ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 4 Οχτώβρη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΞΑΝΘΗ
Ανεπίτρεπτη παρουσία ένοπλων στρατιωτών

Ανακοίνωση καταδίκης της παρουσίας του ελληνικού στρατού σε θρησκευτική τελετή σε χωριό της μειονότητας από τη ΝΕ Ξάνθης του ΚΚΕ

Την ανεπίτρεπτη παρουσία δεκάδων ένοπλων στρατιωτικών στη διάρκεια τέλεσης της μουσουλμανικής θρησκευτικής γιορτής «Σεκέρ Μπαϊράμ», στην πλατεία του οικισμού Κένταυρος στην Ξάνθη και σε άλλα χωριά, καταδικάζει η ΝΕ Ξάνθης του ΚΚΕ.

Η ΝΕ Ξάνθης σημειώνει: «Η παρουσία αυτή αντικειμενικά προκάλεσε ανησυχίες και φόβο στους κατοίκους, αλλά και μπορεί να δώσει ώθηση στην καλλιέργεια επικίνδυνων για την περιοχή εθνικιστικών αντιδράσεων. Ανέλαβαν μεγάλη ευθύνη και είναι υπόλογοι όσοι την εμπνεύστηκαν, τη σχεδίασαν και την υλοποίησαν. Και βέβαια, την πρώτη ευθύνη τη φέρνει η κυβέρνηση. Τέτοιου είδους ενέργειες θα πρέπει να καταδικαστούν από όλους απερίφραστα».

Η ΝΕ Ξάνθης καλεί όλους τους εργαζόμενους, ανεξάρτητα από καταγωγή, γλώσσα, θρησκεία να σηκώσουν αδιαπέραστο τείχος στον εθνικισμό από όπου κι αν προέρχεται, και που, σε τελευταία ανάλυση, εξυπηρετεί τα συμφέροντα της άρχουσας τάξης και του ιμπεριαλισμού (ΝΑΤΟ - ΗΠΑ - ΕΕ). Καλεί τους εργαζόμενους να βγάλουν συμπεράσματα, να παλέψουν για τα οξυμένα προβλήματά τους, γυρίζοντας την πλάτη στη ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και τα άλλα κόμματα του ευρωμονόδρομου (ΣΥΝ - ΛΑΟΣ). Να συμπαραταχτούν με την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ, που αποτελεί μονόδρομο για τα λαϊκά συμφέροντα.

ΠΕΔΙΟ ΒΟΛΗΣ «ΛΟΦΩΝ» ΝΟΜΟΥ ΦΛΩΡΙΝΑΣ
Οι κινητοποιήσεις έφεραν αναβολή της άσκησης

Αναβλήθηκαν οι ασκήσεις των στρατιωτικών δυνάμεων που επρόκειτο να γίνουν στο Πεδίο Βολής «Λόφων» του Νομού Φλώρινας, μετά τις αντιδράσεις και τις κινητοποιήσεις που πραγματοποίησαν για τρεις συνεχείς μέρες οι κάτοικοι της περιοχής. Το πεδίο βολής επαναλειτουργεί μετά από διακοπή πέντε χρόνων και για το σκοπό αυτό στα χωριά του Δήμου Μελίτης εμφανίστηκαν στις αρχές της βδομάδας άρματα μάχης και στρατιωτικά οχήματα.

Η Επιτροπή Αγώνα για την απομάκρυνση του πεδίου βολής κάλεσε τους κατοίκους να αντιδράσουν μαζικά και πραγματοποιήθηκαν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στην πλατεία του δημοτικού διαμερίσματος Λόφοι. Επιχειρήθηκαν πορείες προς το χώρο του πεδίου βολής, αλλά ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις εμπόδισαν τους διαδηλωτές να πλησιάσουν. Την τρίτη μέρα των κινητοποιήσεων, περίπου 100 άτομα κατόρθωσαν να εισέλθουν στην περιοχή, όπου επρόκειτο να αρχίσουν οι ασκήσεις, απαιτώντας τη ματαίωσή τους και την οριστική απομάκρυνση του πεδίου βολής. Μετά τα γεγονότα αυτά, ανακοινώθηκε στους κατοίκους η αναβολή των στρατιωτικών ασκήσεων.

Η Επιτροπή Αγώνα, που έχει ιδρυθεί πριν οχτώ χρόνια, με σειρά κινητοποιήσεων απαιτεί το κλείσιμο του πεδίου βολής, γιατί η λειτουργία του εγκυμονεί κινδύνους (έχουν εκραγεί βλήματα σε κατοικημένες περιοχές και κινδύνευσαν κάτοικοι), δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα στην κτηνοτροφία και γενικά στην οικονομική ζωή του τόπου. Επίσης, στην περιοχή λειτουργεί ο ΑΗΣ Φλώρινας και ορυχεία λιγνίτη όπου εξερράγη βλήμα σε ένα από αυτά.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Νωρίς για συμπεράσματα

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Πραγματοποιήθηκε χτες η ενημέρωση του Εθνικού Συμβουλίου αναφορικά με το Κυπριακό, από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφια, σε μία συνεδρίαση που διήρκεσε τέσσερις ώρες και, όπως σημειώθηκε στο σύντομο ανακοινωθέν που εκδόθηκε, τα κόμματα κατέθεσαν τις απόψεις τους μέσα σε ένα «δημιουργικό κλίμα γόνιμης συζήτησης».

Εκ μέρους του ΑΚΕΛ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος, Νίκος Κατσουρίδης, σημείωσε ότι στη χτεσινή συνεδρίαση δεν ελήφθησαν συγκεκριμένες αποφάσεις, χαρακτηρίζοντας παρακινδυνευμένο να γίνουν προβλέψεις για την πορεία των συνομιλιών, με τις αντιφατικές δηλώσεις που γίνονται από πλευράς του τουρκοκύπριου ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ανάλογα με το βήμα που βρίσκεται, υπογραμμίζοντας ότι σε καμία περίπτωση η προσπάθεια λύσης δε θα απολήξει σε απαράδεκτη λύση.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, εξερχόμενος της συνεδρίασης επισήμανε ότι «δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα οι δύο πρώτες συναντήσεις του Προέδρου Χριστόφια με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, ωστόσο είναι πολύ νωρίς για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης».

Αναφερόμενος σε πληροφορίες περί πρωτοβουλίας των Ηνωμένων Εθνών με στόχο την περαιτέρω συζήτηση μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, ο Σ. Στεφάνου είπε πως η ελληνοκυπριακή πλευρά θεωρεί ότι το Κυπριακό δεν επιλύεται με μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, αλλά με συμφωνία επί θεμάτων ουσίας, «γι' αυτό εμείς, επικεντρώνουμε τη συζήτηση στην ουσία του Κυπριακού», ενώ υποστήριξε ότι η Τουρκία αντιδρά στο ψήφισμα της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, γιατί «οι θέσεις του ψηφίσματος "κονταροχτυπιούνται" με τις θέσεις που εκφράζει η τουρκική πλευρά και οι οποίες απέχουν από τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών».

Σ. ΧΑΤΖΗΓΑΚΗΣ
Επανέφερε θέμα ωραρίου των δικαστηρίων

Στη «δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία» και στις «συντεχνιακές συμπεριφορές» απέδωσε τα προβλήματα της καθυστέρησης απονομής της δικαιοσύνης ο αρμόδιος υπουργός, Σ. Χατζηγάκης, ενώ επανέφερε το θέμα της επέκτασης του ωραρίου λειτουργίας των δικαστηρίων και μετά τις 3 το μεσημέρι.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης μιλώντας χτες στην εκδήλωση για τον Αγιο Διονύσιο Αρεοπαγίτη, προστάτη των δικαστικών λειτουργών, καταφέρθηκε εναντίον των φορέων της Δικαιοσύνης, χωρίς να πει τίποτα για τα τεράστια προβλήματα και τις ευθύνες του υπουργείου του, όπως το κτιριακό, τις κενές θέσεις, τη μηχανοργάνωση, κλπ.

Ευθέως ο υπουργός Δικαιοσύνης άφησε ανοιχτό το ζήτημα της επέκτασης του ωραρίου των δικαστηρίων. «Δεν μπορεί, είπε, καθημερινώς να αναβάλλονται δεκάδες υποθέσεις, διότι, κατά κακή δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία, τα δικαστήρια πρέπει να κλείνουν στις 3 το μεσημέρι». «Εδώ οφείλουμε τάχιστα να προχωρήσουμε σε αλλαγές και μεταρρυθμίσεις», συνέχισε ο Σ. Χατζηγάκης, ενώ μίλησε και για «συντεχνιακές συμπεριφορές» στο χώρο της Δικαιοσύνης.

Από τα «πυρά» του υπουργού Δικαιοσύνης δεν ξέφυγαν και οι συνδικαλιστές δικαστές. «Δυστυχώς, όμως, σε αυτόν τον ολισθηρό δρόμο της κατάκρισης και αμφισβήτησης του κύρους της Δικαιοσύνης, είπε ο Σ. Χατζηγάκης, παρασύρονται ενίοτε και οι συνδικαλιστές του χώρου της Δικαιοσύνης με εύκολες υπερβολές και γενικεύσεις». Παράλληλα, χαρακτήρισε εσφαλμένη την εικόνα έλλειψης εμπιστοσύνης των πολιτών απέναντι στο θεσμό της Δικαιοσύνης, σημειώνοντας ότι η Δικαιοσύνη με την «υποδειγματική αυτοκάθαρση» που έκανε συγκεντρώνει «την καταρχήν θετική αντιμετώπιση ενός ποσοστού άνω του 50% των πολιτών».

Ο πρόεδρος της Ενωσης Εισαγγελέων, Σ. Μπάγιας, που ήταν και ο συντονιστής της εκδήλωσης, ουσιαστικά απαντώντας στις αιτιάσεις του Σ. Χατζηγάκη σημείωσε: «Ελπίζουμε να είναι έτσι και οι περί αντιθέτου εκτιμήσεις και απόψεις να είναι εσφαλμένες».

Τέλος, ο υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε ότι η Δικαιοσύνη πρέπει να παραμείνει νηφάλια, αδέκαστη, ανεξάρτητη και κυρίως μακριά από τους επηρεασμούς των μέσων ενημέρωσης, προσθέτοντας ότι δε θα την αφήσει «να γίνει σάκος του μποξ και εύκολη λεία κάθε λαϊκίστικων παιχνιδιών».

Αντικομμουνιστικός σκοταδισμός από Μητροπολίτη

«Η είδηση είναι συνταρακτική. Το ΚΚΕ για ακόμη μια φορά προκαλεί. Οχι μόνο τα παλικάρια του Εθνικού Στρατού που έπεσαν στο Γράμμο για να μην ενταχθεί η Ελλάδα στο απάνθρωπο "σιδηρούν παραπέτασμα", αλλά και τους επιζώντες αγωνιστές και συγγενείς των ηρωικών θυμάτων. Τίθεται λοιπόν ευθέως το ερώτημα, εκδηλώσεις, όπως αυτή που ετοιμάζει το ΚΚΕ είναι «γιορτές λήθης και συμφιλιώσεως» ή προκαλούν την αγανάκτηση και διευρύνουν το χάσμα ανάμεσα στο λαό μας; Το ΚΚΕ στηριζόμενο στη σκανδαλώδη ανοχή της κυβέρνησης, νομίζει ότι μπορεί να γράψει την Ιστορία κατά τα κέφια του. Είναι όμως "μακριά νυχτωμένο". Γιατί η ελληνική ψυχή αγρυπνεί. Και ένα τέτοιο ανοσιούργημα δε θα το επιτρέψει πότε»!

Τα παραπάνω σκοταδιστικά και του μισαλλόδοξου εμφυλιοπολεμικού καθεστώτος - που μυρίζουν αντικομμουνιστική μούχλα - είναι δηλώσεις του Μητροπολίτη Κόνιτσας στην τοπική εφημερίδα «Πρωινός Λόγος» και έγιναν με αφορμή την εκδήλωση τιμής του ΚΚΕ για τον Πέτρο Κόκκαλη. Λόγια «πνευματικού πατέρα» που, φαίνεται, ανατράφηκε με τα «ιδανικά» των ταγματασφαλιτών, των δοσίλογων της κατοχής και της εμφυλιοπολεμικής περιόδου, που δεν έχει διδαχθεί τίποτα από την (πραγματική) Ιστορία. Γι' αυτό και προκαλεί τους ίδιους τους συμπολίτες του με τέτοια ανιστόρητα και γι' αυτό προκλητικά. Σκοταδισμός και μισαλλοδοξία ρασοφόρων που, πιστεύουμε, δεν αφορούν τη συντριπτική πλειοψηφία των ιερωμένων.

ΚΟΜΟΤΗΝΗ
Κρούσμα τρομοκράτησης μελών της ΚΝΕ

Προσπάθεια τρομοκράτησης μελών της ΚΝΕ στην Κομοτηνή επιχείρησαν χτες δύο αστυνομικοί. Πλησίασαν μαθητές - μέλη της ΚΝΕ που συζητούσαν, χτες το βράδυ, κάτω από τα γραφεία του Κόμματος και τους ζήτησαν τα στοιχεία της αστυνομικής τους ταυτότητας. Αμέσως, παρενέβη μέλος της Κομματικής Οργάνωσης Κομοτηνής του ΚΚΕ που ζήτησε από τους δύο άνδρες να εξηγήσουν με ποιο δικαίωμα το κάνουν αυτό. Η απάντηση ήταν ότι σε παρακείμενο δρόμο έγινε μια κλοπή. Οι αστυνομικοί επέμεναν να πάρουν τα στοιχεία των μαθητών και αποχώρησαν μόνο αφού το κομματικό μέλος έδωσε τα δικά του στοιχεία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ