ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 28 Σεπτέμβρη 2008
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
«Τεράστια η αξία της αλληλεγγύης των λαών»

Μιλάει στον «Ρ» ο Χουάν Κάρλος Μαρσάν Αγκιλέρα, εκπρόσωπος του ΚΚ Κούβας

Η Κούβα έχει δεχτεί ένα βαρύ πλήγμα από τους πρόσφατους κυκλώνες. Και γι' αυτό έχει ανάγκη ακόμα περισσότερο την αλληλεγγύη μας

Associated Press

Η Κούβα έχει δεχτεί ένα βαρύ πλήγμα από τους πρόσφατους κυκλώνες. Και γι' αυτό έχει ανάγκη ακόμα περισσότερο την αλληλεγγύη μας
Με την ευκαιρία της παρουσίας του στη χώρα μας, όπου βρέθηκε προσκεκλημένος του ΚΚΕ, μιλήσαμε με τον Χουάν Κάρλος Μαρσάν Αγκιλέρα, μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Κούβας. Ο εκπρόσωπος του ΚΚ Κούβας συμμετείχε σε εκδηλώσεις αλληλεγγύης και χαιρέτισε την κεντρική πολιτική συγκέντρωση την περασμένη Κυριακή στο Φεστιβάλ ΚΚΕ - ΚΝΕ. Το φετινό Φεστιβάλ είχε μια μέρα αφιερωμένη στη σοσιαλιστική Κούβα, το Σάββατο, οπότε πραγματοποιήθηκε μια εντυπωσιακή εκδήλωση παρά τα εμπόδια από την κακοκαιρία. Στο Φεστιβάλ, επίσης, εκφράστηκε η αμέριστη συμπαράσταση στην Κούβα από χιλιάδες επισκέπτες και με την οικονομική βοήθεια που συγκεντρώθηκε για το ξεπέρασμα των συνεπειών από τους πρόσφατους κυκλώνες.

Ο συνομιλητής μας, ξεκινώντας την κουβέντα, υπογράμμισε την αξία της αλληλεγγύης στο Νησί της Επανάστασης.

-- Πείτε μας για τη σημασία της παρουσίας σας στην Ελλάδα.

-- Πρώτα θα ήθελα να ευχαριστήσω το ΚΚΕ για την πρόσκληση και τη δυνατότητα που είχαμε να συμμετάσχουμε σε όλες τις εκδηλώσεις για τα 90χρονα και στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ. Αποτέλεσαν πραγματικά ένα χώρο για να προβληθεί η επέτειος που πλησιάζει για τα 50 χρόνια της Κουβανικής Επανάστασης.

Ετσι, πρέπει να σημειώσουμε τη μέρα αλληλεγγύης προς την Κούβα στο ίδιο το Φεστιβάλ, που αποτέλεσε μια σημαντική στιγμή, την παρέμβασή μας στην κεντρική συγκέντρωση του Φεστιβάλ, καθώς και σειρά συναντήσεων με οργανώσεις, μαζικούς φορείς, πολιτικά κόμματα, με τον Ελληνοκουβανικό Σύνδεσμο Φιλίας και Αλληλεγγύης και με την Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης.

Ο εκπρόσωπος του ΚΚ Κούβας
Ο εκπρόσωπος του ΚΚ Κούβας
Επίσης, στη συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας της Διεθνούς Συνάντησης των Κομμουνιστικών κι Εργατικών Κομμάτων, που έγινε στην Αθήνα, υπήρξε ένα ψήφισμα αλληλεγγύης για τη σοσιαλιστική Κούβα.

Βρεθήκαμε επίσης στην Πάτρα, όπου έγινε εκδήλωση - συζήτηση, και γενικότερα με το συνολικό πρόγραμμα της αντιπροσωπείας είχαμε την ευκαιρία να μεταφέρουμε τη σημερινή πραγματικότητα της Κούβας και της αμερικάνικης ηπείρου και το πώς αντιμετωπίζουμε σήμερα τις καταστροφικές συνέπειες των πρόσφατων κυκλώνων.

Τεράστια προσπάθεια για την αποκατάσταση των ζημιών

-- Πώς εξελίσσεται η πορεία αποκατάστασης σήμερα, μετά το καταστροφικό πέρασμα των κυκλώνων;

-- Πρέπει να πούμε ότι το χτύπημα των κυκλώνων «Γκούσταβ» (ο πιο ισχυρός των τελευταίων πενήντα χρόνων) και «Αϊκ» (που διέσχισε κυριολεκτικά όλη την Κούβα), μέσα σε διάστημα 8 ημερών προκάλεσε τεράστιες ζημιές στην οικονομία της χώρας.

Το αποτέλεσμα είναι να έχουν ολοκληρωτικά καταστραφεί πάνω από 77.000 κατοικίες και να έχουν υποστεί ζημιές άλλες 500.000 κατοικίες. Αν προσθέσουμε τις ζημιές στην αγροτική παραγωγή, στις τηλεπικοινωνίες, στην τροφοδοσία του ηλεκτρικού ρεύματος, μιλάμε για τεράστιες απώλειες, για τις οποίες θα χρειαστεί αρκετή προσπάθεια και χρόνος για να μπορέσουμε να τις αντιμετωπίσουμε. Αλλά πρέπει εξ αρχής να σημειώσουμε τη στάση του λαού. Ο κουβανικός λαός δεν είναι ένας λαός που αφήνεται να ηττηθεί. Είναι λαός που ξέρει να παλεύει. Το έχει κάνει σε όλη του την ιστορία. Σήμερα όλος ο λαός συμβάλλει στη διαδικασία αποκατάστασης των καταστροφών σε όλους τους τομείς, στους τόπους κατοικίας, στους τόπους εργασίας, στις κρατικές υποδομές. Εχει επικρατήσει το κλίμα αλληλεγγύης ανάμεσα στους ανθρώπους, οικογένειες φιλοξενούν άλλες οικογένειες που έχασαν το σπίτι τους. Η Επανάσταση δεν εγκατέλειψε κανέναν άνθρωπο. Και ο λαός και οι πληγέντες έχουν εμπιστοσύνη ότι θα καταβληθούν όλες οι προσπάθειες για να αποκατασταθούν τα σπίτια και όλες οι υποδομές. Πολύ σημαντική ήταν και είναι η έκφραση αλληλεγγύης από άλλες χώρες με μικρές ή μεγαλύτερες οικονομικές δυνατότητες, από οργανώσεις, από κινήματα, από μεμονωμένα πρόσωπα. Αν θέλετε, είναι και η ανταπόδοση για ό,τι κάνει και έκανε η Κούβα όλα τα προηγούμενα χρόνια, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει, που προσφέρει τη διεθνιστική της αλληλεγγύη σε πολλούς λαούς. Εδώ πρέπει να σημειώσουμε τον κυνικό τρόπο που χρησιμοποίησε η κυβέρνηση των ΗΠΑ, που υποτίθεται ήθελε να προσφέρει βοήθεια στη χώρα μας, αλλά με όρους, χρησιμοποιώντας τη για να επέμβει στα εσωτερικά μας. Βέβαια, δεν πρόκειται για κανένα πραγματικό ενδιαφέρον για τον κουβανικό λαό αλλά για πολιτική κίνηση. Γι' αυτό και πήρε μια απάντηση αρχής από την Κούβα, ότι δεν μπορεί να αποδεχτεί μια τέτοιου είδους βοήθεια από μια χώρα που την κρατάει 50 χρόνια τώρα αποκλεισμένη. Από μια χώρα που δημιουργεί στη χώρα μας συνθήκες ενός διαρκούς κυκλώνα, όπως είναι οι συνέπειες που προκαλεί ο αποκλεισμός, με 1 δισ. δολάρια κόστος κάθε χρόνο. Συνολικά μιλάμε για ένα κόστος στη διάρκεια όλων αυτών των χρόνων άνω των 93 δισ. δολαρίων. Γι' αυτό και διατυπώσαμε μια ξεκάθαρη θέση, ότι αν θέλουν να βοηθήσουν να άρουν μια για πάντα τον εγκληματικό αποκλεισμό.

-- Τι έχετε να μας πείτε σε σχέση με μια άλλη υπόθεση που αφορά στην επιθετικότητα των ΗΠΑ, την υπόθεση των 5 Κουβανών αγωνιστών που βρίσκονται φυλακισμένοι στις ΗΠΑ;

-- Πραγματικά εκτιμάμε ότι το ΚΚΕ και όλο το λαϊκό κίνημα, με τις οργανώσεις του, έχουν κάνει δική τους υπόθεση το ζήτημα της απελευθέρωσης των 5 Κουβανών ηρώων, και αυτό το είδαμε όλες αυτές τις μέρες μέσα από πολύμορφες εκδηλώσεις. Επίσης, οι εκδηλώσεις που προγραμματίζει για το επόμενο διάστημα ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης. Θεωρούμε ότι είναι η πιο κατάλληλη στιγμή για να πιέσουμε μέσα από τη διεθνή καμπάνια που βρίσκεται σε εξέλιξη, ώστε η αμερικανική κυβέρνηση να αναγκαστεί να απελευθερώσει τους 5 Κουβανούς ήρωες, που υπερασπίστηκαν την πατρίδα τους και τις κατακτήσεις του λαού μας, από εγκληματικές ομάδες που στηρίζει ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός.


Δ. Κ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ