Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 2 Νοέμβρη 2008 - αριθ. φύλλου: 10215

ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
«Δάφνης και Χλόη»
Διά χειρός Γιώργη Βαρλάμου

Γενιές και γενιές το αγάπησαν, ξεχωρίζοντάς το από όλα τα αρχαία μυθιστορήματα. Τώρα θα το γνωρίσουμε και μέσα από τις ξυλογραφίες και λιθογραφίες που φιλοτέχνησε για το μυθιστόρημα «Δάφνης και Χλόη» ο Γ. Βαρλάμος, ο οποίος δε χρειάζεται πολλές συστάσεις, καθώς έχει φιλοτεχνήσει αναρίθμητα ζωγραφικά και χαρακτικά έργα. Επιμελήθηκε καλλιτεχνικά ή έχει εικονογραφήσει με χαρακτικά ή σχέδια πάνω από 200 βιβλία, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της Τέχνης του βιβλίου στη χώρα μας. Επίσης, έχει φιλοτεχνήσει δεκάδες αφίσες κοινωνικού περιεχομένου. Δικό του και το σχέδιο για την πρώτη σελίδα του «Ριζοσπάστη» της Κατοχής.

Ο σημαντικός μας ζωγράφος και χαράκτης, αξιοποιώντας τις βαθιές γνώσεις του για τη χαρακτική και την τυπογραφία, βάζει την προσωπική του σφραγίδα και σ' αυτό το έργο. Μέσα από τις ξυλογραφίες και λιθογραφίες που φιλοτέχνησε δίνει στη σημερινή εποχή τη δική του άποψη με εικόνες. «Φωτίζει» τις διαχρονικές αξίες μεταξύ των ανθρώπων και τις σχέσεις τους με το φυσικό περιβάλλον και το ζωικό βασίλειο. Εξάλλου, στη δημιουργία του Γ. Βαρλάμου, πάντα η φύση αποτελεί το όλον, μέσα στο οποίο υπάρχει ο άνθρωπος.


ΣΕΛ.  6

ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Οψεις του ηλιακού συστήματος


ΙΤΖΕΔΙΝ
Τόπος μαρτυρίου, θυσίας και ηρωισμού

Μια σελίδα της Ιστορίας του ΚΚΕ, που έγραψαν σ' αυτήν τη φυλακή με τους αγώνες τους οι κομμουνιστές - βαρυποινίτες και, πρώτα απ' όλους, οι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ.


ΣΕΛ.  11   -   14
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ
Η «αγορά»... σε «πρώτο πλάνο»

Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου αντιμετωπίζεται και τυπικά πλέον ως ακόμα μία «επιχείρηση», που λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Και όπως πολύ εύστοχα σημείωσε ένας σκηνοθέτης, σε «πρώτο πλάνο» τέθηκε πια ο έμπορος.


ΣΕΛ.  4   -   5
ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΑΤΡΟΥ ΚΑΙ ΧΟΡΟΥ
Με «ποινές», «μπόνους» και «πέναλτι»!

Κάποιοι μπέρδεψαν εντελώς τα σώβρακα με τις φανέλες κι έτσι το σύστημα επιχορηγήσεων του Κέντρου για τους θιάσους του ελεύθερου θεάτρου και τα ΔΗΠΕΘΕ παραπέμπει σε γήπεδο. Κομψά το λένε «εφαρμογή χρηματοοικονομικών όρων».


ΣΕΛ.  3
ΓΚΙΩΝΑ
Τα μεταλλεία τη μετατρέπουν σε σεληνιακό τοπίο

ΣΕΛ.  24

Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ