ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 28 Οχτώβρη 2008
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΙΚΟΣ ΚΥΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η πένα του στρατευμένη στις μάχες του λαού

Ο «Ρ» σκιαγραφεί τα σημαντικότερα έργα του λογοτέχνη και δημοσιογράφου, που μια ζωή υπηρετεί τους αγώνες του λαού, απ' το μετερίζι του λόγου

«Το στοίχημα», του Νίκου Κυτόπουλου, είναι μια αληθινή ιστορία του Μακρονησιού
«Το στοίχημα», του Νίκου Κυτόπουλου, είναι μια αληθινή ιστορία του Μακρονησιού
Τα 92 χρόνια ζωής δεν είναι λίγα. Πόσο μάλλον, όταν αυτά περνούν μέσα από «φωτιά κι ατσάλι». Οταν τα πρώτα χρόνια είναι στη νεαρή Σοβιετική Ενωση. Οταν από μικρό παιδί, μέχρι τα βαθιά γεράματα, όλη η ζωή συντάσσεται με το επαναστατικό, προλεταριακό κίνημα. Οταν σε όλα αυτά τα χρόνια προχωρά σταθερά και αταλάντευτα. Οταν μέχρι σήμερα συνεχίζει να προσφέρει, να υπηρετεί, απ' το μετερίζι του λόγου, τους αγώνες, τους πόθους και τα πάθη του ελληνικού λαού. Ο λόγος για τον Νίκο Κυτόπουλο, τον συγγραφέα και δημοσιογράφο, που γεννήθηκε το 1916 στο Σουχούμι του Καυκάσου.

* * *

Δεν υπήρχε καλύτερη ευκαιρία να πούμε δυο λόγια για τον σύντροφο Ν. Κυτόπουλο, από τη φετινή, που το ΚΚΕ, το Κόμμα που υπηρέτησε και υπηρετεί, κλείνει 90 χρόνια αγώνων και θυσιών. Αλλωστε, ο Ν. Κυτόπουλος είναι σύντροφος και στην πένα, δημοσιογράφος δηλαδή.

Με τα λογοτεχνικά του έργα, περιέγραψε τους αγώνες και τις θυσίες του ελληνικού λαού, ιδιαίτερα την περίοδο 1940 - 1949. Δηλαδή, στην περίοδο της ΕΑΜικής Αντίστασης, στις μεταβαρκιζιανές διώξεις και στον ηρωικό, ένδοξο αγώνα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. Περίοδο, που ο ίδιος έζησε «από τα μέσα» - όπως λέμε. Συμμετείχε ενεργά στην Αντίσταση κατά της τριπλής χιτλεροφασιστικής κατοχής. Ηταν αντάρτης του ΔΣΕ. Πολέμησε, αγωνίστηκε για να πάψει η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Και συνεχίζει, ακόμη και σήμερα, στα 92 του χρόνια. Ιδιαίτερα, τα έργα του έχουν σημείο αναφοράς τον αγώνα του Δημοκρατικού Στρατού. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά...

Η αρχή

Το 1935, ο Νίκος Κυτόπουλος - έχει ήδη επιστρέψει στην Ελλάδα και έχει εγκατασταθεί στη Μελία Αλεξανδρούπολης - αποφοιτά από το Διδασκαλείο και αρχίζει την εκπαιδευτική του δραστηριότητα. Παίρνει απ' την αρχή ενεργό μέρος στην Εθνική Αντίσταση. Στη συνέχεια - και μετά την απελευθέρωση - καταδιώκεται για την πολιτική του δράση, φυλακίζεται, εξορίζεται, για να καταφύγει τελικά στα βουνά, αντάρτης του ΔΣΕ.

Από την αρχή ακόμη της πολύχρονης δημοσιογραφικής και λογοτεχνικής του πορείας, τα λόγια του Νίκου Κυτόπουλου ήταν στρατευμένα. Στο βουνό, μαζί με το ντουφέκι, γράφει δελτία ειδήσεων, προκηρύξεις, άρθρα και σχόλια. Γίνεται υπεύθυνος της εφημερίδας του αρχηγείου Θράκης και ανταποκριτής της εφημερίδας «Εξόρμηση», κεντρικού οργάνου του Γενικού Αρχηγείου. Πηγαίνει στο Γράμμο και γίνεται μέλος της σύνταξης της «Εξόρμησης», που μετονομάζεται «Προς τη Νίκη».

Το πρώτο του βιβλίο με τίτλο «Η Μάχη της Νάουσας», πριν από εξήντα χρόνια, γράφτηκε ως δημοσιογραφικό ρεπορτάζ στο βουνό, «κάτω απ' τις εκρήξεις των όλμων και τα διασταυρούμενα πυρά των πολυβόλων», όπως εύστοχα αναφέρθηκε σε εκδήλωση που οργανώθηκε από το Πολιτιστικό Τμήμα της ΚΕ του ΚΚΕ προς τιμήν του συντρόφου Νίκου. Ηταν ένα μάχιμο - στην κυριολεξία - ρεπορτάζ. Τυπώθηκε τον Αύγουστο του 1949 και αγαπήθηκε από τους μαχητές του ΔΣΕ που το κουβαλούσαν στα σακίδιά τους.

Η τριλογία

Υπόβαθρο, συνολικά, της δημιουργίας του Ν. Κυτόπουλου αποτελούν τα συγκλονιστικά του βιώματα από την πρώτη και τη δεύτερη Αντίσταση: ΕΑΜ, ΕΛΑΣ, ΔΣΕ. Η εποχή αυτή δίνεται - όπως σημειώθηκε σ' εκείνη την εκδήλωση - στη μυθιστορηματική τριλογία «Ο Μεγάλος Ανήφορος», «Η Δοκιμασία», «Η Ασβηστη Ελπίδα». Η τριλογία αυτή συμπυκνώνει το έπος της Εθνικής Αντίστασης και δίνει σφαιρικά την ατμόσφαιρα της πολυτάραχης εποχής 1940-1949, που αποτελεί την πιο συγκλονιστική περίοδο της νεοελληνικής ιστορίας.

«Ο Μεγάλος Ανήφορος» είδε το φως της δημοσιότητας το 1957 στο Βουκουρέστι. Δίνει τη ζωή των καπνάδων ενός χωριού του Εβρου, της Μελίκης, περιγράφει την ΕΑΜική Αντίσταση και το πέρασμα των ηρώων στο δεύτερο αντάρτικο, στο ΔΣΕ. Το μυθιστόρημα επανεκδίδεται το 1979, στην Ελλάδα και η τρίτη έκδοση έρχεται το 1983.

«Η Δοκιμασία» κυκλοφορεί το 1982. Αναφέρεται στην πρώτη φάση του Εμφυλίου στη Θράκη και την Ανατ. Μακεδονία. Το 1983, βραβεύεται από την Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών, ως το καλύτερο βιβλίο της χρονιάς. «Η Ασβηστη Ελπίδα» - το τρίτο μέρος της τριλογίας - εκδόθηκε το 1992 και αναφέρεται στο τέλος του Εμφυλίου.

«Ο Μπελέτης»

Το 1965, εκδίδεται στο Βουκουρέστι από το εκδοτικό «Πολιτικές και Λογοτεχνικές Εκδόσεις», μια συλλογή από τρεις νουβέλες και τέσσερα διηγήματα, που έμελλε να είναι μια στιγμή στη λογοτεχνική πορεία του Νίκου Κυτόπουλου, με γενικό τίτλο «Ο Μπελέτης».

Τα θέματα αυτών των κειμένων είναι παρμένα από τη γερμανική - βουλγαρική κατοχή στον Εβρο, από την Εθνική Αντίσταση, τον Εμφύλιο και τη ζωή των πολιτικών προσφύγων στη Σοβιετική Ενωση.

Να, όμως, τι είπε γι' αυτά τα κείμενα ο Γιώργης Μωραΐτης, πρόεδρος της ΠΟΑΟ, στην εκδήλωση της Πολιτιστικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ, προς τιμήν του Ν. Κυτόπουλου: «Θα κλείσω με δύο ξεχωριστές αναφορές. Δεν είναι δυνατό να τις παρακάμψω. Εχουν τυπωθεί στη μνήμη μου. Δυο αθάνατες μορφές. Μπελέτης και Τατάκης. Στο βιβλίο που πρωτοκυκλοφόρησε στο Βουκουρέστι από τις "Πολιτικές και Λογοτεχνικές Εκδόσεις" το 1965. Ημασταν στις φυλακές της Αίγινας οι τελευταίοι πολιτικοί κρατούμενοι. Οι κατοχικοί είχαν απολυθεί. Εμάς η κυβέρνηση Παπανδρέου δε μας απέλυσε. Ημασταν με τον αξέχαστο σύντροφο Χαρίλαο Φλωράκη. Είχαμε καταδικαστεί ως "κατάσκοποι" με το νόμο 375 της Δικτατορίας Μεταξά που εκτελέστηκαν ο Μπελογιάννης, ο Πλουμπίδης κ.ά. Ανάμεσά μας ήταν και πατριώτες, Εβρίτες, του Κυτόπουλου. Μπάσαμε στη φυλακή το βιβλίο. Το διαβάσαμε. Και μας έκανε συγκλονιστική εντύπωση».

Ο «Μπελέτης» κυκλοφορεί το 1979. Το 1980 τιμήθηκε με το Βραβείο Λουντέμη της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών. Αποτελεί ένα απ' τα σημαντικότερα αντιπολεμικά κείμενα.

Υπόλοιπα έργα

Ο συγγραφέας έχει επίσης ασχοληθεί με την παιδική λογοτεχνία. Το 1984 εκδίδεται ένας τόμος παιδικών διηγημάτων του με τίτλο «Στο χαμένο Παράδεισο - Οι περιπέτειες του Θρασάκη» - τιμήθηκε το 1986 με το βραβείο «Μιχαέλας Αβέρωφ» της ΕΕΛ. Το 1994 εκδόθηκε το ιστορικό μυθιστόρημα «Φίλιππος, Ομηρος στη Θήβα», που απευθύνεται σε παιδιά και εφήβους, που το 1997 τιμήθηκε από την ΕΕΛ με το βραβείο «Αννας Βεροπούλου - Φιλίνη».

Το 2006, κυκλοφορεί το τελευταίο έργο του Νίκου Κυτόπουλου, μία μελέτη με τίτλο «Ο μύθος των Ινδοευρωπαίων και οι πέντε πολιτισμοί».

Επί του πιεστηρίου βρίσκεται το δεύτερο βιβλίο του «Θρασάκη» με τίτλο «Το στοιχειωμένο κάστρο», ενώ υπό έκδοση είναι και το «Οταν πεθαίνουν τα πουλιά», για παιδιά και μεγάλους, με θέμα την Οικολογία.


Κ. Τ.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Χρησιμοποιεί την αλλαγή του κλίματος προς όφελος του κεφαλαίου

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Τους κινδύνους που προέκυψαν λόγω των κλιματικών αλλαγών, από την ασύδοτη εκμετάλλευση των φυσικών πόρων από το κεφάλαιο, αντί να τους αντιμετωπίσει αποτελεσματικά η ΕΕ, προσπαθεί να τους χρησιμοποιήσει για να ανοίξει νέους ορίζοντες κερδοφορίας για το ίδιο το μεγάλο κεφάλαιο. Αυτό αποδεικνύεται και από την Εκθεση για τη «Δημιουργία συμμαχίας όσον αφορά την αλλαγή του κλίματος του πλανήτη μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των φτωχών αναπτυσσόμενων χωρών που είναι οι πλέον ευάλωτες στις κλιματικές αλλαγές», που συζητήθηκε στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Κώστας Δρούτσας, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση, υπογράμμισε ότι «η ΕΕ χρησιμοποιεί τους υπαρκτούς κινδύνους από τις κλιματικές αλλαγές, που προκαλεί η ασύδοτη εκμετάλλευση των φυσικών πόρων από το κεφάλαιο, όχι για να προωθήσει ουσιαστικά μέτρα αντιμετώπισής τους, αλλά για να εκφοβίσει τους λαούς, να βελτιώσει τη θέση της απέναντι στον ιμπεριαλιστικό ανταγωνισμό και να βρει διεξόδους στην υπερσυσσώρευση κεφαλαίου, εξασφαλίζοντας ακόμα μεγαλύτερα κέρδη στα μονοπώλια».

Επισήμανε ότι «η έκθεση προτείνει τον ακόμα πιο ενεργό ρόλο των επιχειρήσεων μέσω των συμπράξεων δημόσιου - ιδιωτικού τομέα, ιδιαίτερα σε τομείς όπως νερό, δημόσια υγεία, ενεργειακός εφοδιασμός, την καθιέρωση πράσινων φόρων, επικροτεί το σύστημα εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών που καρπώνονται οι επιχειρήσεις και πληρώνουν οι εργαζόμενοι και το περιβάλλον, όπως και την προσαρμογή των αναπτυσσομένων χωρών στις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις στο εμπόριο, στη γεωργία και στην ασφάλεια».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ