ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Οχτώβρη 2008
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΚΟ ΚΚ
Χαιρετιστήριο για την πανεργατική απεργία

Ενθάρρυνση για τους αγώνες της εργατικής τάξης χαρακτηρίζει την κινητοποίηση σε μήνυμά του προς την ΚΕ του ΚΚΕ

Χαιρετιστήριο μήνυμα απέστειλε η Γραμματεία της Κεντρικής Επιτροπής του Πορτογαλικού ΚΚ προς την ΚΕ του ΚΚΕ με αφορμή την πανελλαδική απεργία της 21ης του Οκτώβρη, επισημαίνοντας ότι αποτελεί ενθάρρυνση για τους αγώνες και των Πορτογάλων εργαζομένων. Στο μήνυμα σημειώνεται αναλυτικά:

«Αγαπητοί σύντροφοι,

Οι Πορτογάλοι κομμουνιστές χαιρετίζουν τους Ελληνες εργάτες, τα ταξικά συνδικάτα και το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας για τη μεγάλη επιτυχία της γενικής απεργίας που έγινε στη χώρα σας στις 21 του Οκτώβρη.

Χαιρετίζουμε τη μεγάλη εργατική κινητοποίηση ενάντια στα σχέδια ιδιωτικοποίησης και στο "πακέτο μεταρρυθμίσεων" της κυβέρνησης, που παρέλυσε τις περισσότερες δημόσιες υπηρεσίες της χώρας. Η επιτυχία της κινητοποίησης δίνει ικανοποίηση και εγκαρδιώνει τους εργάτες στον αγώνα για τα δικαιώματά τους και για καλύτερες συνθήκες ζωής, και συγκεκριμένα στην Πορτογαλία όπου η πάλη ενάντια στον Εργατικό Κώδικα βρίσκεται σε μια αποφασιστική στιγμή σε σχέση με τις επιδιώξεις του μεγάλου κεφαλαίου και των εργοδοτών για τη διάλυση θεμελιακών δικαιωμάτων των εργατών.

Η επιτυχία αυτής της μέρας αγώνα αποτελεί μια ενθάρρυνση και ώθηση στην ανάπτυξη της μαζικής πάλης που, στο σημερινό πλαίσιο της βαθιάς κρίσης του καπιταλισμού, έχει τεράστια σημασία για το βάθεμα της κοινωνικής και πολιτικής συνείδησης της εργατικής τάξης και όλων των άλλων λαϊκών τμημάτων που χτυπιούνται άγρια από την κρίση».

Οργή και αγανάκτηση για τον σκοτωμένο εργάτη

Κηδεύτηκε χτες ο 47χρονος Σωτήρης Μπέλσης, που στις 16 του Σεπτέμβρη έγινε παρανάλωμα ύστερα από «ατύχημα» στη ΝΕΟΚΕΜ

Από τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων για το θάνατο του συναδέλφου τους στη ΝΕΟΚΕΜ
Από τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων για το θάνατο του συναδέλφου τους στη ΝΕΟΚΕΜ
«Είναι άδικο, ήταν ένα νέο παλικάρι που πήγε για δουλειά και δε γύρισε στο σπίτι». Στα λόγια αυτά του Γιάννη Λουκά, πεθερού του 47χρονου εργαζόμενου Σωτήρη Μπέλση, στην κηδεία του χτες το απόγευμα, αποτυπώθηκε η οργή και ο θυμός της οικογένειας, των φίλων και των συναδέλφων του για τον άδικο χαμό του. Για το φονικό πριν από 36 μέρες, στις 16 Σεπτέμβρη, στο εργοστάσιο βιομηχανικών χρωμάτων ΝΕΟΚΕΜ στο Κορωπί. Εκεί που ο Σωτήρης Μπέλσης έκανε το τελευταίο μεροκάματο και βρέθηκε να χαροπαλεύει επί μέρες στο νοσοκομείο. Δεν άντεξε όμως στα χημικά που εισέπνευσε μετά την έκρηξη στο μηχάνημα - πατέντα που χειριζόταν.

Αυτό το «άδικο» έπνιγε όλους όσοι βρέθηκαν χτες στην κηδεία στον Αγιο Κωνσταντίνο στο Λαύριο. Τη γυναίκα, τα δυο του παιδιά, συγγενείς, φίλους και εργαζόμενους, Ελληνες και μετανάστες του εργοστασίου που τον αποχαιρέτησαν για τελευταία φορά. Στην κηδεία παραβρέθηκαν οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ Θανάσης Πατουλιάς, εκ μέρους της Εκτελεστικής Γραμματείας και από τη Γραμματεία Λαυρεωτικής ο Βάλσαμος Συρίγος.

Εκεί ήταν και ο συνάδελφός του, Βαγγέλης Χατζηζώης, ο οποίος απολύθηκε δυο ημέρες μετά το «ατύχημα» από την εργοδοσία επειδή πρωτοστάτησε ώστε οι εργαζόμενοι να μη μείνουν στην οργή. Να οργανωθούν και να στήσουν σωματείο και να απαιτήσουν μέτρα για να μη θρηνήσουν και άλλο συνάδελφο. Γιατί μόνο η οργάνωση των εργαζομένων και η διεκδίκηση μέτρων ασφαλείας για να γυρίζουν από τη δουλειά τους σώοι στις οικογένειές τους, θα βάλει φραγμό στα καθημερινά εργοδοτικά εγκλήματα στους τόπους δουλειάς. Για να σταματήσει η εργατική τάξη να θρηνεί νεκρούς, όπως τον Σωτήρη Μπέλση, ο οποίος αποτελεί το 108ο θύμα της εργοδοσίας από την αρχή του χρόνου μέχρι σήμερα.

ΛΑΡΚΟ
Επικίνδυνα σχέδια στο όνομα της κρίσης

Μείωση της παραγωγής και διαθεσιμότητες μεθοδεύει η διοίκηση

Σε νέες περιπέτειες, με αρνητικά αποτελέσματα για τους εργαζόμενους και την επιχείρηση, οδηγεί η εφαρμοζόμενη πολιτική της κυβέρνησης σε μια ακόμα στρατηγικής σημασίας επιχείρηση, τη ΛΑΡΚΟ. Οπως όλα δείχνουν, η νέα διοίκηση έχει αναλάβει να διεκπεραιώσει την απαξίωση της επιχείρησης εν μέσω της κρίσης που επέρχεται λόγω της πτώσης της τιμής του νικελίου, με ενδεχόμενες διαθεσιμότητες στο προσωπικό και τη μείωση της παραγωγής.

Ηδη ανακοινώθηκε μείωση της παραγωγής από τους 1.600 στους 1.020 τόνους το μήνα, ενώ βολιδοσκοπώντας τις αντιδράσεις του προσωπικού, η διεύθυνση διαρρέει σενάρια για διαθεσιμότητες του προσωπικού, αξιοποιώντας ως αφορμή τα σκαμπανεβάσματα της διεθνούς τιμής του νικελίου, που φέτος έχει φτάσει στις 10.000 δολάρια ανά τόνο, από 52.000 που ήταν πέρσι.

Οπως τονίζει σε ανακοίνωσή του το «Εργατοϋπαλληλικό Αγωνιστικό Μέτωπο» (ΕΑΜ) στη ΛΑΡΚΟ Λάρυμνας (την παράταξη που στηρίζεται από το ΠΑΜΕ στο ΔΣ του επιχειρησιακού σωματείου), «στόχος τους είναι η πλήρης απαξίωση της ΛΑΡΚΟ ώστε να οδηγηθεί σε αδιέξοδο και στο ξεπούλημά της». Ενώ επισημαίνει: «Ο τρόπος ανάπτυξης της οικονομίας με κριτήριο το κέρδος και οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν διαχρονικά στη ΛΑΡΚΟ οξύνουν τα προβλήματα. Σοβαρότερα, όμως, προβλήματα αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι οι οποίοι υπόκεινται σε θυσίες και διαρκώς βρίσκονται σε καθεστώς ομηρίας».

Το ΕΑΜ υπογραμμίζει τις ευθύνες των συνδικαλιστικών πλειοψηφιών που περιορίζονται να καταγγείλουν τις εκάστοτε διοικήσεις και όχι τις κυβερνητικές πολιτικές και επαναλαμβάνει την πρότασή του «μία μετοχή στο δημόσιο, καθετοποίηση της παραγωγής, δημιουργία μονάδας ανοξείδωτου χάλυβα, αξιοποίηση των υποπροϊόντων, προσλήψεις, μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος».

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
Νομιμοποίησε τα δουλεμπορικά γραφεία

Την οδηγία που θεσμοθετεί, νομιμοποιεί και αναγνωρίζει τις δουλεμπορικές εταιρείες, υπερψήφισε χωρίς καμία τροποποίηση το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και με τις ψήφους των ευρωβουλευτών της ΝΔ και του ΠAΣOK. Οπως σημείωσε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Τούσσας στην παρέμβασή του στη συνεδρίαση της Ολομέλειας, στο Στρασβούργο, η κατοχύρωση «ίσων δικαιωμάτων» των εργαζομένων που επικαλείται η οδηγία, δεν αποτελεί παρά πρόσχημα για τη νομιμοποίηση και θεσμοθέτηση των δουλεμπορικών εταιρειών.

Τα δουλεμπορικά παρουσιάζονται με τον παραπλανητικό τίτλο «Εταιρείες προσωρινής απασχόλησης» και με τη συγκεκριμένη οδηγία η ΕΕ απαιτεί από τα κράτη - μέλη να απαγορεύουν κάθε εμπόδιο στη σύσταση και τη δράση τους. Κατοχυρώνει ακόμα το δικαίωμά τους για αμοιβή των «υπηρεσιών» τους, τα λύτρα δηλαδή για το δουλεμπόριο. Στην πραγματικότητα απαλλάσσει τον πραγματικό εργοδότη από κάθε υποχρέωση απέναντι στους εργαζόμενους, που θεωρούνται εργαζόμενοι της δουλεμπορικής εταιρείας - φάντασμα, που μόνο στα χαρτιά απασχολεί προσωπικό. Ετσι, οι εργοδότες μπορούν να απαλλάσσονται από την τήρηση των υποχρεώσεων που επιβάλλονται από την εργατική και ασφαλιστική νομοθεσία (π.χ. ασφαλιστικές εισφορές), αλλά και από κάθε ευθύνη, όπως π.χ. αποζημιώσεις για εργατικά ατυχήματα κ.ά.

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΟΜΙΛΟΥ ΛΑΝΑΡΑ
Ρόλο «εγγυητή» διεκδικεί η ΓΣΕΕ

Το ρόλο του προπαγανδιστή των εργοδοτικών συμφερόντων υπερασπίζεται με κάθε τρόπο η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, που κάλεσε χτες τους εργαζόμενους στον Ομιλο Λαναρά να διαδηλώσουν, ώστε να προχωρήσει ανεμπόδιστα η νέα επιδότηση του μεγαλοεπιχειρηματία, ανήσυχη για την προσωρινή εμπλοκή που προκάλεσε παρέμβαση της Κομισιόν, που ζητά «περισσότερες διαβουλεύσεις».

Εργαζόμενοι του Ομίλου συγκεντρώθηκαν χτες το πρωί έξω από τη Βουλή και στη συνέχεια το υπουργείο Οικονομικών. Με παρέμβαση του ίδιου του Γ. Παναγόπουλου δρομολογήθηκε νέος γύρος συναντήσεων με το υπουργείο Οικονομίας, επιβεβαιώνοντας ακόμα μια φορά ότι η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ θέλει τους εργαζόμενους «ουρά» των τραπεζιτών και των μεγαλοεπιχειρηματιών.

Στο υπουργείο Οικονομικών, οι συγκεντρωμένοι δέχτηκαν επίθεση από δυνάμεις των ΜΑΤ. Την απροκάλυπτη επίθεση καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος. Η ΟΕΚΙΔΕ καλεί τους εργαζόμενους του Ομίλου να συστρατευτούν με το ταξικό πλαίσιο της Ομοσπονδίας, ζητώντας από την κυβέρνηση επιτέλους να αναλάβει τις ευθύνες της και να εγγυηθεί τη λειτουργία όλων των εργοστασίων, να μη χαθεί ούτε μια θέση εργασίας.

ΟΙΚΟΔΟΜΟΙ ΑΘΗΝΑΣ
Καθημερινά στις κάλπες

Καθημερινά προσέρχονται στις κάλπες οι εργάτες για την ανάδειξη νέας διοίκησης στο Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, που συνεχίζονται μέχρι τις 31 Οκτώβρη. Κάλπες στήνονται στους τόπους δουλειάς, ενώ οι οικοδόμοι ψηφίζουν και στα τοπικά παραρτήματα του συνδικάτου, Δευτέρα - Σάββατο από τις 5 μ.μ. μέχρι τις 9 μ.μ. και τις Κυριακές, από τις 10 π.μ. μέχρι τις 2 μ.μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ