ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Οχτώβρη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Σχέδιο «διάσωσης» και αποπροσανατολισμού

Σχέδιο διάσωσής της και παραμονής στην εξουσία εφαρμόζει η κυβέρνηση, μετατρέποντας σε ψήφο εμπιστοσύνης την ψηφοφορία για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για την υπόθεση του Βατοπεδίου την ερχόμενη Παρασκευή.

Βοηθούμενη από την τακτική του ΠΑΣΟΚ, που έχει αναδείξει σε μείζον ζήτημα τα διαδικαστικά και εντυπωσιοθηρικά θέματα, που αποπροσανατολίζουν από την ουσία της υπόθεσης, η κυβέρνηση θα επιδιώξει, αφ' ενός να βγει αλώβητη από τις ψηφοφορίες στη Βουλή και ταυτόχρονα θα επιχειρήσει να κερδίσει χρόνο για να αντεπιτεθεί στη συνέχεια.

Το οπλοστάσιο της κυβέρνησης για την επίτευξη των παραπάνω στόχων περιλαμβάνει συμψηφισμό και δικομματική πόλωση, παρακάμπτοντας την ουσία της υπόθεσης, ασφυκτική πίεση στους γαλάζιους βουλευτές και έλεγχος των «διαφωνούντων», ενώ πυροδοτείται τεχνηέντως το κλίμα για ανασχηματισμό μετά τις ψηφοφορίες που θα γίνουν αυτήν τη βδομάδα στη Βουλή.

Το Μέγαρο Μαξίμου έχει φροντίσει ήδη να διαμηνύσει προς τους γαλάζιους βουλευτές ότι τυχόν «ναι» στην Προανακριτική Επιτροπή σημαίνει αμφισβήτηση της κυβέρνησης και της πολιτικής της, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι μετατρέπει σε ψήφο εμπιστοσύνης την ψηφοφορία που θα γίνει το απόγευμα της Παρασκευής. Σε κάθε περίπτωση, αφήνει να αιωρείται η «απειλή» των πρόωρων εκλογών με λίστα, ενώ ταυτόχρονα πυροδοτεί τη φημολογία και τις προσδοκίες για επικείμενο ανασχηματισμό...

Επίσημα, πάντως, εμφανίζεται σίγουρη ότι οι βουλευτές θα υπερψηφίσουν τις προτάσεις της. «Μπορώ με πάσα βεβαιότητα να δηλώσω ότι δε θα υπάρξει καμία διαρροή όπως άλλωστε έχει γίνει μέχρι τώρα», δήλωσε χαρακτηριστικά (στη ΝΕΤ) ο γγ της ΚΟ Γ. Τραγάκης.

Στα διαδικαστικά, η κυβέρνηση επιδιώκει την επ' αόριστον αναβολή της σύστασης Προανακριτικής Επιτροπής επικαλούμενη ότι δεν υπάρχουν αποχρώσες ενδείξεις και στοιχεία. Πάντως, εμφανίζεται αρνητική στο ενδεχόμενο να αναβάλει τη συζήτηση και ψηφοφορία της Παρασκευής. «Εχουν οριστεί συγκεκριμένες ημερομηνίες», ανέφερε ο Ευ. Αντώναρος όταν ρωτήθηκε σχετικά, επισημαίνοντας ωστόσο ότι πρόκειται για κοινοβουλευτική διαδικασία.

Αίσθηση και ποικίλες ερμηνείες προκάλεσε η ανακοίνωση του αναπληρωτή κυβερνητικού εκπροσώπου ότι ο Θ. Ρουσόπουλος δε θα συνοδεύσει τον πρωθυπουργό στο ταξίδι που πραγματοποιεί χτες και σήμερα στο Λονδίνο, προκειμένου «να προετοιμαστεί για να γράψει την ομιλία που θα εκφωνήσει στη Βουλή την Τετάρτη». Σύμφωνα με μια εκδοχή, ο υπουργός Επικρατείας, εννοείται σε συνεννόηση με τον Κ. Καραμανλή, θα επιχειρήσει να πείσει ότι είναι «καθαρός» και δεν έχει καμία ανάμειξη στην υπόθεση του Βατοπεδίου, διευκολύνοντας έτσι και τον πρωθυπουργό να τον κρατήσει στο κυβερνητικό σχήμα και να αναβάλει πιθανότατα τον ανασχηματισμό.

Παράλληλα, η κυβέρνηση, στο πλαίσιο του συμψηφισμού, θα επιτεθεί στο ΠΑΣΟΚ, αξιοποιώντας και τη δήλωση του πρώην υφυπουργού Οικονομικών Γ. Δρυ (στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία») ότι «γνώριζε τι υπέγραφε», όταν εκχωρούσε το 1999 τη λίμνη Βιστονίδα στη Μονή Βατοπεδίου.

Το κλίμα της δικομματικής πόλωσης υπέθαλψαν κυβερνητικά στελέχη με δηλώσεις τους, εξαπολύοντας φραστικές επιθέσεις κατά του ΠΑΣΟΚ και εμφανίζοντας ταυτόχρονα την κυβέρνηση ως θιασώτη της κάθαρσης.

«Η πρόταση της κυβέρνησης, για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής που θα ερευνήσει το σκάνδαλο του Βατοπεδίου, ήταν μια άμεση και καθαρή απάντηση στο ΠΑΣΟΚ, το οποίο προσπάθησε να δημιουργήσει εντυπώσεις», δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη σε συνέντευξή της στον «Αδέσμευτο Τύπο», κατηγορώντας το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι «παίζει ένα επικίνδυνο παιχνίδι μικροπολιτικής», καθώς και ότι «επενδύει στη σκανδαλολογία». Παράλληλα, όμως, τάσσεται υπέρ της άμεσης κατάθεσης στη Βουλή του φακέλου της υπόθεσης. «Τώρα, πλέον, ο φάκελος στο σύνολό του πρέπει άμεσα να έρθει στη Βουλή», δηλώνει χαρακτηριστικά. Αναφορικά με τις εκλογές τονίζει ότι «δεν υπάρχουν πρόωρες εκλογές στην ατζέντα» και προσθέτει ότι «η ατέρμονη εκλογολογία δεν υπηρετεί τον τόπο». Από την πλευρά του, ο Κ. Χατζηδάκης ανέδειξε ως μέγα δίλημμα και «βασικό πολιτικό διακύβευμα» το «αν τελικά σε αυτήν τη χώρα θα επικρατήσει η υπευθυνότητα ή η δημαγωγία. Η κοινή λογική ή ο λαϊκισμός. Αν θα εμπιστευτούμε ένα σοβαρό και αξιόπιστο πρωθυπουργό όπως ο Κώστας Καραμανλής ή αν θα επιστρέψουμε στο παλιό γνωστό ΠΑΣΟΚ των αποτυχιών και της δημοκοπίας»...

ΠΑΣΟΚ
Υμνοι στις «ενέσεις» στο τραπεζιτικό κεφάλαιο

Τον πακτωλό των εκατομμυρίων που πρόσφεραν στο τραπεζικό κεφάλαιο οι «σοσιαλδημοκρατικές» και «νεοφιλελεύθερες» κυβερνήσεις μέσω των κρατικών προϋπολογισμών, αποδεχόμενες το σχέδιο των Βρετανού πρωθυπουργού Γκ. Μπράουν εξύμνησε και παρουσίασε σαν «νέο παγκόσμιο "οδικό χάρτη" για να ξεπεράσουμε αυτήν την κρίση» (!!), ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Γ. Παπανδρέου.

Με επιστολή που απέστειλε στον Μπράουν, τους Προέδρους της Βραζιλίας, Λούλα, και Αιγύπτου, Μουμπάρακ, και τους πρωθυπουργούς της Ισπανίας, Θαπατέρο, της Πορτογαλίας, Σόκρατες, και στους ηγέτες του γερμανικού σοσιαλδημοκρατικού κόμματος Σταϊνμάγερ και Μιρτεφέρινγκ, ο Γ. Παπανδρέου εμφάνισε την κρατική συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο των τραπεζικών ομίλων που βρίσκονται υπό πτώχευση σαν την ...«προοδευτική» λύση για την έξοδο του καπιταλισμού από την κρίση.

Ως γνήσιος εκφραστής των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου, ο Γ. Παπανδρέου, αφού ζήτησε από τους συγκεκριμένους ηγέτες να «ορίσουν τον προσωπικό τους απεσταλμένο στην "Επιτροπή Stiglitz", η οποία συγκροτήθηκε με απόφαση του Προεδρείου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς», επιχείρησε να παρουσιάσει τις κρατικομονοπωλιακού τύπου ρυθμίσεις που προτείνει η σοσιαλδημοκρατία, σε πλήρη συμφωνία με τα «νεοφιλελεύθερα» κόμματα, σαν την «παγκόσμια απάντηση στην κρίση, η οποία θα είναι δίκαιη και κοινωνικά υπεύθυνη»...

Παίζοντας ακριβώς το ρόλο που του έχει αναθέσει η αστική τάξη, ο Γ. Παπανδρέου επιδιώκει να εξαπατήσει τα λαϊκά στρώματα και την ίδια στιγμή που με την πολιτική του προωθεί και στηρίζει τις απαιτήσεις του κεφαλαίου για την απρόσκοπτη συνέχιση της κερδοφορίας του, παρουσιάζει τις σοδιαλδημοκρατικές προτάσεις Μπράουν σαν ένα «νέο προοδευτικό μοντέλο διακυβέρνησης». Ο καθείς στο ρόλο του, για τη στήριξη του εκμεταλλευτικού συστήματος, και η «γριά» σοσιαλδημοκρατία συνεπής σ' αυτόν της χειραγώγησης και του εκμαυλισμού των λαϊκών συνειδήσεων...

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ
Δυσαρέσκεια στο δικομματισμό

Μια ακόμα δημοσκόπηση που επιβεβαιώνει τη λαϊκή δυσαρέσκεια στο δικομματισμό, διατηρώντας το άθροισμα ΝΔ - ΠΑΣΟΚ σε χαμηλά επίπεδα, παρά την αύξησή του κατά 2,1%, λόγω της ενίσχυσης της συσπείρωσης των οπαδών τους, βγήκε την Κυριακή στη δημοσιότητα από την εφημερίδα «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ». Οπως προκύπτει από αυτήν, το ΠΑΣΟΚ διατηρεί προβάδισμα 1,9%, καταγράφεται δυσαρέσκεια απέναντι στην κυβέρνηση της ΝΔ και το άθροισμα του δικομματισμού από 54,2% που ήταν πριν ένα μήνα φτάνει στο 56,3%.

Πρόκειται για τηλεφωνική καταγραφή της πρόθεσης ψήφου από την εταιρεία Alco σε πανελλαδικό δείγμα 1.000 ατόμων που έγινε το διάστημα 15 - 17 Οκτώβρη.

Συγκεκριμένα, η ΝΔ συγκεντρώνει 27,2%, το ΠΑΣΟΚ 29,1%, το ΚΚΕ 7,8%, ο ΣΥΡΙΖΑ 8,7%, ο ΛΑ.Ο.Σ. 4,1%, οι Οικολόγοι 1,6%, ενώ σε αντίστοιχη δημοσκόπηση πριν ένα μήνα (19 Σεπτέμβρη) είχαν συγκεντρώσει, η ΝΔ 26,1%, το ΠΑΣΟΚ 28,1%, το ΚΚΕ 6,7%, ο ΣΥΡΙΖΑ 8,5%, ο ΛΑ.Ο.Σ. 4,8%. Η ενίσχυση τόσο της ΝΔ κατά 1,1% όσο και του ΠΑΣΟΚ κατά 1% αποδίδεται κυρίως στην αύξηση της συσπείρωσης των οπαδών τους. Να σημειωθεί ότι στην παρούσα δημοσκόπηση το 2,1% δηλώνει άλλο κόμμα, το 4,2% λευκό και το 15,2% είναι είτε αναποφάσιστοι είτε δεν απαντούν.

Οσον αφορά σε άλλα στοιχεία της έρευνας, προκύπτει ότι το 61,4% των ερωτηθέντων εκτιμά πως τελικά δε θα αποκαλυφθεί η αλήθεια στην υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου και το 59,1% ότι η κυβέρνηση προσπάθησε να χειραγωγήσει τη Δικαιοσύνη. Επίσης, το 71,9% απαντάει ότι ο πρωθυπουργός «αφού δεν απομάκρυνε υπουργούς που εμπλέκονται στην υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου έχει ευθύνη ο ίδιος».

ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ - ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΑ ΣΤΡΩΜΑΤΑ
Εγρήγορση, συμμαχία και αντεπίθεση για να μην πληρώσουν την κρίση

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

Με την προσπάθειά τους να περιορίσουν την πολιτική συζήτηση αποκλειστικά γύρω από το ζήτημα των επιτροπών για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ κυρίως στοχεύουν να κρύψουν ότι οι κοινοί τους μύθοι γύρω από την καπιταλιστική ανάπτυξη καταρρέουν. Οτι το Μάαστριχτ, η ΟΝΕ, η ανταγωνιστικότητα και η κερδοφορία του κεφαλαίου αποδεικνύονται δρόμος επικίνδυνος για το λαό.

Το ΚΚΕ καλεί την εργατική τάξη και τα μικρομεσαία λαϊκά στρώματα σε εγρήγορση, συμμαχία και αντεπίθεση, για να μην πληρώσουν την κρίση. Η μαζική συμμετοχή στην απεργία της Τρίτης 21 Οκτώβρη και η κοινή δράση πρέπει να είναι μια πρώτη εργατική - λαϊκή απάντηση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ