ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 25 Οχτώβρη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΠΡΟΑΝΑΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΒΑΤΟΠΕΔΙΟ

Χωρίς ονομαστική μυστική ψηφοφορία έγινε χτες η συζήτηση στη Βουλή της πρότασης του ΠΑΣΟΚ για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου. Υπό το φόβο τυχόν διαρροών, η ΝΔ αποφάσισε να μη συμμετέχουν οι βουλευτές της στη συνεδρίαση, γεγονός που έκανε αδύνατη την απόφαση για τη συγκρότηση της Επιτροπής.

Στην παρέμβασή της η Αλέκα Παπαρήγα, αφού κατήγγειλε τον εκφυλισμό των διαδικασιών, ξεκαθάρισε ότι απώτερος στόχος του ΚΚΕ είναι να φωτιστεί το ζήτημα της ιδιοκτησίας δασών και δασικών εκτάσεων, βουνών, λιμνών και παραλιών, που έχουν το Αγιο Ορος, η Εκκλησία και τα μοναστήρια, για να αλλάξει αυτό το καθεστώς. Τόνισε ότι το ΚΚΕ ζήτησε τη συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής γιατί υπάρχουν βαρύτατες πολιτικές ευθύνες, αλλά και Προανακριτικής για να διερευνηθούν ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες.

Μετά την αποχώρηση του ΚΚΕ και την ξεκάθαρη θέση του υπέρ της μη διεξαγωγής της ψηφοφορίας, προκειμένου να μην οδηγηθούμε σε παραγραφή των ποινικών ευθυνών, η τελευταία φάση της συζήτησης εξελίχθηκε σε φαρσοκωμωδία, με το ΠΑΣΟΚ και το προεδρείο της Βουλής να επιχειρούν να μεταφέρουν ο ένας στον άλλον την απόφαση για τη μη διεξαγωγή ψηφοφορίας.


ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Να αλλάξει το καθεστώς της εκκλησιαστικής περιουσίας

Η παρέμβαση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη χτεσινή συζήτηση

Eurokinissi

«Για εμάς δεν μπορούσε να μη συσταθεί Εξεταστική Επιτροπή, ειδικά γι' αυτό το θέμα που είναι ένα θέμα που πραγματοποιείται στην Ελλάδα. Δεν είναι ΖΗΜΕΝΣ ή άλλα, όπου έχεις να μπλέξεις και με το εξωτερικό και άντε να περιμένεις τις μαρτυρίες του Σίκατσεκ και του κάθε Σίκατσεκ, που σε λίγο θα γίνει και εθνικός ήρωας στη Γερμανία. Εδώ είμαστε στην Ελλάδα, έχεις καθαρά πράγματα, έχεις ιδιοκτησιακό καθεστώς, πωλήσεις, ανταλλαγές κ.λ.π.»

Με την επισήμανση αυτή ξεκίνησε τη χτεσινή της ομιλία στη Βουλή για την πρόταση σύστασης Προανακριτικής Επιτροπής για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, και υπογράμμισε:

«Δε χωράει αμφιβολία ότι εδώ αξίζει τον κόπο να γίνει Εξεταστική Επιτροπή και να σας πω και τον απώτερο στόχο μας και για την Προανακριτική. Είναι να φωτιστεί το ζήτημα της ιδιοκτησίας δασών και δασικών εκτάσεων, παραλιών κ.λπ. που έχει το Αγιο Ορος, που έχει η Εκκλησία, που έχουν τα μοναστήρια, μπας και καταφέρουμε και αλλάξει αυτό το νομικό καθεστώς. Αυτός είναι ο στόχος μας. Δεν το κρύβουμε, διότι πιστεύουμε ότι και σε αυτές τις συνθήκες που ζούμε αυτό μπορούμε να το κατακτήσουμε, εάν συμφωνήσουμε όλα τα κόμματα, εάν υπάρχει πίεση της κοινής γνώμης και για διάφορους λόγους, έστω και προεκλογικούς, κάποιοι θέλουν να συμβάλουν σε αυτό το πράγμα.


Eurokinissi

Αυτός είναι ο στόχος μας. Σιγά τώρα, που θα κερδίσουμε κάτι αν πούμε μόνο για τον Δρυ, τον Φωτιάδη, τον Ρουσόπουλο, τον Δούκα και τον Μπασιάκο. Και τι θα γίνει; Εάν καταφέρουμε αυτό το πράγμα, αυτό το εφ' όλης της ύλης, όχι μόνο για τη Βιστωνίδα. Και αυτό είναι το αδύνατο σημείο όλης της υπόθεσης. Αυτό είναι ένα ζήτημα».

«Από το 1999 ασχολούμαστε με το θέμα. Και τα θέματα αυτά δεν μπορείς συνεχώς να τα επαναφέρεις στη Βουλή και μάλιστα μου έκανε εντύπωση ότι δεν κλήθηκε να καταθέσει στον εισαγγελέα ο Αγγελος Τζέκης, ο οποίος είχε πάει και να καταθέσει στα δικαστήρια. Ηταν βουλευτής Θεσσαλονίκης, είχε μια γενικότερη ευθύνη για όλη τη Βόρεια Ελλάδα. Δώσαμε ειδική συνέντευξη, καταθέσαμε στοιχεία. Για να πω την αλήθεια δεν πήγαμε να τα δώσουμε στον Γ. Σανιδά. Ισως έπρεπε να το κάνουμε αυτό. Αλλά απ' ό,τι ξέρουμε όλοι εδώ, για πολύ μικρότερα ζητήματα, μόλις ακούσει ο εισαγγελέας κάτι, σου λέει "έλα να καταθέσεις". Βάλαμε θέμα, γιατί δεν κλήθηκε ο Τζέκης, ο οποίος έχει ασχοληθεί ειδικά με αυτό το θέμα.

Επίσης, βάλαμε το εξής ζήτημα: Το 1996 η Συνθήκη Ραμσάρ κατοχυρώνει τη Βιστωνίδα. Γιατί δε λύνεται αυτό το ζήτημα με ένα Προεδρικό Διάταγμα; Μα δε δεχόμαστε με τίποτα αυτό που λέει η ΝΔ, που λέει ότι φταίει ο Δρυς με τον Φωτιάδη. Βεβαίως φταίει και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αλλά ο καταμερισμός των ευθυνών δεν είναι δικό μας θέμα. Αλλά κύριοι, γι' αυτό υπάρχουν οι κυβερνήσεις. Αλλάζουν και τους νόμους. Δεν κατάλαβα, τι είναι δηλαδή αυτοί οι νόμοι; Οι νόμοι πώς φτιάχτηκαν; Εδώ φτιάχτηκαν. Νομοθετεί κανείς εκτός; Εχουμε βέβαια την ΕΕ, αλλά αυτό είναι άλλο πράγμα. Και για εκεί ακόμα, λέμε να δείξουμε απειθαρχία, να μη δεχτούμε τις αποφάσεις για τα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών, ούτε για την Ολυμπιακή, ούτε για τίποτα. Αλλά τώρα μιλάμε για μια εσωτερική νομική διευθέτηση. Και δε δεχόμαστε αυτό το ζήτημα. Και καλή ανταλλαγή να γινόταν, αυτό θα θεμελίωνε δικαιώματα. Πολύ περισσότερο, που έγινε μια ανταλλαγή αυτού του τύπου».

Εκφυλίστηκε η διαδικασία

«Δυστυχώς, η διαδικασία έχει εκφυλιστεί, πριν φτάσουμε στη σημερινή μέρα. Η ΝΔ έδωσε το χαρακτηριστικό χτύπημα. Δεν ξέρω εάν υπάρχει πλειοψηφία που αποχωρεί. Συνήθως αποχωρεί μια μειοψηφία, η οποία βλέπει ότι κάτι δε γίνεται καλά ή για πολιτικούς λόγους. Εμείς δεν κάνουμε κατάχρηση αυτού του δικαιώματος. Αλλά αποχωρείς για να δημιουργήσεις και στην κοινή γνώμη μια αίσθηση, να προβληματιστεί γιατί αποχώρησες. Να αποχωρεί η πλειοψηφία δεν έχει ξαναγίνει. Και βεβαίως, εμείς σκεφτόμαστε ότι δεν μπορούσε να ελέγξει τις ψήφους.

Εδώ ποιο είναι το θέμα; Εχουμε πια κατά κόρον ακούσει για την κατά συνείδηση ψήφο στις Εξεταστικές και τις Προανακριτικές Επιτροπές, για το Σύνταγμα. Εμείς, ξέρετε, έχουμε τοποθετηθεί. Αν είναι να συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή θα είναι η Κεντρική Επιτροπή, αν είναι το Πολιτικό Γραφείο θα είναι το Πολιτικό Γραφείο. Μπορεί να συνεδριάσει μόνο η Κοινοβουλευτική Ομάδα, να μην ασχοληθεί κανένα όργανο και, ό,τι αποφασίσει, θα ισχύει για όλους. Και το ξέρουν και εκείνοι που συνεργαζόμαστε. Θέλεις να είσαι στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ; Θα πειθαρχήσεις στην πλειοψηφία. Βεβαίως, αν κάποιου του κατέβει, μπορεί να διαφοροποιηθεί. Εχει γίνει και στο παρελθόν αυτό με βουλευτή.

Εμείς θεωρούμε ότι οι κομματικές αποφάσεις δεν πρέπει να συγκρούονται με τις ατομικές συνειδήσεις. Μπορεί να έρθει μια στιγμή τέτοια; Λύνεται και αυτό το θέμα. Τότε ή το κόμμα έχει λάθος - γιατί το πρόβλημα δεν είναι εάν ένας διαφοροποιήθηκε - ή ο συγκεκριμένος αποφάσισε να κάνει κάτι διαφορετικά. Κατά συνείδηση λοιπόν! Και έχουμε αυτά τα άδεια έδρανα! Δηλαδή, πραγματικά πρόκειται για εκφυλισμό και βέβαια αντανακλά και τις ενοχές της ΝΔ και το γεγονός ότι, πάση θυσία, δεν ήθελε Προανακριτική Επιτροπή, γιατί δεν υπάρχουν ελπίδες ότι και με την Εξεταστική Επιτροπή θα γίνει κάτι, αφού πλειοψηφία έχει η ΝΔ».

Γιατί ζητάμε Προανακριτική Επιτροπή

«Γιατί ζητήσαμε Προανακριτική Επιτροπή; Προβληματιστήκαμε πάρα πολύ, δε σας το κρύβω. Δεν είχαμε αμηχανία και όλα αυτά που ακούσαμε από τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ότι "θέλουμε να πάμε με τη ΝΔ". Προβληματιστήκαμε στο εξής πράγμα: Κατ' αρχήν, πριν δεν έμπαινε ζήτημα για εμάς, ούτε να ζητήσουμε Προανακριτική για τον Δρυ, ούτε για τον Φωτιάδη, ούτε για τον Μπασιάκο, ούτε για τον Δούκα, ούτε για κανέναν άλλον. Μας προβλημάτισε το γεγονός της παραίτησης των δύο εισαγγελέων. Εμείς δε θα τους κάνουμε ήρωες. Διότι, οι δύο εισαγγελείς όφειλαν - και το λέμε τώρα, δε θελήσαμε να το πούμε εκείνη τη στιγμή δημόσια - να ενημερώσουν τα κόμματα, τι ακριβώς έγινε. Διότι, αν θέλετε, είναι αυτόνομες προσωπικότητες, όπως αποδείχτηκε. Μπορούν και αυτοτελώς να δράσουν. Πολύ περισσότερο που παραιτήθηκαν.

Τι συνέβη; Το ΠΑΣΟΚ φαίνεται πολύ ενημερωμένο για το τι έλεγαν οι εισαγγελείς. Και αρχίζουμε τώρα: Στα δημοσιεύματα αναφέρονται αυτά τα τρία ονόματα. Τι λένε γι' αυτά τα τρία ονόματα; Δεν έχει σημασία τι διάθεση έχουμε εμείς. Τι λένε; Μόνο τα τρία; Και χρειαστήκαμε τρεις, τέσσερις μέρες. Δε μας πείραζε να ταυτιστούμε με τα άλλα κόμματα που από την πρώτη στιγμή βγήκαν για την Προκαταρκτική και αυτό άρεσε, αλλά θέλαμε να δούμε αυτά τα πράγματα. Σκεφτήκαμε, αν θέλετε, και να προκαλέσουμε. Γιατί παραιτήθηκαν; Είναι ένα θέμα με τους εισαγγελείς, γιατί και το ΠΑΣΟΚ από κάπου το έμαθε. Δεν μπορεί να συνέπεσε το ΠΑΣΟΚ να ξέρει τα τρία ονόματα, αυτά που έχει και η δικογραφία. Γιατί δεν ενημερώνονται όλα τα κόμματα;

Εμείς, να σας το πούμε καθαρά, δεν πιάνουμε ανθρώπους ιδιαίτερα για να μάθουμε. Αν θέλουν αυτοί, να έρθουν να μας βρουν στον Περισσό ή εδώ στη Βουλή. Επιπλέον, βλέπουμε και ένα άλλο γεγονός. Οτι γύρω από το υπαρκτό σκάνδαλο του Βατοπεδίου, για να μην πιάσω όλο το σκάνδαλο της ιδιοκτησίας, εμπλέκονται μια σειρά γενικότερες πολιτικές σκοπιμότητες. Θα μου πεις, καλά εσύ όταν παίρνεις μια θέση ως ΚΚΕ, δε λες στο λαό ότι, ξέρεις, εγώ αυτή τη θέση πήρα και έχε μου εμπιστοσύνη; Μάλιστα, το λέμε. Αλλά όταν λέω "σκοπιμότητες", μια η Εκθεση της Θεσσαλονίκης και μια το Βατοπέδι και όλα αυτά ρυθμίζουν γκάλοπ, ρυθμίζουν εκείνα, τα άλλα, δημοσκοπήσεις, επαναφορά της δικομματικής εναλλαγής, αλλαγές στους συσχετισμούς των κομμάτων... Και όλα αυτά, με άξονα το Βατοπέδιο! Και αρχίζει μια ιστορία, στην οποία φεύγει πια από τη μέση τι συζητάμε και μένει το περί διαγραμμάτων, πώς θα χρησιμοποιηθεί αυτό πριν τελειώσει και η συζήτηση. Αυτά μας προβληματίζουν.

Βεβαίως, δε φθάνουμε στο σημείο να πούμε "θέλουμε προανακριτική επιτροπή". Και στο κάτω - κάτω να σας πω: Λέει ο Θ. Ρουσόπουλος, "είναι ποινικό ζήτημα να έχω επαφές με τον Εφραίμ;" Οχι δεν είναι, αλλά άκουσε να δεις και εσύ και ο ένας και ο άλλος: Αναφερθήκατε μέσα στη δικογραφία, παραιτήθηκαν δύο εισαγγελείς. Δεν μπορούμε να διερευνήσουμε τίποτα άλλο, δεν μπορούμε να σας απαλλάξουμε, πριν την Προκαταρκτική. Στο κάτω κάτω, αν χρειάζεστε απαλλαγή, άμα είσαι καθαρός, "καθαρός ουρανός αστραπές δε φοβάται" και έλα. Μάλιστα, εμείς δε βάλαμε ούτε ζήτημα παραίτησης. Και ο πρωθυπουργός, αν χρειαστεί, θα κληθεί στην Προκαταρκτική και δε θα τρομάξουμε γιατί έχουμε απέναντι τον πρωθυπουργό. Γι' αυτό γίνονται οι προκαταρκτικές. Δε γίνονται για τον απλό πολίτη. Γίνονται για υπουργούς, πρωθυπουργούς και δεν ξέρω τι.

Και μετά, "να παραιτηθεί ο Ρουσόπουλος". Δε ζητείται να παραιτηθεί ο Δούκας με τον άλλο υπουργό. Σκασίλα μας, θα μου πείτε, εμάς και αν παραιτείται ο ένας ή ο άλλος ή αν ζητηθεί η παραίτηση. Αλλά εδώ παίζονται παιχνίδια. Και βεβαίως εμείς θα ψηφίζαμε για τον Ρουσόπουλο - σας το λέω καθαρά. Αν ψηφίζαμε, έτσι όπως έφτασαν τα πράγματα. Δεν έχουμε κανένα τέτοιο πρόβλημα και δεν τον απαλλάσσουμε. Και η παραίτησή του δείχνει πρόβλημα, αφού θέλει να απαλλάξει από ένα βάρος τη Νέα Δημοκρατία. Μπορεί να το κάνει για ηθικούς λόγους. Δεν μπαίνουμε σε αυτό. Δεν κατηγορούμε κανέναν προκαταβολικά. Αλλά εδώ παίζονται παιχνίδια».

Δεν είναι τυχαία υπόθεση το Αγιο Ορος

«Το Αγιο Ορος δεν είναι μια τυχαία υπόθεση. Εδώ μπερδεύονται και άλλες δυνάμεις εξωτερικές - και το ξέρουμε - Ρωσία, Σερβία, δεν ξέρω πόσες δυνάμεις. Διαπλέκονται πολλά. Δεν είναι στο κάτω - κάτω μια έκταση και μια παραλία. Δεν είναι η Μονή Τοπλού που και εδώ μπλέκονται άλλες δυνάμεις. Εδώ μπλέκονται μονοπώλια, μπλέκονται πολλά πράγματα περί το Αγιο Ορος. Και την ιδιοκτησία που έχει, ως δεν ξέρω τι, ως εστία της ορθοδοξίας. Εστία είναι, δεν έχουμε καμία αντίρρηση. Αλλά εδώ μπλέκονται πολιτικά συμφέροντα, οικονομικά συμφέροντα και δεν ξέρουμε τι άλλο.

Να το πούμε καθαρά: Εγινε προσπάθεια το ΠΑΣΟΚ να τα ρίξει στη ΝΔ και η ΝΔ στο ΠΑΣΟΚ. Οπλισμένοι πίσω από ένα νομικό καθεστώς που έχει φτιαχτεί από νομοθέτες και το κοινοβούλιο. Και να συμφωνήσω με αυτό που ειπώθηκε από αυτό το βήμα, ότι δεν ήθελαν να αλλάξουν το νομικό καθεστώς.

Δεν ήθελαν να θίξουν τα συμφέροντα του Αγίου Ορους ή δεν ξέρω τι άλλο. Και αυτό το κάνουν και τα δύο κόμματα. Οχι μόνο για να μη χάσουν ψήφους από τη θρησκευτική πλευρά. Να με συγχωρείτε, αλλά είναι άλλα πράγματα μπλεγμένα.

Δεν είναι κατ' ανάγκη ποινικές ευθύνες. Εμείς μετράμε τις πολιτικές. Τρέχα γύρευε τις ποινικές ευθύνες από αυτήν την άποψη. Και να πω καθαρά ότι και τα άλλα κόμματα και ο ΣΥΡΙΖΑ και ο ΛΑ.Ο.Σ. συνέβαλαν με τον τρόπο τους στην όξυνση, τους καβγάδες, τα σλόγκαν, τις ατάκες. Ολα αυτά τα οποία έγιναν συνέβαλαν σε έναν αποπροσανατολισμό.

Ποιο ήταν το κυρίως πρόβλημα; Κριτική στο ΚΚΕ γιατί δεν τοποθετήθηκε στις 18.00 η ώρα, αλλά τοποθετήθηκε στις 18.10. Από το βήμα αυτό ακούσαμε "πρώτοι εμείς τοποθετηθήκαμε". Ολοι είναι πρώτοι. Εμείς τοποθετηθήκαμε δεύτεροι σε μερικά ζητήματα. Συνειδητά. Και αύριο μπορεί να τοποθετηθούμε τρίτοι. Εχουμε υπευθυνότητα, μετράμε τα πράγματα. Συναλλαγή δεν κάνουμε "ο τάδε να περάσει στην ιστορία". Τι πράγματα είναι αυτά; Να σας πω κάτι; Κάθε κόμμα έχει δικαίωμα να προβάλλει τις θέσεις του, αλίμονο. Αλλά μιλάμε για το κλίμα που δημιουργείται. Πλήρης εκφυλισμός. Τρεις μέρες συζητάγανε γιατί το ΚΚΕ δεν παίρνει θέση για την Προανακριτική επιτροπή. Το ψάχναμε. Δεν έχουμε δικαίωμα; Μόλις πει κάποιος κάτι στους δημοσιογράφους πρέπει στο και πέντε να έχεις τοποθετηθεί; Οχι, κύριοι. Εμείς δουλεύουμε συλλογικά. Και κατά τους φίλους του ΠΑΣΟΚ, όλα αυτά είναι γιατί πρακτορεύουμε κάποια συμφέροντα... Κάθε κόμμα λειτουργεί με τον τρόπο του.

Αν προσέξατε, στις Θέσεις της Κεντρικής Επιτροπής για το 18ο Συνέδριο, στο πρώτο ζήτημα βάζουμε ένα θέμα: Το ρόλο των κεντρικών πρωτοβουλιών του Κόμματος. Καλές είναι και οι κεντρικές πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις, αλλά δεν μπορεί να υποκαθιστούν το πιο ουσιαστικό, τη συνολική δραστηριότητα του Κόμματος. Εμείς δε λειτουργούμε για τις εντυπώσεις. Εχουμε άλλο τρόπο λειτουργίας. Εγώ δεν μπορώ να κάνω καμία δήλωση σε ένα σοβαρό ζήτημα, αν δεν έχω την έγκριση τουλάχιστον του Πολιτικού Γραφείου. Λειτουργούμε έτσι. Δεν μπορώ να αιφνιδιάσω κανέναν στην Κοινοβουλευτική Ομάδα πάνω σε αυτό το θέμα, δεν έχω δικαίωμα. Θα μου κόψουν τα πόδια και καλά θα κάνουν.

Το λέω αυτό γιατί έγινε μεγάλη σπέκουλα για το πότε και αν τοποθετήθηκε το ΚΚΕ, τη Δευτέρα ή την Τετάρτη. Η συλλογικότητα θέλει και χρόνο. Και εν πάση περιπτώσει, όταν έχεις καιρό, δέκα μέρες να ψηφίσεις, γιατί δηλαδή πρέπει να τοποθετηθώ εγώ από την πρώτη μέρα; Για να μπω μέσα σ' αυτό το παιχνίδι το οποίο παίζεται;»

Να έχει αποτελέσματα η Εξεταστική

«Αξίζει και η Εξεταστική. Εμείς θα δουλέψουμε πάρα πολύ πάνω σε αυτήν την Εξεταστική. Και αν θέλετε, όχι η προκατάληψή μας και η προδιάθεση, αλλά, αν μπορούμε, μέσα από την Εξεταστική να βγουν και προσωπικές ευθύνες, καλό θα είναι. Αν δε βγουν, υπάρχουν πελώριες ευθύνες, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν και σε αλλαγή του νομικού καθεστώτος.

Εκφυλίστηκε η διαδικασία και θέλει πολύ ψάξιμο. Πρέπει να κρατήσουμε ζωντανή και την υπόθεση της Προανακριτικής, αφού ξεκινάει η Εξεταστική. Και όποτε τελειώσει. Και δέκα μέρες νωρίτερα, καλό είναι. Να ξενυχτήσουν, να εργαστούν μέρα νύχτα αυτοί που θα είναι στην Εξεταστική, για να τελειώσει μια ώρα αρχύτερα και να τελειώσει και σωστά.

Να σας πω και κάτι; Μακάρι να μην έχουμε και ξεχωριστά πορίσματα. Ή, εν πάση περιπτώσει, και να είναι ξεχωριστά για διάφορους λόγους, να μην είναι αντιπαρατιθέμενα, παίρνοντας υπόψη και την πλειοψηφία της ΝΔ. Αλλά όχι άλλες σκοπιμότητες».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ