ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 25 Οχτώβρη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Φαρσοκωμωδία

Σε κοινοβουλευτική φαρσοκωμωδία εξελίχθηκε η τελευταία φάση της συζήτησης της πρότασης του ΠΑΣΟΚ για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής που είχε σαν αποτέλεσμα να μην διεξαχθεί η ονομαστική μυστική ψηφοφορία. Ως εκ τούτου - σύμφωνα με τα ισχύοντα στον κανονισμό της Βουλής - είναι δυνατή η επαναφορά νέας πρότασης για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής στο μέλλον.

Μετά την αποχώρηση του ΚΚΕ, και την ξεκάθαρη θέση του υπέρ της μη διεξαγωγής της ψηφοφορίας προκειμένου να μην οδηγηθούμε σε παραγραφή των ποινικών ευθυνών, στην αίθουσα του Κοινοβουλίου παρέμειναν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ καθώς και το προεδρείο της Βουλής με επικεφαλής τον πρόεδρο Δημήτρη Σιούφα.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλος και ο Δ. Σιούφας πήραν διαδοχικά τον λόγο από δύο φορές επιχειρώντας να μεταφέρουν ο ένας στον άλλον την (ούτως ή άλλως ειλημμένη) απόφαση για τη μη διεξαγωγή ψηφοφορίας. Ο Ε. Βενιζέλος υποστήριξε ότι το προεδρείο πρέπει να διαπιστώσει την αδυναμία διενέργειας της προβλεπόμενης ψηφοφορίας και ως εκ τούτου να τη ματαιώσει, ενώ ο πρόεδρος της Βουλής υποστήριξε ότι η απόφαση αυτή πρέπει να ληφθεί από την υπάρχουσα τη στιγμή εκείνη στην αίθουσα κοινοβουλευτική πλειοψηφία, δηλαδή το ΠΑΣΟΚ. Το κοινοβουλευτικό «πινγκ-πονγκ» έλαβε τέλος με την τακτική κίνηση του Δ. Σιούφα, ο οποίος θεώρησε «απόφαση» της παρούσας πλειοψηφίας την αναφορά του Ευ. Βενιζέλου, σύμφωνα με την οποία «η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής, δεν απορρίπτεται».

Εκ μέρους του ΣΥΝ, ο κοινοβουλευτικός του εκπρόσωπος Φ. Κουβέλης υποστήριξε αρχικά ότι υφίσταται θέμα απαρτίας και στη συνέχεια ότι δεν είναι δυνατή η διεξαγωγή της ψηφοφορίας λόγω αντικειμενικών προβλημάτων (π.χ. ψηφολέκτες και από την κυβέρνηση και από την αντιπολίτευση). Στη συνέχεια δήλωσε ότι το κόμμα του προτίθεται να αποχωρήσει, όμως η αποχώρηση δεν έγινε αφού ο πρόεδρος της Βουλής πρόλαβε να ανακοινώσει τη λήξη της συνεδρίασης. Το ΛΑΟΣ είχε ήδη αποχωρήσει από τη διαδικασία.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως η στάση παλινωδίας του ΠΑΣΟΚ, από τις 10 το πρωί που ξεκίνησε η συζήτηση. Αρχικά, ο κοινοβουλευτικός του εκπρόσωπος κάλεσε τους βουλευτές της ΝΔ να προσέλθουν στη συνεδρίαση, επιφυλασσόμενος για το τι τελικά θα πράξει το ΠΑΣΟΚ. Αργότερα, με δηλώσεις του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπακωνσταντίνου, δήλωσε ότι «είναι θεσμική μας υποχρέωση και θα πάμε τη μάχη αυτή μέχρι τέλους, θα είμαστε παρόντες στην ψηφοφορία». Παρ' όλα αυτά, το ΠΑΣΟΚ κατέληξε να ζητήσει στο τέλος - έστω και με τακτικίστικο τρόπο - να μην διεξαχθεί η μυστική ψηφοφορία.


ΣΠΥΡΟΣ ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ
ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ενταφιάζουν το σκάνδαλο Βατοπεδίου

Eurokinissi

Τις πολιτικές ευθύνες ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στην υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου ανέδειξε με τις παρεμβάσεις του κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Σπύρος Χαλβατζής, ενώ αποσαφήνισε τη θέση του ΚΚΕ κατά της ενδεχόμενης παραγραφής ποινικών ευθυνών υπουργών.

Είπε συγκεκριμένα ο Σπ. Χαλβατζής:

«Είναι πολύ μεγάλες οι ευθύνες της Νέας Δημοκρατίας για το Βατοπέδιο και πιο βαριές είναι οι ευθύνες με την αποχώρηση της Κοινοβουλευτικής της Ομάδας από τη σημερινή συζήτηση και ψηφοφορία. Η ευθύνη του ΠΑΣΟΚ είναι μεγάλη για το Βατοπέδιο, αλλά και για την επιμονή του να γίνει συζήτηση και ψηφοφορία σήμερα για την Προανακριτική Επιτροπή. Ουσιαστικά, η στάση αποχής της Νέας Δημοκρατίας και η επιμονή του ΠΑΣΟΚ οδηγεί στον ενταφιασμό των όποιων ποινικών ευθυνών για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου. Με την όλη τακτική σας επιδιώκετε να ενταφιάσετε το σκάνδαλο, για να μη διερευνηθεί - όσο μπορεί να διερευνηθεί, γιατί δεν έχουμε αυταπάτες - σε όλο του το βάθος από μια Προανακριτική Επιτροπή που θα λειτουργεί ουσιαστικά. Οταν το ΠΑΣΟΚ έκανε την πρόταση για την Προανακριτική Επιτροπή, γνώριζε ότι αυτή θα ήταν η κατάληξη: ο ενταφιασμός. Και πρόκειται για μια ακόμα συμπαιγνία - κατά την άποψή μας - σ' αυτό το πλαίσιο.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας δεν έχει καμία πρόθεση να γίνει ο διαιτητής σε ένα στοίχημα, το οποίο προσχηματικά οδηγεί στην παραγραφή. Φαίνεται σαν μια μυστική επιδίωξη η παραγραφή. Τα δύο Κόμματα θέλουν να συνεχίσουν με τον ίδιο τρόπο να ξεπουλούν τη δημόσια περιουσία, το δημόσιο πλούτο».

Οδήγησαν τη συζήτηση σε εκφυλισμό

«Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας από την πρώτη στιγμή δήλωσε και επιζητήσαμε τη διερεύνηση του σκανδάλου του Βατοπεδίου. Γι' αυτό είπαμε "Ναι" στη συγκρότηση της Εξεταστικής και της Προανακριτικής Επιτροπής. Ομως, η όλη τακτική, η όλη πολιτική πρακτική και της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ οδήγησαν τη συζήτηση σε εκφυλισμό. Με τη συμμετοχή μας στην Εξεταστική θα συμβάλουμε, στο μέτρο των δυνάμεών μας, για να διερευνηθεί, όσο μπορεί να διερευνηθεί, και να ριχτεί, όσο μπορεί να ριχτεί, φως σε αυτό το τεράστιο σκάνδαλο και για να αποδοθούν οι όποιες πολιτικές και ποινικές ευθύνες υπάρχουν. Ταυτόχρονα, θεωρούμε ότι πρέπει να ανοιχτεί - για οποιονδήποτε λόγο θα πρέπει να μείνει ανοιχτή - η πόρτα για τη δημιουργία, για τη συγκρότηση της Προανακριτικής Επιτροπής».

Χορός δισεκατομμυρίων στις πλάτες των εργαζομένων

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ πήρε το λόγο και λίγο πριν τη λήξη της συνεδρίασης ξεκαθαρίζοντας για μια ακόμη φορά τις προθέσεις του Κόμματος και την πολιτική του θέση. Οπως είπε: «Η συζήτηση μπορεί να τελειώνει, αλλά εμείς θεωρούμε ότι ο δρόμος πρέπει να μείνει ανοιχτός για την πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης. Η συζήτηση πολλές εβδομάδες τώρα ανέδειξε ένα βασικό στοιχείο. Ανέδειξε ότι μήτρα όλων αυτών των άνομων και έκνομων δραστηριοτήτων είναι η εμπορευματοποίηση της γης. Οι άνομες ενέργειες είναι οι ανταλλαγές, οι συναλλαγές, οι υποτιμημένες αξίες της δημόσιας περιουσίας και οι υπερτιμημένες αγορές και μεταβιβάσεις σε μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες. Χορός δισεκατομμυρίων ευρώ έχει στηθεί γύρω από μονές και μητροπόλεις. Και ενώ δισεκατομμύρια ευρώ διακινούνται, την ίδια ώρα η κρίση βαθαίνει, οι απολύσεις στα εργοστάσια και στους τόπους δουλειάς είναι βρόχος για την εργατική τάξη και τους εργαζόμενους, η ακρίβεια καλπάζει, η ανεργία φουντώνει, η λιτότητα τυραννά πλατιά λαϊκά στρώματα, η κυβέρνηση δίνει αυξήσεις ψίχουλα, ενώ στις τράπεζες δίνει 28 δισεκατομμύρια ευρώ. 28 δισεκατομμύρια ευρώ που θα πληρώσει άμεσα και μακροπρόθεσμα ο λαός, κυρίως μέσα από τη φορολογία. Δεν κρατικοποιούνται οι τράπεζες. Αυτό που γίνεται σήμερα σε όλο τον κόσμο, και στη χώρα μας, είναι η κοινωνικοποίηση των χρεών και των αβαριών των τραπεζών και η μεταφορά τους στις πλάτες των εργαζομένων».

Παράλληλα ο Σπύρος Χαλβατζής αναφέρθηκε στην ανάγκη για αλλαγή της ισχύουσας νομοθεσίας τονίζοντας ότι «όλη αυτή η διαδικασία αναδεικνύει, φέρνει στην επιφάνεια την ανάγκη για αλλαγή και του νόμου "περί Ευθύνης Υπουργών". Δεν μπορεί να γίνονται εγκλήματα και βλάβη του δημοσίου συμφέροντος και να παραγράφονται».

Επίσης σχολίασε αναφορές βουλευτών του ΠΑΣΟΚ τονίζοντας ότι «αρκετοί ομιλητές από το ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκαν στο '89. Αρκετά ειπώθηκαν για τη δράση του ΚΚΕ. Να τους θυμίσουμε, όμως, ποιοι ήταν εκείνοι οι οποίοι ψήφισαν και παρέπεμψαν τον μακαρίτη Κουτσόγιωργα; Ποιοι ψήφισαν για την παραπομπή του Πέτσου; Γιατί έρχεστε και επανέρχεστε με "κολοβές" τοποθετήσεις; Γιατί δεν τα λέτε όλα; Ευθύνες υπάρχουν και τις υπογραμμίσαμε. Είναι βαριές οι ευθύνες της Νέας Δημοκρατίας για την όλη στάση της, αλλά και τη σημερινή αποχή της. Ομως, είναι "Κολυμβήθρα του Σιλωάμ" η συζήτηση; Η επανάληψη των ίδιων στοιχείων τι συμπληρώνει; Τα πραγματικά περιστατικά δείχνουν και την ευθύνη του ΠΑΣΟΚ στην όλη διαδικασία, στην ιστορία του σκανδάλου του Βατοπεδίου. Μακριά από εμάς οι συμψηφισμοί ευθυνών και απαλλαγών. Αλλωστε, κανένας ετεροκαθαρισμός δεν προσδιορίζει τη στάση και τη θέση του ΚΚΕ».

Να μην κλείσει ο δρόμος για Προανακριτική

Τέλος, ο Σπύρος Χαλβατζής τόνισε ότι «επειδή επιδίωξή μας είναι να μην κλείσει ο δρόμος για την Προανακριτική Επιτροπή, επειδή θέλουμε να λειτουργήσει ουσιαστικά η Εξεταστική Επιτροπή - να μην εκφυλιστεί η Εξεταστική Επιτροπή και η λειτουργία της, όπως έχει εκφυλιστεί η σημερινή διαδικασία - επειδή θέλουμε και θα προσπαθήσουμε μέσα από την Εξεταστική να διερευνηθούν όλα τα πραγματικά περιστατικά και στο μέτρο του δυνατού να ριχθεί φως - όσο φως μπορεί να ριχθεί - στο σκάνδαλο του Βατοπεδίου και να αποδοθούν οι ευθύνες - οι όποιες πολιτικές ή ποινικές ευθύνες υπάρχουν - θέλοντας να παραμείνει ανοιχτός ο δρόμος για τη συγκρότηση της Προανακριτικής Επιτροπής και για να μην περιπέσουμε σε αμφίσημες διαδικασίες, δηλώνουμε ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ δε θα πάρει μέρος στην ψηφοφορία».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ