ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 31 Οχτώβρη 2008
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΜΑΘΗΤΕΣ - ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ
Στους δρόμους στις 6 Νοέμβρη

Στην Αθήνα, το αγωνιστικό ραντεβού είναι στην Ομόνοια, στις 10.00 το πρωί για τους μαθητές και στις 11.00 για φοιτητές και σπουδαστές

Καμιά αναμονή! Απειθαρχία και ανυπακοή. Σε ευρωκατευθύνσεις, οδηγίες και ευρωσυνθήκες. Σύγκρουση και ρήξη. Με την πολιτική ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΕΕ - κεφαλαίου που «βγάζει στο σφυρί» δικαιώματα και ανάγκες. Αντεπίθεση τώρα! Γιατί «πληρώσαμε τα κέρδη τους. Να μην πληρώσουμε και την κρίση τους. Καμιά θυσία για την πλουτοκρατία! Να πληρώσει η ολιγαρχία». Το αγωνιστικό ραντεβού έχει κλείσει εδώ και μια εβδομάδα: Πέμπτη 6 Νοέμβρη. Και ήδη έχει σημάνει συναγερμός σε σχολεία, Πανεπιστήμια και ΤΕΙ όλης της χώρας για: Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Παιδεία. Ούτε βήμα πίσω από τις ανάγκες μας.

Στην Αθήνα, μαθητές, φοιτητές και σπουδαστές ανταμώνουν στην Ομόνοια. Τον τόνο δίνουν οι αποφάσεις των Συντονιστικών Αγώνα Σχολείων Αθήνας και Πειραιά που συναντιούνται στις 10 το πρωί. Τις επόμενες μέρες οι μαθητές προχωρούν σε συνελεύσεις στα σχολεία για να αποφασίσουν και να οργανώσουν τον αγώνα τους, ενώ προγραμματίζονται συναντήσεις των Συντονιστικών Αγώνα Σχολείων στις περισσότερες πόλεις. Οι απαιτήσεις ξεκάθαρες: Ενιαίο σχολείο αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν για όλους.Να αυξηθούν οι δαπάνες για την Παιδεία στο 15% του κρατικού προϋπολογισμού. Σχολείο να μορφώνει και όχι να εξοντώνει. Ούτε ένα ευρώ να μην πληρώνουν οι γονείς για τη μόρφωση.

«Η κυβέρνηση της ΝΔ σε μια μέρα έδωσε δώρο στους τραπεζίτες και τους επιχειρηματίες 28 δισ. ευρώ, ενώ μέχρι τώρα "δεν άντεχε η οικονομία" να δοθούν χρήματα για μισθούς και συντάξεις, για την Παιδεία και την Υγεία κ.ά. Είναι προκλητικό», τονίζει στο πλαίσιο πάλης που καταθέτει στους συλλόγους φοιτητών και σπουδαστών η Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας και καλεί κάθε φοιτητή και σπουδαστή να απαιτήσει εδώ και τώρα σταθερή δουλειά. Να διεκδικήσει μισθούς που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες και όχι μισθούς πείνας. Να μη διαπραγματευτεί εργασιακά και μορφωτικά δικαιώματα. Ενώ στην προμετωπίδα των αιτημάτων βρίσκεται η απαίτηση για μη εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας για τα ΚΕΣ και κατάργηση του νόμου για τα κολέγια και του νόμου - πλαισίου. Η Πανσπουδαστική καλεί επίσης τους συλλόγους να συμμετέχουν στον τριήμερο εορτασμό της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και να προχωρήσουν σε συντονισμό μεταξύ τους.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
Απάντηση στις καιροσκοπικές τακτικές

Κάλεσμα στους εκπαιδευτικούς μέσα από τα πρωτοβάθμια σωματεία τους να πάρουν αγωνιστικές αποφάσεις και να βρεθούν στο πλευρό των μαθητών στις 6 Νοέμβρη, απευθύνει το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, που δηλώνει ότι θα εντείνει τη δράση του για αλλαγή ρότας του συνδικαλιστικού κινήματος.

Η πλειοψηφία του ΔΣ της ΟΛΜΕ όμως, προκλητικά και ανερυθρίαστα, πήρε χτες απόφαση να καλέσει τους εκπαιδευτικούς στις 6 Νοέμβρη να διαδηλώσουν κόντρα και ξέχωρα από τους μαθητές τους. Επιτέθηκαν μάλιστα στις κινητοποιήσεις των μαθητών (που πρώτοι αποφάσισαν να κατέβουν στους δρόμους στις 6 Νοέμβρη) με τα ίδια επιχειρήματα που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για ...κινητοποίηση που έχει αποφασιστεί από κομματικά γραφεία. Ετσι, οι συμβιβασμένοι καλούν στα Προπύλαια, προκειμένου να στήσουν εκεί, για άλλη μια φορά, το γνωστό κεντροαριστερό πανηγύρι των ομοσπονδιών...

Στη χτεσινή συνεδρίαση του ΔΣ της ΟΛΜΕ, η πλειοψηφία, σε μία προσπάθεια να αποκρύψει τις ευθύνες της για την τακτική της απέναντι στον κλάδο, επιδίωξε να κατηγορήσει το ΠΑΜΕ για την απόρριψη από τη συντριπτική πλειοψηφία των καθηγητών της εισήγησής της για απεργία διαρκείας το Δεκέμβρη με πλαίσιο ενταγμένο στη λογική του δικομματισμού. Το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών εκτιμά ότι η απόρριψη της πρότασης αποτέλεσε ένα χαστούκι του κλάδου στην ηγεσία της ομοσπονδίας, την οποία οι καθηγητές θεωρούν αναξιόπιστη, μακριά από τις ανάγκες τους. Στο μεταξύ, χτες η κεντροαριστερή πλειοψηφία στο ΔΣ της ΟΛΜΕ έκανε λόγο για θετικό σοκ(!) που προκάλεσε στους εκπαιδευτικούς η πρόταση για απεργία διαρκείας...

Το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών πρότεινε χτες να υπάρξει άμεσα εισήγηση του ΔΣ της ΟΛΜΕ και, σε συντονισμό με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, να δοθεί αγωνιστική απάντηση στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης - ΕΕ, με πρόγραμμα δράσης που να περιλαμβάνει δύο απεργιακά βήματα. Το ΔΣ της ΟΛΜΕ θα συνεδριάσει την επόμενη εβδομάδα για τη διαμόρφωση εισήγησης.

  • To ΔΣ της ΔΟΕ προγραμματίζει την επόμενη βδομάδα συνάντηση με το ΔΣ της ΟΛΜΕ προκειμένου να καθορίσει τη στάση του.
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ - ΤΕΙ
Βγήκε στους δρόμους το διοικητικό προσωπικό

«Φτάνει πια με τους μισθούς φτώχειας. Ενίσχυση των εισοδημάτων μας. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων». Το πανό με τα παραπάνω αιτήματα αναρτήθηκε στα Προπύλαια κατά τη συμβολική κατάληψη που πραγματοποίησαν χτες το μεσημέρι διοικητικοί υπάλληλοι των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, στο πλαίσιο της 24ωρης πανελλαδικής απεργιακής κινητοποίησής τους. Οι διοικητικοί υπάλληλοι των ιδρυμάτων ζητούν να τους καταβληθεί η εφάπαξ αμοιβή του Ν. 3205/2003 (εξεταστικό επίδομα), προβάλλοντας παράλληλα τα αιτήματα για: Κατώτερο βασικό μισθό 1.400 ευρώ και άλλα μέτρα ανακούφισης των εργαζομένων. Επίσης ζητούν να μπει τέρμα στο καθεστώς των ελαστικών εργασιακών σχέσεων στα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ, με μόνιμη σταθερή και με πλήρη δικαιώματα εργασία για όλους, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις, κατάργηση του θεσμού των εκτάκτων, να μη γίνει καμιά απόλυση συμβασιούχου εργαζόμενου. Οι συγκεντρωμένοι έκαναν λόγο για εμπαιγμό σε ό,τι αφορά το αίτημά τους για καταβολή του επιδόματος καθώς τον περασμένο Ιούνη ο υπουργός Παιδείας δεσμεύτηκε για την υπογραφή της σχετικής απόφασης και, τρεισήμισι μήνες μετά, εκκρεμεί ακόμα η υπογραφή του υπουργείου Οικονομικών.

Στο πλευρό τους στη χτεσινή - τρίτη κατά σειρά απεργιακή κινητοποίηση από τις αρχές του καλοκαιριού - βρέθηκε η βουλευτής του ΚΚΕ Εύα Μελά, η οποία δήλωσε πως το ΚΚΕ συμπαραστέκεται στον αγώνα τους, σημειώνοντας ότι η κινητοποίηση γίνεται για τα ζητήματα της οικονομικής πολιτικής, με όλα εκείνα τα αιτήματα που οι εργαζόμενοι πρέπει να θέσουν στην πρώτη γραμμή των διεκδικήσεών τους. Οπως είπε, το ΚΚΕ θα προσπαθήσει να συμβάλει στην επίλυση του αιτήματός τους φέρνοντάς το στη Βουλή. «Αυτό όμως που θα φέρει τη λύση είναι η μαζική κινητοποίηση των εργαζομένων που είναι εκείνη που μπορεί να πριονίσει τα πόδια του συστήματος και να βάλει τη βάση για μια άλλη πολιτική», δήλωσε. Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε και ο Δ. Αγκαβανάκης εκ μέρους του ΠΑΜΕ.

Οι συγκεντρωμένοι διοικητικοί υπάλληλοι από Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Λάρισα πραγματοποίησαν πορεία προς τη Βουλή, φωνάζοντας συνθήματα ενάντια στην πολιτική που καταδικάζει τους εργαζόμενους στη λιτότητα και την ίδια στιγμή ρίχνει χρήματα για να στηρίξει το τραπεζικό κεφάλαιο. Οταν έφτασαν στη Βουλή, αντιπροσωπεία τους έδωσε ψήφισμα με τα αιτήματά τους. Σήμερα Παρασκευή αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου το ΔΣ της Ομοσπονδίας τους προκειμένου να αποφασίσει για τα επόμενα βήματα.

Περιοδείες

Στο πλαίσιο της καμπάνιας του ΚΚΕ για τα ΤΕΙ διοργανώνονται σήμερα Παρασκευή οι παρακάτω περιοδείες:

  • Στη ΣΔΟ Ηρακλείου Κρήτης (τμήματα Λογιστικής, Τουριστικών Επιχειρήσεων και Διοίκησης Επιχειρήσεων) 10 π.μ., περιοδεύει ο Μανώλης Συντυχάκης, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ.
  • Στο Τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής και Πολυμέσων Ηρακλείου Κρήτης, 11 π.μ., ο Σάββας Βασιλειάδης, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κρήτης.
  • Στη ΣΔΟ Κοζάνης, 10 π.μ., η Εφη Τσίγκα, μέλος του Γραφείου Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας.
ΤΕΙ
Αυταπάτες και εικονική πραγματικότητα

Στη Σύνοδο προέδρων των ιδρυμάτων μίλησε ο υφυπουργός Παιδείας

Οτι μετά το 2004... λύθηκαν τα προβλήματα των ΤΕΙ, θέλησε να παρουσιάσει ο υφυπουργός Παιδείας, Σπύρος Ταλιαδούρος, μιλώντας χτες στη Σύνοδο προέδρων των ιδρυμάτων. Ο Σπ. Ταλιαδούρος υποστήριξε ότι «αυξήθηκε η χρηματοδότηση (...) ολοκληρώθηκε η κατοχύρωση των απαραίτητων ρυθμίσεων για τη διασφάλιση της ακαδημαϊκότητάς τους, η ρύθμιση σημαντικών θεμάτων εκπαιδευτικού προσωπικού»...

Η πραγματικότητα βέβαια, δείχνει ότι τα μέτρα της κυβέρνησης όχι μόνο δε λύνουν τα προβλήματα, αλλά τα εντείνουν καθώς εντάσσονται στο στόχο της ιδιωτικοποίησής τους: Μειωμένοι προϋπολογισμοί, ελλείψεις εκπαιδευτικού προσωπικού και υλικοτεχνικής υποδομής... Τα «επαγγελματικά δικαιώματα» των αποφοίτων, που χαρακτήρισε «προτεραιότητα» ο υφυπουργός, είναι φιλολογικές περιγραφές χωρίς αντίκρισμα, τη στιγμή που αφαιρούνται εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα από όλους τους εργαζόμενους. Η δε ανωτατοποίηση των ΤΕΙ και τα μεταπτυχιακά - μετά από εφαρμογή των αναδιαρθρώσεων βεβαίως - είναι μοχλός για να προσαρμοστούν τα ΤΕΙ γρήγορα στην επιχειρηματική λειτουργία, με αντάλλαγμα μια «ταμπέλα» που θα λέει: «Ανώτατο».

Και βέβαια, ο υφυπουργός Παιδείας απέφυγε να αναφερθεί στην επικείμενη ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας για τα κολέγια, που θα επιφέρει την... «κατωτατοποίηση» των ΤΕΙ και την εξίσωσή τους με τρίχρονα ιδιωτικά μαγαζιά...

Ως «ασπιρίνη» σε αυτή την επικείμενη λαίλαπα, φαίνεται ότι οι διοικήσεις των ΤΕΙ ζήτησαν τη μετονομασία τους σε πανεπιστήμια (νέες αυταπάτες δηλαδή για την... ταμπέλα) και πρότειναν να γίνει ένας νέος χωροταξικός σχεδιασμός με πιθανές συγχωνεύσεις ιδρυμάτων, ακόμα και συγχωνεύσεις μεταξύ πανεπιστημίων και ΤΕΙ. Σήμερα αναμένεται να δημοσιοποιήσουν τις προτάσεις τους υπό μορφή διακήρυξης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ