ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 5 Οχτώβρη 2008
Σελ. /32
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Νίκος Κυριαζόπουλος
Νίκος Κυριαζόπουλος
Φωτ.

Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΟΔΑΣ εκτελέστηκε στις 26 Ιούνη του 1948 στο Γουδί, στην Αθήνα. Καταγόταν από την Καλλιράχη της Θάσου. Στρατεύτηκε το 1913 για να υπηρετήσει τη θητεία του. Κατατάχτηκε στο Λιμενικό Σώμα και υπηρετούσε στο Λιμεναρχείο Θεσσαλονίκης. Με την κατάληψη της χώρας από τους καταχτητές παρέμεινε στο Λιμενικό. Το 1942 οργανώθηκε στο ΕΑΜ και με εντολή του έφυγε για τη Μέση Ανατολή. Εντάχτηκε στις δυνάμεις του θωρηκτού «Αβέρωφ». Πήρε μέρος στο κίνημα της Μέσης Ανατολής. Με την καταστολή του κινήματος από τους Αγγλους ιμπεριαλιστές κλείστηκε στα διάφορα στρατόπεδα της Μέσης Ανατολής. Αφέθηκε ελεύθερος με την αποχώρηση των Γερμανών από τη χώρα. Ηρθε στην Ελλάδα και εντάχτηκε στο Λιμενικό Σώμα ως μόνιμος. Πιάστηκε στο τέλος του 1947. Αφού βασανίστηκε απάνθρωπα εκτελέστηκε μαζί με άλλους 19 συντρόφους αξιωματικούς του Πολεμικού Ναυτικού.

Ο Γιάννης Ροδάς ήταν ένα κομμάτι μάλαμα, όπως λέει και ο λαός μας. Εδωσε τη ζωή του υπερασπιζόμενος τα ιδανικά του, το κόμμα του το ΚΚΕ, το επαναστατικό κίνημα. Στη μνήμη του, ο αδερφός του Παναγιώτης Ροδάς, τα ανίψια του Δημήτρης Κάτσικας και Βασιλική Π. Ροδά προσφέρουν στην ΚΟΒ Καβάλας από 100 ευρώ.

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη και αντί για μνημόσυνο της πολυαγαπημένης μας μητέρας, αδελφής και θείας ΜΟΜΩΣ ΚΟΥΒΑΡΙΩΤΟΥ οι οικογένειες: Νίκου Κυριακίδη και Πετρούλας Νικολοπούλου προσφέρουν 1.000 ευρώ στο ΚΚΕ.

Νίκος Κοντοειδής
Νίκος Κοντοειδής
* * *

φωτ.

Την Κυριακή 21 Σεπτέμβρη έγινε το 40ήμερο μνημόσυνο του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΟΚΚΙΝΟΥ στο Θεσπρωτικό Πρέβεζας. Λαϊκός αγωνιστής, πραγματικός κομμουνιστής, από τις γραμμές του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ πολέμησε τους φασίστες κατακτητές.

Στη μνήμη του η Γαρυφαλλιά Κοκκίνου, σύζυγός του, προσφέρει 100 ευρώ στο ΚΚΕ.

* * *

φωτ.

Στις 12 Ιούνη 2008 πέθανε ο αγαπημένος θείος μου ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΤΖΑΜΟΡΤΟΥ, πιστός ως το τέλος της ζωής του στα ιδανικά του ΚΚΕ.

Στη μνήμη του προσφέρω στην ΚΟΒ Πρέβεζας 50 ευρώ.

Μπάμπης Βασιλάς

* * *

ΦΩΤ.

Για τα 90χρονα του ΚΚΕ και στη μνήμη του αγωνιστή από τη Βοδονίτσα Λοκρίδας ΜΑΝΩΛΗ ΜΩΡΑΪΤΗ προσφέρουμε 100 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ «Ριζοσπάστη».

Η γυναίκα του και τα παιδιά του

* * *

Φωτ.

Στις 5 Οκτώβρη, πριν από 8 χρόνια, έφυγε για το ταξίδι χωρίς γυρισμό ο αγαπημένος μας ΝΙΚΟΣ ΚΥΡΙΑΖΟΠΟΥΛΟΣ, στέλεχος του ΚΚΕ και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Οι αξέχαστοι γονείς μας ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ και ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΧΩΡΑΪΤΟΥ, αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, στάθηκαν με αγάπη δίπλα μας στα δύσκολα χρόνια της φυλακής και της εξορίας.

Στη μνήμη τους προσφέρουμε για τα 90 ηρωικά χρόνια του ΚΚΕ και τα 40 χρόνια της ΚΝΕ, 100 ευρώ, μέσω της ΚΟΒ Αιγάλεω.

Ολγα Κυριαζοπούλου

Αγγελική Χωραΐτου

Νάσος Κυριαζόπουλος

* * *

Φωτ.

Σήμερα, 5 Οκτώβρη συμπληρώνεται ένας χρόνος από τότε που «έφυγε» από κοντά μας η αγαπημένη μάνα μας ΑΘΗΝΑ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΟΥ, αγωνίστρια του λαϊκού κινήματος.

Ο πατέρας μας ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ, μαχητής του ΔΣΕ, πέθανε το 1975 στην Τσεχοσλοβακία, όπου φιλοξενούνταν ως πολιτικός πρόσφυγας.

Η αγαπημένη μας αδελφή ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΟΥ, μαχήτρια του ΔΣΕ, σκοτώθηκε το 1948.

Μανώλης Μωραϊτης
Μανώλης Μωραϊτης
Στη μνήμη τους προσφέρουμε 150 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Πολίχνης, για ενίσχυση των λαϊκών αγώνων.

Τα παιδιά τους και η αδερφή τους

* * *

Φωτ.2

Ο ΝΙΚΟΣ Μιχαήλ ΚΟΝΤΟΕΙΔΗΣ γεννήθηκε το 1917. Καταγόταν από τη Ρωσία. Εγκαταστάθηκε στο Γερακαριό Κιλκίς, μετά τη Μικρασιατική καταστροφή. Αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης, «πλήρωσε» πολύ ακριβά την πατριωτική δράση του. Πιάστηκε το 1946, πέρασε από Στρατοδικείο στα Γιαννιτσά και καταδικάστηκε σε ισόβια. Εκανε στις φυλακές Γεντί Κουλέ, Αβέρωφ, Πάτρας και εξορίστηκε στα Γιούρα, όπου υπέστη το μαρτύριο της «συκιάς».

Αφέθηκε ελεύθερος το 1958. Για την αγωνιστική δράση του οι συγχωριανοί του τον τίμησαν και τον εξέλεξαν πρόεδρο του χωριού για δύο τετραετίες.

Πέθανε το Σεπτέμβρη του 2001.

Στις 8 Σεπτέμβρη 2006 πέθανε και κηδεύτηκε στην Αθήνα η ΦΟΥΛΑ Φραγκοζίδου - Αλέκου ΚΟΝΤΟΕΙΔΗ. Γεννήθηκε στο Γερακαριό από γονείς κομμουνιστές. Στον Εμφύλιο η οικογένειά της διαλύθηκε. Ο πατέρας και ο αδελφός της στο βουνό και η μάνα στην εξορία. Την ανήλικη Φούλα και τη μικρή αδελφή της, τις ανέλαβε η γιαγιά.

Στη μνήμη τους προσφέρουν στο ΚΚΕ: Η Ανθούλα, σύζυγος Νίκου Κοντοειδή, 60 ευρώ, η Παρέσα από το Γερακαριό 40 ευρώ και δύο φίλοι τους 40 ευρώ.

* * *

Φωτ.

Πέρασαν κιόλας 6 μήνες από τον άδικο «χαμό» της πολυαγαπημένης μας συζύγου, μητέρας και γιαγιάς ΒΕΡΓΕΝΑΔΑΣ ΘΕΟΥ, η οποία γεννήθηκε το 1945 στη Λαγκάδα Κόνιτσας.

Στη μνήμη της προσφέρουμε στη ΝΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ 50 ευρώ.

Ο σύζυγος Στέφανος Θέος

Τα παιδιά της Κωνσταντίνα, Βαγγέλης, Ευθύμιος

Ο γαμπρός της Δημήτρης Πολυχρόνης

Ο εγγονός της Θανάσης Πολυχρόνης

* * *

Στη μνήμη του αγαπητού ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΟΡΑΚΑ, μέλους του ΚΚΕ, προσφέρουμε στο Κόμμα, μέσω ΚΟΒ Μάνδρας, 100 ευρώ.

Ανδρέας Μούτος
Ανδρέας Μούτος
Θα τον κρατήσουμε για πάντα στη μνήμη μας, πρώτο στη διαδήλωση κάθε Πρωτομαγιά, ως τα 90 χρόνια του σχεδόν, να πορεύεται κρατώντας περήφανα την ελληνική σημαία.

Γιάννης Ρούσσης

Ελευθερία - Ζήσης Κόκκινος

* * *

Φωτ.

Εφυγε από τη ζωή στις 20 Σεπτέμβρη 2008, σε ηλικία 67 χρόνων, ο ΜΠΑΜΠΗΣ ΔΟΥΠΕΚΟΣ, μέλος του ΚΚΕ. Γεννήθηκε στη Δροσιά Εύβοιας και ως το τέλος της ζωής του αγωνιζόταν για τα ιδανικά του Κόμματός του και του σοσιαλισμού.

Στη μνήμη του η σύζυγός του Ζαχαρούλα και τα παιδιά του Ηλίας, Σπύρος, Παναγιώτης και Κατερίνα προσφέρουν 200 ευρώ στο «Ριζοσπάστη», μέσω ΚΟΒ Ιλίου. Επίσης η οικογένεια του εξαδέλφου του Κωνσταντίνου Παπαποστόλου προσφέρει 100 ευρώ.

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη της ΝΙΚΗΣ Αντζουλάτου - ΑΝΝΙΝΟΥ, από τον Ασπρογέρακα Κεφαλονιάς, που με την ψυχή της είναι στον αγώνα μαζί με τους συναγωνιστές για τους δίκαιους αγώνες, οι κόρες της Μαρία και Μερόπη Αννίνου προσφέρουν 70 ευρώ στο «Ριζοσπάστη».

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του ΛΕΥΤΕΡΗ ΑΝΤΖΟΥΛΑΤΟΥ, από τον Ασπρογέρακα Κεφαλονιάς, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης - ΕΠΟΝ, προσφέρω 30 ευρώ στο «Ριζοσπάστη».

Η σύζυγος Ελλάς Αντζουλάτου

* * *

Φωτ.2

Ο ΑΝΔΡΕΑΣ Στυλιανού ΜΟΥΤΟΣ (φωτογραφία) γεννήθηκε το 1912 στη Ρεντίνα Καρδίτσας. Το 1936 υπηρέτησε τη θητεία του στη Λάρισα, όπου και οργανώθηκε στο ΚΚΕ. Το 1940 πολέμησε στο Αλβανικό μέτωπο. Μετά την επιστροφή του έγινε μέλος του πυρήνα του Κόμματος στη Ρεντίνα. Ως μέλος του Εφεδρικού ΕΛΑΣ, πήρε μέρος στον αφοπλισμό των Ιταλών. Διώχτηκε μετά τη Συμφωνία της Βάρκιζας. Στις 16 Αυγούστου 1946 τον συνέλαβε η συμμορία του Βουρλάκη, τον βασάνιζαν ως τις 21 Αυγούστου και τον εκτέλεσαν στο Ζαχαράκι της Ρεντίνας.

Ευάγγελος Τσίρης
Ευάγγελος Τσίρης
Η ΙΟΥΛΙΑ Ευάγγελου ΤΣΙΡΗ, γεννήθηκε το 1922 στη Ρεντίνα. Το 1943 οργανώθηκε στην ΕΠΟΝ. Πρόσφερε τις υπηρεσίες της στην Εθνική Αντίσταση και στη Σχολή Αξιωματικών του ΕΛΑΣ, που λειτουργούσε στο χωριό. Το φθινόπωρο του 1947 εντάχθηκε στο ΔΣΕ. Βρέθηκε στο Γράμμο ακολουθώντας την ηρωική πορεία του ΔΣΕ. Σκοτώθηκε τον Οκτώβρη του 1948 στις μάχες Κούλα Πλατύ στο Βίτσι.

Ο ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ Λάμπρου ΤΣΙΡΗΣ (φωτογραφία) γεννήθηκε στις 27 Δεκέμβρη 1954 στην Τασκένδη. Φοίτησε στη Σχολή Ακτινολόγων της πόλης. Στην Ελλάδα ήρθε με τους γονείς του και τον αδελφό του το 1975.

Σκοτώθηκε σε ώρα δουλειάς σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα στο Κοξαρέ Ρεθύμνου Κρήτης το 1983.

Η ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΤΣΙΡΗ, κόρη του Αλέξανδρου Σαμάνη, γεννήθηκε το 1928 στον Αγιο Δημήτριο Καστοριάς. Το 1943 οργανώθηκε στην ΕΠΟΝ και το καλοκαίρι του 1947 εντάχθηκε στο ΔΣΕ. Το 1949 κατέφυγε πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη. Εργάστηκε στη βαριά βιομηχανία και αργότερα σε φάμπρικα ραπτικής. Εκεί παντρεύτηκε τον Λάμπρο Τσίρη και απέκτησαν δυο παιδιά, τον Βαγγέλη και τον Ηλία.

Επαναπατρίστηκε το 1975. Τον πρώτο χρόνο έζησε στους Σοφάδες Καρδίτσας με τους γονείς της και αργότερα μετακόμισαν στην Αθήνα. Πέθανε το 2005.

Στη μνήμη τους ο Λάμπρος Ευάγγελου Τσίρης προσφέρει 200 ευρώ στο ΚΚΕ και 20 ευρώ στο περιοδικό των Πολιτικών προσφύγων.

  • Επίσης στη μνήμη του ΑΝΔΡΕΑ Στυλ. ΜΟΥΤΟΥ, της ΙΟΥΛΙΑΣ Ευάγγελου ΤΣΙΡΗ, του ΓΕΩΡΓΙΟΥ Στυλ. ΑΛΕΞΗ, του ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ Λ. ΤΣΙΡΗ, της ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ Λάμπρου ΤΣΙΡΗ και του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ Στυλ. ΑΛΕΞΗ, ο οποίος πέθανε στις 17 Οκτώβρη 2007 στην Τασκένδη, οι οικογένειες Χρήστου Αλέξη, Λάμπρου Τσίρη και Μαρίας Μούτου προσφέρουν στο ΚΚΕ, μέσω ΝΕ Καρδίτσας, 100 ευρώ.

Τάκης Τσιλίκας
Τάκης Τσιλίκας
* * *

Φωτ.

Πέρασαν 2 χρόνια από τότε που έφυγε από τη ζωή ο ΤΑΚΗΣ ΤΣΙΛΙΚΑΣ, μέλος του ΚΚΕ.

Στη μνήμη του οι σύντροφοί του από την ΚΟΒ Μοσχάτου προσφέρουν στο ΚΚΕ 100 ευρώ.

* * *

Φωτ.

Πέρασαν 13 χρόνια από το θάνατο του αγαπημένου συζύγου μου ΒΑΣΙΛΗ ΜΠΑΝΤΡΑ, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, ο οποίος αφιέρωσε τη ζωή του στους αγώνες για τα ιδανικά του σοσιαλισμού, για έναν κόσμο πιο ανθρώπινο, πιο δίκαιο και πέθανε πιστός στα ιδανικά του ΚΚΕ.

Στη μνήμη του προσφέρω στη ΝΕ Λάρισας 50 ευρώ.

Η σύζυγός του Βασιλική Μπαντρά

* * *

Στη μνήμη του ΑΝΕΣΤΗ ΜΕΓΚΑ οι σύντροφοί του από τη Λητή προσφέρουν, μέσω Αχτίδας Λαγκαδά 50 ευρώ στο ΚΚΕ.

* * *

Φωτ.

Στις 31 Αυγούστου 2008 «έφυγε» από κοντά μας η αγαπημένη αδελφή μας ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ Σωκράτη ΝΙΚΟΛΑΪΔΟΥ. Κηδεύτηκε στο κιλκίς. Ο θάνατός της βύθισε σε βαθύ πένθος τα αδέλφια της, τη νύφη της, τις ανιψιές της, γιατί ήταν αγαπητή σε όλους. Γι' αυτό και δεν την ξεχνάμε και η στάση ζωής της θα μας οδηγεί.

Στη μνήμη της προσφέρω, μέσω ΚΟ Θεσσαλονίκης, 250 ευρώ στο ΚΚΕ και 50 ευρώ στο «Ριζοσπάστη».

Χιονία Κουρτίδου

* * *

Στη μνήμη της ΜΑΡΙΑΣ Παπουνίδου - ΠΕΡΚΟΥΛΙΔΟΥ, προσφέρω στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Λαχανά, 50 ευρώ.

Βασίλης Μπαντράς
Βασίλης Μπαντράς
Γιάννης Περκουλίδης

* * *

Φωτ.

Πέρασε ένας χρόνος από τότε που «έφυγε» από κοντά μας ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης - λοχαγός του 54ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ - ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤΩΝΑΚΑΚΗΣ («Πολίτης»).

Στη μνήμη του προσφέρω 50 ευρώ στην ΚΟΒ Λόφου.

Ο γιος του


Φούλα Κοντοειδή
Φούλα Κοντοειδή

Νίκη Αννίνου
Νίκη Αννίνου

Βεργενάδα Θέου
Βεργενάδα Θέου

Μαργαρίτα Νικολαϊδου
Μαργαρίτα Νικολαϊδου

Γιάννης Ροδάς
Γιάννης Ροδάς

Γιώργος Κόκκινος
Γιώργος Κόκκινος

Κώστας Ματζαμόρτος
Κώστας Ματζαμόρτος


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ