως, η κρίση αυτή, καθώς και η μορφή που παίρνει ως υπονόμευση της κυβέρνησης, αντανακλά και την αγωνία της άρχουσας τάξης ή τμημάτων της, αλλά και των έξωθεν «συμμάχων της», για το πού θα τραβήξει αυτή η δυσλειτουργία, έχοντας καθαρό πως χωρίς δυνατότητα χειραγώγησης των λαϊκών δυνάμεων από τα αστικά κόμματα, και μάλιστα σε συνθήκες ύφεσης, οι κίνδυνοι αμφισβήτησης του συστήματος μεγαλώνουν.

Απ' αυτήν την κατάσταση, η πλουτοκρατία ανησυχεί για πιθανή κρίση που μπορεί να αγκαλιάσει όλο το πολιτικό σύστημα. Αλλωστε, αυτή της η ανησυχία είναι μόνιμη. Και εντείνεται μπροστά στα κρισιακά φαινόμενα στην οικονομία των ΗΠΑ και κρατών - μελών της ΕΕ, που εκδηλώθηκαν με τάση πτώχευσης στο χρηματοπιστωτικό τομέα ως εκδηλώσεις της άναρχης καπιταλιστικής ανάπτυξης. Η κρίση στον καπιταλισμό είναι αναπόφευκτη και συνυφασμένη μαζί του. Καμιά πολιτική διαχείρισης του συστήματος δεν μπορεί να τον απαλλάξει απ' αυτήν. Αντανακλά την εσωτερική του σαπίλα, είτε το κράτος εξαγοράζει τα βάρη των υπερχρεωμένων τραπεζικών και άλλων επιχειρήσεων και ομίλων, είτε αφήνει στην ίδια την αγορά την απαξίωση ή την εξαγορά τους. Και τρέμουν μπροστά στον κίνδυνο να μην μπορέσουν να ελέγξουν τις επιπτώσεις ως προς την πολιτική τους σταθερότητα.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση της ΝΔ είναι αποφασισμένη να προχωρήσει τις αντιλαϊκές «μεταρρυθμίσεις» που συμφέρουν το μεγάλο κεφάλαιο, τα μονοπώλια. Το ΠΑΣΟΚ δεν έχει καμιά εναλλακτική λύση διαφορετική από τη ΝΔ. Αποπροσανατολίζει και σπέρνει αυταπάτες με τη βοήθεια του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, με ξεπερασμένες και αποτυχημένες πολιτικές και θεωρίες για δήθεν δίκαιη αναδιανομή στο πλαίσιο του συστήματος.

Ετσι, ο κίνδυνος της οικονομικής και πολιτικής αποσταθεροποίησης για τους αστούς είναι υπαρκτός. Μπορεί σήμερα να μην έχουν ακόμη διαμορφωθεί όλες οι προϋποθέσεις για να ανατραπεί η καπιταλιστική εξουσία, όμως οι σημερινές συνθήκες προμηνύουν δυνατότητα να τρέξουν πιο γρήγορα οι εξελίξεις προς όφελος των λαών.

Η πλουτοκρατία ξέρει, όπως και εμείς βεβαίως, ότι η καπιταλιστική κοινωνία είναι ιστορικά ξεπερασμένη. Είναι στην εποχή όπου ο καπιταλισμός έχει σαπίσει και περιμένει το νεκροθάφτη του, την εργατική τάξη μαζί με τ' άλλα φτωχά λαϊκά στρώματα, να τον τσακίσει, να τον στείλει, όταν αποφασίσει και καταλάβει την ανεξάντλητη δύναμή του εκεί που του αξίζει. Στα Τάρταρα της Ιστορίας. Αλλωστε, η σημερινή πραγματικότητα, η εμφάνιση κρισιακών φαινομένων αποκαλύπτει την ανάγκη αντικατάστασης της ατομικής - καπιταλιστικής ιδιοκτησίας στα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, τον κεντρικό σχεδιασμό της κοινωνικής παραγωγής, τον εργατικό και κοινωνικό έλεγχο που προϋποθέτουν την ανατροπή της εξουσίας των καπιταλιστών και την εγκαθίδρυση της εργατικής εξουσίας.

Απαντήσεις από τη σκοπιά των λαϊκών συμφερόντων

Για όλ' αυτά οι Θέσεις της ΚΕ για το 18ο Συνέδριο δε δίνουν απλά απαντήσεις. Κάνουν ολοκληρωμένη μελέτη, συμβάλλουν αποφασιστικά στον ιδεολογικο-πολιτικό εξοπλισμό μας και αποτελούν σημαντικό εφόδιο για την παραπέρα δουλειά κοντά στον αντίπαλο. Αντικειμενικά, λοιπόν, αποτελούν ένα ακόμα βήμα σύγκρουσης με τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας, τις αντιλαϊκές πολιτικές, τις αστικές και οπορτουνιστικές θεωρίες που υπηρετούν αυτά τα συμφέροντα.

Σήμερα, οι εργατογειτονιές στις πόλεις, τα χωριά, ζουν στον παλμό της εξόρμησης με τον «Ριζοσπάστη» και τις Θέσεις για το Συνέδριο, για να συνεχίσουμε από αύριο στους τόπους δουλειάς και τα γιαπιά, στα πανεπιστήμια και τα σχολειά, παντού όπου δουλεύουν και ζουν οι εργάτριες και οι εργάτες, οι φτωχοί αγρότες και αγρότισσες, οι αυτοαπασχολούμενοι της πόλης, οι γυναίκες από τα καταπιεσμένα λαϊκά στρώματα, παντού όπου δουλεύει, ζει και σπουδάζει η νεολαία των εργατικών των λαϊκών οικογενειών.

Συνεχίζουμε οργανωμένα την πορεία προς την εργατική τάξη, το λαό. Με στόχο να κάνουμε πράξη το σύνθημα: Ισχυρό ΚΚΕ - 18ο Συνέδριο Αντεπίθεσης.


Του
Στέφανου ΛΟΥΚΑ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ