ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Οχτώβρη 2008
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Νέα μέτρα καταστολής σε βάρος των μεταναστών

Τα μέτρα παρουσίασε χτες ο υπουργός Εσωτερικών στη συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής για την κοινωνική ένταξη των μεταναστών

Σε απαρίθμηση των νέων κατασταλτικών μέτρων που προβλέπεται να λάβει η Ευρωπαϊκή Ενωση για τους μετανάστες, με στόχο τη μετατροπή της σε φρούριο και την εξασφάλιση της περαιτέρω άγριας εκμετάλλευσης όσων μεταναστών έχει ανάγκη το μεγάλο κεφάλαιο, προέβη ο υπουργός Εσωτερικών, Π. Παυλόπουλος, κατά τη χτεσινή συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής για την κοινωνική ένταξη των μεταναστών.

Ο υπουργός υπεραμύνθηκε του Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Ασυλο που αναμένεται να επικυρώσει η Σύνοδος Κορυφής τον επόμενο μήνα, με το οποίο οι μετανάστες - θύματα και της πολιτικής της ΕΕ - αντιμετωπίζονται ως φαινόμενο που εφόσον δε «χρησιμεύει» στο κεφάλαιο, το κρατάμε με νύχια και με δόντια έξω από τα σύνορα της ΕΕ. Στην κατεύθυνση αυτή, όπως είπε χθες ο υπουργός, εντατικοποιούνται οι έλεγχοι των συνόρων της ΕΕ στο πλαίσιο του ΦΡΟΝΤΕΞ (στρατιωτικό - αστυνομικό σώμα με υπερκρατικές εξουσίες που δρα στα σύνορα). Για το σκοπό αυτό ενισχύονται τόσο ο προϋπολογισμός όσο και η υλικοτεχνική υποδομή του σώματος, με απώτερο σκοπό τη μετεξέλιξή του, με πορεία ανάλογη με αυτήν της EUROPOL. «Με τον τρόπο αυτό θωρακίζονται ακόμη περισσότερο τα εξωτερικά σύνορα της χώρας μας», είπε με ...ευαισθησία ο Π. Παυλόπουλος, συμπληρώνοντας ότι τίθενται έτσι οι βάσεις για τη δημιουργία «Ευρωπαϊκού Δικτύου Περιπολιών» και «Ευρωπαϊκής Δύναμης Ακτοφυλακής», με την οποία έχουν συμφωνήσει ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Μάλιστα, η ελληνική κυβέρνηση έχει υποβάλει πρόταση για τη δημιουργία, υπό το συντονισμό του ΦΡΟΝΤΕΞ, περιφερειακών κέντρων για τη διαχείριση των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων της ΕΕ. Ενα από αυτά τα Κέντρα για τα θαλάσσια σύνορα θα προταθεί να λειτουργήσει στον Πειραιά και συγκεκριμένα στις εγκαταστάσεις του Εθνικού Κέντρου Θαλάσσιων Συνόρων.

Κατά τα άλλα, ο υφυπουργός Εσωτερικών, Θ. Νάκος, ανακοίνωσε τη δημιουργία υπηρεσιών «μιας στάσης» για τους μετανάστες, όπου θα μπορούν να διεκπεραιώνουν το σύνολο των διαδικασιών μονιμοποίησης. Η πρώτη σχετική υπηρεσία αναμένεται να δημιουργηθεί στον Πειραιά, πλησίον του Ηλεκτρικού Σταθμού. Με τον τρόπο αυτό ισχυρίστηκε ο υφυπουργός ότι επιτυγχάνεται η καλύτερη εξυπηρέτηση των μεταναστών, προσπερνώντας, όμως, ότι η διευκόλυνση των μεταναστών απαιτεί τη δραστική μείωση των σχετικών απαραίτητων δικαιολογητικών, την αλλαγή, εν τέλει, της ίδιας της νομοθεσίας που βάζει επί τούτου εμπόδια στη μονιμοποίησή τους.

ΚΕΝΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ
Προκλητική κυβερνητική αδιαφορία

Υποσχέσεις πήραν και πάλι χτες οι εργαζόμενοι που ετοιμάζονται για νέες κινητοποιήσεις

«Την πρόληψη ρημάξατε και όλες τις δομές, δώστε μεθαδόνη, χτίστε φυλακές» ήταν ένα ειρωνικό σύνθημα των εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης
«Την πρόληψη ρημάξατε και όλες τις δομές, δώστε μεθαδόνη, χτίστε φυλακές» ήταν ένα ειρωνικό σύνθημα των εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης
Από το γραφείο του πρωθυπουργού μέχρι το υπουργείο Υγείας και από την ΚΕΔΚΕ μέχρι τη διοίκηση του ΟΚΑΝΑ, οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Πρόληψης (ΚΠ) έρχονται αντιμέτωποι με τον εμπαιγμό και την αναλγησία για ένα θέμα, την πρόληψη, που - όπως υποκριτικά δηλώνουν οι αρμόδιοι φορείς - «αποτελεί την αιχμή του δόρατος για την καταπολέμηση των ναρκωτικών».

Χτες, οι 400 εργαζόμενοι στα ΚΠ ολοκλήρωσαν με μεγάλη επιτυχία τη 48ωρη απεργία που είχαν κηρύξει και συγκεντρώθηκαν από κάθε μεριά της Ελλάδας, για να διαδηλώσουν στο κέντρο της Αθήνας, διεκδικώντας την άμεση προώθηση ενός σαφούς και λειτουργικού θεσμικού πλαισίου για τα Κέντρα, με πάγια και τακτική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και εργασιακή αποκατάσταση όλων των εργαζομένων. Υπενθυμίζεται ότι η πρόληψη βρίσκεται σε αδιέξοδο, καθώς το υπουργείο Υγείας και ο ΟΚΑΝΑ χρωστάνε στα ΚΠ πάνω από 10 εκατομμύρια ευρώ και άλλα 5 εκατομμύρια ευρώ το υπουργείο Εσωτερικών και η ΚΕΔΚΕ, με αποτέλεσμα πολλοί από τους εργαζόμενους να είναι απλήρωτοι μέχρι και τέσσερις μήνες, ενώ κάποια από τα ΚΠ έχουν μείνει χωρίς ρεύμα και τηλέφωνο.

Με διμοιρίες των ΜΑΤ και κλούβες της αστυνομίας, η κυβέρνηση εμπόδισε χτες τους εργαζόμενους να φτάσουν στο Μέγαρο Μαξίμου. Σε συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία των εργαζομένων με τον Αντώνη Σγαρδέλη, ειδικό σύμβουλο του πρωθυπουργού, εκείνος δήλωσε άγνοια για τα προβλήματα των ΚΠ και «υποσχέθηκε» ...παρεμβάσεις προς το υπουργείο Υγείας.

«Την πρόληψη ρημάξατε και όλες τις δομές, δώστε μεθαδόνη, χτίστε φυλακές», ήταν η ειρωνική απάντηση των εργαζομένων που πορεύτηκαν στο υπουργείο Υγείας, για να έρθουν αντιμέτωποι, για άλλη μια φορά, με κάλπικες υποσχέσεις που έδωσε ο ειδικός γραμματέας του υπουργείου κ. Ριζάς, ότι, δηλαδή, «είναι θέμα ημερών, να δοθεί στους εργαζόμενους μέρος των οφειλών». Να σημειωθεί ότι οι εργαζόμενοι είχαν πάρει την ίδια απάντηση και στην προηγούμενη κινητοποίηση που είχε γίνει τέλη Ιούνη.

«Η πρόληψη είναι δικαίωμα και υποχρέωση της πολιτείας, δεν είναι υπόθεση μόνο των εργαζομένων σ' αυτή. Να θεσμοθετηθεί μακροπρόθεσμα. Η πρόληψη διακυβεύεται, κινδυνεύει και είναι απώλεια για όλη την ελληνική κοινωνία», επισήμαναν εκπρόσωποι του Σωματείου Εργαζομένων στα ΚΠ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που δόθηκε, καταγγέλλοντας και την ΚΕΔΚΕ, η οποία αρνείται να υπογράψει τη νέα τριετή σύμβαση για τα ΚΠ, με το πρόσχημα ότι δεν έχει δώσει τις οφειλές του το υπουργείο Υγείας.

Αμέσως μετά, οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε συμβολική κατάληψη του γραφείου του προέδρου του ΟΚΑΝΑ, ενώ κατά τη διάρκεια Γενικής Συνέλευσης των εργαζομένων αποφασίστηκε η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων το επόμενο διάστημα.

ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΑΘΗΝΩΝ ΓΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Ζητά εκ νέου την απομάκρυνσή τους

Μετά την επιστολή του στις 17 Σεπτέμβρη προς τον πρωθυπουργό για την «καθημερινότητα που βιώνουν οι πολίτες της Αθήνας» εξαιτίας του αυξανόμενου κύματος «λαθρομεταναστών», ζητώντας να απομακρυνθούν προσωρινά κάποιοι μετανάστες έξω από την Αθήνα (!) και να αυξηθεί η αστυνόμευση, ο νομάρχης Αθηνών, Γιάννης Σγουρός, επανήλθε την περασμένη Τρίτη με νέα επιστολή προς τους υπουργούς Εσωτερικών, Δικαιοσύνης, Υγείας, Τουριστικής Ανάπτυξης, καθώς και προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και τον δήμαρχο Αθηναίων.

Με την επιστολή του, χωρίς να αναφέρεται στις διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, της πολιτικής της ΕΕ για το άσυλο και τη μετανάστευση, σημειώνει ότι από τις απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης μεταναστών και τοξικομανών «απειλείται άμεσα η δημόσια υγεία». Ταυτόχρονα, χωρίς να γίνεται αναφορά στο ότι οι μετανάστες αποτελούν θύματα εκμετάλλευσης και αφήνονται συνειδητά στην «τύχη» τους, ο νομάρχης μιλά για καταπάτηση των δικαιωμάτων τόσο των μεταναστών όσο και των πολιτών που ζουν στην Αθήνα. Η Νομαρχία Αθηνών έκανε καταγραφή των κτιρίων και των περιοχών, όπου ζουν μετανάστες σε ανθυγιεινές και επικίνδυνες συνθήκες.

Μεταξύ άλλων, ζητά: «Μεταστέγαση των αλλοδαπών σε ξενοδοχεία άλλης περιοχής που πληρώνει για ένα διάστημα η Νομαρχία μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες νομιμοποίησής τους». Δηλαδή για πάντα, αφού οι διαδικασίες νομιμοποίησης έχουν διακοπεί.

Από προχτές αυξήσεις σε νερό - αποχέτευση

Ακριβότερα πληρώνουν από προχτές οι κάτοικοι του Λεκανοπεδίου της Αττικής το νερό της ΕΥΔΑΠ και πιο ακριβά τα τέλη αποχέτευσης, ύστερα από κυβερνητική απόφαση. Ειδικότερα, οι τσουχτερές αυξήσεις κυμαίνονται από 3% στην τιμή του νερού, έως 7,5% στα τέλη αποχέτευσης, ενώ άλλη μία ισόποση αύξηση προβλέπεται από 1 Μάρτη 2009 (δηλαδή συνολική αύξηση στα τέλη αποχέτευσης 15% σε δύο δόσεις...)!

Πρόκειται για μία ακόμη πρόκληση προς τους εργαζόμενους, που θα αναγκαστούν να πουν και το νερό νεράκι προκειμένου να ενισχυθούν τα ήδη υπέρογκα κέρδη της ιδιωτικοποιημένης ΕΥΔΑΠ, πολύ περισσότερο όταν δεν έχει περάσει πολύς καιρός από την υπογραφή της άθλιας συμφωνίας από τη ΓΣΕΕ με το ΣΕΒ της αύξησης του ενός ευρώ περίπου, και ενώ η ακρίβεια συνεχώς καλπάζει...

Το ποσοστό των τελών αποχέτευσης αναπροσαρμόζεται στο 70% (από 65%) επί της τιμής κατανάλωσης νερού από 1η Οκτώβρη, ενώ από την 1 Μάρτη του 2009 το ποσοστό αυτό θα φτάσει στο 75%.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ