ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 31 Οχτώβρη 2008
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
Εμπρός για τους νέους αγώνες του μαθητικού κινήματος!

Η διεθνής οικονομική κρίση παράλληλα με τα νέα αντιλαϊκά μέτρα, που βρίσκονται σε εξέλιξη και συνεχίζουν τόσα χρόνια από τα κόμματα της πλουτοκρατίας ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και την ΕΕ, έχουν δημιουργήσει μια κατάσταση έντονης δυσαρέσκειας στο λαό. Η ανέχεια όλο και αυξάνεται και το κεφάλαιο προσπαθεί να βάλει τάξη στο πολιτικό σκηνικό που διαμορφώνεται. Το κλίμα μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων πολώνεται από τα αστικά ΜΜΕ και νέα σενάρια συνεργασίας για τη διαχείριση του καπιταλιστικού συστήματος φουντώνουν. Η δράση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ ενοχλεί γιατί είναι έξω από κάθε σενάριο, στο πλάι του λαού και της νεολαίας για τα προβλήματα και τις ανάγκες του σήμερα.

Εχουν χίλιους λόγους να κινητοποιούνται

Τα οικονομικά προβλήματα της λαϊκής οικογένειας βρίσκονται στο επίκεντρο αυτό το διάστημα. Οταν ο μαθητής γυρίζει σπίτι και ακούει στο μεσημεριανό τραπέζι τους γονείς να συζητάνε ότι τελικά τα χρήματα δεν τους φτάνουν, πρέπει να πληρώσουν λογαριασμούς, τη δόση για το δάνειο, τα φροντιστήρια, στο σούπερ μάρκετ πλήρωσαν 100 ευρώ για ψιλοπράγματα, και τόσα άλλα... καταλαβαίνει ότι πλέον δεν πάει άλλο! Ετσι η αγανάκτηση γίνεται αγωνιστική οργή για τη ζωή που δεν έχει, για τη μόρφωση που γίνεται εμπόρευμα σε ένα σχολείο που έχει καταντήσει αγγαρεία. Οι μαθητές σε όλη την Ελλάδα βρίσκονται σε έντονη κινητικότητα, διαμορφώνουν πολιτικό κριτήριο και αντίληψη για τα πράγματα, κάτι που πηγάζει από την καθημερινότητά τους, σχολείο - σπίτι - φροντιστήριο.

Είναι σε εξέλιξη κύμα καταλήψεων και αγωνιστικών κινητοποιήσεων σε εκατοντάδες σχολεία πανελλαδικά για προβλήματα κυρίως υλικοτεχνικής υποδομής. Σε πολλά από αυτά στο πλευρό των μαθητών είναι γονείς και καθηγητές δίνοντας τον τόνο της συντονισμένης δράσης για το σχολείο των λαϊκών αναγκών. Τα οικονομικά προβλήματα είναι στην πρώτη γραμμή: Χρήματα για ξενόγλωσσα βιβλία, καλλιτεχνικά, βιβλία μουσικής, επιστροφή βιβλίων στο τέλος της χρονιάς, φροντιστήρια, πανάκριβα κυλικεία, εκδρομές μεγάλου κόστους, μετακίνηση μαθητών... όλα αυτά που κάνουν τη λαϊκή οικογένεια να βάζει όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Επίσης, υπάρχουν κτιριακά προβλήματα, προβλήματα θέρμανσης και εγκαταστάσεων, αθλητικών υποδομών, σύμπτυξης τμημάτων.

Φυσικά προβάλλεται έντονα μέσα στις αγωνιστικές διεκδικήσεις η σταθερή θέση του ΚΚΕ για 12χρονο ενιαίο σχολείο δημόσιο και δωρεάν για όλους μέχρι τα 18, 15% από τον κρατικό προϋπολογισμό, ουσιαστική μόρφωση χωρίς παπαγαλία και ανακρίβειες, αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών προς όφελος της λαϊκής οικογένειας, να μην εφαρμοστεί ο «Καποδίστριας ΙΙ», να μην παρεμβαίνουν οι επιχειρήσεις στα σχολεία, να υπάρχει δημιουργικός ελεύθερος χρόνος για όλους, δραστηριοποίηση των μαθητικών συμβουλίων, να σταματήσουν ο αυταρχισμός και η τρομοκρατία. Παράλληλα, θέτουν αιτήματα για το μέλλον τους μετά το σχολείο, για δωρεάν ανώτατη εκπαίδευση, δημόσιες και δωρεάν επαγγελματικές σχολές, δουλειά με δικαιώματα για όλους.

Συντονίζονται, οργανώνουν οι ίδιοι τον αγώνα τους

Στο Νομό Λάρισας οι αγωνιστικές διαθέσεις φάνηκαν από την αρχή της χρονιάς και με την πολιτική παρέμβαση των μελών της ΚΝΕ, που πρωτοστατούν στους αγώνες της νεολαίας και δείχνουν την προοπτική, κινητοποιήθηκαν μαθητές σε πάνω από 25 σχολεία στο νομό.

Προβάλλουμε την ανάγκη συντονισμού μέσα από τα Συντονιστικά των μαθητών και τους Συλλόγους Γονέων. Η ανάγκη για συντονισμό αναδείχτηκε από τους ίδιους τους μαθητές, που δημιούργησαν τοπικά συντονιστικά σε γειτονιές και σχολεία, τα οποία πλαισίωσαν το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Λάρισας. Σε πάνω από 15 σχολεία έγιναν Γενικές Συνελεύσεις όπου ψηφίστηκε το πλαίσιο του Συντονιστικού.

Ακριβώς όμως επειδή το αγωνιστικό πλαίσιο αιτημάτων του Συντονιστικού των μαθητών έχει τεράστια ανταπόκριση στις συνελεύσεις και στα μαθητικά συμβούλια, σε πολλούς διορισμένους «εκπροσώπους της κυβέρνησης» και της κυρίαρχης ιδεολογίας φυσικά δεν αρέσει. Δεν αρέσει γιατί οι μαθητές παίρνουν συλλογικές αποφάσεις και οργανώνουν τον αγώνα τους με πολυμορφία. Ενημερώνουν μέσα στα τμήματα τους συμμαθητές τους, ανεβαίνουν στην έδρα, στο μικρόφωνο στην προσευχή, τους καλούν να πάρουν μαζικά μέρος στις συλλογικές διαδικασίες. Κι όμως, οι διευθυντές των σχολείων δεν έχουν δώσει καμία Γενική Συνέλευση εντός σχολικών ωρών, δεν τους επιτρέπουν καν να μιλήσουν. Κάνουν αποχές, παραστάσεις διαμαρτυρίας και εξορμούν με τα αιτήματα και τις ιδέες τους από τα σχολεία 1ο Ε.Λ., 7οΕ.Λ., 1ο Γ., 4ο Γ., 5ο Ε.Λ., 15ο Γ., 7ο ΕΠΑΛ, Μουσικό Σχολείο, αφού οι αρμόδιοι τους κοροϊδεύουν όπως λένε οι ίδιοι οι μαθητές που επισκέφθηκαν τη Νομαρχία και τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Θεωρούν τα δίκαια αιτήματά τους της πλάκας ή απλά αδιαφορούν.

Η σπίθα των καταλήψεων μετατράπηκε σε πυρήνα δημιουργίας με αγωνιστική φλόγα. Οργανώθηκαν μέσα στις καταλήψεις αίθουσες μελέτης όπως στο 1ο Ε.Λ., ομάδες καθαριότητας και περιφρούρησης, συζήτηση για την Παιδεία στο 1ο Γυμνάσιο, μικρές συναυλίες όπως στο Μουσικό Σχολείο. Οι μαθητές στο 4ο Γ. και 15ο Γ. συνέταξαν κείμενα που στάλθηκαν στα ΜΜΕ. Φωνάζουν δυνατά, είμαστε εδώ, είμαστε με το Συντονιστικό, ξέρουμε γιατί παλεύουμε.

Απαντούν σε όσους χτυπούν το κίνημα

Οργανωμένα απομονώνουν και περιφρουρούν τους αγώνες τους από όλα εκείνα τα «στοιχεία» που κατευθυνόμενα χτυπάνε το μαθητικό κίνημα.

Δε μασάνε στην τρομοκρατία των διευθυντάδων που, όπως λένε και οι ίδιοι, εκτελούν εντολές και απειλούν με ποινές - εισαγγελείς - αστυνομία, προσπαθούν να κάνουν τους μαθητές χαφιέδες, να χειραγωγήσουν τα μαθητικά συμβούλια, να τα καθαιρέσουν ακόμα αν δεν «τους κάνουν». Οι ΚΝίτες και οι ΚΝίτισσες μαθητές, στην πρώτη γραμμή, απαντούν δυναμικά μαζί με τους φορείς όπως η Επιτροπή και η Ομοσπονδία Γονέων. Η συντονισμένη κινητοποίηση κάνει τον κάθε λογής παιδονόμο «να τα μαζεύει».

Δεν τσιμπάνε στη συντονισμένη προσπάθεια του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ που τους καλούν από τη μια «να πουλήσουν την ψυχή τους στο διάλογο» για να φτιάξουν καλύτερους τους θεσμούς ψηφίζοντας τα αντιλαϊκά νομοσχέδια, τον «ευρωμονόδρομο», κτλ... και από την άλλη βγαίνοντας από τα αριστερά καλούν σε ένα αυτόνομο ακηδεμόνευτο κίνημα χωρίς συντονισμό, χέρι χέρι με κάθε λογής αριστεριστές και αναρχοαυτόνομους, με τους ξεπουλημένους των ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΟΛΜΕ, ΔΟΕ.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, θέση της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ στο 2οΕ.Λ. Λάρισας, που την έβαλε προς ψήφιση στο 15μελές, «να μη διακινούνται κομματικά υλικά στο σχολείο»! Επειδή «Οδηγητή» και «Ριζοσπάστη» στο σχολείο, εκτός από τους ΚΝίτες διαβάζουν και πολλοί άλλοι, αυτό μάλλον ενοχλεί. Φυσικά οι μαθητές το καταψήφισαν. Επίσης, στο συγκεκριμένο σχολείο κάποιοι μαθητές, που αυτοαποκαλούνται «Ανεξάρτητη Μαθητική Κίνηση», μας λένε ότι υπάρχουν «εθιμοτυπικές καταλήψεις» (που θυμίζουν τα λόγια του υπουργού).

Δεν υπάρχει ακηδεμόνευτο κίνημα. Υπάρχει αγώνας σε ταξική κατεύθυνση με τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους στην πρώτη γραμμή για τις λαϊκές ανάγκες και «αγώνας» - πυροτέχνημα που «φλερτάρει» με το σύστημα.

Να βγούμε στην αντεπίθεση

Τώρα είναι η ώρα να βγούμε αποφασιστικά στην αντεπίθεση με όλες τις μορφές, οργανωμένα, συντονισμένα. Πρωτοστατούμε στο να γίνει η μαθητική κοινότητα κύτταρο δημιουργίας και αγώνα.

Η απεργία στις 21 του Οκτώβρη αποτέλεσε αφετηρία για τους νέους αγώνες που έρχονται. Μαθητές απ' όλη τη Λάρισα κατέφθασαν στο χώρο της προσυγκέντρωσης του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Λάρισας με πορείες, οργανωμένα, συντονισμένα, κάθε σχολείο με το δικό του πανό, με καπνογόνα, τύμπανα και φωνάζοντας συνθήματα όπως το «Υπουργέ μου έχω πονοκέφαλο, δε θα μας αδειάσεις τον εγκέφαλο»! Εδωσαν τον παλμό ότι θέλουνε να μάθουνε και να ζήσουνε. Στη συνέχεια στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ και του Εργατικού Κέντρου Λάρισας έγιναν μία γροθιά με τους εργαζόμενους, που υποδέχτηκαν τα παιδιά τους με χειροκροτήματα. Εδωσαν υπόσχεση για νέους αγώνες από αύριο, με επίκεντρο τις λαϊκές ανάγκες μαζί με τους φοιτητές, τους εργαζόμενους, τους αγρότες και τους μικρομεσαίους.

Στο μαζικό Συντονιστικό που πραγματοποιήθηκε στο τέλος της πορείας, συμμετείχαν 22 σχολεία όπου αποφασίστηκε η συνέχεια να δοθεί πολύμορφα, όπως και έγινε, με τη συναυλία που έγινε στις 27 του Οκτώβρη με αφορμή την επέτειο του ΟΧΙ και την ιστορία των λαϊκών αγώνων.

Εκλεγμένοι μαθητές καλούν τα σχολεία να πάρουν αγωνιστικές πρωτοβουλίες, να αξιοποιήσουν μέχρι και ραδιοφωνικές εκπομπές για να βγουν «ακόμη πιο έξω» τα προβλήματά τους, να πάρουν μαζικά μέρος στις εκδηλώσεις του Πολυτεχνείου.

Οι ΚΝίτες και οι ΚΝίτισσες μπορούμε να αξιοποιήσουμε τις Θέσεις του Κόμματος για το 18ο Συνέδριο, να τις διακινήσουμε πλατιά μέσα στα σχολεία μαζί με το «Ριζοσπάστη» και τον «Οδηγητή», να μελετήσουμε πώς τα όνειρά μας θα γίνουν πραγματικότητα, πώς θα συγκρουστούμε με αυτούς που αποφασίζουν για εμάς χωρίς εμάς. Ανοίγοντας συζητήσεις με συσκέψεις και μικροεκδηλώσεις των Κνίτικων μαθητικών Οργανώσεων να καλέσουμε όλους τους πρωτοπόρους μαθητές να στρατευτούν μαζί μας στην ομορφιά του αγώνα.

Τώρα είναι η ώρα να βγούμε πιο μαχητικά, να βγούμε στην αντεπίθεση για το 12χρονο ενιαίο σχολείο των αναγκών μας, να απλώσουμε την πρότασή μας παντού, κάνοντάς τη σύνθημα σε όλες τις παρέες: «Μόδα είναι η πολιτική τους, εμείς αγωνιζόμαστε για την ανατροπή τους»!


Αχιλλέας ΣΙΜΟΣ
Μέλος του Νομαρχιακού Γραφείου Λάρισας της ΚΝΕ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ