ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 14 Μάη 2000
Σελ. /36
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Φωτ.

Εφυγε από κοντά μας στις 13 Απρίλη 2000 ο κομμουνιστής και αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΡΑΒΕΛΑΣ. Γεννήθηκε το 1919 στη Θεσσαλονίκη. Το 1921 εγκαταστάθηκε στην Αλεξανδρούπολη, όπου ζούσε ως το τέλος της ζωής του. Μικρός μπήκε στη βιοπάλη και εντάχθηκε στο εργατικό κίνημα και το ΚΚΕ.

Στην Κατοχή, υπηρετούσε στο Ναυτικό. Πήρε μέρος στην Αντίσταση στη Μέση Ανατολή, πιάστηκε και κλείστηκε στα «σύρματα».

Οταν αφέθηκε ελεύθερος και επέστρεψε στην πατρίδα, πιάστηκε και εξορίστηκε στην Ικαρία και τη Σαμοθράκη.

Σε όλη του τη ζωή, αγωνίστηκε αταλάντευτα ως μέλος του ΚΚΕ. Η πίστη του για την αξία και την αναγκαιότητα του σοσιαλισμού δεν τον εγκατέλειψε ούτε στα δύσκολα χρόνια της κρίσης. Παρέμεινε κομμουνιστής ως το τέλος της ζωής του, διδάσκοντας με το παράδειγμά του τη συναίσθηση της ευθύνης και τη συνέπεια.

Στη μνήμη του, προσφέρουμε 50.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη».

Τα παιδιά του Κώστας και Ζήνα

Τα εγγόνια του Ηρακλής, Ελένη, Δανάη

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη της ΜΑΡΙΑΣ Χαραλάμπη ΑΓΓΟΥΡΑΚΗ, που πέθανε πρόσφατα, και αντί για στεφάνι στον τάφο της, πρόσφεραν για ενίσχυση του «Ριζοσπάστη»: Τα μέλη της ΚΟΒ Βιάννου 15.000 δρχ. και η οικογένεια του αδελφού της Γιώργου Αγγουράκη (Αλέκου Ψηλορείτη) 30.000 δρχ.

* **

Στις 3 Μάη 1944, Γερμανοί, σε αντίποινα για την αντιστασιακή δράση τους, εκτέλεσαν στους Αγίους Θεοδώρους 50 πατριώτες. Ανάμεσά τους ήταν και ο ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ.

Στη μνήμη του, τα αδέρφια του Τούλα και Φίλιππος Βογιατζόγλου πρόσφεραν 25.000 δρχ. στο ΚΚΕ και ο ανιψιός του Σωτήρης Βογιατζόγλου πρόσφερε 25.000 δρχ. για το «Σπίτι του Αγωνιστή».

* * *

ΦΩΤ. 2

Ο ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΚΑΡΑΚΙΤΣΟΣ (Παύλος), καπετάνιος του 50ού Συντάγματος του ΕΛΑΣ (φωτογραφία), σκοτώθηκε στις 17 Γενάρη 1944 στο Λιτόχωρο από Γερμανούς και συνεργάτες τους από τον Κούκο.

Ο ΚΩΣΤΑΣ ΣΥΝΝΕΦΑΚΗΣ (Νικήτας), καπετάνιος του 50ού Συντάγματος του ΕΛΑΣ (φωτογραφία), σκοτώθηκε το 1945.

Ο ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΩΣΤΙΝΟΣ σκοτώθηκε και αυτός στις 17 Γενάρη 1944 στο Λιτόχωρο.

Ο ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΣΙΤΣΙΡΙΚΟΣ (Δούκας), ταγματάρχης του ΔΣΕ, πιάστηκε τραυματίας στις επιχειρήσεις του '48 - '49 στα Πιέρια και κατά τη μεταφορά του στη Θεσσαλονίκη, δολοφονήθηκε.

Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ (Φωτεινός), πολιτικός επίτροπος τάγματος του ΔΣΕ, πέθανε πολιτικός πρόσφυγας στη Βουλγαρία.

Ο ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΣΙΤΣΙΛΙΚΑΣ (Λαοκράτης), ταγματάρχης του ΔΣΕ, σκοτώθηκε το 1947 στον Ολυμπο.

Ο ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΚΟΥΤΑΤΣΙΟΣ (Ανδρεάδης), επίτροπος λόχου του ΕΛΑΣ και ταγματάρχης του ΔΣΕ, σκοτώθηκε στις επιχειρήσεις του Γράμμου.

Στη μνήμη τους, καθώς και στη μνήμη των: ΧΡΗΣΤΟΥ Λ. ΤΕΡΖΟΠΟΥΛΟΥ, από τον Μακρύγιαλο Πιερίας, ΙΑΚΩΒΟΥ ΔΑΝΙΗΛΙΔΗ συνταγματάρχη του 50ού Συντάγματος του εφ. ΕΛΑΣ από τον Μακρύγιαλο, ΘΕΟΦΙΛΟΥ ΜΟΥΤΑΦΙΔΗ, που σκοτώθηκε σε ενέδρα στις 26 Ιούλη 1947, ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑ ΜΙΧΟΛΟΥ λοχαγού του ΕΛΑΣ και ταγματάρχη του ΔΣΕ, ο οποίος σκοτώθηκε στο Γράμμο, ΑΛΕΚΟΥ ΛΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ από τον Κολινδρό Πιερίας, λοχαγού του ΕΛΑΣ και ταγματάρχη του ΔΣΕ, ΑΓΑΜΕΜΝΟΝΑ ΛΙΟΛΙΟΥ από τον Κολινδρό, ΤΑΚΗ ΠΑΠΟΥΤΣΗ από τον Κολινδρό, ΒΑΝΙΑ ΜΑΥΡΟΜΑΤΗ λοχαγού του ΕΛΑΣ από τον Καταχά Πιερίας, ΓΙΩΡΓΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ (Τίγρη) από τη Σφενδάμη Πιερίας, ΙΟΡΔΑΝΗ ΣΤΑΜΑΤΙΔΗ, επίσης από τη Σφενδάμη, και ΤΑΣΟΥ ΤΕΖΟΠΟΥΛΟΥ από τον Τρίλοφο Πιερίας, που σκοτώθηκε το 1948 στη Σφηκιά Βέροιας, ο Νίκος Τριανταφυλλίδης από την Κατερίνη πρόσφερε 30.000 δρχ. στη ΝΕ Πιερίας και 5.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη».

* * *

Φωτ. 2

Στις 14 Μάη 1996 έφυγε από τη ζωή, στα 73 χρόνια της, η πολυαγαπημένη και αξέχαστη συντρόφισσά μου στη ζωή και στον αγώνα ΘΕΟΠΟΥΛΑ ΠΙΤΣΑΡΗ, μέλος του ΚΚΕ. Αντάρτισσα του ΕΛΑΣ, στην Κατοχή και ανθυπολοχαγός του ΔΣΕ στον Εμφύλιο, πολέμησε από τις γραμμές του από το 1946 ως το φθινόπωρο του 1949.

Επίσης δε θα ξεχάσουμε ποτέ τον πολυαγαπημένο και μονάκριβο γιο μου, ΚΩΣΤΑ ΠΙΤΣΑΡΗ, γιατρό παθολόγο, μέλος του ΚΚΕ, τον οποίο χάσαμε πρόωρα σε ηλικία 44 χρόνων.

Δε θα σας ξεχάσουμε ποτέ.

Στη μνήμη τους προσφέρουμε 10.000 δρχ. στο ΚΚΕ, μέσω της ΝΕ Τρικάλων, 5.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη», 5.000 δρχ. στο Παράρτημα Τρικάλων της ΠΕΑΕΑ και 5.000 δρχ. στο Παράρτημα Τρικάλων της ΠΕΕΠΠ.

Ο σύζυγος της Θεοπούλας και πατέρας του Κώστα Βασίλης Πιτσαρής, και η σύζυγος του Κώστα Ρούλα Πιτσαρή.

* * *

Φωτ.

Την 1η Μάη έκλεισε ένας χρόνος από τότε που έφυγε από κοντά μας ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ ΛΑΜΠΡΟΣ ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗΣ. Γεννήθηκε το 1929 στο χωριό Ρούσσο Καρδίτσας, από γονείς αγρότες. ΕΠΟΝίτης στην Κατοχή, αναδείχτηκε σε στέλεχος της Οργάνωσης.

Μετά την Απελευθέρωση, για την πατριωτική δράση του, παρακρατικοί τρομοκράτες καταδίωκαν όλη την οικογένειά του και έκαψαν το σπίτι τους. Επιασαν τον πατέρα του και αφού τον κακοποίησαν, τον έστειλαν εξορία. Επιασαν τη μητέρα του και την κακοποίησαν. Τον αδελφό του Γιάννη, φοιτητή Νομικής στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας, τον συνέλαβαν, τον έκλεισαν στην Ασφάλεια της Αθήνας, τον βασάνισαν και πέθανε το 1950. Ο Λάμπρος Καραγκούνης κατέφυγε στο ΔΣΕ. Πήρε μέρος στις μάχες στο Καρπενήσι, στην Καρδίτσα και σε άλλες. Πιάστηκε αιχμάλωτος το 1949 και κρατήθηκε στις φυλακές Ιωαννίνων και Λαμίας.

Παρέμεινε ως το τέλος της ζωής του στέλεχος του ΚΚΕ.

Στη μνήμη του πάντα αξέχαστου Λάμπρου, προσφέρουμε 20.000 δρχ. στη ΝΕ Καρδίτσας.

Η συντρόφισσά του Ελένη

Τα παιδιά του και τα εγγόνια του

* * *

Φωτ.

Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ (Φωτεινός) γεννήθηκε το 1917. Παιδί της εργατικής τάξης, νωρίς συνδέθηκε με το αριστερό κίνημα και ανέπτυξε έντονη δράση. Το 1932, όταν υπηρετούσε τη θητεία του, πιάστηκε και κακοποιήθηκε. Πήρε μέρος στον πόλεμο του 1940 - '41 και στην Κατοχή ήταν από τους πρώτους αντάρτες του ΕΛΑΣ στον Ολυμπο.

Κυνηγήθηκε μετά τη Βάρκιζα και κατέφυγε στο ΔΣΕ. Τραυματίστηκε βαριά, μεταφέρθηκε στην Πολωνία για θεραπεία και εκεί δημιούργησε οικογένεια. Αργότερα πήγε στη Βουλγαρία, όπου και πέθανε το 1969. Η οικογένειά του μετέφερε τα οστά του και τα τοποθέτησε στο Κοιμητήριο της πατρίδας του, το Λιτόχωρο.

Στη μνήμη του, ο αδελφός του Γιάννης Ελευθερίου (Ραγιάς) πρόσφερε 10.000 δρχ. στην ΚΟΒ Λιτόχωρου.

* * *

Φωτ.

Στις 14 Απρίλη 2000 έφυγε από τη ζωή ο αγωνιστής ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ, μέλος του ΚΚΕ. Γεννήθηκε το 1930 στο χωριό Κόμανος Κοζάνης από γονείς φτωχούς πρόσφυγες αγρότες. Μεγάλωσε με τις στερήσεις της ελληνικής αγροτιάς. ΕΠΟΝίτης στην Κατοχή, βοήθησε τον απελευθερωτικό αγώνα, όπως και η οικογένειά του, εκτελώντας πρόθυμα όποια αποστολή του ανέθεταν.

Η Συμφωνία της Βάρκιζας τον βρήκε στο χωριό του και δοκίμασε κάθε λογής διώξεις. Το 1948 κατέφυγε στο ΔΣΕ, στα τμήματα του Βέρμιου.

Πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη με σύνεση και συνέπεια, έδινε το καλύτερο παράδειγμα αγωνιστή και ανθρώπου. Το 1950 έγινε μέλος του ΚΚΕ. Εργάστηκε στην παραγωγή, ενώ παράλληλα τελείωσε Μέση Επαγγελματική Σχολή και πήρε δίπλωμα κατασκευαστή και εγκατάστασης υδραυλικού.

Στην Τασκένδη παντρεύτηκε την Ζαχαρένια Ζιώτα και απόχτησε τρία παιδιά.

Πολλοί φίλοι και συναγωνιστές του τον συνόδεψαν στην τελευταία κατοικία του.

Στη μνήμη του, προσφέρουμε 10.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη» και 10.000 δρχ. στο Ενημερωτικό Δελτίο της ΠΕΕΠΠ.

Η γυναίκα του Ζαχαρένια

Τα παιδιά του Σοφία, Γεώργιος και Δημήτριος

Τα εγγόνια του

* * *

Φωτ.

Ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ ΜΙΧΑΗΛ Δ. ΝΙΚΑΣ, μέλος του ΚΚΕ ως το τέλος της ζωής του, γεννήθηκε το 1916. Πέθανε σε ηλικία 84 χρόνων.

Στη μνήμη του, η σύζυγός του Ευαγγελία Νίκα πρόσφερε στην ΚΟΒ Λιτόχωρου 10.000 δρχ.

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη των γονιών μας ΧΡΗΣΤΟΥ και ΑΘΑΝΑΣΙΑΣ ΛΙΑΚΑ από τον Βερτίσκο Λαγγαδά, οι οποίοι ήταν παλιοί καπνεργάτες και έφυγαν πρόωρα από τη ζωή και ως το θάνατό τους αγωνίζονταν για τα ιδανικά του ΚΚΕ και τακτικοί αναγνώστες του «Ριζοσπάστη».

Στη μνήμη τους, προσφέρουμε στην ΚΟΒ Σταυρούπολης 10.000 δρχ.

Μαρία - Παναγιώτης, Πασχάλης - Παναγιώτα

* * *

Φωτ. 2

Στη μνήμη του εγγονού μου ΑΝΔΡΕΑ ΚΑΡΑΚΩΣΤΑ (φωτογραφία), που έφυγε από κοντά μας ξαφνικά σε ηλικία 21 χρόνων το Φλεβάρη του 1993 και μας βύθισε σε βαρύ πένθος. Της συντρόφισσάς μου στη ζωή ΚΑΤΙΝΑΣ ΚΟΤΤΗ (φωτογραφία), την οποία δολοφόνησαν οι Χίτες Γυθείου. Του αδελφού μου ΜΗΤΣΟΥ ΚΟΤΤΗ, πολιτικού επιτρόπου της 55ης Ταξιαρχίας του ΔΣΕ, ο οποίος σκοτώθηκε το Γενάρη του 1949 στον Αγιο Βασίλη Πάρνωνα, σε ηλικία 40 χρόνων. Της γυναίκας του αδελφού μου ΖΑΦΕΙΡΩΣ Μ. ΚΟΤΤΗ, η οποία βασανίστηκε στις φυλακές της Σπάρτης και έχασε το ένα μάτι της. Του αδελφού μου ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΟΤΤΗ αντάρτη του ΕΛΑΣ, που πέθανε το 1983. Καθώς και στη μνήμη των γονιών μου που βασανίστηκαν απάνθρωπα γιατί πέντε παιδιά τους ήταν αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και μαχητές του ΔΣΕ, προσφέρω στην ΚΟ Λόφου Αξιωματικών Περιστερίου 30.000 δρχ. και 10.000 δρχ. στον καθημερινό σύντροφό μου, το «Ριζοσπάστη».

Ανδρέας Κοττής, 87 χρόνων, ανάπηρος του Εμφύλιου

* * *

Φωτ.2

Στις 23 του περασμένου Απρίλη, συμπληρώθηκαν 9 χρόνια από το θάνατο του αγωνιστή ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΟΥΒΑΛΑΚΙΔΗ από τον Περιστερώνα Λαγκαδά, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, ο οποίος για τη δράση του κρατήθηκε στο στρατόπεδο «Παύλου Μελά» και εξορίστηκε στη Γιάρο.

Στη μνήμη του, καθώς και στη μνήμη της γυναίκας του ΚΥΡΙΑΚΟΥΛΑΣ ΚΟΥΒΑΛΑΚΙΔΟΥ, αγωνίστριας της Εθνικής Αντίστασης, που πέθανε στα 33 χρόνια της, προσφέρουμε 10.000 δρχ. στην ΚΟΒ Καρατάσου και 5.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη».

Οι κόρες τους Ελένη Ναλμπαντίδου, Καλλιόπη Δέτση και Κατερίνα Τσεμεκίδου με τις οικογένειές τους

* * *

Φωτ.

Σήμερα, 14 Μάη, συμπληρώνονται 40 μέρες από τότε που έφυγε από κοντά μας ο αγωνιστής ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΟΥΡΤΑΡΑΣ, μέλος του ΚΚΕ από τη Ραψάνη Λάρισας. Πιστός στις αρχές του μαρξισμού -λενινισμού, στάθηκε πάντα μπροστάρης στους αγώνες του λαού και στον αγώνα ενάντια στο δεξιό και αριστερό οπορτουνισμό, ιδιαίτερα στα χρόνια της χούντας στη Σουηδία.

Στη μνήμη του, προσφέρω 5.000 δρχ. στη ΝΕ Καρδίτσας.

Βασίλης Κωνσταντούλας από την Αστρίτσα Καρδίτσας

* * *

Στη μνήμη των 200 κομμουνιστών, οι οποίοι εκτελέστηκαν στην Καισαριανή την Πρωτομαγιά του 1944, προσφέρω στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Χολαργού, 20.000 δρχ.

Β. Χ.

* * *

Φωτ. 3

Στη μνήμη των παλαίμαχων κομμουνιστών ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΤΙΜΟΓΙΑΝΝΑΚΗ και ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΣΕΪΤΑΝΙΔΗ, στελεχών του ΚΚΕ και του κουνιάδου μου αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΑΝΙΤΣΑ, προσφέρω 30.000 δρχ. για το 16ο Συνέδριο του ΚΚΕ.

Δημήτρης Ρέμπας

* * *

φωτ

Στη μνήμη της ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΚΟΡΡΕ, ο σύζυγός της Γιάννης Κορρές και οι Γιάννης και Βάσω από το Γαλάτσι πρόσφεραν στο «Ριζοσπάστη» 15.000 δρχ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ