ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Οχτώβρη 2008
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Πολύ νωρίς για γενική εκτίμηση των διαπραγματεύσεων

ΛΑΡΝΑΚΑ.--

Αναφορικά με τις απευθείας διαπραγματεύσεις με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο Δ. Χριστόφιας επανέλαβε ότι δεν πρέπει να εξάγονται βιαστικά συμπεράσματα, για τα πιθανά αποτελέσματα, καθώς «θα γίνουν πολλές συναντήσεις γιατί και οι πτυχές του Κυπριακού που περιμένουν να συζητηθούν είναι πολλές και είναι πολύ δύσκολες πτυχές, ένεκα και της στάσης της Τουρκίας». Σημείωσε ότι είναι πολύ νωρίς για γενική εκτίμηση στο πού θα καταλήξουν, υπογραμμίζοντας ότι «είναι μια διαπραγμάτευση όχι απλή και είναι δύσκολη διαπραγμάτευση», προκειμένου να υπερασπιστούν «τις βασικές αρχές πάνω στις οποίες θα στηριχτεί η λύση στο Κυπριακό, τα δικαιώματα των απλών ανθρώπων, του λαού και βεβαίως να έχουμε μια Κύπρο πραγματικά ενωμένη, ομοσπονδιακή, όπως ορίζουν και οι Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου με πολιτική ισότητα, όπως αυτή έχει καθοριστεί από τα Ηνωμένα Εθνη».

Επίσης, στάθηκε επικριτικά απέναντι σε όσους κατέκριναν την απόφασή του να ματαιώσει τη στρατιωτική άσκηση «Νικηφόρος», τονίζοντας ότι «εάν ο στόχος μας είναι να έχουμε έναν καλό στρατό, πολύ καλά εξοπλισμένο και να κορδώνουμε ότι είμαστε εξοπλισμένοι, αν τούτος είναι ο στόχος, δηλαδή έχουμε δύο κράτη και αμυνόμεθα στα λεγόμενα σύνορα των δύο κρατών είναι ένα θέμα. Εάν ο στόχος είναι ότι η Κύπρος είναι ένα κράτος - μέλος της ΕΕ στο σύνολό του, σε όλη την επικράτειά της και πρέπει να επανενωθεί, πρέπει να φύγουν τα ξένα στρατεύματα, πρέπει να εξευρεθεί λύση με τους Τουρκοκύπριους για να μπορέσουν οι άνθρωποι να επιστρέψουν στα σπίτια και τις περιουσίες τους με μια δίκαιη και βιώσιμη λύση, είναι άλλο ζήτημα».

Ως εκ τούτου, πρόσθεσε, «πρέπει να εξοπλιστούμε όσο γίνεται περισσότερο στον τομέα που θα μπορούσαμε να είμαστε πιο ισχυροί και αυτός είναι ο διπλωματικός τομέας. Η λύση του Κυπριακού θα είναι ειρηνική, ναι ή όχι; Εδώ είναι το μεγάλο πρόβλημα. Εάν όχι, εάν δεν είναι η λύση του Κυπριακού ειρηνική, αν δεν πρέπει να είναι, κακώς ακυρώνονται οι ασκήσεις, εάν όλοι συμφωνούμε ομόφωνα - δεν άκουσα έναν πολιτικό παράγοντα να πει ότι δεν πρέπει να είναι η λύση του Κυπριακού ειρηνική, αν, λοιπόν, θα είναι ειρηνική λύση του Κυπριακού μέσω διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, τότε τα μέτρα τα οποία παίρνουμε, νομίζω, μας εξοπλίζουν σε αυτόν τον τομέα περισσότερο».


ΝΕ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΚΚΕ
Να μην επαναλειτουργήσει το πεδίο βολής των «Λόφων»

Στο πλευρό των κατοίκων στις κινητοποιήσεις για να μην επαναλειτουργήσει το πεδίο βολής των «Λόφων» στο νομό Φλώρινας βρίσκεται το ΚΚΕ, το οποίο καλεί το λαό της περιοχής ενωμένο να συνεχίσει τον αγώνα του μέχρι να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά του. Οπως τονίζεται σε ανακοίνωση της ΝΕ Φλώρινας του ΚΚΕ, το Κόμμα με επανειλημμένες παρεμβάσεις του ζητά την απομάκρυνση του πεδίου βολής από την περιοχή και τη μεταφορά του σε μη κατοικημένη περιοχή διότι δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα στα γύρω χωριά. Σημειώνεται ότι τη Δευτέρα οι κάτοικοι αντιδρώντας στην πραγματοποίηση στρατιωτικών ασκήσεων με βαρέα βλήματα πυροβολικού και αρμάτων μάχης, σταμάτησαν στρατιωτική φάλαγγα. Παρενέβη η αστυνομία και ακολούθησαν συλλήψεις, ανάμεσά τους, ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου και μέλη της Επιτροπής Αγώνα. Είχαν προηγηθεί οι διαβεβαιώσεις των αρμοδίων, την περασμένη βδομάδα, ότι δε θα πραγματοποιηθούν ασκήσεις με ερπυστριοφόρα και βαρέα όπλα. Παρ' όλα αυτά, οι κάτοικοι συνέχισαν την κινητοποίησή τους, παρεμποδίζοντας τα ερπυστριοφόρα στρατιωτικά οχήματα να προχωρήσουν.

«Προκαλούνται ζημιές στις καλλιέργειες και εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για τους κατοίκους. Παλιότερα έπεσαν βλήματα σε κατοικημένες περιοχές και σκοτώθηκαν 35 αιγοπρόβατα. Από το υπέδαφος του πεδίου βολής περνάν οι σωληνώσεις ύδρευσης δύο χωριών. Ο σοβαρότερος κίνδυνος προέρχεται από το γεγονός ότι, σε πολύ μικρή απόσταση, βρίσκεται ο ΑΗΣ Μελίτης, ενώ, όπως γράφτηκε και στον τοπικό Τύπο, χρησιμοποιούνται και επικίνδυνες χημικές ουσίες (όπως απεμπλουτισμένο ουράνιο). Επιπλέον, το πεδίο βολής βρίσκεται σε έκταση που ανήκει στους κατοίκους της περιοχής (3.000 στρέμματα χωράφια και αρκετές χιλιάδες στρέμματα βοσκότοποι στην Κέλλη και στα άλλα χωριά). Θεωρούμε, ωστόσο, απαράδεκτη την αξιοποίηση του προβλήματος από διάφορους εθνικιστικούς κύκλους κάθε απόχρωσης (και αυτών που λένε "αν δε σας αρέσει να πάτε στα Σκόπια"(!!!) - "Χρυσή Αυγή", συγκεκριμένος βουλευτής του ΛΑΟΣ κ.ά. - αλλά και εκείνων ("Ουράνιο Τόξο") που, στην επίσημη ιστοσελίδα τους, γράφουν ότι "ξεσηκώθηκαν τέσσερα "μακεδονικά χωριά" και ζητούν την απομάκρυνση του ελληνικού στρατού". Αυτό μετέδωσε και η κρατική τηλεόραση της ΠΓΔΜ που, αξιοποιώντας υπαρκτά προβλήματα, αποπροσανατολίζουν και διχάζουν το λαό και δημιουργούν πρόσθετα προβλήματα στην περιοχή», επισημαίνεται στην ανακοίνωση της ΝΕ Φλώρινας του ΚΚΕ.


ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ
Παράταση της εκκρεμότητας και εντάσεις

Παράταση της εκκρεμότητας στο θέμα της ονομασίας και συντήρηση «κλίματος έντασης» με την Ελλάδα επιλέγει, κατά τα φαινόμενα, η ηγεσία της ΠΓΔΜ, «ποντάροντας» σε ευνοϊκότερη αντιμετώπιση από την επόμενη αμερικανική κυβέρνηση.

Αύριο θα συναντηθούν για να συζητήσουν την τελευταία πρόταση του μεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, για την ονομασία της ΠΓΔΜ, ο Πρόεδρος της χώρας Μπράνκο Τσερβένκοφσι και ο πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι. Αξίζει να σημειωθεί ότι και οι δύο έχουν τοποθετηθεί αρνητικά στην πρόταση Νίμιτς, κυρίως επειδή δε διευθετεί τα θέματα της μακεδονικής γλώσσας και εθνότητας.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση Γκρούεφσκι εμφανίζεται πρόθυμη να εκμεταλλευτεί κάθε ευκαιρία για να προβάλει το ενδιαφέρον της για τη «μακεδονική», όπως υποστηρίζει, μειονότητα στην ελληνική επικράτεια. Με αφορμή, λοιπόν, τη διέλευση στρατιωτικής φάλαγγας και τη λειτουργία πεδίου βολής στο Δήμο Μελίτης, στο νομό Φλώρινας, η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ εξέδωσε την περασμένη Δευτέρα την παρακάτω ανακοίνωση: «Θα θέλαμε να σας πληροφορήσουμε ότι σχετικά με τα σημερινά (σ.σ χτεσινά) επεισόδια στην περιοχή της Φλώρινας, στο βόρειο τμήμα της Ελλάδας, ως αρχική αντίδραση, η κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Μακεδονίας εκφράζει τη σοβαρή ανησυχία της».

Μάλιστα, το υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ κάλεσε χτες την επικεφαλής του Γραφείου Συνδέσμου της Ελλάδας, πρέσβη Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, για να της επιδώσει διάβημα διαμαρτυρίας για τις συλλήψεις με τις οποίες η ελληνική αστυνομία αντιμετώπισε τις διαμαρτυρίες στη Μελίτη.

Ο εκπρόσωπος του ελληνικού ΥΠΕΞ απάντησε στην ανακοίνωση της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ ως εξής: «Η ανακοίνωση της κυβέρνησης Gruevski συνιστά νέα προκλητική απόπειρα ωμής διαστρέβλωσης της πραγματικότητας. Συνιστά νέα απαράδεκτη απόπειρα παρέμβασης στα εσωτερικά της Ελλάδας. Η συνειδητή αυτή πολιτική καλλιέργειας εθνικισμού και μισαλλοδοξίας είναι τουλάχιστον ανεύθυνη. Ας το πάρει απόφαση ο κ. Gruevski. Οι Ελληνες πολίτες δε χρειαζόμαστε αυτόκλητους συνηγόρους και μάλιστα με προφανή κίνητρα. Αντ' αυτού, ας επικεντρώσει το ενδιαφέρον και τις προσπάθειές του στη βελτίωση της, κατά γενική ομολογία διεθνών οργανισμών και παρατηρητών, επιδεινούμενης κατάστασης της δημοκρατίας στη χώρα του».


ΕΕΔΥΕ
Καταγγέλλει τα εγκαίνια του ΝΑΤΟικού κέντρου στην Κρήτη

Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη σε ανακοίνωσή της σχετικά με τα χτεσινά εγκαίνια στη Σούδα του ΝΑΤΟικού Κέντρου Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής τονίζει, ανάμεσα στα άλλα, ότι «η ΕΕΔΥΕ καταγγέλλει την ενέργεια της κυβέρνησης να εγκαινιάσει, μαζί με τους ΝΑΤΟικούς συμμάχους της, το νέο κέντρο πολέμου στη βάση της Σούδας, που λειτουργεί από το 2005, για το οποίο η συμφωνία υπογράφηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση το 2003.

Ενας ακόμα κρίκος στην αλυσίδα πρόσδεσης της Ελλάδας στο νεοταξικό - ιμπεριαλιστικό άρμα του NATO ολοκληρώνεται με τα εγκαίνια Κέντρου Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ) στη Σούδα στα Χανιά, την Τρίτη 14 Οκτώβρη 2008.

Η λειτουργία του ΝΑΤΟικού "Κέντρου εκπαίδευσης κατά της τρομοκρατίας", όπως το αποκαλούν στη ΝΑΤΟική βάση, θα εκπαιδεύει στελέχη για τον έλεγχο των θαλασσών μέσα από νηοψίες επιφάνειας, υποβρύχιες έρευνες αλλά και εναέριες επιτηρήσεις, στο όνομα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας και των "ασύμμετρων απειλών". Μάλιστα, η χώρα μας ανέλαβε να δαπανήσει και 15 εκατομμύρια ευρώ για την κατασκευή των κτιριακών υποδομών, ενώ έχει αναλάβει και την ετήσια συντήρησή τους, που θα φθάνει στο ύψος των 1.500.000 ευρώ. Τεράστια ποσά σε περίοδο οικονομικής κρίσης, για την οποία ο ελληνικός λαός θα κληθεί να πληρώσει ξανά τις συνέπειές της. Ούτε συζήτηση βεβαίως να θιγούν οικονομικά οι σχεδιασμοί του NATO και των ιμπεριαλιστών για την κυριαρχία τους στην περιοχή.

Το ΝΑΤΟικό Κέντρο Εκπαίδευσης θα δώσει νέα ώθηση στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, στην κλιμάκωση της στρατιωτικοποίησης, θα ενισχύσει τις πολλαπλές επιθετικές ενέργειες των ιμπεριαλιστών των ΗΠΑ, του NATO και της ΕΕ. Αποτελεί ενίσχυση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων της βάσης της Σούδας και του ρόλου της στην περιοχή, καθώς και επικίνδυνη εξέλιξη για το μέλλον των λαών.

Οι ευθύνες της ελληνικής κυβέρνησης είναι τεράστιες. Μαζί και του ΠΑΣΟΚ και του ΛΑ.Ο.Σ., που ψήφισαν στη Βουλή την ίδρυση και λειτουργία του συγκεκριμένου κέντρου, το οποίο με πρόσχημα την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας θα εκπαιδεύει άτομα για να υπηρετούν τα δολοφονικά σχέδια επεμβάσεων και τρομοκράτησης των λαών της περιοχής».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ