ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 28 Οχτώβρη 2008
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ - ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ
Σημαντικό βήμα συντονισμού για ωράριο και κυριακάτικη αργία

Με τη συμμετοχή 40 σωματείων απ' όλη τη χώρα, έγινε την Κυριακή η σύσκεψη στην Αθήνα. Κατέληξε σε συγκεκριμένο πρόγραμμα δράσης, που ξεκινάει από μεθαύριο Πέμπτη

Από τη σύσκεψη της Κυριακής
Από τη σύσκεψη της Κυριακής
Το δικό τους μέτωπο ενάντια στον κοινό αντίπαλο, το πολυεθνικό κεφάλαιο, τη μεγαλοεργοδοσία, την ΕΕ και την κυβέρνηση, που ξεδιπλώνουν μια λυσσαλέα αντεργατική - αντιλαϊκή επίθεση, μέρος της οποίας αποτελεί και η προσπάθεια για την κατάργηση της αργίας της Κυριακής και η πλήρης απελευθέρωση του ωραρίου, δυναμώνουν οι εργαζόμενοι στο εμπόριο και στις υπηρεσίες με τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ.

Σ' αυτήν την κατεύθυνση και με βασικό ζήτημα την οργάνωση της ενιαίας πάλης, πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή πλατιά πανελλαδική σύσκεψη στην Αθήνα στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι από 40 σωματεία του εμπορίου και των υπηρεσιών από όλη τη χώρα, καθώς και ενώσεις των αυτοαπασχολουμένων και μικρών εμπόρων. Η σύσκεψη κατέληξε σε ένα πλούσιο κοινό αγωνιστικό πρόγραμμα δράσης, με έναρξη μεθαύριο, Πέμπτη, 30 Οκτώβρη, οπότε και αποφασίστηκε η διοργάνωση πικετοφοριών σε όλη τη χώρα.

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία των Συλλόγων Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, Θεσσαλονίκης, των Σωματείων Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας, Ζακύνθου και των επιχειρησιακών σωματείων Καρφούρ - Μαρινόπουλος - Ντία, Λιντλ. Συμμετείχαν σωματεία του εμπορίου και των υπηρεσιών από: Αθήνα, Πειραιά, Αττική, Εύβοια, Στερεά Ελλάδα (Αμφισσα, Λαμία, Λιβαδειά), Ναύπλιο, Πελοπόννησο, Αγρίνιο, Γιάννενα, Λευκάδα, Αρτα, Θεσσαλία (Λάρισα, Τρίκαλα, Καρδίτσα, Βόλο), Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη, Δράμα, Καβάλα, Κρήτη (Ηράκλειο, Χανιά), Πρέβεζα, Κατερίνη και Φλώρινα.

Από τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς εμπόρους συμμετείχαν οι εξής: Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας, Ενωση ΕΒΕ Λιοσίων - Ζεφυρίου, Ενωση ΕΒΕ Αγ. Βαρβάρας, Ενωση ΕΒΕ Πετραλώνων - Θησείου, Σωματείο Βιβλιοπωλών, Σωματείο Κουρέων - Κομμωτών, εκπρόσωποι από την Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα ΕΒΕ, εκπρόσωποι από το αγωνιστικό κίνημα των ΕΒΕ στην Καλλιθέα και μέλη της ΟΕΒΕΑ.

Μονόδρομος η κοινή δράση και πάλη

Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η συζήτηση που πραγματοποιήθηκε, όπου μεταφέρθηκε πλούσια εμπειρία από τη μέχρι σήμερα δράση των σωματείων, των δυνατοτήτων που υπάρχουν στην κατεύθυνση της παραπέρα αγωνιστικής συσπείρωσης των εργαζομένων, εντοπίστηκαν αδυναμίες και δυσκολίες που συναντούν τα σωματεία στη δράση τους. Κοινή ήταν η διαπίστωση ότι η σημερινή κατάσταση αποτελεί την αρχή μιας ακόμα γενικευμένης καπιταλιστικής κρίσης, για το ξεπέρασμα της οποίας τα μέτρα που παίρνονται χειροτερεύουν τη θέση της εργατικής τάξης και προχωρούν πιο γρήγορα στη συγκέντρωση και συγκεντροποίηση του κεφαλαίου.

Σ' αυτή ακριβώς την κατεύθυνση εντάσσεται, εκτός όλων των άλλων, και η προσπάθεια κατάργησης της αργίας της Κυριακής, που θα έχει ως αποτέλεσμα το κλείσιμο πολλών μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την περαιτέρω εξαθλίωση της εργατικής τάξης που δε θα έχει πλέον δικαίωμα σε οικογενειακή, κοινωνική και προσωπική, ζωή. Γι' αυτό όπως υπογραμμίστηκε από όλους, αποτελεί ανάγκη των καιρών η κοινή δράση και πάλη ενάντια στα μονοπώλια και στις πολυεθνικές που θέλουν να καθορίζουν, να ελέγχουν και να εξουσιάζουν τη ζωή των εργαζομένων και συνολικά του λαού.

Παίρνοντας το λόγο ο Γιώργος Πέρρος, εκ μέρους της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντική αυτή την πρωτοβουλία του ταξικού κινήματος. Ο συνδικαλιστής υπογράμμισε ότι σε αυτές τις συνθήκες πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι οι απαιτήσεις της ταξικής πάλης είναι μεγαλύτερες. Τόνισε επίσης ότι όλη αυτή η προσπάθεια που θα ξεδιπλωθεί το επόμενο διάστημα πρέπει να στοχεύει στη συγκέντρωση δυνάμεων, να μετράει σταθερά βήματα στην ανάπτυξη της κοινωνικής συμμαχίας, να στοχεύει στη μαζική πάλη και δράση.

ΚΕΚ ΑμΕΑ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ
Επίκαιρη Ερώτηση για την απαράδεκτη κατάσταση

Κατατέθηκε από το βουλευτή του ΚΚΕ Γιάννη Πρωτούλη

Αμεσες απαντήσεις για την άρνηση εγγραφής και την αποβολή συνδικαλιστών αναπήρων μαθητών από το Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ) ΑμΕΑ στο Γαλάτσι ζητεί ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Πρωτούλης, με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς την υπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας. Ο βουλευτής του ΚΚΕ σημειώνει τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι καταρτιζόμενοι ανάπηροι στο ΚΕΚ ΑμΕΑ, καταγγέλλοντας ότι η κυβέρνηση και οι διευθύνοντες στη σχολή αντί να σκύψουν πάνω σε αυτά τα προβλήματα, έχουν αναλωθεί τα τελευταία χρόνια σε μία προσπάθεια να κάμψουν το φρόνημα των αναπήρων μαθητών.

Κλιμάκωση αυτής της προσπάθειας ήταν η άρνηση εγγραφής τη φετινή χρονιά μιας σειράς αναπήρων, η απαγόρευση της γενικής συνέλευσης των μαθητών και η πενθήμερη αποβολή δύο στελεχών της μαθητικής κοινότητας επειδή διαμαρτυρήθηκαν για τα παραπάνω προβλήματα. Μετά από αυτά, ο Γ. Πρωτούλης ρωτά την υπουργό Απασχόλησης τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση για να ανακληθούν οι αποβολές των μαθητών αναπήρων, να εγγραφούν όσοι είχαν τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα και ιδιαίτερους κοινωνικούς λόγους. Αλλά και για να εξασφαλιστεί η αναβάθμιση της σχολής, η ίδρυση ανάλογων νέων, και η απορρόφηση με την ευθύνη του κράτους όλων των αποφοίτων.

Σημειώνεται ότι η μαθητική κοινότητα του ΚΕΚ ΑμΕΑ Γαλατσίου και η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων, διοργανώνουν παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Απασχόλησης αύριο Τετάρτη, στη 1 μ.μ.

Πολύμορφη δράση

Η σύσκεψη κατέληξε επίσης:

  • Στον άμεσο προγραμματισμό από τα σωματεία περιοδειών σε όσο το δυνατόν περισσότερους χώρους εργασίας, συσκέψεις, συζήτηση στα Διοικητικά Συμβούλια, πραγματοποίηση Γενικών Συνελεύσεων με στόχο τη μεταφορά της εμπειρίας από την πανελλαδική σύσκεψη.
  • Την έκδοση κοινού υλικού (ανακοινώσεις με την υπογραφή όλων των σωματείων που συμμετείχαν στη σύσκεψη), που θα μοιραστεί στους χώρους εργασίας πανελλαδικά, όπως και αφίσα.
  • Στην πραγματοποίηση παραστάσεων διαμαρτυρίας στις Νομαρχίες και στους Δήμους και αντίστοιχα στην Αθήνα στα υπουργεία Ανάπτυξης και Απασχόλησης.
  • Στη διοργάνωση συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας σε όλες τις πόλεις της χώρας σε κοινή ημερομηνία, μαζί με τις Ενώσεις Αυτοαπασχολουμένων και μικρών εμπόρων.
  • Μέσα από αυτή τη δράση να εξεταστούν οι προϋποθέσεις και οι δυνατότητες για την κήρυξη απεργιακής κινητοποίησης.
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Στη μάχη χωρίς εφησυχασμό

Χωρίς καμία επανάπαυση συνεχίζεται η δουλειά για την επιτυχία των εκλογών στο Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, που συνεχίζονται καθημερινά μέχρι τις 31 Οκτώβρη. Κάλπες στήνονται καθημερινά σε μεγάλα εργοτάξια, ενώ οι οικοδόμοι μπορούν να ψηφίζουν και στα τοπικά παραρτήματα του Συνδικάτου, καθημερινά από τις 5 μ.μ. μέχρι τις 9 μ.μ.

«Οργώνοντας» γιαπιά και καφενεία, οι οικοδόμοι δεν αφήνουν μέρα να πάει χαμένη, με στόχο η συμμετοχή στις εκλογές να αποτυπώσει αγωνιστικά και αισιόδοξα την ανάγκη οι εργάτες να μετατρέψουν την οργή τους σε πάλη. Η συσπείρωση και δράση μέσα από τις γραμμές του Συνδικάτου μπορεί να συμβάλλει αποφασιστικά όχι μόνο στην απόκρουση της επίθεσης των μεγαλοκατασκευαστών, αλλά και στην απόσπαση νέων κατακτήσεων. Στη βελτίωση των συνθηκών εργασίας και υγιεινής, το στερέωμα και το άπλωμα της δράσης του συνδικάτου σε ακόμα περισσότερους τόπους δουλειάς. Η μαζική συμμετοχή στις εκλογές αποτελεί σοβαρό βήμα για την ολόπλευρη ισχυροποίηση του συνδικάτου, για την ένταση της αγωνιστικής του παρέμβασης σε όλους τους τομείς της ζωής του οικοδόμου και της οικογένειάς του.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΜΟΝΤ ΠΑΡΝΕΣ»
Σταθερή εμπιστοσύνη στις ταξικές δυνάμεις

Στις ταξικές δυνάμεις της «Αγωνιστικής Συνεργασίας Μοντ Παρνές» εμπιστεύτηκαν για μια ακόμη φορά το τιμόνι του σωματείου τους οι εργαζόμενοι στο ξενοδοχείο, το καζίνο και το τελεφερίκ της Πάρνηθας, στις αρχαιρεσίες που πραγματοποιήθηκαν στις 23 και 24 Οκτώβρη. Η επιτυχία είναι διπλή, καθώς πέραν όλων των άλλων καταγράφηκε και αύξηση ψηφισάντων. Στις εκλογές ψήφισαν 908 εργαζόμενοι (από 801 στις προηγούμενες). Εγκυρα βρέθηκαν 879 ψηφοδέλτια. Η «Αγωνιστική Συνεργασία Μοντ Παρνές» έλαβε 461 ψήφους (από 393) και κατέλαβε 5 έδρες στο ΔΣ (είχε 5). Η ΠΑΣΚΕ έλαβε 259 ψήφους και 3 έδρες (είχε 3). Η ΔΑΚΕ 159 ψήφους και 1 έδρα (είχε 1). Η «Αγωνιστική Συνεργασία» εξέλεξε επίσης 5 αντιπροσώπους στην Ομοσπονδία (από 4) και 6 στο ΕΚΑ (από 5). Η ΠΑΣΚΕ εξέλεξε 3 αντιπροσώπους στην Ομοσπονδία και 4 στο ΕΚΑ. Η ΔΑΚΕ εξέλεξε 1 αντιπρόσωπο στην Ομοσπονδία και 1 στο ΕΚΑ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ