ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Οχτώβρη 2008
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΙΚΑΡΙΑ
Ακατάλυτοι οι δεσμοί της με το ΚΚΕ

Ξεπέρασε κάθε προσδοκία η χτεσινή συγκέντρωση στον Αγ. Κήρυκο με ομιλήτρια τη ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα

«Κόκκινος βράχος»! Η Ικαρία επιβεβαίωσε χτες τον τιμημένο της τίτλο. Ο λαός του κοκκινόβραχου, δείχνοντας στην πράξη τους γερούς ακατάλυτους δεσμούς που τον συνδέει με το ΚΚΕ, κατέκλυσε χτες το βράδυ το κλειστό γυμναστήριο του Αγίου Κηρύκου για να υποδεχτεί τη ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. Ικαριώτες κάθε ηλικίας, παλαίμαχοι του ΔΣΕ του νησιού και συναγωνιστές τους από άλλα μετερίζια, εργαζόμενοι, γυναίκες με τον πρώτο λόγο να τον έχει η νεολαία συγκρότησαν μία μαζική συγκέντρωση που ξεπέρασε κάθε προσδοκία.

Αυτή η μαζική παρουσία ήταν φόρος τιμής του ικαριώτικου λαού στην 90χρονη πορεία του ΚΚΕ. Στο δικό του Κόμμα, στου οποίου την ηρωική και γεμάτη αυτοθυσία πορεία έβαλαν και αυτοί το δικό τους στίγμα με χιλιάδες διωγμένους και σκοτωμένους.

Οι Ικαριώτες ήταν ο λαός που όπως είπε ο γραμματέας της ΝΕ του ΚΚΕ του νησιού, «άνοιξε το σπίτι του, πρόσφερε τα υπάρχοντά του, άνοιξε την καρδιά του» για να υποδεχτεί τους χιλιάδες εξόριστους που έφτασαν εκεί. «Οι ιδέες, συνέχισε, του σοσιαλισμού, κομμουνισμού ήταν ήδη καλά ριζωμένες στο νησί», όμως με την παρουσία των εξορίστων «θέριεψαν». «Ηταν τιμή για όλο το νησί η στάση του και μετά τον εμφύλιο» που επί χρόνια προστάτευαν την ομάδα των τελευταίων 8αναρτών του ΔΣΕ. Δε βρέθηκε Ικαριώτης να τους προδώσει. Ομως ταυτόχρονα η χτεσινή συγκέντρωση ήταν και υπόσχεση ότι ο ικαριώτικος λαός θα συνεχίσει αταλάντευτα να συμμετέχει σύσσωμος στον αγώνα του ΚΚΕ για να ξημερώσουν καλύτερες μέρες για τον λαό, για τον σοσιαλισμό, κομμουνισμό.

Η Αλέκα Παπαρήγα ανέβηκε στο βήμα που είχε στηθεί στο, κατάμεστο, μέσα και έξω, κλειστό γυμναστήριο του Αγίου Κηρύκου και τα ηχηρά χειροκροτήματα και τα απανωτά συνθήματα «Εννιά δεκαετίες αγώνες και θυσία, το ΚΚΕ στην πρωτοπορία» και άλλα δονούσαν την ατμόσφαιρα. Η ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος ανταπάντησε κάνοντας ιστορική αναδρομή στη λαμπρή Ιστορία του Κόμματος η οποία, όπως ανέφερε, είναι αυτή που επιβάλλει να ανέβει ο πήχης ψηλότερα και ανέφερε το σύνθημα του 18ου Συνεδρίου, αυτό της αντεπίθεσης.

Σήμερα η Αλ. Παπαρήγα θα επισκεφτεί στις 10 το πρωί το ΕΠΑΛ - ΓΕΛ Ευδήλου και στις 12 το μεσημέρι θα παραστεί σε εκδήλωση της Νομαρχιακής Επιτροπής Ικαρίας και Φούρνων για τους πολιτικούς εξόριστους στο Μουντέ.

Εκτενή αποσπάσματα από την ομιλία της Αλέκας Παπαρήγα στον Αγιο Κήρυκο, θα δημοσιευτούν στον αυριανό «Ρ».

Εκδήλωση τιμής για τον Πέτρο Κόκκαλη

Η ΚΕ του ΚΚΕ, στο πλαίσιο του γιορτασμού των 90χρονων, τιμά τον Πέτρο Κόκκαλη, διακεκριμένο επιστήμονα και αφοσιωμένο αγωνιστή του εργατικού και λαϊκού κινήματος, στέλεχος του ΚΚΕ.

Την Κυριακή 5 του Οκτώβρη και ώρα 12 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί ειδική εκδήλωση στο Γράμμο, στην περιοχή όπου ο Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδας (ΔΣΕ) είχε οργανώσει το κεντρικό του νοσοκομείο.

Θα τοποθετηθεί προτομή του Π. Κόκκαλη και θα αναδειχτεί η ιδιαίτερη και σημαντική προσφορά του στην οργάνωση των υγειονομικών υπηρεσιών του ΔΣΕ.

Στην εκδήλωση θα παραβρεθεί αντιπροσωπεία της ΚΕ, με επικεφαλής την ΓΓ της ΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.

Η τοποθεσία όπου θα στηθεί η προτομή του Πέτρου Κόκκαλη είναι πάνω στο δρόμο προς τη Γράμμουστα, λίγο πριν από το Βερτενίκ, πάνω στη στροφή από την οποία φαίνεται το Καταφύγι, όπου και ήταν το νοσοκομείο του ΔΣΕ (στο χάρτη σημειώνεται με μαύρη βούλα). Οσοι επιθυμούν να παραβρεθούν στην εκδήλωση, πρέπει να γνωρίζουν πως μπορούν να φτάσουν εκεί μόνο με ιδιωτικά αυτοκίνητα. Οσοι έρχονται από Γιάννενα, μετά το Κεφαλοχώρι, μπαίνουν αριστερά προς Χρυσή, Πευκόφυτο, Λιανοτόπι κι ακολουθούν τις ταμπέλες που οδηγούν στο χωριό Γράμμος (Γράμμουστα). Οσοι έρχονται από Καστοριά περνούν από Νεστόριο, Πεύκο, Λιανοτόπι και ακολουθούν τις ίδιες ταμπέλες προς το χωριό Γράμμος.

Στη Μαδρίτη

Ο Γιώργος Τούσσας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ευρωβουλευτής, αναχώρησε χτες για τη Μαδρίτη, όπου θα πάρει μέρος σε εκδήλωση με θέμα τις σχέσεις της ΕΕ - Λατινικής Αμερικής, με τη συμμετοχή ευρωβουλευτών και εκπροσώπων από Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα της Ευρώπης και της Λατινικής Αμερικής. Επίσης, αύριο θα συμμετάσχει στις εκδηλώσεις του Κομμουνιστικού Κόμματος Ισπανίας για την καπιταλιστική κρίση και το ρόλο του εργατικού κινήματος.

Συνέντευξη Τύπου

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη 8 του Οκτώβρη και ώρα 12 το μεσημέρι, στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΚΟΑ του ΚΚΕ (Πανεπιστημίου και Θεμιστοκλέους) σχετικά με τις Θέσεις της Κεντρικής Επιτροπής για το 18ο Συνέδριο του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ