ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 31 Οχτώβρη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΚΑΙ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΩΝ ΓΙΑ ΤΑ 90 ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Η σημαία

Νέοι και μεγαλύτεροι στέκονται μπροστά σε μια σημαία, η οποία κοσμεί τον έναν απ' τους τοίχους της έκθεσης. Μια κόκκινη σημαία με μεγάλα μαύρα γράμματα «Πανεργατικόν Κέντρον Αγιάσου Η ΟΜΟΝΟΙΑ». Τα σημάδια του χρόνου είναι φανερά πάνω της. Αυτή η σημαία, όμως, έχει τη δική της, ξεχωριστή ιστορία, πριν καταλήξει στον έναν απ' τους τοίχους της έκθεσης. Διαβάζουμε, από κάτω το ιστορικό της:

«Το 1925 με την καθοδήγηση του Φώτη Μπράτσου, φτιάχνεται ο πρώτος κομματικός πυρήνας στην Αγιάσο της Λέσβου, που απαρτίζεται από τους Λεωνίδα Κουζέλη και Λεωνίδα Αϊβαλιώτη. Λίγα χρόνια μετά παίρνει τη μορφή μιας γερής κομματικής οργάνωσης του ΚΚΕ, που οργανώνει, καθοδηγεί, όλους τους διεκδικητικούς αγώνες του εργαζόμενου λαού της Αγιάσου.

Με την καθοδήγησή της το 1928, ιδρύεται το Πανεργατικόν Κέντρο Αγιάσου «Η ΟΜΟΝΟΙΑ». Στη Μεταξική δικτατορία το 1936, λεηλατούνται τα γραφεία από την αστυνομία και αφαιρούνται τα λάβαρα. Η γυναίκα του Διοικητή που ήταν οπαδός του ΚΚΕ και έτρεφε μεγάλη συμπάθεια για το κίνημα, τα έκρυψε στη στέγη του σπιτιού της. Το 1995 σε επισκευές που γίνονταν από τους κληρονόμους βρέθηκαν και παραδόθηκαν στην ΚΟΒ Αγιάσου και έπειτα μέσω της ΝΕ Λέσβου του ΚΚΕ, στο αρχείο του Κόμματος».

Ραντεβού για ομαδικές επισκέψεις

Η έκθεση φωτογραφίας και ντοκουμέντων για τα 90χρονα του ΚΚΕ, που πραγματοποιείται στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Μάνος Λοΐζος», Θηβών 245, στη Νίκαια, συνεχίζεται με μεγάλη επιτυχία. Οι ώρες λειτουργίας, υπενθυμίζεται, είναι από τις 10 π.μ. μέχρι τη 1 μ.μ. και από τις 5 μ.μ. μέχρι τις 8 μ.μ., εφτά μέρες τη βδομάδα.

Να σημειωθεί ότι, για την καλύτερη λειτουργία του χώρου και για να διευκολύνεται η ξενάγηση, οι Κομματικές Οργανώσεις, οι φορείς και, γενικότερα, οι υπεύθυνοι κάθε ομάδας ατόμων, που επιθυμούν να επισκεφθούν την Εκθεση Φωτογραφίας και Ντοκουμέντων για τα 90 χρόνια του ΚΚΕ, πρέπει να επικοινωνούν τουλάχιστον μια μέρα νωρίτερα στο τηλέφωνο 210.4934.390 ή στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου e90kke@gmail.com, για να κλείνουν ραντεβού για την επίσκεψη.

ΔΙΗΜΕΡΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
Η Κύπρος δεν μπορεί παρά να είναι ενιαίο κράτος

Συνάντηση χτες με τον πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής Μάριο Καρογιάν

Με το πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής Μάριο Καρογιάν
Με το πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής Μάριο Καρογιάν
Με επιτυχία ολοκληρώθηκε χτες η διήμερη επίσκεψη που πραγματοποίησε στην Κύπρο αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής την Γενική Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής, Αλέκα Παπαρήγα, μεταφέροντας τη σταθερή και ολόπλευρη στήριξη του Κόμματος στον αγώνα που δίνει ο κυπριακός λαός, για να ζήσει αρμονικά και να ευημερήσει στην πατρίδα του. Στην αντιπροσωπεία του ΚΚΕ συμμετείχε και ο Δημήτρης Κουτσούμπας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ.

«Το ταξίδι που πραγματοποιούμε στην Κύπρο, χτες και σήμερα (σ.σ. προχτές και χτες), είχε ακριβώς το στόχο να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας και την υποστήριξή μας στις προσπάθειες που γίνονται για την επίλυση επιτέλους του Κυπριακού, προσπάθειες που γίνονται από τον Πρόεδρο Χριστόφια, από τη συνεργασία που πραγματώθηκε στις τελευταίες εκλογές», εξήγησε η Αλέκα Παπαρήγα, αμέσως μετά τη συνάντηση που έγινε χτες το πρωί, στην έδρα της Βουλής των αντιπροσώπων, με τον πρόεδρό της Μάριο Καρογιάν. «Νομίζουμε ότι σε σωστή κατεύθυνση δίνεται αυτή η μάχη και τη μάχη κανείς πρέπει να τη δώσει με στόχο να κερδίσει. Πολύ περισσότερο που υπάρχει ένα όπλο στα χέρια, οι πολύχρονες αποφάσεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών που καθορίζουν το περιεχόμενο και το χαρακτήρα της λύσης του Κυπριακού».

Το Κυπριακό έχει διεθνή διάσταση

Με στελέχη της εφημερίδας «Χαραυγή»
Με στελέχη της εφημερίδας «Χαραυγή»
«Με την Γενική Γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, την φίλη Αλέκα Παπαρήγα, είχαμε - όπως πάντα - μια πολύ εγκάρδια, χρήσιμη και εποικοδομητική συζήτηση τόσο για τις εξελίξεις αναφορικά με το κυπριακό πρόβλημα, όσο και για τα ζητήματα που αφορούν τον ελληνισμό ευρύτερα, αλλά αγγίξαμε και κάποιες πτυχές της διεθνούς πολιτικής», δήλωσε αμέσως μετά τη συνάντηση ο Μάριος Καρογιάν. «Εχω υπογραμμίσει την πλήρη τουρκική αδιαλλαξία που δυστυχώς μέχρι σήμερα, με τη στάση, τη συμπεριφορά αλλά και τον άδικο τρόπο που προσεγγίζει τα ζητήματα δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για ευόδωση των προσπαθειών, για την επίτευξη λύσης στο Κυπριακό, μια λύση βιώσιμη, λειτουργική, μια λύση που πραγματικά να δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την εμπέδωση και ειρήνης και σταθερότητας, αλλά και ευημερίας για ολόκληρο τον κυπριακό λαό», υπογράμμισε ο Μ. Καρογιάν και ανάμεσα σ' άλλα κατέληξε: «Εμείς θα συνεχίσουμε με υπομονή και επιμονή να είμαστε θετικοί, εποικοδομητικοί και δημιουργικοί, να υποβάλλουμε προτάσεις που συνάδουν πλήρως και με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και τις αρχές και τις αξίες πάνω στις οποίες εδράζεται η Ευρωπαϊκή Ενωση. Οι προτάσεις και οι θέσεις μας στοχεύουν στη δημιουργία εκείνων των προϋποθέσεων που θα καταστήσουν και θα δημιουργήσουν ένα κράτος λειτουργικό και βιώσιμο. Αν θα υπάρξει πρόοδος στο Κυπριακό, αυτό επαφίεται κύρια στην τουρκική πλευρά. Εκεί βρίσκεται το κλειδί για την επίτευξη προόδου, εκεί βρίσκεται το κλειδί για την επίτευξη συμφωνημένης λύσης στο Κυπριακό στη βάση των αρχών του Διεθνούς Δικαίου, στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, στη βάση του ευρωπαϊκού Δικαίου».

Με την αντιπροσωπεία της ΠΟΓΟ
Με την αντιπροσωπεία της ΠΟΓΟ
«Υπάρχει μια διεθνής πλευρά του ζητήματος που εμείς δεν την ξεχνάμε, ότι η ηγεσία της Τουρκίας πρέπει επιτέλους, όχι απλώς να πιεστεί στο να ακούει, πρέπει επιτέλους να ασκηθεί μια πραγματική και ουσιαστική πίεση παίρνοντας σαν βάση ότι οι αποφάσεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών υπενθυμίζουν ότι είναι πρόβλημα εισβολής - κατοχής και όσα χρόνια κι αν έχουν περάσει δεν μπορεί να αλλάξει ο χαρακτήρας της επίλυσης», σημείωσε η Αλέκα Παπαρήγα. «Προσαρμογές και τα λοιπά μπορεί να γίνουν αλλά δεν μπορεί να αλλάξει ο χαρακτήρας της λύσης. Δεν μπορεί παρά η Κύπρος να είναι ένα ενιαίο κράτος, ομόσπονδο, διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, αλλά ενιαίο κράτος, χωρίς στο κεφάλι επάνω τις λεγόμενες εγγυήσεις και αυτά τα πράγματα δεν μπορούν να αλλάξουν. Δεν μπορεί δηλαδή να υπάρχει μία λύση που από το παράθυρο περνάει διχοτόμηση.

Επίσης, ήθελα να πω ότι, από τη μια μεριά, δυστυχώς, οι σύμμαχοι και της Ελλάδας και της Κύπρου δίνουν μεγάλη σημασία στη γεωστρατηγική θέση της Τουρκίας σε μία περίοδο που προτάσσονται οι αγωγοί πετρελαίου, φυσικού αερίου και σε μια περίοδο που υπάρχουν οξύτατοι ανταγωνισμοί ανάμεσα στους συμμάχους και μάλιστα σε συνθήκες της κρίσης. Ομως, εμείς θα πολλαπλασιάσουμε τη φωνή μας διότι το δίκαιο δεν μπορεί να καθορίζεται από τη γεωστρατηγική σημασία των οδών του πετρελαίου κτλ. Ή από τα σχέδια απέναντι στη Μαύρη Θάλασσα και τον Καύκασο, αλλά, το Κυπριακό όπως και το Παλαιστινιακό πρέπει να επιλυθούν στη δοκιμασμένη επιλογή και λύση. Διαφορετικά, τα πράγματα, στις σύγχρονες συνθήκες, της άγριας διαπάλης θα είναι πολύ πιο αρνητικά από ό,τι ήταν μέχρι τώρα. Νομίζω ότι οφείλουμε καταρχήν να είμαστε αισιόδοξοι μαχητές».

Ιδιαίτερα γόνιμη η συζήτηση με την ΠΟΓΟ

Η ανάγκη παραπέρα ενίσχυσης του ριζοσπαστικού γυναικείου κινήματος, σε κάθε χώρα, με στόχο την αγωνιστική αφύπνιση και κινητοποίηση των γυναικών των λαϊκών στρωμάτων αποτυπώθηκε στη συνάντηση που η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ είχε με την Παγκύπρια Ομοσπονδία Γυναικείων Οργανώσεων (ΠΟΓΟ). Στη γόνιμη συζήτηση που έγινε, η Γενική Γραμματέας της ΠΟΓΟ και μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ Χριστίνα Δημητριάδου, η κεντρική οργανωτική γραμματέας και η γραμματέας Διεθνών Σχέσεων της Ομοσπονδίας, Σκεύη Πασιά και Σκεύη Κουκούμα αντίστοιχα, μέλη της ΚΕ του ΑΚΕΛ επισήμαναν ότι η ΠΟΓΟ επιδιώκει να δυναμώσει τον πρωτοποριακό ρόλο που παίζει στο γυναικείο κίνημα της Κύπρου, συσπειρώνοντας αυτή τη στιγμή χιλιάδες γυναίκες. Η καλή συνεργασία της ΠΟΓΟ με τις γυναίκες της τουρκοκυπριακής πλευράς, η ολοένα και μεγαλύτερη σημασία που αποκτά η θωράκιση απέναντι στην ιδεολογική χειραγώγηση των γυναικών που επιδιώκει η άρχουσα τάξη ήταν μερικά μόνο από τα θέματα που βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης.

Χτες το πρωί, η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ συναντήθηκε με μέλη της Διεύθυνσης και της Συντακτικής Επιτροπής της «Χαραυγής» (μεταξύ των οποίων ήταν η διευθύντρια της εφημερίδας και μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ Ανδρούλα Γκιούρωφ) όπου και η Αλέκα Παπαρήγα παραχώρησε αναλυτική συνέντευξη. Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ παραχώρησε ακόμα συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό «Αστρα» και την κρατική τηλεόραση του ΡΙΚ.

Συνεχίζοντας τις επαφές με τα κυπριακά κόμματα, η αντιπροσωπεία του Κόμματος συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκο Αναστασιάδη, έχοντας την ευκαιρία να ανταλλάξει απόψεις για το Κυπριακό, την οικονομική κρίση.

«ΧΑΡΑΥΓΗ»
Πρώτο θέμα η επίσκεψη της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ στην Κύπρο

Πρώτο θέμα ήταν χτες στην εφημερίδα «Χαραυγή» η επίσκεψη αντιπροσωπείας του ΚΚΕ με επικεφαλής την ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Αλέκα Παπαρήγα, και οι επαφές με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και ΓΓ του ΑΚΕΛ, Δημήτρη Χριστόφια, το ΑΚΕΛ, την ΕΔΟΝ, αλλά και την Παγκύπρια Εργατική Ομοσπονδία (ΠΕΟ). Το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας τιτλοφορείται «σε απολύτως ασφαλή χέρια βρίσκεται το Κυπριακό», δήλωση την οποία έκανε η ΓΓ του ΚΚΕ μετά τη συνάντησή της με τον Δ. Χριστόφια. Στο ρεπορτάζ δίνεται έμφαση στη στήριξη από πλευράς ΚΚΕ στο «έργο του Προέδρου στην προσπάθεια που καταβάλλεται σε δύσκολους καιρούς και ακόμα πιο σύνθετες συνθήκες για μια σωστή και δίκαιη λύση στο Κυπριακό».

Παράλληλα, επισημαίνεται η θέση του Κόμματος που εκφράστηκε από την Αλ. Παπαρήγα ότι «με μια σωστή λύση, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι θα ζήσουν "μονιασμένα και αγαπημένα μέσα από μια ομοσπονδία διζωνική με μια κρατική υπόσταση και παρουσία διεθνώς"» και την πεποίθηση ότι «πραγματοποιούνται σοβαρές προσπάθειες για λύση, χωρίς την αυταπάτη ότι εξαρτάται μόνο από την κυπριακή ηγεσία η λύση, αφού πρέπει να το θέλει και η άλλη πλευρά», τονίζοντας τη στήριξη του ΚΚΕ στην προσπάθεια λύσης.

Στη «Χαραυγή» γίνεται λόγος για την ταύτιση ΑΚΕΛ - ΚΚΕ στο Κυπριακό, η οποία υπογραμμίστηκε κατά τη συνάντηση της Αλ. Παπαρήγα και του Δημήτρη Κουτσούμπα, μέλους του ΠΓ του ΚΚΕ με αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ στα γραφεία της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος. Σημειώνονται οι δεσμοί των δύο κομμάτων, τους οποίους τόνισε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Νίκος Κατσουρίδης, ο οποίος χαρακτήρισε τη συνάντηση της Τετάρτης «εγκάρδια και συντροφική», σημειώνοντας ότι «οι συζητήσεις ανάμεσα στα δύο κόμματα γίνονται "ως να συζητούμε σε μια κομματική οργάνωση, είτε του ΑΚΕΛ, είτε του ΚΚΕ"». Ο Ν. Κατσουρίδης τόνισε οτι «υπάρχει πλήρης και ενεργή στήριξη της πολιτικής και της προσπάθειας για λύση του Κυπριακού από το ΚΚΕ, όπως υπάρχει και η πλήρης δική μας συμπαράσταση στον αγώνα του ΚΚΕ, για μια καλύτερη μέρα για τους Ελληνες εργαζόμενους».

Στο δισέλιδό της, η Χαραυγή αναφέρεται και στις συναντήσεις της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ με τον ΓΓ της ΠΕΟ, Πάμπη Κυρίτση, όπου εκφράστηκε η κοινή θέση ότι το «λογαριασμό» της οικονομικής κρίσης δεν μπορούν να τον πληρώσουν οι εργαζόμενοι.

Τέλος, η εφημερίδα σημειώνει και τη συνάντηση της αντιπροσωπείας του Κόμματος με τη Γραμματεία της ΕΔΟΝ, υπογραμμίζοντας τη δήλωση του ΓΓ της ΕΔΟΝ, Χρίστου Χριστοφίδη, ότι ΕΔΟΝ και ΚΝΕ έχουν αδελφικές σχέσεις και υπάρχει ταύτιση της ΕΔΟΝ με το ΚΚΕ για τα θέματα νεολαίας.

Επισκέπτονται την Εκθεση

Συνεχίζονται οι ομαδικές επισκέψεις στην Εκθεση Φωτογραφίας και Ντοκουμέντων για τα 90 χρόνια του ΚΚΕ. Αναλυτικά:

Παρασκευή 31 Οκτώβρη

  • 18.00 ΚΟΒ Λογιστών Πειραιά

Σάββατο 1 Νοέμβρη

  • 17.00 Κομματικές Οργανώσεις Ηλιούπολης και Υμηττού του ΚΚΕ

Κυριακή 2 Νοέμβρη

  • 11.00 Εργαζόμενοι Τοπικής Αυτοδιοίκησης Νοτιοδυτικής Αχτίδας
  • 17.00 ΤΟ Περιστερίου ΚΝΕ

Σάββατο 8 Νοέμβρη

  • 17.00 Αχτιδική Οργάνωση 7ου Διαμερίσματος της ΚΟΑ του ΚΚΕ
  • 17.30 Δυτική Αχτίδα της ΚΟΑ του ΚΚΕ.
Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ

-- Σήμερα Παρασκευή στις 15.30 τη σχολή μαθητείας του ΟΑΕΔ στο Ιλιον (περιοχή ΕΣΤΙΑ) θα επισκεφθεί αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τον βουλευτή Γ. Πρωτούλη.

-- Σήμερα Παρασκευή ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας θα περιοδεύσει στις 7 π.μ. στο εργοτάξιο του Δήμου Μάνδρας και θα μιλήσει σε συγκέντρωση των εργαζομένων.

-- Σήμερα Παρασκευή στις 8 μ.μ. το 2ο Εσπερινό Λύκειο και Γυμνάσιο Αθηνών θα επισκεφθεί αντιπροσωπεία του Κόμματος με επικεφαλής την βουλευτή Λίλα Καφαντάρη.

-- Σήμερα Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση της ΤΟ ΑΕΙ Βόλου της ΚΝΕ αφιερωμένη στα 90 χρόνια ΚΚΕ και στα 40 χρόνια της ΚΝΕ, με θέμα: «Η 90χρονη προσφορά του ΚΚΕ στους αγώνες του λαού για την Παιδεία», στην Παιδαγωγική Σχολή, Αμφιθέατρο Κορδάτος, στις 7.30 μ.μ.

-- Την Τετάρτη 19 Νοέμβρη η ΝΕ Φθιώτιδας του ΚΚΕ διοργανώνει πολιτική συγκέντρωση στο ΤΕΙ Λαμίας, με θέμα: «Πολιτικές εξελίξεις - 18ο Συνέδριο αντεπίθεσης του ΚΚΕ».

-- Την Τρίτη 25 Νοέμβρη η ΝΕ Εύβοιας του ΚΚΕ σε πολιτική εκδήλωση που θα πραγματοποιήσει στο αμφιθέατρο του ΤΕΙ Χαλκίδας, στις 12 το μεσημέρι, θα καταθέσει τις εκτιμήσεις και θέσεις του Κόμματος για την καπιταλιστική κρίση και τη διέξοδο που προτείνει το ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ