ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 26 Οχτώβρη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Σφυροκόπημα της πολιτικής που «γεννάει» Βατοπέδια

...«η υπόθεση Βατοπεδίου ουσιαστικά ήταν στημένη, μπορούμε να αναζητήσουμε γιατί συνήργησαν και τα δύο κόμματα, γιατί θέλουν να τα έχουν καλά και με τους παπάδες και με τους μοναχούς. Είναι κέντρα εξουσίας και αυτό σημαίνει ψήφους»
...«η υπόθεση Βατοπεδίου ουσιαστικά ήταν στημένη, μπορούμε να αναζητήσουμε γιατί συνήργησαν και τα δύο κόμματα, γιατί θέλουν να τα έχουν καλά και με τους παπάδες και με τους μοναχούς. Είναι κέντρα εξουσίας και αυτό σημαίνει ψήφους»
Ηχηρό «ράπισμα» στην πολιτική που «γεννάει» Βατοπέδια και στα κόμματα που την εφαρμόζουν και όποτε χρειάζεται επιστρατεύουν κάθε είδους τερτίπι, προκειμένου να συγκαλύψουν τις ευθύνες τους, αποτέλεσαν οι παρεμβάσεις των βουλευτών του ΚΚΕ την περασμένη Παρασκευή στη Βουλή, κατά τη συζήτηση για την Προανακριτική Επιτροπή, απ' την οποία ήδη απείχε η ΝΔ. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, αφού κατήγγειλε τον εκφυλισμό της συζήτησης, αποχώρησε απ' τη διαδικασία, εξηγώντας ότι αυτό που επιδιώκει είναι η Εξεταστική Επιτροπή να λειτουργήσει ουσιαστικά και να αναδείξει αν είναι δυνατόν προσωπικές ευθύνες, αλλά και τις πελώριες πολιτικές ευθύνες που υπάρχουν και να μην κλείσει ο δρόμος για την Προανακριτική Επιτροπή.

Απ' τους βουλευτές του ΚΚΕ που πήραν το λόγο στη συζήτηση της Παρασκευής αναδείχτηκε και η ουσία του ζητήματος, η οποία αφορά στο ιδιοκτησιακό καθεστώς δασών, παραλιών κλπ. Οπως υπογραμμίστηκε, μήτρα όλων αυτών των άνομων και έκνομων δραστηριοτήτων είναι η εμπορευματοποίηση της γης. Οι άνομες ενέργειες είναι οι ανταλλαγές, οι συναλλαγές, οι υποτιμημένες αξίες της δημόσιας περιουσίας και οι υπερτιμημένες αγορές και μεταβιβάσεις σε μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες.

Στηλιτεύτηκε το γεγονός ότι «ενώ δισεκατομμύρια ευρώ διακινούνται, την ίδια ώρα η κρίση βαθαίνει, οι απολύσεις στα εργοστάσια και στους τόπους δουλειάς είναι βρόχος για την εργατική τάξη και τους εργαζόμενους, η ακρίβεια καλπάζει, η ανεργία φουντώνει, η λιτότητα τυραννά πλατιά λαϊκά στρώματα, η κυβέρνηση δίνει αυξήσεις ψίχουλα, ενώ στις τράπεζες δίνει 28 δισεκατομμύρια ευρώ, που θα πληρώσει άμεσα και μακροπρόθεσμα ο λαός κυρίως μέσα από τη φορολογία».

Απώτερος στόχος της Προανακριτικής Επιτροπής πρέπει να είναι ακριβώς να φωτιστεί η ουσία του ζητήματος, όπως επισήμανε στην τοποθέτησή της η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, δηλαδή της ιδιοκτησίας δασών και δασικών εκτάσεων, παραλιών κλπ. που έχει το Αγιο Ορος, που έχει η Εκκλησία, που έχουν τα μοναστήρια, «μπας και καταφέρουμε και αλλάξει αυτό το νομικό καθεστώς, αυτός είναι ο στόχος μας. Δεν το κρύβουμε, διότι, αν θέλετε, πιστεύουμε ότι και σ' αυτές τις συνθήκες που ζούμε, αυτό μπορούμε να το κατακτήσουμε, εάν συμφωνήσουμε όλα τα κόμματα, εάν υπάρχει πίεση της κοινής γνώμης και για διάφορους λόγους, έστω και προεκλογικούς, κάποιοι θέλουν να συμβάλουν σ' αυτό το πράγμα».

Προφανής η συμπαιγνία

Στις τοποθετήσεις τους οι βουλευτές του ΚΚΕ επισήμαναν τις ευθύνες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ συνολικά για την υπόθεση Βατοπεδίου, ενώ επέκριναν και τις αποφάσεις τους που αφορούσαν στην Προανακριτική, καθώς η αποχή της ΝΔ και η επιμονή που επιδείκνυε το ΠΑΣΟΚ έως το απόγευμα της Παρασκευής να γίνει η ψηφοφορία για Προανακριτική, οδηγούσε ευθέως στον ενταφιασμό των όποιων ποινικών ευθυνών για το σκάνδαλο. Οπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο Σπ. Χαλβατζής, «με την όλη τακτική σας επιδιώκετε να ενταφιάσετε το σκάνδαλο, για να μη διερευνηθεί - όσο μπορεί να διερευνηθεί, γιατί δεν έχουμε αυταπάτες - σε όλο του το βάθος από μια Προανακριτική Επιτροπή που θα λειτουργεί ουσιαστικά». Ο Σπ. Χαλβατζής έκανε λόγο για «συμπαιγνία», συμπληρώνοντας ότι το ΚΚΕ «δεν έχει καμία πρόθεση να γίνει ο διαιτητής σε ένα στοίχημα το οποίο προσχηματικά οδηγεί στην παραγραφή».

Παρά αυτή την τακτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ επέμενε σ' αυτό που εξαρχής τόνισε ως ανάγκη, στην πλήρη διερεύνηση και με όλους τους τρόπους του σκανδάλου και στην απόδοση πολιτικών και ποινικών ευθυνών εφόσον υπάρχουν. Ενώ στη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή απ' την πλευρά των κομμουνιστών βουλευτών αναδείχτηκε και η ανάγκη για αλλαγή και του νόμου περί ευθύνης υπουργών, καθώς όπως σημειώθηκε δεν μπορεί να γίνονται εγκλήματα και να υφίσταται βλάβη το δημόσιο συμφέρον και να παραγράφονται.

«Παίζετε παιχνίδια και οι δυο»

Τα όσα διαδραματίστηκαν την περασμένη Παρασκευή αποτέλεσαν την κορύφωση ενός ρεσιτάλ υποκρισίας που οι εταίροι του δικομματισμού έδιναν το τελευταίο διάστημα, εμφανιζόμενοι σαν τιμητές της κάθαρσης και δήθεν ενδιαφερόμενοι να λάμψει η αλήθεια για το Βατοπέδιο. Την υποκρισία τους στηλίτευσε ο Αντ. Σκυλλάκος, υπογραμμίζοντας στην παρέμβασή του «δε δεχόμαστε ότι είστε τιμητές και ότι ενδιαφέρεστε για την κάθαρση και για τη διαφάνεια, ούτε η ΝΔ ούτε το ΠΑΣΟΚ. Παίζετε παιχνίδια και τα δύο κόμματα. Μία από τις τελευταίες πράξεις αυτού του παιχνιδιού είναι η κίνηση της ΝΔ που την κάνει εξ ανάγκης, επειδή φοβάται το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας».

Το ΠΑΣΟΚ, όπως σημείωσε, «κάνει ίδια παιχνίδια τακτικής» και παρακάτω τόνισε: «Η σωστή λογική των πραγμάτων θα ήταν η Εξεταστική, να βρούμε ακόμα περισσότερα στοιχεία και να πάμε στην Προανακριτική. Ομως, παίζονται παιχνίδια και από τα δυο κόμματα. Πού στοχεύουν; Οχι τόσο στην έρευνα της υπόθεσης και τον καταλογισμό ευθυνών ή σχεδόν καθόλου, αλλά στο ποιος θα κερδίσει τις εντυπώσεις, ποιος θα ανέβει σε ποσοστά στις σφυγμομετρήσεις, ποιος θα νικήσει στις εκλογές».

Σε ό,τι αφορά στη δικογραφία για το Βατοπέδιο, ο Αντ. Σκυλλάκος επισήμανε ότι «υπάρχουν τρεις γνωμοδοτήσεις, για τις οποίες υπάρχουν ευθύνες υφυπουργών, υπουργών του ΠΑΣΟΚ. Δεν υπάρχουν, όμως, ποινικές ευθύνες διότι παραγράφηκαν» (...) «το αποτέλεσμα αυτής της έρευνας ανεξάρτητα για ποιον μπορούμε να καταλογίσουμε ποινικές ευθύνες μέσω Προανακριτικής Επιτροπής δείχνει ότι και στην περίοδο του ΠΑΣΟΚ και στην περίοδο της ΝΔ τα στελέχη θέλουν να βγει ευνοϊκή η υπόθεση για το Βατοπέδιο» (...) «η υπόθεση Βατοπεδίου ουσιαστικά ήταν στημένη, μπορούμε να αναζητήσουμε γιατί συνήργησαν και τα δύο κόμματα, γιατί θέλουν να τα έχουν καλά και με τους παπάδες και με τους μοναχούς. Είναι κέντρα εξουσίας και αυτό σημαίνει ψήφους».

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σημείωσε με τη σειρά της τον εκφυλισμό της διαδικασίας, ο οποίος «αντανακλά και τις ενοχές της Νέας Δημοκρατίας και το γεγονός ότι πάση θυσία δεν ήθελε Προανακριτική Επιτροπή».

Σε ό,τι αφορά στη στάση του ΚΚΕ, καθαρά και ξάστερα υπογραμμίστηκε ότι το Κόμμα προβληματίστηκε ιδιαίτερα από την παραίτηση των δύο εισαγγελέων, ενώ διαπιστώνει ότι γύρω από το υπαρκτό σκάνδαλο του Βατοπεδίου εμπλέκονται μια σειρά γενικότερες σκοπιμότητες, πολιτικές, οι οποίες απομακρύνουν την ουσία του ζητήματος και απομένει η συζήτηση «περί διαγραμμάτων».

Να φωτιστεί το θέμα της ιδιοκτησίας

Εξάλλου, όπως τόνισε η Αλ. Παπαρήγα, η υπόθεση αυτή δεν είναι μια τυχαία υπόθεση: «Εδώ μπερδεύονται και άλλες δυνάμεις εξωτερικές και το ξέρουμε, Ρωσία, Σερβία, δεν ξέρω πόσες δυνάμεις. Διαπλέκονται πολλά. Δεν είναι στο κάτω - κάτω μια έκταση και μια παραλία. Εδώ μπλέκονται μονοπώλια, μπλέκονται πάρα πολλά πράγματα (...) μπλέκονται πολιτικά συμφέροντα, οικονομικά συμφέροντα και δεν ξέρουμε τι άλλο».

Το ΚΚΕ ξεκαθάρισε για μία ακόμη φορά ότι στόχος του, με την Εξεταστική και με την Προανακριτική, είναι να φωτιστεί το ζήτημα της ιδιοκτησίας δασών και δασικών εκτάσεων, παραλιών κλπ. που έχει το Αγιον Ορος, η Εκκλησία, τα μοναστήρια, για να αλλάξει αυτό το νομικό καθεστώς. Οι ευθύνες, τόνισε, δεν είναι κατ' ανάγκη, ή μόνο, ποινικές. Το ΚΚΕ μετρά τις πολιτικές. Και τα άλλα κόμματα, και ο ΣΥΡΙΖΑ και ο ΛΑ.Ο.Σ., συνέβαλαν με τον τρόπο τους στην όξυνση, τους καυγάδες, τα σλόγκαν, τις ατάκες, στο κλίμα που δημιουργείται, συμβάλλοντας στον πλήρη εκφυλισμό της υπόθεσης.


Β. Ν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ