ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Οχτώβρη 2008
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΙΚΑ 2009
Συντάξεις πείνας και υποχρηματοδότηση

Μόλις 4% οι αυξήσεις για το 2009. Ενα εκατομμύριο συνταξιούχοι θα έχουν μέση σύνταξη μόλις 605,6 ευρώ. Στο 17% η συμμετοχή του κράτους στα συνολικά έσοδα του Ταμείου

Χιλιάδες συνταξιούχοι είναι καταδικασμένοι να ζουν με ψίχουλα, εξαιτίας της πολιτικής ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Motion Team

Χιλιάδες συνταξιούχοι είναι καταδικασμένοι να ζουν με ψίχουλα, εξαιτίας της πολιτικής ΝΔ και ΠΑΣΟΚ
H υποχρηματοδότηση του μεγαλύτερου ασφαλιστικού Οργανισμού της χώρας, οι χαμηλές συντάξεις και η αύξηση των δαπανών για τα φάρμακα σε όφελος των μεγάλων φαρμακευτικών εταιρειών χαρακτηρίζουν και για το 2009 τον προϋπολογισμό του ΙΚΑ. Σύμφωνα με το νέο προϋπολογισμό, τον οποίο συζητά σήμερα η Διοίκηση του Ταμείου, ο περιορισμός της κρατικής επιχορήγησης στο 1% του ΑΕΠ (2,6 δισ. ευρώ) χωρίς να καταβάλλεται ούτε ένα ευρώ για τον κλάδο της ασθένειας και η μεταφορά των πλεονασμάτων του κλάδου σύνταξης για την κάλυψη του υπέρογκου ελλείμματος στον κλάδο ασθένειας, οδηγεί ουσιαστικά το ΙΚΑ στην οικονομική μιζέρια και στην αδυναμία δημιουργίας αποθεματικών.

Βέβαια, ο ισοσκελισμένος αυτός προϋπολογισμός (μόλις 23 εκατομμύρια πλεόνασμα σε σύνολο εσόδων 14,5 δισεκατομμυρίων ευρώ) γίνεται δυνατός και πάλι σε βάρος των ασφαλισμένων και συνταξιούχων. Ετσι οι συντάξεις για το 2009 προβλέπεται να αυξηθούν μόλις κατά 4%, δηλαδή κάτω από τον πραγματικό πληθωρισμό. Η μέση σύνταξη του ΙΚΑ για τους 1.044.000 συνταξιούχους θα διαμορφωθεί στα 605,6 ευρώ, ενώ η συμπίεση αυτή με κυβερνητική απόφαση θα οδηγήσει τον κλάδο της σύνταξης να έχει πλεόνασμα 1,594 δισ. ευρώ!

Ομως το πλεόνασμα αυτό, ως αποτέλεσμα της πολιτικής της σκληρής λιτότητας σε βάρος ενός και πλέον εκατομμυρίου συνταξιούχων, θα «εξαφανιστεί» από τον κλάδο ασθένειας, ο οποίος το επόμενο έτος θα παρουσιάσει έλλειμμα 1,450 δισ. ευρώ. Η συνολική δαπάνη θα ανέλθει στα 4,542 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 2,190 δισ. ευρώ αναλογούν στη φαρμακευτική δαπάνη. Δηλαδή το 48% των συνολικών δαπανών του κλάδου ασθένειας, ή σχεδόν το ένα στα δύο ευρώ πηγαίνει - ελέω κυβερνητικής πολιτικής - στα ταμεία της μεγάλης φαρμακοβιομηχανίας και των μονοπωλίων του κλάδου. Αν σε αυτό το ποσό προστεθεί και η δαπάνη που αναλογεί στα συμβεβλημένα νοσοκομεία και τις ιδιωτικές κλινικές, που ανέρχεται στα 938 εκατομμύρια ευρώ, προκύπτει ότι ποσό 3,128 δισ. ευρώ οδεύει εκτός ΙΚΑ, μετατρέποντας τον Οργανισμό σε έναν από τους «καλύτερους» πελάτες κυρίως ιδιωτικών συμφερόντων.

Τα συνολικά έσοδα του ΙΚΑ -εκτός ΕΚΑΣ- θα ανέλθουν περίπου στα 14,5 δισ. ευρώ από τα οποία μόνο 2,6 δισ. ευρώ είναι η κρατική επιχορήγηση, ποσοστό που αντιστοιχεί μόλις στο 17% των εσόδων του, γεγονός που δείχνει και την πραγματική στάση της κυβέρνησης απέναντι στην Κοινωνική Ασφάλιση και στο μεγαλύτερο ασφαλιστικό Οργανισμό.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΟΜΙΛΟΥ ΛΑΝΑΡΑ»
Στις μυλόπετρες κυβέρνησης και εργοδοτικών

Σε καθολική επίσχεση εργασίας καλεί τους εργάτες η ΟΕΚΙΔΕ. Εμπλοκή στη χρηματοδότηση του Λαναρά ανακοίνωσε χτες η κυβέρνηση

Τις τεράστιες ευθύνες της συνδικαλιστικής πλειοψηφίας και του ΣΥΝ που εγκλωβίζουν τους εργαζόμενους στις μυλόπετρες της επιδότησης των εργοδοτών, κάνοντας ό,τι περνάει από το χέρι τους για να μην εκφραστεί με ριζοσπαστικούς αγώνες η αντίδραση των εργαζομένων, επιβεβαιώνει η νέα εμπλοκή στην επιδότηση του «Ομίλου Λαναρά» με 35 εκ. ευρώ που ανακοίνωσε χτες ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαθανασίου, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή του νομοσχεδίου για την προστασία των δανειοληπτών. Η παρέμβαση έγινε μετά από επιστολή, με την οποία η ΕΕ ζητά «περισσότερη διαβούλευση και περισσότερες πληροφορίες».

Μάλιστα, στην άμεση αντίδραση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, που αναρωτήθηκαν αν πρόκειται για επ' αόριστον εμπλοκή, το κυβερνητικό στέλεχος απάντησε «όχι, όχι!», διευκρινίζοντας ότι η ΝΔ μένει αμετακίνητη στην πολιτική που επιδοτεί τους επιχειρηματίες με ζεστό χρήμα των εργαζομένων.

Με ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος (ΟΕΚΙΔΕ) καλεί τους 1.200 εργαζόμενους του Ομίλου να απαντήσουν στην ομηρία στην οποία τους εγκλωβίζουν κυβέρνηση και εργοδοσία, συντονίζοντας αποφασιστικά τον αγώνα τους, προχωρώντας άμεσα σε επίσχεση εργασίας, με αίτημα - ανάμεσα σε άλλα - να καταβληθούν όλα τα δεδουλευμένα, να λειτουργήσουν όλα τα εργοστάσια και να δοθεί έκτακτο επίδομα 3.000 ευρώ. Η ΟΕΚΙΔΕ ξεκαθαρίζει ότι θα παραμείνει στην πρώτη γραμμή του αγώνα των εργαζομένων για την υπεράσπιση των δικών τους συμφερόντων, κόντρα στις υπονομεύσεις και τα σχέδια όσων εξυπηρετούν τα συμφέροντα του κάθε Λαναρά.

Επιβεβαιώνοντας το ρόλο της σαν βασικός μοχλός για την επαναχρηματοδότηση του Λαναρά, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ δε δίστασε και χτες να ξεσπαθώσει υπέρ της δανειοδότησης, μιλώντας για «απαράδεκτη υπαναχώρηση» της κυβέρνησης.

Την ίδια ώρα, σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας και αποκλεισμό του δρόμου μπροστά από το εργοστάσιο των Κλωστηρίων Γ΄, στο δρόμο Βέροιας - Νάουσας, προχώρησαν οι εργαζόμενοι των Κλωστηρίων Γ΄, που μένουν απλήρωτοι εδώ και 3,5 μήνες, με την ολόπλευρη στήριξη του Εργατικού Κέντρου Νάουσας. Με απόφαση της Γενικής τους Συνέλευσης, οι εργαζόμενοι απαιτούν να πάρουν άμεσα τα λεφτά τους, να μην κλείσει κανένα εργοστάσιο, να μη γίνει καμία απόλυση - καμία αλλαγή στις εργασιακές σχέσεις και να δοθεί χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες επίδομα 3.000 ευρώ σε όλους τους εργαζόμενους.

Γαλέρες τα καράβια των εφοπλιστών

Στο λιμάνι του Πειραιά έδεσαν από χτες το απόγευμα ναυτεργάτες που ανταποκρίθηκαν στο αγωνιστικό κάλεσμα των ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, το ακτοπλοϊκό πλοίο «ΣΑΡΔΗΝΙΑ ΒΕΡΑ» του εφοπλιστή Σπανού. Την περασμένη Δευτέρα, 20 Οκτώβρη, ενώ το πλοίο ήταν εν πλω, με προορισμό τη Σάμο, ο πλοίαρχος ανακοίνωσε σε ναύτη την απόλυσή του. Μάλιστα, απαίτησε να του παραδώσει τα κλειδιά της καμπίνας του και του δήλωσε ότι αν θέλει να κοιμηθεί θα πρέπει να πληρώσει στο λογιστήριο για καμπίνα επιβατών! Ο ναύτης μέχρι να φτάσει το πλοίο στη Σάμο, παρέμενε στο καπνιστήριο. Η απόλυση δεν ήρθε τυχαία. Ακριβώς την ίδια μέρα, δηλαδή τη Δευτέρα, πριν αποπλεύσει το πλοίο, είχε προηγηθεί επίσχεση εργασίας των ναυτεργατών του πληρώματος, απαιτώντας τα δεδουλευμένα τους.

Τα σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ και Παν. Ενωση Πληρωμάτων Ρυμουλκών - με παρέμβαση των οποίων δεν έγινε απόλυση του ναύτη στη Σάμο και του δόθηκε καμπίνα - με επιστολή τους προς τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, τον προϊστάμενο εισαγγελίας Πειραιά και άλλους καταγγέλλουν τον πλοίαρχο για παράβαση του συνόλου των υποχρεώσεων και δικαιωμάτων του και «κατάχρηση εξουσίας», που «εκθέτει σε κίνδυνο τους ναυτεργάτες, τους επιβάτες και το πλοίο και δεν μπορεί να ασκεί τα καθήκοντά του». Απαιτούν να ληφθούν σε βάρος του όλα τα αναγκαία μέτρα και κάνουν σαφές ότι σε κάθε περίπτωση «τα σωματεία μας είναι αποφασισμένα να μην επιτρέψουν τον εργασιακό μεσαίωνα» στα καράβια.

ΟΙΚΟΔΟΜΟΙ ΑΘΗΝΑΣ
Συνεχίζονται οι εκλογές

Μέχρι τις 31 Οκτώβρη συνεχίζονται οι εκλογές στα Παραρτήματα και στους τόπους δουλειάς για την ανάδειξη νέας διοίκησης στο Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας. Οι εργάτες μπορούν να ψηφίζουν καθημερινά στα γραφεία των παραρτημάτων, Δευτέρα - Σάββατο από τις 5 μ.μ. μέχρι τις 9 μ.μ. και τις Κυριακές από τις 10 π.μ. μέχρι τις 2 μ.μ.

«ΝΕΟΚΕΜ» - ΕΡΓΑΤΙΚΟ «ΑΤΥΧΗΜΑ»
Ξεψύχησε ο 47χρονος εργάτης

Την άνιση μάχη που έδινε εδώ και 35 ημέρες με το θάνατο έχασε προχτές ο 47χρονος Σωτήρης Μπλέσης, ο οποίος στις 15 Σεπτέμβρη λαμπάδιασε μετά από έκρηξη σε μηχάνημα - πατέντα, στην επιχείρηση βιομηχανικών χρωμάτων «ΝΕΟΚΕΜ» όπου δούλευε, στο Κορωπί. Ο Σωτήρης Μπλέσης είναι ο 108ος νεκρός που μετρά η εργατική τάξη από την αρχή του χρόνου μέχρι σήμερα, ως αποτέλεσμα της πολιτικής που στηρίζει την κερδοσκοπία και την ασυδοσία της εργοδοσίας. Χαρακτηριστικό άλλωστε της αποφασιστικότητας με την οποία το κεφάλαιο υπερασπίζεται τα συμφέροντά του, είναι ότι δύο μόλις 24ωρα μετά το «ατύχημα» η διεύθυνση της «ΝΕΟΚΕΜ» απέλυσε τον εργαζόμενο Βαγγέλη Χατζηζώη, που κατήγγειλε το «ατύχημα». Η κηδεία του εργαζόμενου θα γίνει σήμερα στην Καμάριζα Λαυρίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ