ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 9 Νοέμβρη 2008
Σελ. /24
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Εναρξη «μυστηριώδους»... ταξιδιού

Θεατρόμορφες αστυνομικές ιστορίες

Η ιστορία του ελληνικού ραδιοφώνου ταυτίζεται με την ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας. Πριν την εμφάνιση της τηλεόρασης, το ραδιόφωνο αποτελούσε την κύρια μορφή μαζικής ψυχαγωγίας, ενημέρωσης, επιμόρφωσης για όλη την οικογένεια. Γυρνούσες το κουμπί κι άκουγες όλο τον κόσμο, τον άγνωστο και μυστηριώδη. Η φαντασία... πρώτη θέση. Το ραδιόφωνο, συντροφιά και ψυχαγωγία της οικογένειας. Πολλοί πρωτογνώρισαν το θέατρο μέσα από το ραδιόφωνο και μαγεύτηκαν. Ενα συγκλονιστικό ταξίδι ξεκινούσε με όχημα τη φαντασία και τις φωνές, που ακόμα ηχούν: Αντιγόνη Βαλάκου. Ελλη Λαμπέτη, Δημήτρης Χορν, Νίκος Τζόγιας, Ελένη Χατζηαργύρη, Μαίρη Αρώνη, Βάσω Μανωλίδου, Κατίνα Παξινού... Η γοητεία του ραδιοφώνου, μοναδική.

Με στόχο αυτή τη γοητεία ο ραδιοφωνικός «902» ετοιμάζει μια σειρά με τίτλο «Κλέφτες και αστυνόμοι στον 902», που θα μεταδίδεται κάθε Δευτέρα 9-10 μ.μ. Το ίδιο επεισόδιο θα επαναλαμβάνεται την Κυριακή 9-10 μ.μ. Στη σειρά αυτή θα μεταδίδονται αστυνομικά αφηγήματα, τα περισσότερα από τα οποία γράφτηκαν από τους συγγραφείς τους για τη συγκεκριμένη σειρά του «902». Σύμβουλος του εγχειρήματος είναι η δημοσιογράφος - συγγραφέας Τιτίνα Δανέλλη.

«Κλέφτες κι αστυνόμοι»

Τα αφηγήματα που θα μεταδοθούν είναι (με αλφαβητική σειρά τα ονόματα των συγγραφέων): «Ο λέων της Νεμέας» της Τιτίνας Δανέλλη. «Το αμαρτωλό βραχιόλι» της Αθηνάς Κακούρη. «... Κομμάτια ανδρός μέσης ηλικίας...» της Λίζας Κοντομίχαλου. «Fly away» του Κώστα Κυριακόπουλου. «Ραντεβού στη "Χαρά"» του Φώντα Λάδη. «Χωρίς σκηνικό» του Πέτρου Μάρκαρη. «Εγκλήματα στην Ανωτάτη Σχολή» του Τεύκρου Μιχαηλίδη. «Μη με λησμόνει» του Μανόλη Πιμπλή. «Ο Κώστας, η Ελένη και ο γιατρός» του Γεράσιμου Ρηγάτου. «Η παρεξήγηση» της Χρύσας Σπυροπούλου. «Η φωτογραφία» του Φίλιππου Φιλίππου.


Γρηγοριάδης Κώστας

Ραδιοσκηνοθεσία - επιμέλεια παραγωγής: Αντέλα Μέρμηγκα. Αφηγητής όλης της σειράς θα είναι ο Δημήτρης Πουλικάκος. Το πρώτο «επεισόδιο» (θα μεταδοθεί τη Δευτέρα 10/11, 9 μ.μ) θα είναι το «Fly away» του Κώστα Κυριακόπουλου. Συμμετέχουν οι ηθοποιοί Σπύρος Σαραφιανός, Νίκος Σιδέρης, Κώστας Δαρλάσης, Γρηγόρης Τουμασάτος, Μαρία Χούχου και Ντόρις Γεωργίου.

«Η αφετηριακή σκέψη» - λέει ο δημοσιογράφος και υπεύθυνος προγράμματος του ραδιοφωνικού «902», Δάνης Παπαβασιλείου - «ήταν να επιχειρήσουμε στο ραδιόφωνο την παραγωγή δραματοποιημένου αστυνομικού διηγήματος, ώστε έχοντας ένα δείγμα των δυνατοτήτων μας να προχωρήσουμε σε πιο σύνθετες παραγωγές (θεατρικά μονόπρακτα, δίπρακτα ή τρίπρακτα έργα). Με τη σειρά αυτή (και με την εκπομπή του Βασίλη Κολοβού, με τίτλο «Από την παραδοσιακή ποίηση, στους ποιητές του καιρού μας» (θα μεταδίδεται κάθε Παρασκευή 9-10 μ.μ.) «εγκαινιάζουμε το καινούριο στούντιο παραγωγής του "902 Αριστερά στα FM". Φιλοδοξούμε αυτό το στούντιο να αποτελέσει την καρδιά ενός συστήματος παραγωγής πολιτιστικών εκπομπών (θεατρικών, μουσικών, λογοτεχνικών) και να δώσει την ευκαιρία σε δοκιμασμένους, αλλά και νέους καλλιτέχνες να παρουσιάσουν τη δουλειά τους».

«Μέρες ραδιοφώνου»

«Το πότε γεννήθηκε αυτή η ιδέα στο μυαλό του φίλου και συναδέλφου Δάνη Παβασιλείου» - λέει η Τιτίνα Δανέλλη - «δεν το γνωρίζω. Είμαι σίγουρη, όμως, πώς μια καυτή μέρα, έτυχε να περάσω από τον "902", και ο εκλεκτός συνάδελφος, άμα τη θέα μου, μου είπε: "Να τα πούμε όταν τελειώσεις. Σε θέλω". Οφειλα, τότε, αμέσως να μυριστώ τον κίνδυνο. Δυστυχώς, όταν πρόκειται για μας τους ίδιους... τον αγνοούμε. Εκανα τη δουλειά μου με την ησυχία μου. Απλωσα τραχανά με κάτι παλιούς και ξεχάστηκα. Τη στιγμή που ετοιμαζόμουν να φύγω ο "δολοφόνος με το αγγελικό πρόσωπο", με περίμενε στη γωνία..."Θέλω δέκα αστυνομικές ιστορίες, μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, είσαι"; "Είμαι", απάντησα με τρεμάμενη φωνή και, ήθελα δεν ήθελα, έγινα μέλος της "συμμορίας". Τώρα που παραγράφονται οι "ποινές" το ομολογώ. Ηθελα. Και αμέσως άρχισα τη δράση: Γύρισα σπίτι μου και άρχισα τα τηλεφωνήματα σε παλιούς και νεότερους, στο επάγγελμα εννοείται. Απίστευτη ανταπόκριση, ευγένεια και προθυμία έδειξαν απαξάπαντες. Παράκληση: για να μη βγάλω το 38άρι μου, με το καλό και για το καλό σας, στρωθείτε και γράψτε αμέσως. Και με την απειλή στον κρόταφο και με τις συνεχείς παρακολουθήσεις και παρενοχλήσεις μου, σε δύο μήνες το υλικό συγκεντρώθηκε, παραδόθηκε στον "αρχηγό" της σπείρας! Από τότε, πέρασαν πολλά καλοκαίρια. Πόσα, δεν μπορώ να θυμηθώ. Το μόνο που αμυδρώς περνά καμιά φορά από τη μνήμη μου, είναι ότι τότε δε φορούσα γυαλιά πρεσβυωπίας και τα μαλλιά μου δεν είχαν ασπρίσει... "Κλέφτες και αστυνόμοι" λοιπόν. Πάντα νέοι, αινιγματικοί, διαχρονικοί. Κοντά μας. Μέρες ραδιοφώνου, μέρες πραγματικής απόλαυσης, ώρες για την ακρίβεια, για να ξεφεύγουμε λίγο από τη μελαγχολική πραγματικότητα τούτου του φθινοπώρου».

«Ακούγοντας τις τελευταίες ημέρες το trailer» συμπληρώνει η Αντέλα Μέρμηγκα, «από το ραδιόφωνο του "902", ''Κλέφτες και αστυνόμοι στον 902", αστυνομικές ιστορίες στο ραδιόφωνο του "902", ξαφνιάζεσαι ευχάριστα με αυτή την πρόταση του "902". Είναι ένα τόλμημα για το σταθμό, καθώς γνωρίζουμε πολύ καλά τα κριτήρια με τα οποία γίνονται οι μετρήσεις ακροαματικότητας στους διάφορους σταθμούς. Ο "902" είναι γνωστό ότι δε χρειάζεται τα δεκανίκια που χρησιμοποιούν κάποιοι σταθμοί για να ανεβάσουν την ακροαματικότητά τους. Ετσι, λοιπόν, έρχεται η κατάλληλη στιγμή, για την υλοποίηση της ιδέας, που είχε ο διευθυντής προγράμματος του σταθμού Δάνης Παπαβασιλείου, με αστυνομικές ιστορίες γραμμένες από συγγραφείς για το ραδιόφωνο του "902". Οταν μου έγινε η πρόταση να σκηνοθετήσω για το ραδιόφωνο τις αστυνομικές ιστορίες δέχτηκα με μεγάλη χαρά. Η θητεία μου στο ραδιόφωνο και η πείρα μου από τις εκπομπές που κάνω, με κλασική μουσική και ανάγνωση λογοτεχνίας, εδώ και 20 χρόνια, με οδηγούν στη νέα αυτή πρόκληση».


Σοφία ΑΔΑΜΙΔΟΥ


ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΡΟΔΟ
Η μέρα τελειώνει με Μπαλζάκ

1. Αυτή η κυβέρνηση είναι λειψανοθήκη.

2. Καθώς σκεφτόμουν ότι το κακό που μας κάνει είναι ανεπανόρθωτο, εμφανίστηκε στη μικρή οθόνη ο νεοκακόμοιρος Ρουσόπουλος. Αμέσως συνήλθα και το έριξα στις προσευχές. Ναι, υπάρχουν και χειρότερα, δόξα τω Θεώ.

3. Δε μας τέρπουν, γιατί σε όλη τους τη ζωή έρπουν. Δε διαψεύδουν τις ελπίδες μας, γιατί ποτέ δεν τις είχαμε εναποθέσει πάνω τους. Η αποσιώπηση εφ' όλης της ύλης είναι η καθημερινή τους άσκηση. Κληρονόμοι της απληστίας προσπαθούν να πουλήσουν «ζωή» σε απελπισμένους. Πρόκειται, ευτυχώς, για ορισμένους νεόπλουτους δημοσιογράφους.

4. Ούτε φτωχός θέλω να παραμείνω ούτε να γίνω πλούσιος. Οποιος καλλιεργεί αυτές τις ακραίες καταστάσεις για ίδιον όφελος δεν αξίζει καμία επιείκεια, αντιθέτως χρέος μου είναι η καταστροφή του.

5. Η μανία καταδίωξης που διακατέχει τους πλούσιους κατά έναν παράξενο τρόπο δε μετατρέπεται σε αυτοκτονία. Τι καθάρματα! Ακόμα και την τρέλα τους τη μετράνε με τη μεζούρα.

6. Η τρέλα της ανώτερης διάκρισης είναι επιδημία που χτυπά κυρίως τη νεότητα. Απαξιώνοντας την έμπνευση, οι ξεμωραμένες δυναστείες που βασιλεύουν στην καθημερινή μας ζωή δημιούργησαν μια πλάνη χωρίς προηγούμενο.

7. Οι μόνοι ευτυχισμένοι μέσα στην τρέλα των ημερών είναι οι ελεήμονες ρασοφόροι. Από τη στιγμή που ο μόνος της ζωής μας σκοπός είναι τα βάσανα διά των οποίων ίσως ν' αντικρίσουμε δευτέρα και, γιατί όχι, και τρίτη παρουσία, ας αποφασίσουμε να παραδοθούμε στην ευτυχία τους.

8. Ο Ομπάμα είναι τόσο μαύρος όσο ο Μακέιν.

9. Δεν περιμένω απολύτως τίποτα από τον νέο πρόεδρο της Αμερικής. Πριν από δεκαπέντε περίπου μέρες, στρατιωτικά ελικόπτερα των ΗΠΑ εισέβαλαν στη Συρία αφανίζοντας μια πολυμελή οικογένεια. Ο ιμπεριαλισμός δεν είναι φαντασίωση, είναι γεγονός. Παντού αντικρίζεις τα ίχνη του. Οσο κλείνουμε τα μάτια, τόσο πολλαπλασιάζονται τα πεδία της μάχης σε όλο τον κόσμο. Θυμάμαι στις αρχές της δεκαετίας του '80 το σύνθημα των Αριστεριστών: «Μήπως εκτός από τον ιμπεριαλισμό υπάρχει και η μοναξιά;» Αντιστρέφοντας την ευκολία αυτής της ρήσης, λέω: Ο ιμπεριαλισμός είναι μοναξιά, αφού αυτή είναι η φύση του. Φύση θρησκευτική που στηρίζεται στη φράση (που δεν εκπορεύεται από καμία πολεμική σχολή αλλά από το στόμα του Ιησού στο Κατά Μάρκον Ευαγγέλιο): «Οποιος δεν είναι εναντίον μας, είναι μαζί μας».

10. Απογεύματα ανθρωπιάς κάτω από το φθινοπωρινό φως παρέα με τα καλύτερα τινάγματα της σκέψης του Ονορέ ντε Μπαλζάκ, όπως τα διάλεξε και μετέφρασε ο Κωστής Παπαγιώργης:

α) Η αστυνομία και οι Ιησουίτες έχουν την αρετή να μην εγκαταλείπουν ούτε τους φίλους ούτε τους εχθρούς τους.

β) Αν υπήρχε μια εφημερίδα για τους καμπούρηδες, πρωί βράδυ θα αποδείκνυε περίτρανα την ομορφιά, την καλοσύνη και την αναγκαιότητα των καμπούρηδων. Η εφημερίδα κυκλοφορεί πια όχι για να διαφωτίσει, αλλά για να κολακεύσει τις γνώμες.

γ) Τα μικρά άρθρα περνούν τα μεγάλα έργα μένουν.

δ) Οι ποινές των εγκλημάτων καθορίστηκαν από ανθρώπους που δεν έχουν γνωρίσει τη δυστυχία.

ε) Ενας ποιητής είπε ότι τα χελιδόνια πιστεύουν πως η Αψίδα του Θριάμβου χτίστηκε γι' αυτά.

στ) Ιδού η ζωή! Η ζωή τέτοια που είναι στην πραγματικότητα: μεγάλες προσδοκίες, μικρές πραγματικότητες.

ζ) Οι πλούσιοι επιθυμούν να μην ξαφνιάζονται από τίποτα στην πρώτη θέα ενός αριστουργήματος. Πρέπει να βρουν την ατέλεια που θα τους απαλλάξει από το χυδαίο συναίσθημα του θαυμασμού.


Του
Γιώργου ΚΑΚΟΥΛΙΔΗ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ