ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Οχτώβρη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
«Οι διαπραγματεύσεις απαιτούν χρόνο»

Νέα συνάντηση χτες Δημήτρη Χριστόφια - Μεχμέτ Αλί Ταλάτ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Η δομή της διακυβέρνησης, της εκτελεστικής εξουσίας, της προεδρίας και της αντιπροεδρίας, ήταν τα κύρια ζητήματα που απασχόλησαν τη χθεσινή συνάντηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, και του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, στο πλαίσιο της διαδικασίας των απευθείας διαπραγματεύσεων λύσης του Κυπριακού. Μετά τις συνομιλίες, που πραγματοποιήθηκαν παρουσία του Ειδικού Συμβούλου του ΟΗΕ, Αλεξάντερ Ντάουνερ και του Ταγιέ Μπρουκ Ζεριχούν, οι δύο ηγέτες αποχώρησαν από το αεροδρόμιο της Λευκωσίας, όπου διεξάγονται οι συνομιλίες χωρίς να προβούν σε δηλώσεις, με την επόμενη συνάντησή τους να ορίζεται για την Τετάρτη, 22 Οκτώβρη.

Σύμφωνα με τον Α. Ντάουνερ, η συζήτηση θα συνεχιστεί σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων των δύο πλευρών την Πέμπτη, υπό την αιγίδα των ΗΕ και βάσει των δεδομένων που θα προκύψουν θα προχωρήσουν και οι συνομιλίες των δύο ηγετών. Αναφερόμενος σε δηλώσεις του της περασμένης βδομάδας περί προόδου, ο Α. Ντάουνερ εξήγησε ότι εννοούσε πως εξακολουθεί η συζήτηση για τις προσεγγίσεις που έχουν στο θέμα της διακυβέρνησης, που είναι η προεδρία και η αντιπροεδρία, και πώς αυτό θα λειτουργήσει και πρόσθεσε πως, προφανώς, έχουν διαφορετικές απόψεις πάνω σε αυτό το θέμα, προσθέτοντας ότι υπάρχει μια διαδικασία που είναι αναπόφευκτη σε όλες τις διαπραγματεύσεις. Μια διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί προκειμένου να εργαστούν πάνω στην επίλυση των διαφορών και γι' αυτό και θα υπάρξει συνάντηση των εκπροσώπων και των ειδικών αυτή τη βδομάδα, για να βοηθήσουν στην προώθηση αυτού του πράγματος.

Απαντώντας στο αν υπήρξε προσέγγιση μεταξύ των δύο ηγετών, ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ ανέφερε ότι «αναπόφευκτα υπάρχει μια αυξανόμενη κατανόηση μεταξύ των δυο πλευρών και των θέσεών τους και καθώς προχωρά ο χρόνος αυτά τα χάσματα θα στενεύουν», σημειώνοντας ότι Ταλάτ και Χριστόφιας «έχουν ορισμένες κοινές θέσεις, οι οποίες έχουν τύχει διαπραγμάτευσης τις τελευταίες βδομάδας και υπάρχουν ακόμα πολλά που πρέπει να τύχουν διαπραγμάτευσης. Αυτό είναι ένα μεγάλο θέμα, που δεν έχει λυθεί για πάρα πολύ καιρό και, όπως είπα και την Παρασκευή, είναι σημαντικό να δώσουμε στους ηγέτες χρόνο εδώ. Δεν μπορείτε να αναμένετε από αυτούς ξαφνικά να συμφωνήσουν για τα πάντα την πρώτη μέρα και το όλο θέμα να λυθεί μετά από όλα αυτά τα χρόνια».

Στην παρούσα συνάντηση, ήταν η σειρά του Κύπριου Προέδρου να καταθέσει τις απόψεις του επί της εκτελεστικής εξουσίας, καθώς ο Μ. Ταλάτ είχε εκφραστεί στη συνάντηση της Παρασκευής. Ο Δ. Χριστόφιας επιστρέφοντας από τη συνάντηση απέφυγε εκτίμηση της κατάστασης, σημειώνοντας ότι «έγινε μια καλή συζήτηση και συνεχίζεται η συζήτηση. Θα συνεχίσει ο κ. Ιακώβου με τον κ. Ναμί σε αυτά τα ζητήματα, πλαισιωμένοι από τους ειδήμονες και θα επανέλθουμε τη μεθερχόμενη Τετάρτη. Κάνουμε μια συζήτηση. Είναι διαπραγματεύσεις πάνω σε πολλά, πολλά και σοβαρά ζητήματα. Αυτό θα πάρει χρόνο. Κατά συνέπεια, δεν μπορείς κάθε φορά να κρίνεις από μια συζήτηση αν είσαι ικανοποιημένος ή αν δεν είσαι. Θα υπάρξουν συνολικές εκτιμήσεις για να πούμε αν είμαστε ικανοποιημένοι ή αν δεν είμαστε. Αν προχωρούμε ή αν δεν προχωρούμε».

Ματαιώνεται η άσκηση «Νικηφόρος»

Στο μεταξύ ο Κύπριος Πρόεδρος αποφάσισε να ακυρώσει τη στρατιωτική άσκηση «Νικηφόρος», της Εθνικής Φρουράς, τονίζοντας ότι το «Υπουργικό Συμβούλιο εδώ και αρκετό καιρό αποφάσισε να εισηγηθούμε στον ΓΓ του ΟΗΕ την αναβολή ή ακύρωση του "Νικηφόρου" και να ζητήσουμε το ίδιο και για τον "Ταύρο". Με βάση αυτή τη θέση του Υπουργικού Συμβουλίου, αποφασίστηκε η ακύρωση της στρατιωτικής άσκησης "Νικηφόρος"». Κατόπιν αυτού και η Τουρκία ακύρωσε τη στρατιωτική άσκηση «Ταύρος».

Αντικατοχικές εκδηλώσεις

Πραγματοποιήθηκε χθες η καθιερωμένη αντικατοχική πορεία του Δήμου Μόρφου στο οδόφραγμα του Αστορμερίτη, της τελευταίας ελεύθερης περιοχής πριν τη Μόρφου επιδίδοντας ψήφισμα προς τον ΓΓ των ΗΕ Μπαν Κι Μουν, με το οποίο καταδικάζουν το ξεπούλημα και την παράνομη εκμετάλλευση των περιουσιών τους στην κατεχόμενη γη και τον καλούν «να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των δικαιωμάτων των νομίμων ιδιοκτητών από κάθε παράνομη εκμετάλλευση, η οποία οδηγεί στη διχοτόμηση και όχι στην επανένωση της Κύπρου». Στο ψήφισμα υπογραμμίζεται η παρούσα κατάσταση ως απαράδεκτη και τονίζεται ότι η μερική άρση των περιορισμών στη διακίνηση δεν αποτελεί τη λύση του Κυπριακού, μία λύση που θα πρέπει να αποφασιστεί από τους ίδιους τους Κυπρίους και να είναι αποδεκτή και από τις δύο κοινότητες στο νησί.

Στην εκδήλωση διαβάστηκε μήνυμα του Δ. Χριστόφια, στο οποίο αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «είμαστε έτοιμοι για έντιμο συμβιβασμό, αλλά δε συμβιβαζόμαστε με τη διχοτόμηση, ούτε με τη λογική της ύπαρξης δύο κρατών. Παραμένουμε σταθεροί σε λύση που θα καταργεί την κατοχή και θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες, περιλαμβανομένου του δικαιώματος της επιστροφής των προσφύγων στα σπίτια τους».

ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΖΗΜΕΝΣ
Ενορκες καταθέσεις στο Μόναχο

Αλλο ένα πρόσωπο προστέθηκε στο παζλ των εμπλεκομένων με τις μίζες από τα «μαύρα ταμεία» της «Ζήμενς» μετά την εξέταση του μεγαλοστελέχους της εταιρείας Ρ. Σίκατσεκ από τον Ελληνα ανακριτή Ν. Ζαγοριανό και τον εισαγγελέα Πρωτοδικών Π. Αθανασίου στο Μόναχο.

Πρόκειται για επιχειρηματία ο οποίος φέρεται να συνδέεται με αδικήματα, για τα οποία μέχρι τώρα δεν έχει ασκηθεί ποινική δίωξη. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο εν λόγω επιχειρηματίας δεν έχει απασχολήσει μέχρι τώρα την εισαγγελική έρευνα για τη «Ζήμενς», ενώ η ταυτότητά του κρατείται μυστική από τους δύο δικαστικούς λειτουργούς. Ο ανακριτής κατέληξε στον επιχειρηματία συσχετίζοντας τα στοιχεία από τις απαντήσεις (συνολικά 71) που του έδωσε ο Ρ. Σίκατσεκ κατά τη διάρκεια της ανάκρισής του.

Η κατάθεση Σίκατσεκ στους Ν. Ζαγοριανό και Π. Αθανασίου ξεπέρασε τις επτά ώρες, ενώ το πρώην στέλεχος της «Ζήμενς» ήταν «σφίγγα» στο να δώσει στοιχεία για το πού κατευθυνόταν ο πακτωλός των χρημάτων από τα «μαύρα ταμεία» της εταιρείας. Το πρώην μεγαλοστέλεχος της «Ζήμενς» επαναλάμβανε ότι όλα τα κανόνιζε ο Μ. Χριστοφοράκος, ο οποίος μοίραζε τα χρήματα εκεί που νόμιζε. «Δεν ερχόμουν σε άμεση επικοινωνία με τον κ. Χριστοφοράκο, ούτε με πολιτικά πρόσωπα. Εγώ ήμουν εκτελεστικό όργανο. Ρωτήστε τους πιο πάνω από μένα», φέρεται να κατέθεσε ο Ρ. Σίκατσεκ ενώπιον των Ελλήνων δικαστικών λειτουργών.

Σημειώνεται ότι η κατάθεση Σίκατσεκ ήταν ένορκη. Το γεγονός αυτό δίνει το δικαίωμα στον ανακριτή να την αξιοποιήσει μελλοντικά ως αποδεικτικό στοιχείο.

Οσον αφορά στις προσπάθειες των Ελλήνων δικαστικών λειτουργών να λάβουν ένορκες καταθέσεις από τρία άλλα πρώην στελέχη της μητρικής «Ζήμενς» (Νιντλ, Κουτσερνρόιτερ και Ζάκερμαν) δεν απέδωσαν, καθώς ο πρώτος δήλωσε ότι δεν επιθυμεί να καταθέσει ενόρκως, ενώ οι άλλοι δύο έχουν απαντήσει ενόρκως στο ερωτηματολόγιο του Π. Αθανασίου στο πλαίσιο της δικαστικής συνδρομής στη διάρκεια της προανάκρισης.

Στο μεταξύ, για τις 3 του Δεκέμβρη ορίστηκε το ραντεβού των Ελλήνων δικαστών στη Χάγη, όπου αναμένεται να ανταλλάξουν στοιχεία με τους Ελβετούς και Γερμανούς εισαγγελείς.

ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΒΑΤΟΠΕΔΙΟΥ
Ορίστηκε και τρίτος εισαγγελικός λειτουργός για την έρευνα

Επέστρεψε χτες ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών, Κ. Καρούτσος, τη δικογραφία για το ιερό real estate της Μονής Βατοπεδίου στους εισαγγελείς Ηλ. Κολιούση και Ελ. Σωτηροπούλου με την παραγγελία να επισπευσθούν οι ρυθμοί της έρευνας.

Με την παραγγελία του ο Κ. Καρούτσος ορίζει και τρίτη εισαγγελική λειτουργό ως εποπτεύουσα την έρευνα, καθήκον που αναθέτει στην εισαγγελέα Εφετών Ευσ. Σπυροπούλου. Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών ζητάει επίσης από τους εισαγγελείς που πραγματοποιούν την έρευνα να εξετάσουν τέσσερα μη πολιτικά πρόσωπα και να επισυναφθούν στη δικογραφία όλα τα «αμαρτωλά» συμβόλαια με τα οποία έγιναν οι ανταλλαγές των εκτάσεων του δημοσίου με τη Μονή Βατοπεδίου.

Τέλος, δίνει εντολή στους διενεργούντες την έρευνα εισαγγελείς να συντάξουν και να του παραδώσουν πόρισμα με τα συμπεράσματά τους μόλις ολοκληρωθεί η έρευνα, για την οποία το χρονικό περιθώριο ορίζεται από το νόμο σε τέσσερις μήνες. Ουσιαστικά, μόνο τότε θα ασκηθούν οι ποινικές διώξεις στα εμπλεκόμενα πρόσωπα και θα διαβιβαστεί η δικογραφία στη Βουλή, αν εντοπιστούν ευθύνες σε πολιτικά πρόσωπα.

Υπενθυμίζεται ότι ο Κ. Καρούτσος μεσούσης της έρευνας είχε ζητήσει τη δικογραφία από τους δύο εισαγγελείς που διενεργούν την έρευνα. Στο μεταξύ, σύμφωνα με νομικούς κύκλους, και μόνο το γεγονός ότι οι αποφάσεις για την ανταλλαγή και εκχώρηση δημόσιας γης στη Μονή Βατοπεδίου φέρουν τις υπογραφές τόσο υπουργών της ΝΔ όσο και πρώην υπουργών του ΠΑΣΟΚ ήταν αρκετό για τη διαβίβαση της δικογραφίας στη Βουλή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ