ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Οχτώβρη 2008
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΚΝΕ
Ελπιδοφόρο μήνυμα η ενδυνάμωση των αγώνων της νεολαίας

Ανακοίνωση του Κεντρικού Συμβουλίου της Οργάνωσης

«Ελπιδοφόρο μήνυμα» χαρακτηρίζει το Κεντρικό Συμβούλιο της ΚΝΕ την ενδυνάμωση των αγώνων της νεολαίας στη χώρα μας και σ' άλλες ευρωπαϊκές χώρες με ανακοίνωσή του. Το ΚΣ της ΚΝΕ χαιρετίζει «τις κινητοποιήσεις της νεολαίας που δυναμώνουν αυτήν την περίοδο στη χώρα μας και σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες». Και σημειώνει:

«Αποτελεί ελπιδοφόρο στοιχείο:

  • Η μαζική συμμετοχή νέων εργατών στις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ της 21ης Οκτώβρη σε όλη την Ελλάδα, οι οποίοι αψήφησαν την εργοδοτική τρομοκρατία που οργίασε επιστρατεύοντας και τον μπαμπούλα των επιπτώσεων της κρίσης.
  • Οι χιλιάδες μαθητές που βρέθηκαν στο δρόμο στο πλάι των γονιών τους με το συντονισμένο κι οργανωμένο αγώνα τους για το σχολείο των αναγκών τους.
  • Οι φοιτητές και σπουδαστές που στο πλάι της εργατικής τάξης διαδήλωσαν ενάντια στην ευρωοδηγία αναγνώρισης των ΚΕΣ, στη στρατηγική της Μπολόνια.

Η ΚΝΕ δίνει όλες της τις δυνάμεις για την επιτυχία, τη μαζικοποίηση και τον προσανατολισμό αυτών των αγώνων.

Την ίδια στιγμή αυτές τις μέρες φοιτητές διαδηλώνουν μαζικά σε πολλές μεγάλες πόλεις της Ισπανίας και της Ιταλίας έχοντας στο στόχαστρό τους τον ίδιο αντίπαλο, την Ευρωπαϊκή Ενωση και την πολιτική της, τη στρατηγική της Μπολόνια.

Η μαζική συντονισμένη πάλη της νεολαίας που πολιτικοποιείται μπορεί να αποκαλύπτει σε κάθε χώρα το κοινό σχέδιο της πλουτοκρατίας, της ΕΕ και των κυβερνήσεών τους. Είναι σε θέση να σπάει τη μοιρολατρία και το συμβιβασμό στις απαιτήσεις που κάνουν προσπάθεια να καλλιεργήσουν τώρα, ιδιαίτερα μπροστά στην οικονομική κρίση, οι ιμπεριαλιστές. Να βάλει στη γωνία τα κόμματα του κεφαλαίου, του οπορτουνισμού και τις συμβιβασμένες ηγεσίες του εργοδοτικού συνδικαλισμού.

Ολο και πιο καθαρά αποδεικνύεται ότι η EE είναι παράδεισος για τους βιομήχανους και τους τραπεζίτες και φυλακή για τους λαούς και τη νεολαία. Φανερώνεται στην πράξη ότι οι σύγχρονες ανάγκες της νεολαίας δεν μπορούν να χωρέσουν και να περιοριστούν στους ευρωμονόδρομούς τους».

ΜΑΘΗΤΕΣ - ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ
Στις 6 Νοέμβρη ξανά στους δρόμους

Σε σχολεία, Πανεπιστήμια και ΤΕΙ οργανώνεται ο αγώνας για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Παιδεία

Απέναντι στην πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ - ΠΑΣΟΚ, που προωθεί την ιδιωτικοποίηση της Παιδείας, το σχολείο της ακριβοπληρωμένης αμάθειας, το κυνηγητό των δεξιοτήτων και των εφήμερων καταρτίσεων, το Πανεπιστήμιο της υποβάθμισης και της επιχειρηματικής λειτουργίας... Μαθητές, φοιτητές και σπουδαστές οργανώνουν την αντεπίθεσή τους, με βάση αιτήματα που βάζουν στο προσκήνιο τις πραγματικές ανάγκες της νεολαίας. Το αγωνιστικό ραντεβού έχει οριστεί: Πέμπτη 6 Νοέμβρη.

Τον τόνο δίνουν οι αποφάσεις των Συντονιστικών Αγώνα Σχολείων Αθήνας και Πειραιά, που καλούν όλους τους μαθητές να δώσουν δυναμικό και μαζικό «παρών» στο συλλαλητήριο στις 6 Νοέμβρη στην Ομόνοια. Οι μαθητές προχωρούν σε συνελεύσεις στα σχολεία για να αποφασίσουν και να οργανώσουν τον αγώνα τους, ενώ προγραμματίζονται και συναντήσεις των Συντονιστικών Αγώνα Σχολείων στις περισσότερες πόλεις.

Οι μαθητές, μεταξύ άλλων, απαιτούν: Να μην πληρώνουν ούτε ένα ευρώ οι γονείς τους για τη μόρφωσή τους. Να αυξηθούν οι δαπάνες για την Παιδεία στο 15% του κρατικού προϋπολογισμού. Ενιαίο σχολείο αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν για όλους. Σχολείο να μορφώνει και όχι να εξοντώνει.

Αγωνιστικό σάλπισμα από την ΠΚΣ

«Παλεύουμε ενάντια στο τσάκισμα των εργασιακών και μορφωτικών μας δικαιωμάτων. Αντιπαλεύουμε την ιδιωτικοποίηση και την υποβάθμιση της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Καμία αναμονή. Σύγκρουση και ρήξη με την πολιτική ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΕΕ - κεφαλαίου. Δυναμώνουμε τον αγώνα μας». Τα παραπάνω τονίζει στο πλαίσιο πάλης που καταθέτει στους συλλόγους φοιτητών και σπουδαστών η Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας και καλεί όλους τους συλλόγους και κάθε φοιτητή και σπουδαστή να δώσουν μαχητικό «παρών» στις 6 Νοέμβρη στην Ομόνοια. Ακόμα, καλεί τους συλλόγους να συμμετέχουν στον τριήμερο εορτασμό της εξέγερσης του Πολυτεχνείου (με κορύφωση την παλλαϊκή αντιιμπεριαλιστική πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία) και να προχωρήσουν σε συντονισμό μεταξύ τους.

Στην προμετωπίδα των αιτημάτων των φοιτητών βρίσκεται η απαίτηση για μη εφαρμογή - απειθαρχία της κοινοτικής οδηγίας για τα ΚΕΣ και κατάργηση του νόμου για τα κολέγια και του νόμου - πλαισίου.

  • Η ΠΟΣΔΕΠ καλεί τους συλλόγους πανεπιστημιακών να πάρουν πρωτοβουλίες για κινητοποιήσεις στις 6 Νοέμβρη σε πόλεις που λειτουργούν πανεπιστήμια, με παράλληλη στάση εργασίας.
ΑΝΩΤΑΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Η συμμαχία του «ναι μεν, αλλά... »

Αντιδράσεις που ποικίλουν, μπροστά στην υπόθεση αναγνώρισης των κολεγίων, εμφανίζονται στην ανώτατη εκπαίδευση. Η Σύγκλητος του Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) αποφάσισε χτες να μη διεξαχθούν εκπαιδευτικές - ερευνητικές δραστηριότητες στο ίδρυμα την Πέμπτη 6 Νοέμβρη και αντιπροσωπεία της να κάνει παράσταση διαμαρτυρίας στο ΥΠΕΠΘ την ίδια μέρα.

Θυμίζουμε ότι η πρυτανεία του ΕΜΠ επικεντρώνει την αντίδρασή της στο αίτημα να αναγνωριστεί το πτυχίο των πολυτεχνείων ως «μάστερ». Χωρίς να διαφωνούν με το συγκεκριμένο αίτημα, οι δυνάμεις των ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ, αλλά και της ΝΔ στη Σύγκλητο, διαφοροποίησαν κάπως τις διατυπώσεις της πρυτανείας, συμπεριλαμβάνοντας στην απόφαση της Συγκλήτου και κάποια... «όχι» στο νόμο-πλαίσιο, την αξιολόγηση, τα ΚΕΣ. Βέβαια, το «όχι» στο νόμο-πλαίσιο είναι ψευδεπίγραφο, καθώς την ίδια στιγμή το ίδρυμα εφαρμόζει διάφορες πλευρές του νόμου. Επίσης, η Σύγκλητος υιοθέτησε και το αίτημα που έχει διατυπώσει δημόσια το ΠΑΣΟΚ, να γίνουν από την πολιτεία ενέργειες εντός της ΕΕ προκειμένου να διαφοροποιηθούν οι εξελίξεις. Την ξεκάθαρη θέση τους για μη εφαρμογή του νόμου-πλαισίου, απειθαρχία, ανυπακοή, μη εφαρμογή των αναδιαρθρώσεων που επιβάλει η ΕΕ και οι ελληνικές κυβερνήσεις, προέβαλαν στη Σύγκλητο οι δυνάμεις της ΔΗΠΑΚ και της ΠΚΣ.

Κουβέντα για το νόμο-πλαίσιο δε δέχτηκε να αρθρώσει ούτε η Σύγκλητος του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, που συνεδρίαζε χτες, παρά την απαίτηση φοιτητών που ζητούσαν να καταδικάσει το νόμο και να διασφαλίσει ότι θα διανεμηθούν δωρεάν όλα τα συγγράμματα (χωρίς «λίστες» και κάρτες»). Ο πρύτανης ως απάντηση... διέλυσε τη Σύγκλητο.

Οι πρυτάνεις, που συνέρχονται σε Σύνοδο, αύριο και μεθαύριο στους Δελφούς, δεν έχουν συμπεριλάβει στην ημερήσια διάταξη το θέμα των κολεγίων (χωρίς να αποκλείεται να βγάλουν τελικά κάποιο ψήφισμα). Ωστόσο, το πρωί του Σαββάτου θα συζητήσουν το αίτημα των πολυτεχνείων - γεωπονικών, για αναγνώριση των πτυχίων τους ως μάστερ (από τη διατύπωση στην ημερήσια διάταξη φαίνεται πως η Σύνοδος προτίθεται να υιοθετήσει το αίτημα).

Από την υπόλοιπη ημερήσια διάταξη προκύπτει ότι οι πρυτάνεις συζητούν για το πώς θα εφαρμόσουν τις αναδιαρθρώσεις και όχι πώς θα αντισταθούν σε αυτές. Για παράδειγμα, συζητούν την εφαρμογή του νόμου για τα μεταπτυχιακά, την πορεία υποβολής εκ μέρους τους των τετραετών προγραμματισμών και της αξιολόγησης, την πορεία διάθεσης πιστώσεων για να συνεχίσουν να απασχολούν συμβασιούχους υπαλλήλους κ.ά.

Στο ΤΕΙ Πειραιά

Στο φόντο των αναδιαρθρώσεων στην ανώτατη εκπαίδευση που προχωρούν, έρχεται ξανά στην επιφάνεια το χρόνιο και υπαρκτό πρόβλημα υποχρηματοδότησης των ΤΕΙ. Λόγω αυτού, το ΤΕΙ Πειραιά αναστέλλει σήμερα την εκπαιδευτική του λειτουργία, ωστόσο, δεν αναφέρει ούτε ένα ψήγμα διαμαρτυρίας για τις αναδιαρθρώσεις που προχωρούν, τους νόμους που έχουν ψηφιστεί και την επικείμενη αναγνώριση των κολεγίων, που θα αποτελέσει πραγματικά «χαστούκι» για πτυχία και εργασιακά δικαιώματα αποφοίτων ΤΕΙ.

Περιοδείες

Στο πλαίσιο της καμπάνιας του ΚΚΕ για τα ΤΕΙ, διοργανώνονται οι παρακάτω περιοδείες:

Σήμερα Πέμπτη

Στη ΣΕΥΠ Ηρακλείου Κρήτης (τμήματα Κοινωνικής Εργασίας και Νοσηλευτικής), 11 π.μ., περιοδεύει ο Δημήτρης Βρύσαλης, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ.

Στη ΣΤΕΦ Ηρακλείου (τμήματα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, Μηχανολόγων και Δομικών Εργων), 11 π.μ, ο Στέλιος Ορφανός, μέλος της Επιτροπής Πόλης Ηρακλείου.

Αύριο Παρασκευή

Στη ΣΔΟ Ηρακλείου Κρήτης (τμήματα Λογιστικής, Τουριστικών Επιχειρήσεων και Διοίκησης Επιχειρήσεων) 10 π.μ., ο Μανώλης Συντυχάκης, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κρήτης.

Στο Τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής και Πολυμέσων Ηρακλείου Κρήτης, 11 π.μ., ο Σάββας Βασιλειάδης, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κρήτης.

Να μαθαίνουμε την αληθινή Ιστορία

Να μαθαίνουν την αλήθεια από τα σχολικά βιβλία, διεκδίκησαν πολύμορφα οι μαθητές, με αφορμή την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των Συντονιστικών τους.

Σε περιοχές της Αθήνας παρέλασαν με το αυτοκόλλητο του ΣΑΣΑ απαιτώντας δημόσιο δωρεάν σχολείο, ενιαίο για όλους τους μαθητές.

Στη Λάρισα, έδωσαν «όρκο στη μνήμη των παππούδων μας να συνεχίσουμε τον αγώνα για μόρφωση - δουλειά - εθνική ανεξαρτησία. Σήμερα μαθαίνουμε την αντικειμενική αλήθεια για την Εθνική Αντίσταση όπως δε μας τη διδάσκουν τα σχολικά βιβλία. Μαθαίνουμε για το ΕΑΜ, τον ΕΛΑΣ, την ΕΠΟΝ. Λέμε το δικό μας "όχι" στο σχολείο που μας ετοιμάζουν». Ηταν μια συγκέντρωση εκατοντάδων μαθητών την περασμένη Δευτέρα. Εστησαν συναυλία και άκουσαν μια ιστορική αναδρομή στην Εθνική Αντίσταση από τον πρόεδρο της ΠΕΑΕΑ Λάρισας.

Στην Κέρκυρα, με πρωτοβουλία του Συντονιστικού άπλωσαν πανό με το αίτημα για δημόσιο και δωρεάν σχολείο για όλους και μετά το τέλος της παρέλασης έκαναν μαχητική πορεία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ