ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 12 Οχτώβρη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ - ΒΙΟΤΕΧΝΕΣ - ΕΜΠΟΡΟΙ
Αύριο το κλείσιμο των καταστημάτων

Κλειστά αύριο, Δευτέρα, τα καταστήματα σε όλη τη χώρα με πρωτοβουλία της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα ΕΒΕ

Να υψωθεί η φωνή των αυτοαπασχολούμενων, των μικρών επαγγελματιών, βιοτεχνών και εμπόρων, των αυτοκινητιστών, πάνω από την «κραυγή» της επίθεσης κυβέρνησης και μεγαλοεπιχειρηματιών ενάντια στα συμφέροντά τους, επιδιώκουν οι αγωνιστικές δυνάμεις στο συνδικαλιστικό κίνημα των ΕΒΕ, με το πανελλαδικό κλείσιμο καταστημάτων και την απεργία, αύριο Δευτέρα 13 του Οκτώβρη. Η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των ΕΒΕ καλεί στην κινητοποίηση και στις κατά τόπους συγκεντρώσεις και αγωνιστικές εκδηλώσεις, προτάσσοντας ένα διεκδικητικό πλαίσιο αντιπαράθεσης με την εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή, φιλομονοπωλιακή πολιτική της κυβέρνησης, με μια πρόταση που δίνει «ανάσα» στη συντριπτική πλειοψηφία των μικρών ΕΒΕ. Με αιχμή την εναντίωση στη φοροληστρική πολιτική της κυβέρνησης και στην αντιασφαλιστική «λαίλαπα» που έχει οδηγήσει τον ΟΑΕΕ στα πρόθυρα της οικονομικής κατάρρευσης, η Συντονιστική Επιτροπή ξεδιπλώνει ένα ευρύτερο πλαίσιο αιτημάτων και δηλώνει ότι θα συνεχίσει και θα κλιμακώσει τον αγώνα. Συγκεντρώσεις θα γίνουν τη Δευτέρα: στην Αθήνα στις 10 το πρωί στην Ομόνοια. Στη Θεσσαλονίκη, στις 10 το πρωί στο Αγαλμα Βενιζέλου. Στην Κέρκυρα, επίσης στις 10 το πρωί, έξω από τα τοπικά γραφεία του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ). Στην Κεφαλονιά, στο Αργοστόλι στις 9 το πρωί, στην πλατεία Ταχυδρομείου.

Η αυριανή κινητοποίηση «σημαδεύτηκε» από την κίνηση της ηγεσίας της ΓΣΕΒΕΕ να τη μεταθέσει για τις 22 Οκτώβρη, με πρόσχημα τη συμπόρευση με την Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ). Το αποτέλεσμα ήταν η περαιτέρω συρρίκνωση του έτσι κι αλλιώς αδύναμου, αποσπασματικού και παραπλανητικού πλαισίου που είχε υιοθετήσει η πλειοψηφία της διοίκησης. Αλλαγή του άρθρου 14 του φορολογικού νομοσχεδίου της κυβέρνησης που αφορά στην κατάργηση του αφορολόγητου ορίου των 10.500 ευρώ και θεσμοθέτηση της χρηματοδότησης του ΟΑΕΕ στα πρότυπα του ...ΙΚΑ.

Η απάντηση της Συντονιστικής Επιτροπής

Απέναντι σε αυτήν την εξέλιξη, η απάντηση της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα ήταν άμεση και σαφής: «Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο αναστολών στην αγωνιστική δράση. Επιμένουμε αγωνιστικά, κλείνουμε τα μαγαζιά μας πανελλαδικά τη Δευτέρα, 13 Οκτώβρη», υπογράμμισε με την ανακοίνωσή της, και πρόσθεσε: «Μπροστά στην αντιλαϊκή επίθεση που βρίσκεται σε εξέλιξη, η πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΒΕΕ, για άλλη μια φορά, επιβεβαιώνει το συμβιβαστικό διασπαστικό της ρόλο. Μεταθέτει την κινητοποίηση που η ίδια είχε εξαγγείλει για τις 13 Οκτώβρη χωρίς μάλιστα να συνεδριάσει κάποιο όργανο γι' αυτόν το σκοπό. Και δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται αυτό.

  • Με αυτήν την κίνηση δείχνει την απέχθειά της στους αγώνες και ψάχνει σωσίβιο στην αγκαλιά της ΕΣΕΕ των μεγαλεμπόρων, που παίρνει γραμμή κατευθείαν από την κυβέρνηση. Υπουργός είναι σήμερα, ο πρώην πρόεδρός της.
  • Περικόπτει το ήδη περιορισμένο πλαίσιο διεκδικήσεων που είχε και ευθυγραμμίζεται με το μοναδικό αίτημα που προβάλλει η ΕΣΕΕ, την αλλαγή του άρθρου 14 του φορολογικού νόμου για την κατάργηση του αφορολόγητου ορίου. Φαίνεται ότι καλοβλέπει και τις υπόλοιπες θέσεις της ΕΣΕΕ όπως την προώθηση της διεύρυνσης του ωραρίου, την κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας, τη συμφωνία της στην περαίωση των ανέλεγκτων χρήσεων, τη συμφωνία της με όλα τα αντιασφαλιστικά μέτρα της κυβέρνησης.
  • Με μια "τουφεκιά στον αέρα" προσπαθεί να απαλλαγεί από τον ενοχλητικό θόρυβο που σηκώνουν οι αγωνιστικές διαθέσεις των αυτοαπασχολούμενων και των μικρών ΕΒΕ και τάραξαν το χρόνιο λήθαργο στον οποίο έχει πέσει.

Η ηγεσία της ΓΣΕΒΕΕ προτίμησε να τα βρει με την ηγεσία της ΕΣΕΕ που πολιτεύεται σε ολοφάνερη αντίθεση με τα πραγματικά συμφέροντα των μικρεμπόρων. Κάθε συνδικαλιστική οργάνωση κρίνεται και από τους συμμάχους που επιλέγει. Οι συμβιβασμένοι της ΓΣΕΒΕΕ διάλεξαν να συμμαχήσουν με τους εκπροσώπους των πολυκαταστημάτων και των super-market».

Μπροστά στα οξυμένα προβλήματα

Σε σχέση με τη γενικότερη κατάσταση που αντιμετωπίζουν επαγγελματοβιοτέχνες και έμποροι, η θέση της Συντονιστικής Επιτροπής είναι: «Η κυβέρνηση με πρόσχημα την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής χαρατσώνει για άλλη μια φορά τους αυτοαπασχολούμενους. Με τα νέα φορολογικά μέτρα, την κατάργηση του αφορολόγητου και το κλείσιμο των ανέλεγκτων χρήσεων, θα φύγουν από τις τσέπες μας 1,6 δισ. ευρώ το επόμενο διάστημα. Ηδη ταχυδρομούνται τα σημειώματα της "περαίωσης". Στον ΟΑΕΕ τα αποθεματικά τελείωσαν. Φαγώθηκαν από τη χρόνια κρατική υποχρηματοδότηση. Από εδώ και πέρα η καταβολή και το ύψος των συντάξεων εξαρτάται άμεσα από το ύψος των εισφορών των ασφαλισμένων που κάθε χρόνο γίνονται όλο και υψηλότερες. Ερχεται και η υποχρεωτική αλλαγή κλάσης που θα εκτοξεύσει τις εισφορές. Την ίδια στιγμή νέες φοροαπαλλαγές θεσπίζονται για το μεγάλο κεφάλαιο. Σήμερα τα πολυκαταστήματα και οι μεγάλες επιχειρήσεις, που κατατρώγουν τον τζίρο μας, πληρώνουν τους μισούς φόρους από αυτούς που πλήρωναν πριν από μια δεκαετία».

Το διεκδικητικό πλαίσιο

Η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα καλεί τον κάθε αυτοαπασχολούμενο, μικρό επαγγελματία, βιοτέχνη, έμπορο, αυτοκινητιστή, να παλέψει για τους παρακάτω βασικούς στόχους:

  • Φορολογικό σύστημα, όπου ο καθένας θα πληρώνει με βάση τη φοροδοτική του ικανότητα.
  • Ατομικό αφορολόγητο στα 15.000 ευρώ και για τετραμελή οικογένεια 30.000 ευρώ.
  • Κατάργηση κάθε είδους αντικειμενικών κριτηρίων και ανέλεγκτων χρήσεων.
  • Αναγνώριση των λογιστικών βιβλίων σαν τη μοναδική πηγή προσδιορισμού του εισοδήματος των ΕΒΕ.
  • Κλείσιμο των χρήσεων με την κατάθεση των δηλώσεων στην εφορία.
  • Κοινωνική Ασφάλιση δημόσια και καθολική με κρατική επιχορήγηση 2/3 του προϋπολογισμού του ΟΑΕΕ.
  • Αμεση κάλυψη των ελλειμμάτων του Ταμείου από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Κατάργηση του ΠΔ 258/2005 και όλων των αντιασφαλιστικών νόμων.
  • Κατώτερη σύνταξη στα όρια διαβίωσης των συνταξιούχων 1.120 ευρώ.
  • Κατάργηση των εισφορών για την Υγεία. Δωρεάν και αποκλειστικά δημόσιο σύστημα Υγείας.
  • Σύνταξη στα 60 για τους άνδρες, στα 55 για τις γυναίκες με επίδομα τοκετού και μητρότητας.
  • Δημιουργία κλάδου βαρέων και ανθυγιεινών στον ΟΑΕΕ.
  • Δραστική αύξηση της φορολογίας του μεγάλου κεφαλαίου και των μονοπωλίων.
  • Προοδευτική αύξηση της φορολογίας εισοδήματος πάνω από το όριο επιβίωσης κάθε οικογένειας.

Γιώργος ΦΛΩΡΑΤΟΣ


Πατριδογνωμόνιο
Αριστερο - παραλήρημα...

Καλώς τα παιδιά!... Χωρίς ειρωνεία και χωρίς πανηγυρισμούς, θα βρεθούμε αντίκρυ τους. Πρόσωπο με πρόσωπο. Είναι κατά την κρίση τους πανικόβλητοι, δυνητικά «νεόπτωχοι». Ηλικίες από 25 - 45 ετών. Ανδρες και γυναίκες. Στελέχη. Επιβάτες στο τρενάκι του καπιταλιστικού τρόμου. Μαθημένοι στα εύκολα κέρδη. Μ' ένα λεξιλόγιο και μια παιδεία δυτικοευρωπαϊκή. Υπεράνω πολιτικής, καυχιόντουσαν, δύο δεκαετίες τώρα. Πασπαλισμένοι τη χρυσόσκονη της επιτυχίας. Με οικογένειες σαν καρτ ποστάλ. Στελέχη επιχειρήσεων που ανδρώθηκαν ταυτίζοντας τον εαυτό τους με τους ήρωες εκατοντάδων ταινιών, βιβλίων με επιχειρηματικά «μυστικά» και «θαύματα». Μια ιδιότυπη ελίτ χωρίς καν ρίζες στο αστικό σύστημα, γιγαντώθηκε μέσα του σαν ανεμογκάστρι που ξεγέλασε άλλους συνομηλίκους της, την πλειοψηφία των εργαζομένων στην πραγματική οικονομία. Νέα προσωρινά αφεντικά που επαγγελματοποίησαν την... οικονομική αστραπιαία επιτυχία. «Αποκαταστάθηκαν» νωρίς, που θα 'λεγαν και οι αστοί στις ταινίες του Σακελλάριου, ρισκάροντας τις ζωές των άλλων.

Προσοχή! Αυτοί δεν είναι τα πολυσυζητημένα χρυσά παιδιά των αμερικανικών τραπεζικών και χρηματοοικονομικών γιγάντων. Είναι τα ντόπια αντίγραφά τους σε μικρογραφίες - παχυλοί μισθοί. Εταιρικές πιστωτικές κάρτες. Μπόνους σε μετοχές και ομόλογα... Υλοποίησαν νωρίς εκείνο το του περιοδικού «Κλικ» τότε, (μεταπολιτευτικό θαύμα εκδοτικό ως πέρασμα στο λαϊφστάιλ και τα γκάτζετς) σλόγκαν: «Η ζωή είναι πολύ μικρή για να την πάρεις σοβαρά». Υπεράνω πολιτικής και κομμάτων, ακουμπούσαν στην... εταιρεία κι ύστερα, αυτόματα στην ομάδα των συμφερόντων της. Συνδαιτυμόνες των γαλάζιων και πράσινων ομάδων «της φυγής προς τα εμπρός» μιας αμερικανοποιημένης Ευρώπης και μιας απενοχοποιημένης Αμερικής.

Τώρα μαζί με χούφτες ηρεμιστικά, αντικαταθλιπτικά και πάτρωνες, πρώην και νυν ενσωματωμένους αριστερούς, που δάνεισαν την αίγλη του πολιτικού τους παρελθόντος πατινάροντας το βερνίκι του μεταμοντέρνου αυτοκριτικού «απολιτίκ» πετυχημένου στελέχους, αριστεροπαραληρούν. Κράτος - κρατισμός, χρεοκόπησε ο κακός καπιταλισμός, η απληστία είναι η μόνη αμαρτία του καπιταλιστή, στροφή στο σοσιαλισμό των τραπεζιτών... Δεν έχει τέλος η σλογκανοποίηση του πανικού για τις απώλειες των τεχνητών περιουσιών τους. Επιστρατεύουν απ' το αριστερό λεξιλόγιο έναν αχταρμά ιδεολογημάτων. Το αναμειγνύουν με μιντιακό συναίσθημα και τη δύναμη της πλύσης εγκεφάλου που εξασφαλίζει η ομοιογένεια της πληροφόρησης και κόπτονται ως ειδήμονες. Τι ζητούν; Να εξομοιωθούν με το δυστυχή που του γκρέμισαν το αυθαίρετο πριν από χρόνια. Γκρεμίστηκαν οι πύργοι των ονείρων τους. Εγιναν μικροί ιθαγενείς Ροκφέλερ στον κύκλο τους και τώρα πρέπει να πουλήσουν το τρίτο εξοχικό για να σωθεί το κεντρικό σπίτι αλλά δε βρίσκουν αγοραστή...

Θα ξεχυθούν στην πιάτσα, σύντροφοι, ως εκλεπτυσμένοι, παλαιόθεν αριστεροί. Κραδαίνοντας πτυχία και καλές γνωριμίες. Θα προσεύχονται για τη νίκη του Ομπάμα και θα ψάχνουν νέες ευκαιρίες. Θα δίνουν δίκιο στους εργάτες που λένε πως το δικό τους δίκιο είναι ο νόμος, αλλά θα κλαίνε κοινοποιώντας σχέδια που θα μας σώσουν όλους αν δουλέψουμε τζάμπα ή με μισά λεφτά. Θα κανακέψουν ό,τι μοιάζει αριστερό αλλά όχι κόκκινο με σφυροδρέπανο, για να ανακατέψουν την τράπουλα και να εξαργυρώσουν τις μάρκες της ταξικής ακροβασίας.

Στην προεκλογική περίοδο που έτσι κι αλλιώς άνοιξε, αυτοί θα είναι το «τάργκετ γκρουπ», η ομάδα - στόχος των δημοσκοπήσεων. Θα παίξουν με το δικομματισμό ώσπου να τον ξαναφέρουν στα μέτρα τους. Είναι η παγίδα για τις μάζες. Θα τους δείχνουν για να φοβούνται οι εργάτες ότι θα καταντήσουν τέτοιοι, αν διεκδικήσουν την εξουσία και τον πλούτο που παράγουν. Είναι αυτά τα... παιδιά που θα ξαμολήσει το σύστημα για να πείσουν τους απελπισμένους της πραγματικής οικονομίας ότι η νέα καπιταλιστική ομελέτα, μπορεί να μαγειρευτεί, χωρίς να σπάσουν τα χρυσά αυγά της. Καλώς τους και μ' ένα ξύλο ιδεολογικό, ζώσ' τους... Ηρθε η ώρα της πολιτικής αναμέτρησης. Του είναι απέναντι στο φαίνεσθαι.


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ