ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 18 Οχτώβρη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΒΑΤΟΠΕΔΙ
Μάχη για τις εντυπώσεις

Σκληρή μάχη για τις εντυπώσεις θα δώσει την ερχόμενη βδομάδα η κυβέρνηση γύρω από την υπόθεση του Βατοπεδίου, επιδιώκοντας βασικά να «αθωώσει» τους εμπλεκόμενους υπουργούς και να συγκαλύψει την πηγή του σκανδάλου, την ιδιωτικοποίηση της δημόσιας περιουσίας.

Το κυβερνητικό επιτελείο σχεδιάζει την τακτική με το βλέμμα στραμμένο στη διαμάχη με το ΠΑΣΟΚ, παίρνοντας όλα τα μέτρα για να ξεφύγει από τη δύσκολη θέση που έχει βρεθεί. Η κυβερνητική τακτική διευκολύνεται σημαντικά από τη στάση του ΠΑΣΟΚ που έχει εκφυλίσει την υπόθεση σε ανούσιες διαδικαστικές και νομικίστικες «λεπτομέρειες». Σε αυτό το «γήπεδο» η κυβέρνηση επιλέγει να εμφανίζεται, ως συνήθως, ως οπαδός της «κάθαρσης» που δε φοβάται να προχωρήσει σε Εξεταστική Επιτροπή και «αν προκύψουν στοιχεία» και σε Προανακριτική. Δε θα παραλείψει βέβαια να χρησιμοποιήσει τη γνωστή μέθοδο του συμψηφισμού και του ξεπλύματος των πολιτικών ευθυνών.

Σε κάθε περίπτωση όμως η υπόθεση Βατοπεδίου είναι βέβαιο ότι θα παραμείνει στην «επικαιρότητα» για τους επόμενους δύο μήνες τουλάχιστον, καθώς αυτό είναι το χρονοδιάγραμμα που θέτει η κυβέρνηση για τη λήξη των εργασιών της Εξεταστικής Επιτροπής. Στο διάστημα αυτό θεωρείται μάλλον απίθανο να γίνει ο πολυδιαφημισμένος ανασχηματισμός και να μείνουν εκτός υπουργικής προστασίας οι «εμπλεκόμενοι» υπουργοί (Ρουσόπουλος, Κοντός, Δούκας). Επειδή ωστόσο οι πιέσεις είναι ισχυρές και εκ των έσω, δεν πρέπει να αποκλείονται κινήσεις εκ μέρους του Κ. Καραμανλή τις επόμενες μέρες.

Την ίδια στιγμή θεωρείται βέβαιο ότι η ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος θα αναλάβει το «ρίσκο» να προσέλθει στη συζήτηση για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής την Παρασκευή, καθώς εκτιμά ότι δεν μπορεί να κάνει αλλιώς.

«Πιστεύουμε ότι παρά το θόρυβο, ο οποίος έχει δημιουργηθεί, δεν υπάρχουν, όπως είπε και ο πρωθυπουργός, τέτοιους είδους αποχρώσες ενδείξεις οι οποίες να δικαιολογούν τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής», δήλωσε χτες (στον «Φλας») ο υπουργός Μεταφορών Κ. Χατζηδάκης, υποστηρίζοντας ότι με την πρωτοβουλία της κυβέρνησης για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής αποδείχτηκε ότι ο θόρυβος περί απόκρυψης στοιχείων ήταν αβάσιμος.

Ο γγ της ΚΟ της ΝΔ Γ. Τραγάκης επέκρινε όσους ζητούν να πάει τώρα ο φάκελος στη Βουλή. «Δεν μπορεί να έρθει στη Βουλή, πριν από τη σύσταση εξεταστικής ή προανακριτικής επιτροπής», αποφάνθηκε, υποστηρίζοντας ότι «ο εισαγγελέας θα απευθυνθεί στον διεξάγοντα την έρευνα να τον στείλει ή όχι». Επικριτική στην ενέργεια των δύο αντιεισαγγελέων να παρατηθούν εμφανίστηκε η Αννα Ψαρούδα - Μπενάκη, επικαλούμενη ότι «εγώ δε θυμάμαι εισαγγελείς να έχουν αντιδράσει κατά αυτό τον τρόπο σε εντολές του προϊσταμένου τους, γιατί βιάζονται να στείλουν δικογραφία στη Βουλή. Αυτό μου φαίνεται αδιανόητο για τους κανόνες λειτουργίας της εισαγγελίας».

ΠΑΣΟΚ
Με μηνύσεις στην υπηρεσία της συσκότισης του σκανδάλου

Με σκοπό να οξύνει την αποπροσανατολιστική δικομματική αντιπαράθεση το ΠΑΣΟΚ, αφού χτες ακολούθησε μια «πολιτική μηνύσεων» σε βάρος δικαστικών λειτουργών, στη συνέχεια τάχτηκε τελικά υπέρ της πρότασης της κυβέρνησης για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου, με βασική επιδίωξη να συσκοτίσει το διαχρονικό δικομματικό έγκλημα της εκχώρησης δημόσιας περιουσίας στα μοναστήρια.

Το ΠΑΣΟΚ, που μέχρι χτες απέρριπτε την εξεταστική επιτροπή, χαρακτηρίζοντάς την «άλλοθι» για την παραγραφή των ευθυνών για το σκάνδαλο και αντιπρότεινε τη σύσταση προανακριτικής, με στόχο την αναζήτηση προσωπικών ευθυνών κυβερνητικών αξιωματούχων, επιχειρώντας να συγκαλύψει τις τεράστιες πολιτικές του ευθύνες για τη λεηλασία της δημόσιας περιουσίας, διά στόματος Γ. Παπακωνσταντίνου, εκπροσώπου Τύπου, υποστήριξε: «Το ΠΑΣΟΚ θα ψηφίσει και την εξεταστική που προτείνει η ΝΔ, γιατί δε φοβόμαστε τίποτα, θέλουμε πλήρη διαλεύκανση και γιατί δε θα δώσουμε άλλοθι σε κανέναν».

Ο ίδιος ταυτόχρονα κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά και τη ΝΔ να ψηφίσουν την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για προανακριτική επιτροπή, «αν θέλουμε να μην υπάρξει ατιμωρησία», όπως υποστήριξε. Η προανακριτική επιτροπή που ζητάει το ΠΑΣΟΚ στρέφεται κατά τριών πρώην και νυν κυβερνητικών στελεχών. Συγκεκριμένα, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κατηγορούν τον πρώην υφυπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Π. Δούκα και τον πρώην υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Ε. Μπασιάκο «για την τέλεση του αδικήματος της απιστίας σε βάρος του δημοσίου σε βαθμό κακουργήματος» και τον υπουργό Επικρατείας, Θ. Ρουσόπουλο, για «ηθική αυτουργία» στην τέλεσή τους.

Η «στροφή» του ΠΑΣΟΚ ανακοινώθηκε από τον Ε. Βενιζέλο, μετά από σύσκεψη του Γ. Παπανδρέου με τους τρεις κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους του κόμματος.

Είχαν προηγηθεί από στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιθέσεις αντικομμουνιστικής συκοφαντίας και λασπολογίας, με βουλευτές του να ισχυρίζονται ότι το «ΚΚΕ έχει συμμαχία με τη ΝΔ» επειδή το ΚΚΕ πρότεινε να εξεταστούν συνολικά οι πολιτικές ευθύνες τόσο της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ για τη δυσώδη υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου. Την ίδια στιγμή που αποκάλυπτε περίτρανα ότι το ΠΑΣΟΚ διαμόρφωσε το καθεστώς για να απολέσει το ελληνικό δημόσιο την ιδιοκτησία της λίμνης Βιστονίδας και η ΝΔ ήρθε στη συνέχεια να ανταλλάξει με τη Μονή Βατοπεδίου τις εκτάσεις με μεγάλης αξίας δημόσια περιουσία, τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ στην προσπάθειά τους να κρύψουν το κυβερνητικό τους «έργο» κατέφυγαν στις αντιΚΚΕ επιθέσεις.

Ταυτόχρονα, στην επιχείρηση αποπροσανατολισμού που έχει στήσει το ΠΑΣΟΚ εντάσσεται και η μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε χτες κατά του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Γ. Σανιδά, και του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών, Κ. Καρούτσου. Στην αναφορά του ΠΑΣΟΚ, που υπογράφεται από 100 βουλευτές του, μηνύει τους δύο εισαγγελικούς λειτουργούς για «παράβαση καθήκοντος και κατάχρηση εξουσίας σχετικά με τον χειρισμό της δικογραφίας για την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου». Σε δηλώσεις του ο Δ. Ρέππας μετά την κατάθεση της μήνυσης υποστήριξε ότι το ΠΑΣΟΚ προχώρησε σε αυτή την ενέργεια «ως ελάχιστη συμβολή στην προστασία του δημοκρατικού πολιτεύματος, της Βουλής και της Δικαιοσύνης».

Ανεβάζοντας τους τόνους της «κούφιας» δικομματικής αντιπαράθεσης ο υπουργός Δικαιοσύνης σχετικά με τις μηνύσεις του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για «ενέργεια νομικά, πολιτικά και θεσμικά μη σοβαρή».

ΝΔ - ΠΑΣΟΚ
Εγκλωβίζουν το θέμα στο δίλημμα Εξεταστική ή Προανακριτική Επιτροπή

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για την υπόθεση του Βατοπεδίου

Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει για την υπόθεση Βατοπεδίου:

«Το ΚΚΕ όχι μόνο δεν πρόκειται να συμβάλει αλλά καταγγέλλει την προσπάθεια ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΜΜΕ να εγκλωβίσουν το θέμα του μεγάλου σκανδάλου του Βατοπεδίου στο δίλημμα Εξεταστική ή Προανακριτική Επιτροπή.

Το ΚΚΕ, που από την αρχή ανέδειξε το σκάνδαλο, τον πολιτικό του χαρακτήρα και τις ευθύνες των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, έχει δηλώσει ότι θα στηρίξει κάθε διαδικασία εντός της Βουλής που μπορεί να συμβάλει στη διαλεύκανση της υπόθεσης και την κατάδειξη πολιτικών και προσωπικών ευθυνών.

Για τις συγκεκριμένες ψηφοφορίες που θα διεξαχθούν στη Βουλή η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ θα τοποθετηθεί σε χρόνο που η ίδια θα εκτιμήσει. Στα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που αφήνουν υπονοούμενα σε βάρος του ΚΚΕ, απαντάμε το εξής: Καμία συκοφαντία σε βάρος του ΚΚΕ δεν μπορεί να κρύψει ότι η πολιτική τους είναι στην ίδια όχθη με αυτή που βρίσκεται και η ΝΔ, η ΕΕ και η πλουτοκρατία. Η διαφορά τους είναι μόνο ποιος έχει την κυβερνητική καρέκλα. Το ΚΚΕ είναι απέναντί τους».

Μηνύει κι ο Καρατζαφέρης

Μήνυση κατά κατά του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδά, του υπουργού Δικαιοσύνης Σ. Χατζηγάκη και «κατά παντός άλλου υπευθύνου συναιτίου και συναυτουργού», για το αδίκημα της «εσχάτης προδοσίας», κατέθεσε χτες ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γ. Καρατζαφέρης, επειδή οι μηνυόμενοι δεν άφησαν τη δικογραφία για την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου να πάει στη Βουλή.

Εξερχόμενος του Πρωτοδικείου Αθηνών δήλωσε για τον εισαγγελέα Σανιδά ότι «ο σφετερισμός αρμοδιοτήτων της Βουλής, αποτελεί εσχάτη προδοσία». Οτι αυτό συμβαίνει για δεύτερη φορά: «Συνέβη πρώτη φορά στην υπόθεση Παυλίδη, η οποία δεν εστάλη στη Βουλή αμελλητί, όπως σαφώς ορίζεται από τους νόμους και το Σύνταγμα και τώρα στο Βατοπέδιο». Για τον υπουργό Χατζηγάκη είπε ότι «αμέλησε να διώξει τον κ. Σανιδά πειθαρχικώς για αυτό του το ολίσθημα». Εξάλλου ζήτησε η μήνυση να προωθηθεί στη Βουλή.

Στο κείμενο της μήνυσης περιγράφει πως με βάση το Σύνταγμα οι μηνυόμενοι ως ανώτατοι κρατικοί λειτουργοί έπρεπε να είχαν προωθήσει την υπόθεση απευθείας στη Βουλή «χωρίς την προηγούμενη παρέμβαση, έλεγχο ή επεξεργασία από οποιοδήποτε άλλο κρατικό όργανο». Μάρτυρες προτείνει τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή, τον αντιεισαγγελέα Εφετών Σωτήρη Μπάγια, τον τ. Εισαγγελέα Α.Π. Γιώργο Ζορμπά, τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρη Παξινό και τον καθηγητή Νομικής δικηγόρο Αλέξανδρο Κατσαντώνη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ