ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 25 Οχτώβρη 2008
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΜΕ
Στον Αρειο Πάγο για τα εγκλήματα της εργοδοσίας

Παράσταση διαμαρτυρίας χτες στον εισαγγελέα Γιώργο Σανιδά

Παράσταση στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γιώργο Σανιδά έκανε χτες το πρωί αντιπροσωπεία συνδικαλιστών της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ ζητώντας την άμεση παρέμβασή του ώστε να σταματήσουν οι εργοδότες να βρίσκουν προστασία στη Δικαιοσύνη για τα καθημερινά εγκλήματα που γίνονται στους χώρους δουλειάς. Στο πλαίσιο αυτό και με αφορμή τον πρόσφατο θάνατο του 47χρονου εργαζόμενου Σωτήρη Μπλέση στην επιχείρηση βιομηχανικών χρωμάτων ΝΕΟΚΕΜ στο Κορωπί, απαίτησαν την άμεση σύλληψη και παραδειγματική τιμωρία των υπευθύνων.

Οι συνδικαλιστές στη συνάντηση που είχαν με τον εισαγγελέα κατέθεσαν υπόμνημα - αναφορά με το οποίο ενημερώνουν για το πρόσφατο έγκλημα στη ΝΕΟΚΕΜ, αλλά και για την απόλυση εργαζόμενου που πρωτοστάτησε για να μην καλυφτεί το «ατύχημα». Οπως επισημαίνει το ΠΑΜΕ, «το πρόσφατο νέο έγκλημα, που δυστυχώς δεν πρόκειται να είναι το τελευταίο, είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που στηρίζει την κερδοσκοπία και την ασυδοσία της εργοδοσίας. Μιας πολιτικής που η ίδια η ζωή και η ατιμωρησία της σωρείας αυτών των εγκλημάτων καταδεικνύει, ότι σύμμαχος και μέσο άσκησής της είναι και η Δικαιοσύνη, έναντι της οποίας δυστυχώς οι εργοδότες νιώθουν ασφαλείς και προστατευμένοι».

Το ΠΑΜΕ ζήτησε από τον εισαγγελέα «στα πλαίσια της αρμοδιότητάς και δικαιοδοσίας σας, να ενεργήσετε τα νόμιμα και δέοντα και η Δικαιοσύνη να επιδείξει την ευαισθησία που της αναλογεί για το σύνολο των πληττομένων δικαιωμάτων των εργαζομένων (απολύσεις, απεργίες, εργοδοτική τρομοκρατία) και την αναγκαία παρέμβαση που είναι προφανές ότι λείπει διαχρονικά, για να προστατευτούν και να εφαρμοστούν τα στοιχειώδη έστω αστικοδημοκρατικά δικαιώματα των εργαζομένων». Ο εισαγγελέας από την πλευρά του καλύφτηκε πίσω από το ισχύον γενικό νομικό πλαίσιο, το οποίο είναι αυτό που χρησιμοποιούν και οι εργοδότες προκειμένου να παραμένουν ατιμώρητοι.

ΤΡΑΠΕΖΑ «ΜΑΡΦΙΝ»
Προληπτικός εκβιασμός για απεργοσπασία

Μια μέρα πριν την πανεργατική απεργία της Τρίτης, ζητούσε τα ονόματα όσων θα απουσίαζαν από το πόστο τους λόγω της συμμετοχής τους στην κινητοποίηση

Λίστες με απεργούς ζητούσε από την προηγουμένη της κινητοποίησης η διοίκηση της «Μάρφιν»

Eurokinissi

Λίστες με απεργούς ζητούσε από την προηγουμένη της κινητοποίησης η διοίκηση της «Μάρφιν»
«Παρακαλούμε όπως μέχρι τις 11 π.μ. της 21ης Οκτωβρίου 2008 οι επικεφαλής των Μονάδων/Καταστημάτων της Τράπεζας αποστείλουν στη Διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού με e-mail ή με fax τη συνημμένη κατάσταση συμπληρωμένη με τα στοιχεία των εργαζομένων στο χώρο ευθύνης τους, οι οποίοι θα συμμετέχουν στην 24ωρη Πανελλαδική απεργία που έχει προκηρύξει η ΓΣΕΕ και συμμετέχει η ΟΤΟΕ για την 21/10/2008. Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την ανταπόκρισή σας».

Με αυτό το λιτό ηλεκτρονικό μήνυμα, με τον τίτλο «Απουσίες λόγω συμμετοχής στην απεργία της 21/10/2008», η Διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού της τράπεζας «Μάρφιν» απαιτούσε μια μέρα πριν την πανελλαδική πανεργατική απεργία της περασμένης Τρίτης από τα στελέχη της να βγάλουν το τεφτέρι και εκ των προτέρων να καταγράψουν όποιους από τους εργαζόμενους τολμούσαν τη μέρα της απεργίας να απουσιάσουν από τη δουλειά. Μ' αυτόν τον προληπτικό εκβιασμό, η διοίκηση της τράπεζας είναι προφανές ότι αποσκοπούσε στο να εκβιάσει τη μη συμμετοχή στην απεργία, αφού αυτόματα, όποιος αποφάσιζε να απεργήσει, θα έβλεπε το όνομά του στη μαύρη λίστα που ο τμηματάρχης του θα έστελνε στη διοίκηση την ίδια κιόλας μέρα.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι στους παραλήπτες του συγκεκριμένου μηνύματος εμφανίζονται «Ολα τα μέλη του προσωπικού», προκειμένου η διοίκηση της τράπεζας να σιγουρέψει ότι ο εκβιασμός για απεργοσπασία θα ασκηθεί στην «πηγή». Στον ίδιο δηλαδή τον εργαζόμενο που θα δει το μήνυμα στην οθόνη του και θα ενημερωθεί ότι η όποια απόφασή του καταγράφεται από την εργοδοσία και τους προϊσταμένους των τμημάτων της τράπεζας.

Μέρος της συνολικότερης επίθεσης

Η μεθόδευση της «Μάρφιν», μιας από τις πλέον κερδοφόρες τράπεζες, πέρα από το ότι καταδεικνύει για μια ακόμη φορά το ανελέητο κυνήγι των συνδικαλιστικών - κοινωνικών δικαιωμάτων στους τόπους δουλειάς, έρχεται να συμπληρώσει και την ένταση της επιθετικότητας συνολικά του τραπεζικού κεφαλαίου σε βάρος των χιλιάδων τραπεζοϋπαλλήλων. Μια επιθετικότητα που εκφράζεται με την άρνηση των τραπεζιτών να διαπραγματευτούν για τη νέα κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, εκβιάζοντας τους εργαζόμενους να απεμπολήσουν και τα εναπομείναντα εργασιακά, ασφαλιστικά και μισθολογικά δικαιώματά τους.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση της ΝΔ, με τη συναίνεση του ΠΑΣΟΚ, επιβραβεύει τους μεγαλοτραπεζίτες με 28 δισ. ευρώ, στο όνομα της αντιμετώπισης της κρίσης, για την οποία βέβαια οι εργαζόμενοι όχι μόνο δεν έχουν καμιά ευθύνη, αλλά επιπλέον καλούνται να πληρώσουν και τα σπασμένα.

ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ ΣΤΟ ΕΚ ΠΕΙΡΑΙΑ
Συμπαιγνία σε βάρος των εργαζομένων

Με τη συνέργεια της «Αυτόνομης Παρέμβασης» μεθοδεύουν έκτακτο συνέδριο για τις καρέκλες στις 14 Νοέμβρη

Κόντρα στις αγωνιστικές διαθέσεις των εργαζομένων του Πειραιά - όπως αυτές διατρανώθηκαν με τη μαζική τους συμμετοχή στην πρόσφατη πανεργατική απεργία - για την παραπέρα κλιμάκωση του αγώνα ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική, οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, με συνεργό την «Αυτόνομη Παρέμβαση» (ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ) στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά δρομολόγησαν τις διαδικασίες για έκτακτο συνέδριο, στις 14 Νοέμβρη, με μοναδικό λόγο να αποφύγουν τη συγκρότηση αντιπροσωπευτικού, αναλογικού προεδρείου! Πρόκειται για καθαρή συμπαιγνία, για να συνεχιστεί η παραχάραξη της θέλησης των εργαζομένων του Πειραιά, οι οποίοι έχουν αναδείξει τις ταξικές δυνάμεις της ΔΕΣΚ σε πρώτη δύναμη.

Στις 19 Οκτώβρη η ΔΑΚΕ παραιτήθηκε με διάφορες προφάσεις από τη θέση του γενικού και οργανωτικού γραμματέα του ΕΚΠ. Προχτές, μετά από αίτημα της ΔΕΣΚ έγινε συνεδρίαση της διοίκησης, με θέμα την ανασυγκρότηση του προεδρείου, όπου η παράταξη πρότεινε ξανά να είναι αντιπροσωπευτικό, αναλογικό. Η ΔΑΚΕ αποχώρησε από τη συνεδρίαση, η ΠΑΣΚΕ επέμεινε να έχει αυτή τη θέση του προέδρου και η ΔΑΚΕ τη θέση του γραμματέα (αν και είχε αποχωρήσει). Η ΑΠ συμφώνησε μεν για αντιπροσωπευτικό προεδρείο, ωστόσο αρνήθηκε να γίνει ψηφοφορία, προτείνοντας... διαβουλεύσεις!

Στη χτεσινή συνεδρίαση η συμπαιγνία αποκαλύφθηκε πλήρως. ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ εισήλθαν στην αίθουσα απλώς και μόνο για να ανακοινώσουν την ημερομηνία σύγκλησης του συνεδρίου και το πρόγραμμά του, τα οποία είχαν προαποφασίσει. Η ΔΕΣΚ καλεί τους εργαζόμενους «να βγάλουν συμπεράσματα, να καταδικάσουν τις δυνάμεις του κυβερνητικού - εργοδοτικού συνδικαλισμού». Καταγγέλλει «τη συμπαιγνία των δύο παρατάξεων», αλλά «και τη βοήθεια που τους προσφέρει η ΑΠ», γιατί με τη στάση τους «δρομολόγησαν τις διαδικασίες για σύγκληση έκτακτου συνεδρίου του ΕΚΠ».

ΠΡΕΒΕΖΑ
Απαιτούν νοσοκομείο χωρίς ΣΔΙΤ

Κινητοποίηση με πρωτοβουλία της Επιτροπής Αγώνα

Ηχηρό μήνυμα καταδίκης της πολιτικής εμπορευματοποίησης και εισβολής των ιδιωτών στο χώρο της Υγείας στα πλαίσια της οποίας εντάσσεται και η δρομολογούμενη κατασκευή με ΣΔΙΤ του νέου νοσοκομείου της Πρέβεζας, έστειλαν οι κάτοικοι της πόλης με συγκέντρωση που διοργάνωσαν στην πλατεία Ελευθερίας με πρωτοβουλία της Συντονιστική Επιτροπής Αγώνα για την Ανέγερση Δημόσιου Νοσοκομείου στην Πρέβεζα χωρίς ΣΔΙΤ.

Δεκάδες εκπρόσωποι φορέων από σωματεία, δημοτικές παρατάξεις και φορείς της Πρέβεζας που κατήγγειλαν την απόφαση της κυβέρνησης για κατασκευή και λειτουργία του νέου νοσοκομείου με αυτήν τη μορφή, η οποία παραδίδει λειτουργιές και υπηρεσίες των νοσοκομείου σε ιδιώτες. Καταδίκασαν τη στάση της δημοτικής αρχής (ΣΥΝ - ΠΑΣΟΚ), η οποία, αφού πρώτα παραχώρησε δημοτική έκταση για δημιουργία νοσοκομείου χωρίς να τάσσεται ενάντια στις ΣΔΙΤ, όψιμα και υποκριτικά διά του δημάρχου Μιλτιάδη Κλάπα διαπίστωνε τις συνέπειες που αυτή θα έχει για τους κατοίκους η κατασκευή του νοσοκομείου με αυτή τη μορφή.

Απαίτησαν το νέο νοσοκομείο να κατασκευαστεί χωρίς ΣΔΙΤ με δαπάνες του Ελληνικού Δημοσίου που Θα ανήκει αποκλειστικά στο Δημόσιο και θα παρέχει Δωρεάν και Υψηλής ποιότητας υπηρεσίες Υγείας στους κατοίκους της περιοχής. Κατάλληλα εξοπλισμένο και επαρκώς στελεχωμένο με μόνιμο προσωπικό και με τη διοίκησή του να ανήκει αποκλειστικά στο δημόσιο όπου θα κατοχυρώνεται ο κοινωνικός έλεγχος σ' αυτή και δεν επιτρέπεται καμία ιδιωτική δραστηριότητα.

ΕΜΠΟΡΙΟ - ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
Αύριο η σύσκεψη

Αύριο, Κυριακή, στις 10 το πρωί πραγματοποιείται η πλατιά πανελλαδική σύσκεψη στην οποία καλούν οι ταξικές δυνάμεις στο εμπόριο και τις υπηρεσίες και με στόχο το συντονισμό της δράσης των εργαζομένων για το ζήτημα του ωραρίου και της επιχειρούμενης κατάργησης της αργίας της Κυριακής. Η σύσκεψη θα γίνει στα γραφεία της Ενωσης Λογστιών (Κάνιγγος 27) και καλούνται να συμμετέχουν όλα τα ΔΣ των σωματείων στο Εμπόριο και τις Υπηρεσίες απ' όλη την Ελλάδα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ