ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 12 Οχτώβρη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΡΩΣΙΑ
Η κρίση χτυπά την «πόρτα» της

Διαδήλωση στις αρχές του φετινού χρόνου, ενάντια στην ακρίβεια που εξανεμίζει τους πενιχρούς μισθούς. Η πικέτα τα λέει όλα: «Επιτρέψτε μας να ζούμε φυσιολογικά»
Διαδήλωση στις αρχές του φετινού χρόνου, ενάντια στην ακρίβεια που εξανεμίζει τους πενιχρούς μισθούς. Η πικέτα τα λέει όλα: «Επιτρέψτε μας να ζούμε φυσιολογικά»
Η οικονομική κρίση, που εκδηλώθηκε στο χρηματοπιστωτικό τομέα των ΗΠΑ, γρήγορα έπληξε και άλλες χώρες, μεταξύ αυτών και τη Ρωσία. Τη Δευτέρα που μας πέρασε, η πτώση των μετοχών στο χρηματιστήριο της Μόσχας προσέγγισε το 20%, κάτι που οδήγησε τον Πρόεδρο της χώρας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, να ανακοινώσει νέες πιστώσεις στις κύριες τράπεζες της Ρωσίας, συνολικού ύψους άλλων 950 δισεκατομμυρίων ρουβλιών (36 δισ. δολαρίων ή 26,7 δισ. ευρώ περίπου). Μέτρα συμπληρωματικά με αυτά που είχε ανακοινώσει την περασμένη βδομάδα η ρωσική κυβέρνηση και συγκεκριμένα ότι θα διαθέσει περίπου 1,5 τρισεκατομμύριο ρούβλια (190 δισ. δολάρια) σε τράπεζες και εταιρείες μέσω δανείων, δημοπρασιών και περικοπών φόρων, για να αποφύγει την όξυνση της κρίσης.

Στη βάση αυτών των κυβερνητικών αποφάσεων, αυτά τα χρήματα (που, σύμφωνα με εκτιμήσεις, ισοδυναμούν με το 4,6% των αποθεμάτων χρυσού της χώρας) θα δοθούν από τον κρατικό «κορβανά», χωρίς να χρειαστεί οι ρωσικές τράπεζες να εγγυηθούν την επιστροφή τους.

Αιτίες της κρίσης

Αυτή, όμως, η εξέλιξη στη ρωσική οικονομία είναι μια απλή «αντανάκλαση» της παγκόσμιας κρίσης, ή υπάρχουν και εσωτερικοί λόγοι; Οπως είπε στο «Ρ» ο Γιούρι Αφόνιν, μέλος της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ): «Το ΚΚΡΟ πάντα είχε διαφορετική αντίληψη για την κοινωνικο-οικονομική πολιτική που ακολουθείται στη Ρωσία. Η σημερινή ρωσική οικονομία έχει πλήρως συνδεθεί με τη δυτική οικονομία. Η κρίση που εκδηλώθηκε στη Ρωσία δε συνδέεται με τα γεγονότα του Καυκάσου, αλλά με την παγκόσμια οικονομική κρίση. Οι μετοχές μιας σειράς μεγάλων επιχειρήσεων, όπως είναι η "Γκαζπρόμ", η "Σμπερμπάνκ", έχουν από τις αρχές του χρόνου συρρικνωθεί κατά 4 φορές. Σήμερα δεν υπάρχει η αναγκαία χρηματική βάση στην ίδια τη Ρωσική Ομοσπονδία. Υπάρχει διαρροή κεφαλαίων, εξαιτίας της κρίσης στις δυτικές αγορές και την ίδια ώρα στη χώρα δε γίνονται σοβαρές αγορές, δε φτάνει η χρηματική βάση. Αυτό που θα βοηθούσε σήμερα τη χώρα μας θα ήταν η αύξηση αυτής της μάζας με τη γενναία αύξηση των μισθών και των συντάξεων, ώστε να αυξηθεί η αγοραστική ικανότητα των εργαζομένων, τουλάχιστον μέχρι να υποχωρήσει η διεθνής κρίση. Ομως, δυστυχώς, βλέπουμε πως οι αρχές το μόνο που κάνουν είναι να κινούνται σε άλλη κατεύθυνση. Το ζήτημα το έχουμε θέσει αρκετές φορές στην Κρατική Δούμα. Μεταξύ των άλλων, έχουμε ζητήσει τα αποθέματα που υπάρχουν στο "Σταθεροποιητικό Ταμείο", όπου έχουν συσσωρευτεί τεράστια μεγέθη, να κατευθυνθούν για την ανάπτυξη των υποδομών της χώρας κι όχι να βρίσκονται, όπως σήμερα, σε διάφορα χρεόγραφα των ΗΠΑ και των άλλων χωρών της Δύσης. Μια τέτοια πολιτική μόνον απώλειες μπορεί να έχει για το "Σταθεροποιητικό Ταμείο"».

Από τη μεριά του, ο Αλεξάντρ Μπάτοφ, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος Ρωσίας (ΚΕΚΡ-ΚΚΡ), μιλώντας στον «Ρ», σημείωσε πως «η λεγόμενη σταθεροποίηση της ρωσικής οικονομίας είναι μια αυταπάτη. Το γεγονός ότι πλέον η ρωσική οικονομία είναι στενά δεμένη με την παγκόσμια οικονομία σημαίνει πως επηρεάζεται από τις παγκόσμιες κρίσεις, κάτι που δείχνουν και τα τελευταία γεγονότα. Το τελευταίο εξάμηνο έχουμε στη Ρωσία μια σημαντική αύξηση του πληθωρισμού, που ξεκίνησε πολύ πριν τον πόλεμο στον Καύκασο. Ηδη, πολλοί είναι εκείνοι που τη νιώθουν, που διαμαρτύρονται, χωρίς συχνά να γνωρίζουν τι ακριβώς συμβαίνει, ενώ οι κυβερνώντες κάνουν το παν για να στρέψουν την προσοχή του λαού σε άλλα ζητήματα. Πολλοί άνθρωποι με την πλήρη εφαρμογή του «κώδικα κατοικίας» θα χάσουν τα σπίτια τους, ή θα κινδυνέψουν να τα χάσουν. Αυτά τα προβλήματα με την κατοικία, όπως και τα προβλήματα πρόσβασης στην Υγεία, στην Εκπαίδευση, αλλά και τα ζητήματα ένταξης στον ΠΟΕ δείχνουν πως η ρωσική κυβέρνηση επιδιώκει την παραπέρα όξυνση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων. Τα επόμενα χρόνια θα πρέπει να αναμένεται άνοδος των ταξικών αγώνων, που δεν αποκλείεται να λάβουν και πιο σκληρές μορφές», σημειώνει ο Α. Μπάτοφ.

Τα «ταξικά αντανακλαστικά» της εξουσίας

Στην ανακοίνωση του ΚΕΚΡ-ΚΚΡ, σημειώνονται εύστοχα τόσο ο τρόπος με τον οποίο ξαφνικά εκδηλώθηκε αυτή η κρίση, όσο και τα «ταξικά αντανακλαστικά» της σημερινής εξουσίας: «Στη χώρα δεν έγιναν ούτε σεισμοί, ούτε εμφανίστηκαν επιδημίες, οι επιχειρήσεις δούλευαν κανονικά και ξάφνου... κρίση, απειλή κατάρρευσης, από κάπου εμφανίζονται διαρροές που φτάνουν τα τρισεκατομμύρια ρούβλια και το πιο ενδιαφέρον είναι πως οι αρχές δεν εκφράζουν μόνο την κατανόησή τους, αλλά βρίσκουν και τα μέσα για να βοηθήσουν τους επιχειρηματίες που υποφέρουν». Την ίδια ώρα, επισημαίνει το ΚΕΚΡ, η ρωσική κυβέρνηση δε βιάζεται καθόλου να βοηθήσει τους εργαζόμενους δεκάδων επιχειρήσεων, όπως του εργοστασίου μηχανοκατασκευών στο Γιασνογκόρσκ και των ανθρακωρυχείων της Χακάσια, που μένουν εδώ και μήνες απλήρωτοι. «Ακόμη και όταν οι βετεράνοι και ήρωες του (αντιφασιστικού) πολέμου ήταν αναγκασμένοι να αναζητήσουν τροφή στα σκουπίδια, οι αρχές χρησιμοποιούσαν ως δικαιολογία την έλλειψη χρημάτων και δε βιάζονταν να βοηθήσουν. Ενώ τώρα και τα χρήματα βρέθηκαν και η διάθεση. Αυτό για άλλη μια φορά επιβεβαιώνει τον ταξικό χαρακτήρα του σημερινού κράτους, που επί της ουσίας εκφράζει τα συμφέροντα των κρατούντων, των αφεντικών. Οι αρχές είναι ο συλλογικός τους διαχειριστής, που προστατεύει τα συμφέροντά τους. Ως εκ τούτου, τους δόθηκε αμέσως βοήθεια».

Το ΚΕΚΡ προσθέτει ακόμη πως η κυβέρνηση επιδιώκει «όλες οι απώλειες των επιχειρηματιών να καλυφθούν σε βάρος των ανθρώπων της δουλειάς», κάτι που με τη σειρά του θα οδηγήσει σε «νέες αυξήσεις των τιμών και υπηρεσιών και απότομη αύξηση του πληθωρισμού, νέα καθήλωση των μισθών».

Ρωσία και Δύση

Στις 8 Οκτώβρη, από το βήμα της Διάσκεψης στο Εβιάν της Γαλλίας, ο Ρώσος Πρόεδρος, Ντ. Μεντβέντεφ, επιτέθηκε στις ΗΠΑ, ενώ έκανε λόγο και για το «μονο-πολικό οικονομικό μοντέλο», που έδειξε, όπως είπε, την «αναποτελεσματικότητά του». Μάλιστα, έκανε λόγο για «μίτωση» και «τεμαχισμό» του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος, που «γίνεται μπροστά στα μάτια μας», σε μια σαφή προσπάθεια να δείξει πως η Ρωσία και άλλες «ανερχόμενες» καπιταλιστικές δυνάμεις επιδιώκουν να βγουν πιο ισχυρές από αυτήν την κρίση. Ταυτόχρονα, ο Ρώσος Πρόεδρος κατέθεσε και τις προτάσεις του για ένα νέο «πολυ-πολικό» σύστημα ασφάλειας.

Τι, όμως, μπορεί πράγματι κανείς να περιμένει τα επόμενα χρόνια από τις σχέσεις της Ρωσίας με τη Δύση; Οπως μας είπε ο Α. Μπάτοφ, «η Ρωσία θα συνεχίσει να ασκεί το ρόλο της "περιφερειακής" ιμπεριαλιστικής δύναμης, προσπαθώντας να κρατήσει υπό την επιρροή της τις γειτονικές χώρες, πρώτα απ' όλα αυτές που προήλθαν από την ΕΣΣΔ, κι εδώ θα έρχεται σε αντιπαράθεση με τις άλλες δυνάμεις της Δύσης. Θα πρέπει όμως να γνωρίζουμε πως αυτή η αντιπαράθεση θα έχει πάντα ένα μέτρο. Οπως κι ο ίδιος ο Λαβρόφ, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, δήλωσε πρόσφατα, η Ρωσία δεν έχει σήμερα ιδεολογικές διαφορές με τη Δύση. Οσο λόγος γίνεται για τον ανταγωνισμό δύο ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, είναι πιθανές οι συγκρούσεις, που μάλιστα μπορούν να πάρουν και πολύ "θερμές" διαστάσεις, όπως π.χ. με τα ζητήματα της Μαύρης Θάλασσας, της Κριμαίας, που μπορεί να εξελιχθεί σε "θερμή" αντιπαράθεση. Οταν όμως λόγος γίνεται για την εκμετάλλευση του προλεταριάτου, για τη συγκράτηση των Ρώσων εργαζομένων κάτω από τη "σιδερένια γροθιά" της αστικής εξουσίας, εδώ η Ρωσία, το ΝΑΤΟ κι οι ΗΠΑ μπορούν να βρουν πολύ εύκολα "κοινή γλώσσα"," σημείωσε το στέλεχος του ΚΕΚΡ-ΚΚΡ.


Ι. Π. - Ε. Β.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ