ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Οχτώβρη 2008
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΟΜΑΛΙΑ
Σπεύδει και η ΕΕ με πρόσχημα την πειρατεία

ΠΑΡΙΣΙ - ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.-- Τουλάχιστον οκτώ χώρες της ΕΕ συμφώνησαν, κατά την άτυπη Συνάντηση υπουργών Αμυνας της Ενωσης στο Ντόβιλ της Γαλλίας, να προσφέρουν δυνάμεις στην ευρωενωσιακή ναυτική αποστολή που συγκροτείται με πρόσχημα την καταπολέμηση της πειρατείας στον Κόλπο του Αντεν έξω από τις σομαλικές ακτές. Ο Γερμανός υπουργός Αμυνας, Φραντζ Γιόζεφ Γιουνγκ, είπε ότι η δύναμη θα απαρτίζεται σε πρώτη φάση από τρεις πολεμικές φρεγάτες, ένα σκάφος ανεφοδιασμού και τρία σκάφη παρακολούθησης.

Σύμφωνα με τηλεγραφήματα διεθνών πρακτορείων, προσφορά για συμμετοχή με δυνάμεις τους στην αντιπειρατική ναυτική δύναμη της ΕΕ έκαναν προχτές οι υπουργοί Αμυνας του Βελγίου, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Λιθουανίας, της Ολλανδίας, της Κύπρου, της Ισπανίας και της Σουηδίας. Οι Βρετανοί προσφέρθηκαν να φιλοξενήσουν στο έδαφός τους το στρατηγείο της αντιπειρατικής ναυτικής δύναμης της ΕΕ, της οποίας η συγκρότηση πρωτοαποφασίστηκε στις 15 του περασμένου Σεπτέμβρη.

Στο μεταξύ, την Τετάρτη, η κυβέρνηση του Σομαλού Προέδρου Αμπντουλαχί Γιουσούφ ενέκρινε την παρουσία ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στις «ακτές και στο έδαφος της Σομαλίας» όχι μόνο για τον τερματισμό της πειρατείας στο ουκρανικό εμπορικό σκάφος «Φάινα» που έχει πέσει σε χέρια πειρατών εδώ και περίπου μία βδομάδα, «αλλά για την αντιμετώπιση της πειρατείας γενικότερα»... Αλλωστε, στην περιοχή βρίσκονται ήδη αμερικανικά, γαλλικά και καναδικά πλοία και σπεύδουν και ρωσικά, που βέβαια το ενδιαφέρον τους δεν είναι οι πειρατείες, αλλά ο γεωστρατηγικός έλεγχος της περιοχής.

Στο μεταξύ, οι Σομαλοί πειρατές που έχουν καταλάβει το ουκρανικό φορτηγό πλοίο «Φάινα» συνεχίζουν τις διαπραγματεύσεις για την καταβολή λύτρων 20 εκατομμυρίων δολαρίων, απειλώντας σε διαφορετική κατάσταση να βυθίσουν το σκάφος...

ΡΩΣΙΑ
Επιδιώκει πιο ενεργό ρόλο

ΑΓ. ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ - ΜΟΣΧΑ.--

Παρέμβαση για καλύτερη θέση στον ενδο-ιμπεριαλιστικό ανταγωνισμό επιχειρεί η Ρωσία, καθώς με δηλώσεις του, ο Ρώσος Πρόεδρος, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, υποστήριξε ότι η εποχή της παγκόσμιας οικονομικής κυριαρχίας των ΗΠΑ έχει παρέλθει, προσθέτοντας την ανάγκη να δημιουργηθεί ένα «πιο δίκαιο» οικονομικό - πιστωτικό σύστημα που θα λαμβάνει υπόψη τα αμοιβαία συμφέροντα των κυρίαρχων δυνάμεων. Ανέφερε μάλιστα, στα πλαίσια της συνάντησής του με τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, την ανάγκη δημιουργίας «νέων μηχανισμών συλλογικής λήψης αποφάσεων και συλλογικής ευθύνης» καθώς «τα πρόσφατα γεγονότα επιβεβαιώνουν ότι μια και μοναδική χώρα - έστω και ισχυρή - δεν είναι σε θέση να αποτελέσει ένα είδος υπερ-ρυθμιστή».

Εσπευσε να τονίσει την ανάγκη για παραπέρα ενίσχυση της συνεργασίας της Ρωσίας με τη Γερμανία και στο λεγόμενο «αντιτρομοκρατικό αγώνα». Η Αγκ. Μέρκελ άσκησε κριτική στη στάση της Ρωσίας στην πρόσφατη πολεμική σύγκρουση με τη Γεωργία τονίζοντας ότι η εδαφική ακεραιότητά της δεν είναι διαπραγματεύσιμη, ενώ υποστήριξε ότι οι χώρες πρέπει να έχουν το δικαίωμα να επιλέγουν ελεύθερα εάν θέλουν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ.

Συνάντηση Πούτιν - Τιμοσένκο

Τα ζητήματα της ενέργειας ήταν στο επίκεντρο της συνάντησης του Ρώσου πρωθυπουργού Βλαντιμίρ Πούτιν και της Ουκρανής ομολόγου του, Γιούλια Τιμοσένκο, τονίζοντας ότι τα ζητήματα αυτά θα πρέπει να επιλυθούν μέχρι την έναρξη του χειμώνα, ενώ παράλληλα άσκησε κριτική στην απόφαση της Ουκρανίας να πουλήσει όπλα στη Γεωργία πριν την πρόσφατη σύγκρουση Ρωσίας - Γεωργίας.

Η Τιμοσένκο χαρακτήρισε τη Ρωσία ως «στρατηγικό σύμμαχο», ενώ σε ό,τι αφορά τις συγκρούσεις Ρωσίας - Γεωργίας υποστήριξε ότι «θέλει ειρήνη».

Η Ουκρανή πρωθυπουργός δήλωσε ακόμα την Τετάρτη ότι θα αποδεχτεί τις απαιτήσεις του Προέδρου Β. Γιουστσένκο για την αποκατάσταση του κυβερνητικού συνασπισμού, ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Περιοδεία «πίεσης» από Κουσνέρ

Ραγδαία η αύξηση των ισραηλινών εποικισμών

Από πρόσφατη διαμαρτυρία Παλαιστινίων, που αντιμετωπίστηκαν με δακρυγόνα, ενάντια στους εποικισμούς των Ισραηλινών

Associated Press

Από πρόσφατη διαμαρτυρία Παλαιστινίων, που αντιμετωπίστηκαν με δακρυγόνα, ενάντια στους εποικισμούς των Ισραηλινών
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Εντός των προσεχών μηνών ευελπιστεί να πείσει τις δύο πλευρές να καταλήξουν σε συμφωνία ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών. Ο Μπερνάρ Κουσνέρ φθάνει, σήμερα, σε Ισραήλ και παλαιστινιακά εδάφη, όπου θα έχει επαφές εκατέρωθεν με απώτερο στόχο τη «διατήρηση και εντατικοποίηση των ρυθμών των διαπραγματεύσεων». Συνεργάτες του Κουσνέρ υποστήριζαν ότι ο Γάλλος υπουργός θα επιμείνει ιδιαιτέρως στην αναγκαιότητα τερματισμού κάθε εποικιστικής δραστηριότητας.

Οι εποικισμοί και οι έποικοι, όμως, βρίσκονται στο επίκεντρο και της ισραηλινής επικαιρότητας. Ο αντιστράτηγος Γκάντι Σάμνι, υπεύθυνος για τα ισραηλινά στρατεύματα στη Δ. Οχθη, υπογράμμιζε ότι το πρώτο εξάμηνο του 2008 έχουν αυξηθεί οι βίαιες επιθέσεις εποίκων κατά Παλαιστινίων και κατά Ισραηλινών στρατιωτών.

Ο Σάμνι συμπλήρωσε πως είναι εξαιρετικά ανησυχητικό το γεγονός ότι στα επεισόδια εμπλέκονται εκατοντάδες έποικοι και όχι λίγοι, όπως παλαιότερα, αλλά και το ότι στόχος πλέον είναι και ο ισραηλινός στρατός. Οι καταγγελίες Σάμνι έρχονται λίγες μέρες μετά την απόπειρα δολοφονίας κατά πανεπιστημιακού που τάσσεται κατά του εποικισμού, στην Ιερουσαλήμ, και τη διαπίστωση του υπηρεσιακού πρωθυπουργού Ολμέρτ ότι «πνέει έντονα αέρας εξτρεμισμού».

ΑΛΓΕΡΙΑ
Πλημμύρες κοντά στη Σαχάρα

ΑΛΓΕΡΙ.--

Τριάντα νεκρούς, 84 τραυματίες και αρκετούς αγνοούμενους άφησαν πίσω τους οι πλημμύρες που σάρωσαν την περιοχή Γκαρντάια, στα όρια της ερήμου Σαχάρα, νοτίως της αλγερινής πρωτεύουσας. Οι καταρρακτώδεις βροχές των τελευταίων ημερών προκάλεσαν μεγάλες καταστροφές στην περιοχή, που βρίσκεται στην κοιλάδα Μ'ζάμπ, η οποία προστατεύεται από την ΟΥΝΕΣΚΟ ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς. Σωστικά συνεργεία και στρατός προσπαθούν να προσεγγίσουν την περιοχή των οάσεων, ενώ ιατροφαρμακευτικό υλικό και προμήθειες ρίχνονται από αέρος.

ΡΩΣΙΑ
«Αναστήλωση» των τσάρων και καπηλεία της Ιστορίας

ΜΟΣΧΑ.-- Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ρωσίας χαρακτήρισε την τσαρική οικογένεια των Ρομανόφ «θύματα καταπίεσης» και ζήτησε την αποκατάστασή τους. Αυτούς που ματοκύλισαν το ρωσικό λαό, που τον εξαθλίωσαν και τον έσυραν στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο κάνει ήρωες και επιδιώκει να καταδικαστούν οι λαϊκές επαναστατικές δυνάμεις των Μπολσεβίκων, που τους σάρωσαν ως εγκληματίες, και η Οχτωβριανή Επανάσταση ως τρομοκρατική πράξη.

Ταυτόχρονα και προφανώς για λόγους συγκυρίας στην αντιπαράθεση της καπιταλιστικής Ρωσίας με καπιταλιστικές χώρες της Δύσης δόθηκαν στη δημοσιότητα τα κρατικά αρχεία σχετικά με τη Συμφωνία του Μονάχου. Τη συμφωνία της 30ής Σεπτέμβρη του 1938, ανάμεσα στη Γερμανία, στην Αγγλία, στη Γαλλία και την Ιταλία, με την οποία παραχωρήθηκε στον Χίτλερ η περιοχή της Σουδητίας της Τσεχοσλοβακίας (όπου κατοικούσαν πολλοί Γερμανοί) και άνοιξε ο δρόμος για την προώθησή του προς την Ανατολή, για να χτυπηθεί η Σοβιετική Ενωση. Φυσικά, τα αρχεία καταγράφουν την ιστορική πραγματικότητα ότι η ΕΣΣΔ ήταν η μόνη που αντιτάχθηκε στο διαμελισμό της Τσεχοσλοβακίας, ότι οι καπιταλιστικές δυτικές δυνάμεις κώφευαν στις προτάσεις της για την αντιμετώπιση του φασισμού και έσπρωχναν τον Χίτλερ κατά του πρώτου εργατολαϊκού κράτους. Είναι και μια απόδειξη κόντρα στην προσπάθεια παραχάραξη της Ιστορίας και την εξίσωση φασισμού - σοσιαλισμού. Ωστόσο, τα κίνητρα της σημερινής Ρωσίας είναι εντελώς διαφορετικά.

ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Συνομιλίες σε κλίμα έντασης

ΣΕΟΥΛ - ΠΙΟΝΓΚΓΙΑΝΓΚ.-- Τρόπους μείωσης της έντασης στην Κορεατική Χερσόνησο αναζήτησαν χτες υψηλόβαθμοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι από τη ΛΔ Κορέας και τη Νότια Κορέα στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη κοντά στο μεθοριακό χωριό Πανμουτζόμ, στις πρώτες συνομιλίες του είδους εδώ και οκτώ μήνες.

Σε δήλωσή του στην έναρξη της συνάντησης, ο Βορειοκορεάτης αξιωματούχος, Πακ Ριμ-σου, παραδέχτηκε ότι «οι συνομιλίες διεξάγονται ενώ είναι σε πολύ σοβαρή κατάσταση οι σχέσεις βορρά - νότου». Ομως, μετά το πέρας της συνάντησης, η βορειοκορεατική εφημερίδα «Minju Joson» χαρακτήριζε σε σχόλιό της «θλιβερό ανθρώπινο σκουπίδι» τον Νοτιοκορεάτη Πρόεδρο Λι Μιουνγκ-μπακ.

Νωρίτερα, πάλι, οι αρχές της ΛΔ Κορέας απείλησαν να απελάσουν όλους τους Νοτιοκορεάτες που εργάζονται στο βιομηχανικό πάρκο της πόλης Κεσόνγκ, στη βορειοκορεατική μεθόριο, σύμβολο της συνεργασίας ανάμεσα στις χώρες. Η Πιονγκγιάνγκ κατηγόρησε τη γείτονα για την πραγματοποίηση εκστρατείας προπαγάνδας δυσφήμισης του Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ιλ με τη ρίψη φυλλαδίων σε μεθοριακές περιοχές της ΛΔ Κορέας.

ΕΤΗΣΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΔΕΑΕ
Εγγυήσεις ζητά η Τεχεράνη για τον εμπλουτισμό

ΒΙΕΝΝΗ.--

«Θα συνεχίσουμε τον εμπλουτισμό ουρανίου όσο δεν υπάρχει σαφής διεθνής δέσμευση ότι θα προμηθευόμαστε το απαραίτητο πυρηνικό καύσιμο για να λειτουργούν τα πυρηνικά εργοστάσια της χώρας και να καλύπτονται οι ενεργειακές μας ανάγκες». Αυτό δήλωνε, χθες, ο επικεφαλής της ιρανικής αντιπροσωπείας στην ετήσια συνέλευση της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΔΕΑΕ). Είναι η πρώτη φορά που Ιρανός αξιωματούχος αφήνει να εννοηθεί ότι υπάρχει περίπτωση, υπό όρους, η Τεχεράνη να διακόψει τον εμπλουτισμό ουρανίου.

Οι διεθνείς εγγυήσεις, όπου αναφέρεται ο Αλί Ασγκάρ Σολτάνιεχ, σημαίνουν ότι θα πρέπει η απόφαση προμήθειας της Τεχεράνης με πυρηνικό καύσιμο να ληφθεί από την 145μελή γενική συνέλευση της ΔΕΑΕ, οπότε να έχει δεσμευτικό χαρακτήρα και να μην μπορεί να προσβληθεί από κάποια χώρα, π.χ. τις ΗΠΑ. Αν και θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο, η ιρανική τοποθέτηση έγινε δεκτή με ικανοποίηση από διπλωμάτες της ΔΕΑΕ, που υποστήριζαν ότι είναι «μοναδικός τρόπος σοβαρής και οριστικής επίλυσης της κρίσης».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ