ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Οχτώβρη 2008
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Καλύπτει τη σφαγή αμάχων στο Αφγανιστάν

Προκλητική η απάντηση του Συμβουλίου σε ερώτηση - καταγγελία του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, Θανάση Παφίλη

Από πρόσφατο μακελειό των ΝΑΤΟικών στις αρχές Σεπτέμβρη με θύματα παιδιά

Associated Press

Από πρόσφατο μακελειό των ΝΑΤΟικών στις αρχές Σεπτέμβρη με θύματα παιδιά
Πλήρη κάλυψη στην ιμπεριαλιστική κατοχή του Αφγανιστάν από το ΝΑΤΟ και ανοχή στα στυγερά εγκλήματα των στρατιωτικών δυνάμεών του στη χώρα, παρέχει η ΕΕ, όπως προκύπτει και από την πρόσφατη απάντηση της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ στη σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, Θανάση Παφίλη.

Συγκεκριμένα, η Προεδρία, στην απάντησή της προς τον ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, υπεραμύνεται της δήθεν νομιμότητας και χρησιμότητας της ΝΑΤΟικής κατοχής της χώρας, αναφέροντας προκλητικά ότι «οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ βρίσκονται εκεί για την ασφάλεια και την ελευθερία των Αφγανών»!, υπενθυμίζει ότι «η δέσμευση στην ISAF», (δηλαδή, την κατοχική ΝΑΤΟική δύναμη) «αποτελεί επιλογή των περισσότερων χωρών της ΕΕ, των 25 από τα 27 κράτη - μέλη της, που καλύπτουν το ήμισυ του προσωπικού της», ενώ αντί να καταδικάσει τις χιλιάδες δολοφονίες αμάχων που έχει διαπράξει μέχρι σήμερα το ΝΑΤΟ στη χώρα, περιορίζεται σε ευχολόγια για το μέλλον, εκφράζοντας «την εμπιστοσύνη της προς τις χώρες της ατλαντικής συμμαχίας ...οι οποίες έχουν επίγνωση και θα λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα...»!

Η απάντηση αυτή επιβεβαιώνει, για άλλη μια φορά, το φιλοπόλεμο, ιμπεριαλιστικό χαρακτήρα της ΕΕ, που όχι μόνο δεν αποτελεί το αντίπαλο δέος στις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, αλλά συνεργάζεται στενά μαζί τους για την καθυπόταξη και τη σφαγή των λαών. Ο ελληνικός λαός πρέπει να βγάλει τα πολιτικά συμπεράσματά του, να καταδικάσει την ΕΕ και τα κόμματα του ευρωμονόδρομου που την υποστηρίζουν, να οργανώσει την πάλη του, με ανυπακοή και απειθαρχία στην πολιτική και τις αποφάσεις της. Να απαιτήσει την άμεση επιστροφή των ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν, που συμμετέχουν στην ευρω-ΝΑΤΟική σφαγή του αφγανικού λαού.

ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Επιθέσεις κατά σιιτικών στόχων

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Σιιτικά τεμένη και συνοικίες έγιναν και πάλι στόχος βομβιστικών επιθέσεων. Δύο καμικάζι ανατινάχτηκαν, χτες, στους περιβόλους σιιτικών τεμενών στις συνοικίες Τζαντίντα και Ζαφαρανίγια αντίστοιχα, όπου ήταν συγκεντρωμένος πολύς κόσμος λόγω των τελετών για το τέλος του Ραμαζανιού. Ως αποτέλεσμα, σκοτώθηκαν 24 πολίτες και τραυματίστηκαν 54.

Λίγες ώρες νωρίτερα, βορείως της Βαγδάτης, στο Μπάλαντ, παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη σε χώρο στάθμευσης σιιτικού τεμένους, σκοτώνοντας τέσσερις πολίτες και τραυματίζοντας 15. Επίσης, ένοπλοι άνοιξαν πυρ κατά μικρού λεωφορείου, κοντά στην Μπαακούμπα σκοτώνοντας μια 6μελή σουνιτική οικογένεια. Εκτιμάται ότι επρόκειτο για σιίτες ενόπλους.

Οι χτεσινές επιθέσεις σημειώνονται τέσσερις μέρες μετά το μπαράζ της Κυριακής, στη Βαγδάτη, όπου εκρήξεις συγκλόνισαν σιιτικές συνοικίες σκοτώνοντας 32 πολίτες και τραυματίζοντας 100. Σιιτικά και σουνιτικά πολιτικά κόμματα καταδίκασαν τις επιθέσεις επιρρίπτοντας τις ευθύνες σε ισλαμιστές εξτρεμιστές, όπως η «αλ Κάιντα», εκτιμώντας ότι επιδιώκει να προκαλέσει νέα εμφύλια αιματοχυσία.

ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Συντηρείται η «ένταση» με τις ΗΠΑ

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Νέα επίθεση αυτοκτονίας σημειώθηκε χτες στο Πακιστάν, στην πόλη Σαρσάντα, με αποτέλεσμα τέσσερις άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και αρκετοί να τραυματιστούν. Σε δηλώσεις του την Τετάρτη ο νέος υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Σαχ Μεχμούντ Κουρέσι, επιχείρησε να διατηρήσει τα φαινόμενα «έντασης» με τις ΗΠΑ, αναφέροντας ότι οι αμερικανικές επιδρομές εναντίον εξτρεμιστών στο εσωτερικό του Πακιστάν απειλούν να «ακυρώσουν την πρόοδο που σημειώνεται στην εκστρατεία που διεξάγουν εναντίον τους οι δυνάμεις της χώρας και παραβιάζουν την εδαφική ακεραιότητά της».

Τόσο ο ΟΗΕ όσο και η Βρετανία αποφάσισαν να απομακρύνουν μετά και την πολύνεκρη επίθεση στο ξενοδοχείο «Μάριοτ», του Ισλαμαμπάντ, όλα τα παιδιά των εργαζομένων τους στην πόλη, με τα Ηνωμένα Εθνη να σημειώνουν ότι οι εργασίες τους στο Πακιστάν θα συνεχίσουν κανονικά.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ, ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-- Εγκρίθηκε από το αμερικανικό Κογκρέσο η πυρηνική συμφωνία για «μη στρατιωτικούς λόγους» Ινδίας - ΗΠΑ, που προχωρά πλέον προς εφαρμογή, μόλις υπογραφεί και από τον Πρόεδρο Τζορτζ Μπους. Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν, Γιουσούφ Ράζα Γκιλάνι, μετά την ανακοίνωση της απόφασης, δήλωσε ότι και η χώρα του πρέπει να συνάψει μία αντίστοιχη συμφωνία με την Ουάσιγκτον...

ΜΑΔΡΙΤΗ.-- Η ισπανική αστυνομία συνέλαβε 121 άτομα σε επιχείρηση κατά της παιδικής πορνογραφίας σε όλη τη χώρα, ανάμεσα στους οποίους συγκαταλέγονται ένας αστυνομικός, ένας πράκτορας της ισπανικής υπηρεσίας πληροφοριών και ένας σπουδαστής της Σχολής Πολιτοφυλάκων, σύμφωνα με τα ισπανικά μέσα ενημέρωσης.

ΜΟΣΧΑ.-- Σκάλα κατέρρευσε την Τετάρτη σε σχολείο της Κεντρικής Ρωσίας με αποτέλεσμα να σκοτωθούν πέντε μαθητές, ενώ δεκάδες παιδιά απομακρύνθηκαν από τα ερείπια του σχολείου. Η υποδιευθύντρια του σχολείου της πόλης Μπελιαγέφκα, μια ημέρα αργότερα, έθεσε τέλος στη ζωή της. Πάντως, ξεκίνησε έρευνα για πιθανές παραβάσεις των κανονισμών ασφαλείας στο ηλικίας 46 ετών σχολικό κτίριο.

ΚΑΜΠΑΛΑ.-- Εργοστάσιο παραγωγής κινητών τηλεφώνων εγκαινίασε η κινεζική εταιρεία «Α Λινκ Τεκνόλοτζις», η οποία ως το τέλος του 2008 σκοπεύει να επενδύσει άλλα 2 εκατ. δολάρια για τη δημιουργία εργοστασίου παραγωγής ραδιοφώνων. Εργοστάσιο παραγωγής κινητών τηλεφώνων σχεδιάζει να φτιάξει ως τις αρχές του 2009 στην Κένυα και η νοτιοκορεατική εταιρεία LG.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Στην έδρα του ΝΑΤΟ βρίσκεται από προχτές ο Σέρβος υπουργός Αμυνας, Ντράγκαν Σουτάνοβατς, για να υπογράψει συμφωνία «ειρήνης και ασφάλειας» στο πλαίσιο διεύρυνσης της διμερούς συνεργασίας...

ΖΑΓΚΡΕΜΠ.-- Ο πρώην υφυπουργός Αμυνας της Κροατίας, πρώην στρατηγός Βλάντιμιρ Ζάγκορετς, εκδόθηκε χτες από την Αυστρία στην Κροατία, όπου εδώ και ένα χρόνο δικάζεται ερήμην με την κατηγορία της κατάχρησης εξουσίας και απιστίας.

ΧΑΡΑΡΕ.-- Απλησίαστα έχουν γίνει πλέον και τα βασικότερα είδη διατροφής στη Ζιμπάμπουε, αφού ο ανεξέλεγκτος πληθωρισμός που τρέχει με 11.000.000% το χρόνο έχει οδηγήσει την ακρίβεια σε δυσθεώρητα ύψη και το ζιμπαμπουέζικο δολάριο στο ναδίρ. Στο μεταξύ συνεχίζονται οι προσπάθειες για τον καταμερισμό υπουργείων στην υπό συγκρότηση νέα κυβέρνηση εθνικής ενότητας που απαρτίζεται από το ZANU του προέδρου Μουγκάμπε και το MDC του Μόργκαν Τσβανγκιράι...

ΚΑΡΑΚΑΣ.-- Οι Αρχές της Βενεζουέλας διέταξαν την έρευνα για την εκτέλεση με «μαφιόζικο τρόπο» του Χούλιο Σότο, ηγετικού στελέχους των φοιτητών του Πανεπιστημίου της επαρχίας Σούλια και του κόμματος της αντιπολίτευσης COPEI.

ΑΣΟΥΝΣΙΟΝ.-- Νομοσχέδιο για την ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση στη Δημόσια Υγεία προωθεί το υπουργείο Υγείας της Παραγουάης. Το επόμενο βήμα, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Εντγκαρ Χιμένες, είναι και η προώθηση νομοσχεδίου για δωρεάν φαρμακευτική περίθαλψη.

ΚΙΝΑ
Επέτειος της Λαϊκής Δημοκρατίας

ΠΕΚΙΝΟ.--

Με εκδηλώσεις και αργία μίας βδομάδας γιορτάζεται η 59η επέτειος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, την 1η Οκτώβρη του 1949. Μεγαλειώδεις ήταν οι εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν και στην πλατεία Τιεν Αν Μεν, με την προσέλευση χιλιάδων Κινέζων. Το Πεκίνο δίνει βαρύτητα κατά τους φετινούς εορτασμούς στην επιτυχία των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων και τον πρώτο διαστημικό περίπατο των Κινέζων αστροναυτών.

Ωστόσο οι φετινοί εορτασμοί πραγματοποιούνται στη σκιά του διατροφικού σκανδάλου του επιμολυσμένου με μελαμίνη γάλακτος, με τις κινεζικές Αρχές να δεσμεύονται, σύμφωνα με πληροφορίες, να διακόψουν τις εξαγωγές γαλακτοκομικών προϊόντων μέχρι να είναι σε θέση να εγγυηθούν απολύτως για την ασφάλειά τους. Τελευταίες αποκαλύψεις των κινεζικών ΜΜΕ αναφέρουν ότι η εταιρεία «Σανλού» από την οποία ξεκίνησε το ντόμινο των αποκαλύψεων του σκανδάλου, είχε ζητήσει από την κυβέρνηση να τη βοηθήσει να συγκαλύψει το μέγεθός του...

ΒΟΛΙΒΙΑ
Εντασης συνέχεια

ΛΑ ΠΑΣ.--

Αποχώρησαν προσωρινά όπως δηλώνουν οι τέσσερις κυβερνήτες - της Ταρίχα, του Μπένι, της Σάντα Κρους και της Τσουκισάκα - από το «διάλογο για την εθνική συμφιλίωση» που διεξάγεται από τις 15 Σεπτέμβρη στην Κοτσαμπάμα. Κατά τον εκπρόσωπο της CONALDE και κυβερνήτη της Ταρίχα, Μάριο Κόσιο, η αποχώρηση από το διάλογο των κυβερνητών γίνεται εξαιτίας της σύλληψης από τις Αρχές του επικεφαλής της «Κοινωνίας των Πολιτών» της Ταρίχα, Χοσέ Βάκα.

«Η σύλληψη του Βάκα διατάχθηκε από την Εισαγγελία βάσει των ερευνών που έγιναν πριν την έναρξη των διαπραγματεύσεων», τόνισε ο υπουργός Προεδρίας, Χουάν Ραμόν Κιντάνα, και τόνισε ότι βάσει των ερευνών υπάρχουν σοβαρές ποινικές ευθύνες όσον αφορά τις επιθέσεις σε δημόσιες υπηρεσίες και τους αγωγούς του φυσικού αερίου. «Οι ποινικές διώξεις είναι αδιαπραγμάτευτες», τόνισε ο Κιντάνα, ενώ ο ίδιος ο Βάκα έχει παραδεχτεί την ενοχή του.

«Τον πολιτικό εκβιασμό των κυβερνητών που απειλεί τη συνέχιση του διαλόγου» κατήγγειλε ο Φιντέλ Σούκρο, ηγετικό στέλεχος του συντονιστικού αγώνα CONALCAM, και ανακοίνωσε ότι οι κινητοποιήσεις που είχαν ανασταλεί για τη διευκόλυνση του διαλόγου, θα ξεκινήσουν εκ νέου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ