ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Οχτώβρη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΚΑΙ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΩΝ ΓΙΑ ΤΑ 90 ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ξεπέρασαν τους 7.000 οι επισκέπτες

Συνεχίζεται μέχρι τις 9 Νοέμβρη η σημαντική Εκθεση

Στιγμιότυπο από την επίσκεψη της ΚΟ Ναυτεργατών
Στιγμιότυπο από την επίσκεψη της ΚΟ Ναυτεργατών
Ξεπέρασαν τους 7.000 οι επισκέπτες της Εκθεσης Φωτογραφίας και Ντοκουμέντων για τα 90 χρόνια του ΚΚΕ, που πραγματοποιείται αυτή την περίοδο στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Μάνος Λοΐζος» του Δήμου Νίκαιας. Η μεγάλη αυτή προσέλευση είχε ως αποτέλεσμα την παράταση της έκθεσης, η οποία και θα συνεχιστεί μέχρι τις 9 Νοέμβρη - από τις 31 Οκτώβρη, που αρχικά ολοκληρωνόταν.

Ειδικά το τελευταίο τετραήμερο χιλιάδες ήταν οι επισκέπτες όλων των ηλικιών που έσπευσαν να δουν από κοντά τη σημαντική αυτή έκθεση με τις σπάνιες φωτογραφίες και τα ντοκουμέντα από το Αρχείο του ΚΚΕ. Ιδιαίτερα ξεχώρισε η επίσκεψη των μεταναστών, την περασμένη Κυριακή, που παρακολουθούν τα μαθήματα του ΠΑΜΕ και των παιδιών από την Παλαιστίνη, τα οποία φιλοξενεί. Την ίδια μέρα, την έκθεση επισκέφτηκαν μέλη και στελέχη του ΠΑΜΕ, καθώς και άλλοι μετανάστες.

Είναι «ένα» με την εργατική τάξη της Ελλάδας

«Πήραμε μια γεύση και ενημερωθήκαμε για τους αγώνες της εργατικής τάξης στην Ελλάδα, για την ιστορία του ΚΚΕ, για την αλληλεγγύη του στους λαούς και ιδιαίτερα στο λαό της Παλαιστίνης». Τα λόγια αυτά ανήκουν στον Μουχάμεντ, 14 ετών, που επισκέφτηκε την έκθεση μαζί με τα παιδιά από την Παλαιστίνη που φιλοξενεί το ΠΑΜΕ.

Η επίσκεψη των μεταναστών που παρακολουθούν τα μαθήματα του ΠΑΜΕ είχε ιδιαίτερη σημασία. Οπως σημειώνει στο «Ρ» η Χρυσούλα Λαμπούδη, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, «συνδυάσαμε την επίσκεψη με την παρουσίαση του βιβλίου του ΠΑΜΕ για τα δικαιώματα των μεταναστών». Επισημαίνοντας τους λόγους που πραγματοποιήθηκε η επίσκεψη στην έκθεση, τόνισε ότι «με αυτή την επίσκεψη θέλαμε να καταλάβουν ποιος είναι στο πλάι, ποιος αγωνίζεται για τα δικαιώματα των εργαζομένων. Θα πάρουν εικόνες από τους αγώνες της εργατικής τάξης στην Ελλάδα».

«Απ' αυτή την επίσκεψη», σημειώνει από την πλευρά της η Ντίνα Κωνσταντιάδη, δασκάλα, «αυτοί οι άνθρωποι - που είναι το πιο καταπιεσμένο κομμάτι της εργατικής τάξης στην Ελλάδα - θα πάρουν μια ιδέα για το Κόμμα, για τους αγώνες των εργατών και τα δικαιώματά τους. Θέλαμε να τους μπολιάσουμε ότι είναι ένα με την εργατική τάξη της Ελλάδας και μαζί πρέπει να παλέψουν για τα δικαιώματά τους».

Ο Σαμίρ, μετανάστης από τη Συρία, μας λέει: «Εδώ, η έκθεση έχει πολύ όμορφα πράγματα. Αυτά, σιγά - σιγά, μπορούμε να τα κάνουμε. Πήραμε ένα μεγάλο παράδειγμα αγώνων».

«Τα γόνατά μου τρέμουν»

«Είμαι συγκινημένη, τα γόνατά μου τρέμουν. Θυμήθηκα χρόνους περασμένους γεμάτους θυσίες και προσφορά. Σαν παλιά ΕΠΟΝίτισσα συνιστώ σε σας τους νέους Κνίτες, κομμουνιστές, αφού δείτε την έκθεση των 90 χρόνων του ΚΚΕ, να διαβάσετε, να μάθετε την ιστορία των Αγώνων του εργατικού κινήματος και να πορευτείτε στην υπόλοιπη ζωή σας με αξιοπρέπεια». «Με σεβασμό στέκομαι μπροστά σε αυτή την παράθεση ιστορικών γεγονότων (...) Υποκλίνομαι!». «(...) Η έκθεση δείχνει ανάγλυφα την ηρωική και τρικυμιώδη πορεία των 90 χρόνων του ΚΚΕ (...)».

Το βιβλίο των επισκεπτών, μέρα με τη μέρα γεμίζει όλο και περισσότερο. Μια ακόμη επίσκεψη που ξεχώρισε τις προηγούμενες μέρες ήταν αυτή της Κομματικής Οργάνωσης Ναυτεργατών. Αλλωστε, το ναυτεργατικό κίνημα απ' την πρώτη στιγμή ήταν στενά συνδεδεμένο με το ΚΚΕ, με τους αγώνες της πρωτοπορίας της εργατικής τάξης. Και έτσι παραμένει μέχρι σήμερα.

«Η μνήμη είναι ζωντανή και επίκαιρη», μας λέει ο Θανάσης Ευαγγελάκης, ναυτεργάτης. «Μέσα απ' τις ενότητες της έκθεσης, ξεδιπλώνεται η ιστορική διαδρομή του Κόμματος. Ιδιαίτερα για τους νέους ανθρώπους, αυτή η ιστορία αποτελεί φωτεινό σηματοδότη και μήνυμα αντίστασης κατά της αστικής τάξης». Και προσθέτει: «Από τα πρώτα βήματα, το ΚΚΕ και το ναυτεργατικό κίνημα έχουν ταυτιστεί. Χιλιάδες ναυτεργάτες έχουν δώσει, στον αγώνα ενάντια στη διαχρονικά εφοπλιστόδουλη πολιτική των κυβερνήσεων, ακόμη και το αίμα τους».

ΕΡΩΤΗΣΗ - ΑΠΑΝΤΗΣΗ 18ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΚΕ

Τι είναι η συσσώρευση του κεφαλαίου;

Στο μέτρο που η υπεραξία «γεννιέται» από την εκμετάλλευση της εργατικής δύναμης στη διαδικασία της παραγωγής εμπορευμάτων, είναι φυσικό κάθε καπιταλιστής να επιδιώκει συνεχώς την αύξηση του όγκου της παραγωγής του. Με βάση αυτήν την αρχή, ο διευρυμένος τρόπος παραγωγής γίνεται ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά του καπιταλιστικού συστήματος.

Προϋπόθεση για τη διεύρυνση της παραγωγής, είναι η αύξηση του κεφαλαίου που τοποθετείται (επενδύεται) σε αυτήν. Με άλλα λόγια, η αύξηση των μέσων παραγωγής (σταθερό κεφάλαιο) και της εργατικής δύναμης (μεταβλητό κεφάλαιο). Αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν στο τέλος κάθε κύκλου της παραγωγής, ο καπιταλιστής δεν ξοδέψει για την προσωπική του κατανάλωση ολόκληρη την υπεραξία που απέσπασε από την εκμετάλλευση της εργασίας, αλλά ένα μέρος αυτής, την επανατοποθετήσει στην παραγωγή. Μόνο έτσι μπορεί να αυξηθεί το συνολικό μέγεθος του κεφαλαίου του. Σε συνθήκες διευρυμένης αναπαραγωγής, δηλαδή, η υπεραξία «σπάει» σε δύο κομμάτια. Το ένα χρησιμοποιείται για την ατομική κατανάλωση του καπιταλιστή, ενώ το άλλο «ξαναμπαίνει», ως κεφάλαιο, στον επόμενο παραγωγικό κύκλο. Το αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας είναι η συνεχής αύξηση - μεγέθυνση - συσσώρευση του κεφαλαίου, που έχει στη διάθεσή του ο καπιταλιστής και το σύνολο των καπιταλιστών. Τη μετατροπή μέρους της υπεραξίας σε κεφάλαιο, την ονομάζουμε συσσώρευση του κεφαλαίου. Η συσσώρευση κεφαλαίων αποτελεί, για τις καπιταλιστικές σχέσεις παραγωγής, ιστορική τάση, ενώ ο Μαρξ στο «Κεφάλαιο» προσδίδει στο φαινόμενο τα χαρακτηριστικά του γενικού νόμου του συστήματος.

Τα μεγέθη της συσσώρευσης, οι αναλογίες δηλαδή του μέρους της υπεραξίας που προορίζεται για την προσωπική κατανάλωση του καπιταλιστή και εκείνου που χρησιμοποιείται για τη μεγέθυνση του κεφαλαίου, καθορίζονται από τον όγκο της υπεραξίας. Γι' αυτό και οι παράγοντες που επιδρούν στη δημιουργία της υπεραξίας, επηρεάζουν και τους ρυθμούς της συσσώρευσης. Εδώ, μαζί με το βαθμό εκμετάλλευσης της εργατικής δύναμης, εντοπίζει κανείς παράγοντες όπως η παραγωγικότητα της εργασίας, η διάρκεια του παραγωγικού κύκλου στην κάθε επιχείρηση και κλάδο, το επιστημονικό - τεχνικό επίπεδο, η συγκέντρωση και συγκεντροποίηση των κεφαλαίων και της παραγωγής.

Βέβαια, η επιδίωξη του κεφαλαίου να αυξάνεται συνεχώς μέσα από τη συνεχή αύξηση της παραγωγής, σκοντάφτει στην αντίθεση ανάμεσα στον όγκο της παραγωγής και τις δυνατότητες κατανάλωσης που υπάρχουν στην κοινωνία. Ο καπιταλιστής, παράλληλα και ταυτόχρονα, με τη διεύρυνση της παραγωγικής ισχύος του κεφαλαίου του (σταθερό κεφάλαιο) επιδιώκει συνεχώς και τον περιορισμό των μισθών των εργαζομένων (μεταβλητό κεφάλαιο). Ετσι, όμως, μειώνεται η αγοραστική δύναμη της μεγάλης μάζας των καταναλωτών και κάποια στιγμή ανατρέπονται οι ισορροπίες - αναλογίες που αυθόρμητα επιτυγχάνονται στα όρια της κοινωνικής παραγωγής. Η περιοδική ανατροπή της ισορροπίας ανάμεσα στην (υπερ)παραγωγή και την (υπο)κατανάλωση οδηγεί στο ξέσπασμα των οικονομικών κρίσεων.

Η υπόθεση της συσσώρευσης κεφαλαίων που αρχικά ήταν ζήτημα που απασχολούσε αποκλειστικά τους καπιταλιστές σε επίπεδο επιχείρησης ή κλάδων, την εποχή των μονοπωλίων και του κρατικομονοπωλιακού καπιταλισμού γίνεται και υπόθεση του αστικού κράτους. Αυτό, για λογαριασμό της άρχουσας τάξης, παρεμβαίνει και μέσω των πολιτικών αναδιανομής των εισοδημάτων (κρατικός προϋπολογισμός, φορολογική πολιτική, κίνητρα, κρατικές παραγγελίες κλπ.) διευκολύνει τις διαδικασίες παραπέρα συσσώρευσης.

Η συσσώρευση, βέβαια, του κεφαλαίου, μπορεί να ισοδυναμεί με την ενίσχυση του καπιταλισμού, την ίδια στιγμή, όμως, η ανάπτυξη του καπιταλισμού την εμποδίζει, αναδεικνύοντας ακόμα μια αντίθεση του συστήματος. Το συνεχώς αυξανόμενο από τη συσσώρευση κεφάλαιο δεν είναι δυνατόν να τοποθετείται (επενδύεται) στο σύνολό του στην παραγωγή, αφού κριτήριο για την παραγωγική δραστηριότητα είναι το κέρδος, αλλά τα όρια της παραγωγής οριοθετούνται από τα περιορισμένα λαϊκά εισοδήματα. Η παραγωγική δραστηριότητα, δηλαδή, μπορεί να αυξηθεί μόνο τόσο, όσο μπορεί να εξασφαλιστεί η πώληση των παραγόμενων εμπορευμάτων, ώστε να εξασφαλίζονται τα επιχειρηματικά κέρδη.

Η συνεχής συσσώρευση κεφαλαίου, που ιστορικά αξιοποιήθηκε αποκλειστικά για την αύξηση της παραγωγικής ισχύος και μέσω αυτής για την εκ νέου μεγέθυνση του κεφαλαίου, οδήγησε στο φαινόμενο της υπερσυσσώρευσης κεφαλαίων. Κεφάλαια τα οποία συσσωρεύτηκαν - συγκεντρώθηκαν, μέσα από τη μετατροπή της υπεραξίας σε κεφάλαιο, δεν μπορούν, επανατοποθετούμενα στην παραγωγή, να αποφέρουν το επιδιωκόμενο επιχειρηματικό κέρδος. Αυτό το υπερσυσσωρευμένο κεφάλαιο, είναι αναγκασμένο να βρει άλλες διεξόδους - πέρα από την παραγωγή - κερδοφόρας δράσης. Με αυτήν την έννοια, η συσσώρευση του κεφαλαίου στην πραγματικότητα διαχωρίζεται σε δύο, σχετικά ανεξάρτητα μεταξύ τους κομμάτια. Τη συσσώρευση του πραγματικού κεφαλαίου (του παραγωγικού) και τη συσσώρευση του χρηματικού κεφαλαίου. Αυτό το δεύτερο, στην πορεία μεταμορφώθηκε - μεταλλάχτηκε και εντάχθηκε ως χρηματο-πιστωτικό κεφάλαιο στα αντίστοιχα τραπεζικά ιδρύματα - εταιρείες, ή αποτέλεσε το κεφάλαιο για τη δημιουργία διαφόρων επενδυτικών επιχειρήσεων, οι οποίες στην εξέλιξή τους προσέλαβαν τα χαρακτηριστικά των πολυεθνικών επενδυτικών ομίλων που συναντάμε σήμερα.

Επισκέπτονται την Εκθεση

Συνεχίζονται οι ομαδικές επισκέψεις στην Εκθεση Φωτογραφίας και Ντοκουμέντων για τα 90 χρόνια του ΚΚΕ. Αναλυτικά:

Σήμερα, Πέμπτη 30 Οκτώβρη

  • 17.30 ΚΟ Φιλαδέλφειας του ΚΚΕ

Σάββατο 1 Νοέμβρη

  • 17.00 ΚΟ Ηλιούπολης του ΚΚΕ

Κυριακή 2 Νοέμβρη

  • 17.00 ΤΟ Περιστερίου ΚΝΕ

Σάββατο 8 Νοέμβρη

  • 17.00 Αχτιδική Οργάνωση 7ου Διαμερίσματος της ΚΟΑ του ΚΚΕ


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ