ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 18 Οχτώβρη 2008
Σελ. /32
Με πολλή αγάπη στο ... σύστημα

Του Γιάννη Ιωάννου από το ΕΘΝΟΣ
Του Γιάννη Ιωάννου από το ΕΘΝΟΣ
Δεν είναι χώρα αυτή.

Σ' όλο τον κόσμο οι τζογαδόροι κερδίζουν και στην Ελλάδα το Χρηματιστήριο σημειώνει πτώση 10%. Μια ζωή στην καθυστέρηση.

Σ' όλο τον κόσμο οι σοσιαλδημοκράτες πασχίζουν να σώσουν τον καπιταλισμό και στην Ελλάδα δεν τους αφήνει το ΚΚΕ. Είναι να μην τρελαίνεται ο ...Κύρτσος;

Σ' όλο τον κόσμο τα παιδιά μαθαίνουν σωστά γράμματα. Οπως ότι το εμπόριο μάς ενώνει. Κι εδώ, αντί να τρομοκρατηθούν από την κρίση, κάνουν καταλήψεις και ζητάνε απίθανα πράγματα. Οπως μισθούς για τους πατεράδες τους. Φαντάσου, θα κατέβουν, λέει, ως και στην απεργία την ερχόμενη Τρίτη. Είναι να μην τα παίρνει στο κρανίο ο εισαγγελέας;

Εισαγγελέας! Α, φοβερό επάγγελμα. Κυριολεκτεί η λέξη «φοβερό». Ο εισαγγελέας μαζί με τον δικαστή είναι αυτοί που εκτιμούν ότι, όπως μια ζαρντινιέρα βρίσκεται ξαφνικά πάνω στη μούρη ενός φοιτητή και τον τραυματίζει, άρα δικάζουν τη ζαρντινιέρα κι όχι τον μπάτσο που χτύπαγε τη μούρη του φοιτητή πάνω στη ζαρντινιέρα, έτσι και τα παιδιά που θέλουν να μάθουν γράμματα είναι παράνομα. Αρα, δικάζονται οι γονείς τους για παραμέληση ανηλίκου, όταν το παιδί καταλαμβάνει το σχολείο.

Τυφλή Δικαιοσύνη. Γενικά, τυφλό σύστημα. Τη μια μέρα πήγαν να κατασχέσουν τρεις καρέκλες από έναν γέροντα που χρωστούσε 140 ευρώ στο ΙΚΑ. Χτες έκαναν πρόοδο. Εβαλαν στο χέρι μια γκαρσονιέρα αξίας 80.000 ευρώ για δύο κλήσεις της Τροχαίας των 400 ευρώ.

Κάτι ξέρει η τράπεζα, που έκανε σύνθημά της το «μάζευε κι ας είναι και ρώγες». Στην Κατοχή, ένας τύπος, μαυραγορίτη τον λέγανε τότε, έπαιρνε σταφίδες στη Γαστούνη και τις πούλαγε χρυσάφι στην Πάτρα. Οταν αυτό το κάνει μια τράπεζα σήμερα, σημαίνει ότι αυτή η τράπεζα είναι στυλοβάτης του συστήματος. Το 'πε κι ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ προχτές.

Κάτι σφαλιάρες, που πάνε χαμένες. Το ΚΚΕ, είπε ένα τηλεοπτικό ζωντόβολο, είναι η ασπίδα του Καραμανλή!

Και λέγαμε κι εμείς, γιατί τόση ησυχία. Οι συνήθεις πένες λες κι ήταν σε αποχή. Ωσπου άρχισαν τα όργανα. Κάποιος Σουλελές της ΑΔΕΔΥ ξεσπάθωσε ενάντια στους υπονομευτές του κινήματος, όταν οι υπάλληλοι του ΤΕΒΕ τον ρώτησαν με τι μούτρα ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ καλούν σε απεργία όταν υπογράφουν συμβάσεις του ενός ευρώ. Από κοντά κι ο Πάγκαλος, σταθερή αξία... που ξέρει κι από ρώγες. Είναι θέμα «τάιμινγκ» η εμφάνιση και τ' αλλουνού που κυκλοφοράει με λυκόσκυλο μην και τον πλακώσουν στα γιαούρτια τίποτα ξυπόλυτοι.

Αυτό που δεν έχει καταλάβει κανείς τους - κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν - είναι ότι οι κομμουνιστές δεν έχουν καμιά αγωνία για τη σωτηρία του συστήματος. Κι ότι έχουν μόνο ένα ερώτημα: Πώς θα γίνει να βουλιάξουνε όλοι μαζί; Και οι καπιταλιστές, και το κράτος τους, και οι δικαστές τους, και οι δημοσιογράφοι τους.

Κι επειδή αυτά τα πράγματα δε γίνονται με ευχές, παίρνουνε μέτρα. Ωστε την επόμενη φορά ο λάκκος να 'ναι πιο βαθύς...

Και για όποιον ακόμη δεν κατάλαβε, ας διαβάσει αύριο τις Θέσεις για το σοσιαλισμό. Και να μετρήσει μετά επιθέσεις αγάπης...


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΜΑΖΕΥΕ ΚΙ ΑΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΡΩΓΕΣ

ΕΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΑΚΟ: «Μας εξηγούν επίσης πως ο καπιταλισμός είναι κάτι σαν τη χοληστερόλη: υπάρχει ο καλός, ο βιομηχανικός καπιταλισμός που δημιουργεί πλούτη, και ο κακός, ο χρηματιστικός καπιταλισμός, που δεν ξέρει παρά μόνο από κερδοσκοπία και που κάνει τους υπουργούς Οικονομίας να κοκκινίζουν από ντροπή (...) στα δελτία οι ειδήσεις παρουσιάζονται κι αυτές με δύο πρόσωπα. Δύσκολα ξεχωρίζει κανείς τις οικονομικές ειδήσεις από το δελτίο καιρού. Μοιάζουν περισσότερο με έκτακτη αναγγελία θυέλλης. Τι να καταλάβουμε και τι να πούμε οι καημένοι για όλα αυτά; Μόνο μια λέξη: "Καλυφθείτε!". Γιατί το κακό δεν έχει ποτέ μόνο δύο πρόσωπα» (ο Ρ. Βρανάς στα ΝΕΑ).

ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΓΙΑΤΡΕΙΑ: «Σε όλες τις χώρες του "ώριμου καπιταλισμού" οι πολιτικές εξουσίες αντιμετωπίζουν επενδυτές και καταναλωτές σαν "ψυχικά ασθενείς σε κρίση άγχους και κατάθλιψης" (...) ο,τι και να λένε οι αγορές δε γιατρεύονται (...) η χιονοστιβάδα χρήματος δε φέρνει αποτέλεσμα, δεν ανεβάζει το ηθικό του συστήματος, σημαίνει ότι η ασθένεια της Παγκόσμιας Οικονομίας δεν είναι ψυχιατρική (...) αν δε δημιουργηθούν οι συνθήκες ώστε οι εργαζόμενοι να έχουν μισθούς αξιοπρέπειας, αν το κράτος δε δώσει χρήματα σε δημόσια έργα ώστε να πάρει μπροστά η μηχανή της πραγματικής οικονομίας η κρίση θα μεγαλώνει» (ο Β. Μουλόπουλος στο ΒΗΜΑ).

ΤΟ ΚΡΑΤΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ: «Για ληξιπρόθεσμο χρέος συνολικού ύψους 405 ευρώ που χρωστούσε ξυλουργός στην εφορία και το οποίο προερχόταν από δύο κλήσεις για παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας εκδόθηκε κατασχετήριο για μια γκαρσονιέρα αξίας 80.000 ευρώ» (η είδηση στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΕΧΘΡΟΣ Ο ΕΥΡΩΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ για τα λαϊκά συμφέροντα

ΤΟ ΒΗΜΑ: Τρίζουν οι καρέκλες υπουργών και υφυπουργών

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΓΡΙΦΟΣ για ανασχηματισμό

ΤΑ ΝΕΑ: Καταγγέλλουν «ισχυρές πιέσεις»

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Βγάζει ανασχηματισμό η εξίσωση του Βατοπαιδίου

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Οι ψηφοφορίες στη Βουλή, δοκιμασία για την κυβέρνηση

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ακούμπησαν και ευθύνες υπουργών

ΕΘΝΟΣ: ΟΛΟΙ ΑΘΩΟΙ έως τον ανασχηματισμό

Η ΑΥΓΗ: Εντολή συγκάλυψης από τον Καραμανλή

Ο ΛΟΓΟΣ: ΕΚΛΟΓΕΣ όχι ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ίσως

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΙ ΤΗΣ ΚΑΘΑΡΣΗΣ ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ

Η ΧΩΡΑ: Στον ιστό του Εφραίμ

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: «Οχι πρόωρες εκλογές, δική μου υπόθεση ο ανασχηματισμός»

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: ΟΛΑ ΑΝΟΙΧΤΑ ΠΛΗΝ ΕΚΛΟΓΩΝ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΤΡΕΜΟΥΝ ΤΟΥΣ «ΑΝΤΑΡΤΕΣ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΑΝΑΚΡΙΤΙΚΗ

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Το εμπόριο που τους ενώνει

«Στις ημέρες μας το διεθνές εμπόριο έχει όνομα κακό. Παγκοσμιότητα για πολλούς σημαίνει απειλή, όχι οφέλη (...) υπεύθυνος του εγκλήματος είναι το εμπόριο (...) το βιβλίο του William Bernstein (...) είναι ένα επίκαιρο και ευανάγνωστο κείμενο το οποίο υπενθυμίζει ότι η επιθυμία ανταλλαγής αγαθών είναι παμπάλαιη ανθρώπινη ορμή (...) αρετή είναι επίσης ότι ο συγγραφεύς προσέχει και τα δεινά των θυμάτων του εμπορίου, τους εργάτες και τους γεωργούς που ξεθεμελιώθηκαν από τους άτεγκτους νόμους του ανταγωνισμού (...) το μήνυμα είναι ότι το εμπόριο δεν έφερε μόνο πλούτο υλικών αγαθών (...) μας συνδέει η επιθυμία να ανταλλάξουμε αγαθά και όχι να εξοντώσουμε ο ένας τον άλλο» (παρουσίαση βιβλίου στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

Το χάσμα

«Διεύρυνση των ήδη μεγάλων εισοδηματικών ανισοτήτων στον κόσμο βλέπει ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας (...) στην έκθεση World of Work Report 2008 που έδωσε χτες στη δημοσιότητα διαπιστώνει ότι παρά την ισχυρή οικονομική ανάπτυξη των τελευταίων 17 ετών (...) οι εισοδηματικές ανισότητες διευρύνθηκαν δραματικά σε βάρος των μεσαίων και των φτωχών στρωμάτων του πληθυσμού (...) το εισοδηματικό χάσμα μεταξύ του κορυφαίου και του χαμηλότερου 10% των μισθωτών αυξήθηκε κατά 70%» (το ρεπορτάζ στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

Οι γονείς ενάντια στα παιδιά;

«Η ευθύνη των γονιών είναι διπλή. Οφείλουν να νουθετήσουν τα παιδιά τους ότι οι καταλήψεις επιδεινώνουν τα προβλήματα και ότι οι ελλείψεις δε διορθώνονται χάνοντας μαθήματα. Η δεύτερη ευθύνη τους αφορά την αποκατάσταση των ζημιών η οποία (...) πρέπει να επιβαρύνει (...)αποκλειστικά τους ίδιους» (από το κύριο άρθρο στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

Επιτέλους δικαιοσύνη!

«Η Εισαγγελία Θεσσαλονίκης μας πληροφορεί επιτέλους ότι οι καταλήψεις αποτελούν ποινικό αδίκημα (...) και οι γονείς θα πληρώσουν τα σπασμένα και θα κάθονται στο εδώλιο του κατηγορουμένου» (ο Δ. Ρίζος στον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ