ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 26 Οχτώβρη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΟΝΗ ΒΑΤΟΠΕΔΙΟΥ
Πολιτικές ευθύνες ΝΔ - ΠΑΣΟΚ για το ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας

Κ. ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ

Πέρασαν ήδη δύο μήνες που όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης «βομβαρδίζουν» τον ελληνικό λαό με όλες τις πτυχές της υπόθεσης της Μονής Βατοπεδίου, αλλά, δυστυχώς, σκόπιμα δεν έχουν ακόμη φωτιστεί οι βασικές αλήθειες γύρω από το τεράστιο αυτό θέμα. Μια υπόθεση που η ουσία της βρίσκεται στις διαχρονικές πολιτικές ευθύνες των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Ας πούμε, λοιπόν, μερικές βασικές αλήθειες για να ξέρουμε, τελικά για ποιο θέμα μιλάμε:

1. Διάφορες εκκλησιαστικές μονές και μητροπόλεις κραδαίνοντας αμφίβολης αξίας βυζαντινά χρυσόβουλα, πατριαρχικά σιγίλια και οθωμανικά φιρμάνια και χοτζέτια της ντροπής της εποχής της τουρκοκρατίας, επί δεκαετίες προσπαθούν να σφετεριστούν τεράστιες δημόσιες εκτάσεις και να τις μετατρέψουν σε «φιλέτα» κερδοσκοπίας, είτε μόνες τους, είτε σε συνεργασία με εταιρείες. Ολα αυτά τα χαρτιά που ανασύρονται για να νομιμοποιηθούν οι εκκλησιαστικές διεκδικήσεις, δε θα έπρεπε να έχουν καμία απολύτως αξία από το 1828, δηλαδή από την απελευθέρωση της χώρας.

Θυμίζουμε ότι ο πρώην πρόεδρος του Ε΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Μιχάλης Δεκλερής, είναι απόλυτα σαφής: «Κανένα παραχωρητήριο ή χρυσόβουλο δεν έχει την ισχύ, μετά τη δημιουργία του νεοελληνικού κράτους, στο οποίο ανήκουν ακτές και δάση. Το Σύνταγμα ορίζει ξεκάθαρα την κυριότητα αυτή και όποιος δεν το εφαρμόζει πρέπει να τιμωρηθεί».

Ομως, από πού κι ως πού, μονές εμφανίζονται να έχουν στην κατοχή τους δημόσια περιουσία; Ποιος αναγνωρίζει τους όποιους τίτλους ιδιοκτησίας και δίνει τη δυνατότητα να γίνονται συνδιαλλαγές με εκτάσεις, λίμνες, βουνά, πηγές που θα έπρεπε να είναι λαϊκή περιουσία; Μα οι νόμοι του αστικού κράτους, που από το 1981 έχουν ψηφίσει ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Νόμοι που κανένα από τα δύο κόμματα όταν ήταν κυβέρνηση και κανένας αστικός θεσμός δεν έχει αποσύρει, αφού γι' αυτούς η ιδιοκτησία αντιμετωπίζεται σαν «ιερό» δικαίωμα. Είναι χαρακτηριστικό ότι η όποια κριτική ασκούσαν και ασκούν από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αφορά το εάν στη διαδικασία της επιχειρηματικής συμφωνίας υπάρχει ή δεν υπάρχει μίζα για πολιτικά πρόσωπα ή εάν η συμφωνία ήταν ή δεν ήταν συμφέρουσα για το Δημόσιο και άλλα παρόμοια. Η ουσία της υπόθεσης, το γεγονός δηλαδή ότι η όποια συμφωνία γίνεται, αφορά δημόσια περιουσία που πρέπει να ανήκει στο λαό, δεν τους αγγίζει καθόλου. Γιατί πολύ απλά εκπροσωπούν τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου.

2. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε ό,τι αφορά την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου, βλέπουμε ότι το πρωτόκολλο παράδοσης της Λίμνης Βιστονίδας σ' αυτήν, έγινε με υπογραφή υπουργού της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Πάνω σ' αυτήν την υπογραφή, αλλά και σε άλλες προσχηματικές και «φωτογραφικές» γνωμοδοτήσεις του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου και άλλων υπηρεσιών που υποτίθεται υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον, «πάτησε» η κυβέρνηση της ΝΔ για να ανταλλάξει τη Λίμνη με άλλες δημόσιες εκτάσεις - «φιλέτα» και κτίρια, την κατασκευή των οποίων χρυσοπλήρωσε ο ελληνικός λαός.

Η ίδια περίπου διαδικασία ακολουθήθηκε και στο θέμα της Μονής Τοπλού Λασιθίου, εκεί όπου αναπτύσσονται «ιερές μπίζνες», σε συνεργασία με πολυεθνικό όμιλο και σε έκταση 26.000 στεμμάτων σε μια περιοχή ενταγμένη στο δίκτυο «ΝΑΤΟΥΡΑ». Και εδώ τα οθωμανικά φιρμάνια αναγνωρίστηκαν επί κυβέρνησης της ΝΔ το 1991, ενώ το 1998 η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τη σειρά της παραιτήθηκε από τη διεκδίκηση των εκτάσεων αυτών. Και για να μην ξεχνιόμαστε, τη συμφωνία του στην υπόθεση αυτή έχει εκδηλώσει και ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ στην περιοχή, καταθέτοντας μάλιστα συγκεκριμένες προτάσεις για το επενδυτικό σχέδιο.

Το ίδιο έγινε και στην υπόθεση της διεκδίκησης των 36.000 στρεμμάτων από τη Μονή του Αγίου Ορους Μεγίστης Λαύρας στη νότια Σκύρο, όπου θέλει να δημιουργήσει τεράστιο Αιολικό Πάρκο. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 2001 έβαλε το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους να γνωμοδοτήσει θετικά υπέρ της Μονής και στη συνέχεια το κράτος παραιτήθηκε από τη διεκδίκησή τους. Με τέτοιες σκανδαλώδεις διαδικασίες βρέθηκε η Εκκλησία να κατέχει ή να διεκδικεί σήμερα τεράστιες εκτάσεις δημόσιας γης. Και βέβαια από τη δημόσια αυτή περιουσία να αποκομίζουν - και οι μονές και οι διάφοροι επιχειρηματίες - τεράστια υπερκέρδη.

3. Οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δε βάζουν πλάτες τυχαία για να νομιμοποιήσουν οι Μονές τις διεκδικήσεις τους. Πρόκειται για συνειδητή πολιτική επιλογή. Πρόκειται για μια πολιτική που προωθεί την εμπορευματοποίηση της γης, το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας γενικότερα, ώστε να δημιουργηθούν νέοι διέξοδοι κερδοφορίας του συσσωρευμένου πλούτου του μεγάλου κεφαλαίου. Αυτό, άλλωστε, φαίνεται και από το γεγονός ότι τα δύο αυτά κόμματα προώθησαν και προωθούν μια σειρά από δασοκτόνους νόμους (ακόμη και καταστροφικές αναθεωρήσεις του Συντάγματος) προκειμένου να αποχαρακτηριστούν δάση και να παραδοθούν στην εμπορευματοποίηση.

4. Για όλες αυτές τις αλήθειες δε μιλούν ούτε τα άλλα - πλην ΚΚΕ - κόμματα, ούτε και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Αρκούνται μόνο σε μια επιδερμική αναφορά στα σκάνδαλα και σε κάποιες αποκαλύψεις, προσέχοντας όμως να μη θίξουν την ουσία που τα προκαλεί. Κι όχι μόνο αυτό. Μέσα από την έντονη αυτή προβολή του σκανδάλου, προσπαθούν να κρύψουν άλλες πολιτικές ή επιχειρηματικές «κόντρες» για τη νομή της εξουσίας, αλλά και να αποπροσανατολίσουν το λαό από άλλα μεγάλα προβλήματα που τον απασχολούν, όπως για παράδειγμα τα μέτρα που λαμβάνονται για την αποφυγή της οικονομικής κρίσης του συστήματος, τα οποία έχουν ως αποτέλεσμα να γίνει αντικείμενο ακόμη πιο στυγνής εκμετάλλευσης.

5. Μόνο το ΚΚΕ επισημαίνει ότι το κύριο είναι να επιστραφούν εδώ και τώρα διά νόμου όλες οι εκτάσεις και η δημόσια περιουσία, που με διάφορα προσχήματα έχει εκχωρηθεί στην Εκκλησία, στις Μονές και σε άλλα ιδιωτικά συμφέροντα. Να καταργηθεί το νομικό πλαίσιο που μαζί οικοδόμησαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ώστε να αφαιρεθεί κάθε ιδιοκτησιακό δικαίωμα στα δάση, στους ορεινούς όγκους, παραλίες και βιότοπους από μοναστήρια και επιχειρηματικούς ομίλους.

Αν δε γίνει αυτό, όσες εξεταστικές ή προανακριτικές και να γίνουν, όσοι πολιτικοί κι αν φτάσουν στο εδώλιο του κατηγορουμένου, η δημόσια περιουσία, τα δάση και οι ακτές της χώρας, πάντα θα κινδυνεύουν από «ιερές» ή ανίερες μπίζνες...


Ν. Π.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ