ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Οχτώβρη 2008
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΑΓΡΙΟ ΞΥΛΟΔΑΡΜΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΗ ΑΠΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥΣ
«Με χτυπούσαν με χέρια, πόδια και κλομπ»

Ο «Ρ» βρέθηκε στο μικρό διαμέρισμα του 28χρονου μετανάστη - ζουν μαζί τρεις οικογένειες - και αντίκρισε τη φρίκη της βίας στο πρόσωπο και το σώμα του Αφγανού

Ο 28χρονος μετανάστης χτυπημένος άγρια
Ο 28χρονος μετανάστης χτυπημένος άγρια
«Με έπιασαν από τα μαλλιά και μου χτύπησαν το πρόσωπο στο περιπολικό. Μου κρατούσαν τα χέρια και με χτυπούσαν όσο μπορούσαν με χέρια, πόδια και κλομπ. Μετά λιποθύμησα. Μόλις άνοιξα τα μάτια μου, μετά από λίγο, βρισκόμουν σ' ένα δωμάτιο. Ημουν σε αστυνομικό τμήμα».

Τα παραπάνω διηγείται στο «Ρ» ο Αφγανός μετανάστης Αφ. Να., 28 χρόνων που ξυλοκοπήθηκε άγρια από αστυνομικούς στις 2 Οκτώβρη όταν βρισκόταν στην πλατεία του Αγίου Παντελεήμονα και μεταφέρθηκε στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής. Οπως μας εξηγεί, μόλις είδε την αστυνομία φοβήθηκε, ήθελε να διαφύγει γιατί έχει γυναίκα και παιδιά στην Ελλάδα για τους οποίους είναι αυτός υπεύθυνος. Ο «Ρ» βρέθηκε χτες στο σπίτι του στο κέντρο της Αθήνας όπου ζει ο μετανάστης που κακοποιήθηκε και μίλησε μαζί του για το περιστατικό. Κοντά του άλλοι μετανάστες για να του συμπαρασταθούν. «Το κάνουν συχνά αυτό μόνο και μόνο για να μας τρομοκρατήσουν. Ετσι, επειδή ξέρουν ότι είμαστε αβοήθητοι», μας λένε άλλοι Αφγανοί μετανάστες.

Στο μικρό διαμέρισμα μένουν τρεις οικογένειες, πάνω από 12 άτομα. Ο Αφ. είναι πολύ χτυπημένος. Η μύτη και το χέρι του είναι δεμένα, το σώμα του γεμάτο μελανιές. Μας λέει ότι είναι μόλις ενάμιση μήνα στην Ελλάδα με τη γυναίκα του και τα τρία παιδιά τους, οχτώ χρονών, τεσσάρων χρόνων και το μικρότερο μόλις έξι μηνών.

Φοβήθηκαν να βάλουν τη φωτογραφία του

Μια ώρα μετά τη σύλληψη και το ξυλοκόπημα, οι αστυνομικοί τον έβαλαν στο περιπολικό και τον πήγαν σ' ένα νοσοκομείο, αφού το δάχτυλο του δεξιού του χεριού είχε σπάσει. Εκεί, του έδεσαν το χέρι αλλά δεν του χορήγησαν φαρμακευτική αγωγή. «Ολο το βράδυ έμεινα στο τμήμα. Δεν μπόρεσα να κοιμηθώ από το φόβο και τον πόνο. Το πρωί ένας αστυνομικός μόλις είδε ότι το πρόσωπό μου είναι πρησμένο, φοβήθηκε. Εφερε έναν Κούρδο και τον έβαλε να μου πει στη γλώσσα μου, δε σε χτύπησα, δε σε άγγιξα, μην πεις σε κανέναν τίποτα.

Με μετέφεραν σε άλλο τμήμα, όπου έμεινα τρεις ή τέσσερις μέρες. Επειτα λόγω της κατάστασής μου με έδιωξαν. Μου έδωσαν το χαρτί που λέει ότι σε ένα μήνα πρέπει να έχω φύγει από τη χώρα, χωρίς να βάλουν φωτογραφία μου και σφραγίδα πάνω, επειδή το πρόσωπό μου ήταν όλο πρησμένο και η μύτη μου σπασμένη».

«Δεν έχω λεφτά για τα φάρμακα»

«Μόλις τηλεφώνησε στη γυναίκα του ότι είναι στο τμήμα, αυτή έκλαιγε και έλεγε: "Γιατί μας φέρονται σα ζώα;" Πήγε στο τμήμα μα δεν την άφησαν να τον δει», μας λέει ο Μπ. που βοηθά στη μετάφραση. «Πήγα στο σπίτι. Μετά από δύο - τρεις ώρες άρχισε η αιμορραγία από τη μύτη μου. Από τις 12 το βράδυ ως το πρωί έτρεχε το αίμα», μας λέει. Πήγε ξανά στο νοσοκομείο - αυτή τη φορά με ασθενοφόρο - όπου του έδεσαν τη μύτη και έβγαλε ακτινογραφίες. «Μου έγραψαν και φάρμακα, αλλά κάνουν 60 ευρώ. Πού να βρω τόσα λεφτά;»...

  • Αύριο Σάββατο, στις 11 το πρωί, Αφγανοί μετανάστες θα συγκεντρωθούν στην Ομόνοια και θα πραγματοποιήσουν πορεία διαμαρτυρίας προς τη Βουλή και στα Γραφεία της ΕΕ απαιτώντας άσυλο και διαμαρτυρόμενοι για την καταστολή και τα κρούσματα βίας κατά των μεταναστών.
ΕΙΔΙΚΟ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ
Ολη η χώρα ένα απέραντο ξενοδοχείο

Ξεκίνησε χτες στο Συμβούλιο Χωροταξίας η συζήτηση για το Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο για τον Τουρισμό, με το οποίο ουσιαστικά προωθείται η μετατροπή της χώρας σε ένα... απέραντο ξενοδοχείο, προκειμένου να δημιουργηθούν νέες ευκαιρίες κερδοφορίας από το μεγάλο κεφάλαιο για την επόμενη 15ετία. Η γνωμοδότηση του Συμβουλίου, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης, θα γίνει σε 4-5 συνεδριάσεις, ώστε στη συνέχεια το Ειδικό Χωροταξικό να θεσμοθετηθεί με την έκδοση κοινής υπουργικής απόφασης.

Ανάμεσα στις διατάξεις του Ειδικού Χωροταξικού Σχεδίου περιλαμβάνονται:

  • Η ανάπτυξη νέων τουριστικών προϊόντων, επιτρέποντας μεγάλες τουριστικές μονάδες να χτίζουν και σπίτια για πώληση ή ενοικίαση με αυξημένους συντελεστές δόμησης.
  • Η ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού σε πολλά νησιά, αλλά και πολλούς ορεινούς όγκους - μνημεία της φύσης.
  • Η ανάπτυξη τουριστικών εγκαταστάσεων ακόμη και σε περιοχές ΝΑΤΟΥΡΑ, αλλά και σε ορισμένες βραχονησίδες, με ποσοστό δόμησης 2% επί της συνολικής έκτασης.
  • Η δημιουργία μεγάλης εμβέλειας τουριστικών εγκαταστάσεων σε παρθένες παράκτιες περιοχές της χώρας.
  • Η προώθηση του θρησκευτικού τουρισμού.
Νομοσχέδιο για το Οικογενειακό Δίκαιο

Πήρε πίσω τελικά η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης τη ρύθμιση, που «άνοιγε την πόρτα» για να επανέλθει το καθεστώς, το οποίο υποχρέωνε τις γυναίκες να αναγράφουν το επώνυμο του συζύγου τους. Ο υπουργός Δικαιοσύνης Σ. Χατζηγάκης αφαίρεσε από το νομοσχέδιο, που κατέθεσε χτες στη Βουλή για το Οικογενειακό Δίκαιο, τη ρύθμιση για το επίθετο των συζύγων, καθώς και για τη γονική μέριμνα.

Με το ίδιο νομοσχέδιο ρυθμίζονται οι συνθήκες διαβίωσης των ζευγαριών που ζουν σε καθεστώς ελεύθερης συμβίωσης, το λεγόμενο Σύμφωνο Ελεύθερης Συμβίωσης. Τέλος, με το νομοσχέδιο για το Οικογενειακό Δίκαιο, περιορίζεται σε δύο, από τέσσερα χρόνια, το αμάχητο τεκμήριο για τον ισχυρό κλονισμό του γάμου, διευκολύνεται η δυνατότητα υιοθεσίας από ενδιαφερόμενους γονείς κλπ.

Παράσταση διαμαρτυρίας

Την έμπρακτη αλληλεγγύη τους στον 28χρονο Αφγανό, εκδήλωσαν χτες οι Οργανώσεις των 5ου και 6ου Διαμερίσματος της ΚΟΑ του ΚΚΕ, με παράσταση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν στο αστυνομικό τμήμα. Επικεφαλής της αντιπροσωπείας του Κόμματος ήταν η βουλευτής του ΚΚΕ Λίλα Καφαντάρη.

Οι αντιπροσωπείες κατήγγειλαν στον διοικητή του αστυνομικού τμήματος την αυταρχική συμπεριφορά και την τρομοκρατία που ασκείται από τις αρχές σε μετανάστες και πρόσφυγες. Υπογράμμισαν ότι αυτό είναι απόρροια και των κατευθύνσεων της ΕΕ, η οποία θεσπίζει αντιμεταναστευτικές ρυθμίσεις και οδηγίες που φαλκιδεύουν τα δικαιώματα των προσφύγων. Τόνισαν πως οι άνθρωποι αυτοί ξεριζώνονται από τις πατρίδες τους λόγω των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, με τις οποίες συντάσσονται ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ανέφεραν δε ότι το λαϊκό κίνημα θα αντιδρά δυναμικά σε τέτοιου είδους μέτρα που έχουν έντονο αστυνομικό χαρακτήρα.

  • Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν, επίσης, αντιπροσωπείες του ΠΑΜΕ και της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης».
ΚΕΝΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ
Απαιτούνται ριζικές λύσεις

Το αδιέξοδο στο οποίο οδηγήθηκαν σήμερα τα Κέντρα Πρόληψης (ΚΠ), με τους εργαζόμενους να είναι απλήρωτοι από 4-7 μήνες, είχε προγραφεί πριν 10 χρόνια με τη δημιουργία των ΚΠ ως αστικών και μη κερδοσκοπιών εταιρειών με τη συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του Οργανισμού κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ). Χτες, οι δήμαρχοι Ελληνικού (ΣΥΝ), Αλίμου (ΠΑΣΟΚ), Αργυρούπολης (ΠΑΣΟΚ) και Γλυφάδας (ΝΔ) αποφάσισαν να συζητήσουν το θέμα, καλώντας όσους δήμους του λεκανοπεδίου Αττικής έχουν στη δικαιοδοσία τους ΚΠ να δώσουν μια απλή παράταση στη λειτουργία αντί για ριζικές λύσεις που θα αφορούν συνολικά την πρόληψη.

«Το ΚΚΕ υποστηρίζει το δικαίωμα της κοινωνίας να έχει πλήρες, δημόσιο και δωρεάν δίκτυο πρόληψης, θεραπείας και κοινωνικής επανένταξης. Αυτό το τρίπτυχο να διαρθρώνεται σε κάθε πόλη, σε όλη τη χώρα», επισήμανε η Λούλα Καρατζά, υπεύθυνη του τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ κατά των ναρκωτικών, που παραβρέθηκε στην εκδήλωση. Επίσης, υπενθύμισε στους παρευρισκόμενους ότι το πόρισμα της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για τα ναρκωτικά δεν ήταν ομόφωνο, καθώς το ΚΚΕ διαφώνησε σε καίρια σημεία που έχουν να κάνουν με την πολιτική για τα ναρκωτικά που εφαρμόζεται. «Το ΚΚΕ υποστηρίζει τον αγώνα των εργαζόμενων στα ΚΠ και θα κάνει οτιδήποτε για να κινητοποιήσει την κοινωνία» κατέληξε η Λ. Καρατζά.

Κι άλλος νεκρός στις ράγες του ΟΣΕ

Τελειωμό δεν έχουν τα θανατηφόρα ατυχήματα στη σιδηροδρομική γραμμή Λάρισας - Βόλου, αρκετά σημεία της οποίας είναι χωρίς περίφραξη και παραμένουν αφύλακτα. Χτες, στις 8.50 το πρωί, ένας Λαρισαίος, ο Κ. Καρκατσέλος, 60 χρόνων, βρήκε το θάνατο στις ράγες, όταν, επιχειρώντας να διέλθει πεζός από τις γραμμές, το τρένο που περνούσε τον παρέσυρε και τον τραυμάτισε θανάσιμα. Το δυστύχημα έγινε στο 2ο χιλιόμετρο της σιδηροδρομικής γραμμής Λάρισας - Βόλου, πολύ κοντά στο σημείο που, πριν λίγες μέρες, είχε χάσει τη ζωή του ένας ακόμα Λαρισαίος, όταν, με το αγροτικό φορτηγάκι του, επιχείρησε να περάσει από αφύλακτη διάβαση.

Ερωτηματικά προκαλεί η καταγγελία της οικογένειας 72χρονου ότι ξυλοκοπήθηκε στην Τροχαία Λάρισας, όπου πήγε χτες, για να παραλάβει τις πινακίδες του αυτοκινήτου του και πέθανε. Η αστυνομική διεύθυνση διαψεύδει κάτι τέτοιο και ισχυρίζεται ότι ο 72χρονος κατά την παραμονή του στο Τμήμα και μετά από μικρή ένταση, καθώς δεν του έδιναν τις πινακίδες, έπεσε, χτύπησε στο κεφάλι, κατόπιν μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπου και διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Σύμφωνα με τον ιατροδικαστή, ο θάνατος προήλθε από συγκοπή, ωστόσο, η οικογένεια του 72χρονου υποστηρίζει ότι όταν είδε το πτώμα στο νεκροτομείο διαπίστωσε ότι έφερε πολλά σημάδια κακοποίησης στο πρόσωπο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ