ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 1 Νοέμβρη 2008
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΣΚΕ ΣΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΗΜΟΥ ΝΙΚΑΙΑΣ
Αποκλείει εργαζόμενους από τη Γενική Συνέλευση

Στον αντίποδα, στο σωματείο του Δήμου Περάματος, μόνιμοι και συμβασιούχοι έδωσαν ξανά την πρωτιά στις ταξικές δυνάμεις

Η ομάδα της ΠΑΣΚΕ, για να διατηρήσει τη νοσηρή κατάσταση που έχει διαμορφώσει στο Σωματείο των εργαζομένων του Δήμου Νίκαιας, προκειμένου να «βγάζει λάδι» την αντιλαϊκή πολιτική, δείχνοντας σαν «εχθρό» την αγωνιστική δημοτική αρχή, έφτασε στο σημείο μέχρι και να απαγορεύσει τη συμμετοχή σε Γενική Συνέλευση σε εργαζόμενους! Πρόκειται για τους 45 εργαζόμενους της Δημοτικής Επιχείρησης του δήμου, τους οποίους προχτές πέταξε έξω από τη συνέλευση, γεγονός που προκάλεσε αντιδράσεις ανάμεσα στους εργαζόμενους και την αποχώρηση από τη διαδικασία της παράταξης της Δημοσιοϋπαλληλικής Ενότητας.

Στον αντίποδα, στο Σωματείο των Εργαζομένων του Δήμου Περάματος, όπου την πλειοψηφία είχαν οι ταξικές δυνάμεις, οι εργαζόμενοι του δήμου ανεξαρτήτως σχέσεων εργασίας, πήραν μέρος μαζικά στις εκλογές για την ανάδειξη νέας διοίκησης του σωματείου. Μάλιστα, οι συμβασιούχοι δίνοντας απάντηση στη συμβιβασμένη πλειοψηφία της ΠΟΕ ΟΤΑ που προσπάθησε να τους αποκλείσει από τη διαδικασία με ασφαλιστικά μέτρα, μαζί με την πλειοψηφία των μόνιμων συναδέλφων τους ανέδειξαν ξανά σε πρώτη δύναμη τις ταξικές δυνάμεις της ΕΑΣ δίνοντάς της ποσοστό 58,14%.

Συγκεκριμένα, από τους 227 ψηφίσαντες για την εκλογή διοίκησης, οι 131 ψήφισαν το αγωνιστικό ψηφοδέλτιο της ΕΑΣ η οποία πήρε τρεις έδρες. Η ΣΑΣ (ΠΑΣΚΕ) πήρε 56 ψήφους και μία έδρα και η ΑΣΚ (ΣΥΝ) 35 ψήφους και μία έδρα. Στις προηγούμενες εκλογές είχαν ψηφίσει 174 και είχαν «κατέβει» δύο ψηφοδέλτια. Η ΕΑΣ είχε πάρει 115 ψήφους. Για τους αντιπροσώπους της Ομοσπονδίας ψήφισαν 161, αφού δε συμμετείχαν οι συμβασιούχοι και οι εργαζόμενοι με άλλες ελαστικές μορφές απασχόλησης, τους οποίους έχει αποκλείσει η πλειοψηφία της ΠΟΕ ΟΤΑ. Η ΕΑΣ πήρε 83 ψήφους και μία έδρα, η ΠΑΣΚΕ 42 και μία έδρα και η ΑΣΚ 32 και καμία έδρα. Στις προηγούμενες εκλογές είχαν ψηφίσει 103, από τους οποίους οι 53 είχαν ψηφίσει την ΕΑΣ.

ΔΑΣ ΟΤΑ
Κάλεσμα για τις 5 του Νοέμβρη

Στην Ομόνοια, στις 10.30 το πρωί, καλεί το Συντονιστικό των ΟΤΑ στο πλαίσιο της απεργίας

Σε πανελλαδική απεργία κατεβαίνουν στις 5 του Νοέμβρη οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ, με οικονομικά και θεσμικά αιτήματα. Οι ταξικές δυνάμεις, η ΔΑΣ, καλώντας σε μαζική συμμετοχή, τονίζουν ότι ο αγώνας πρέπει να έρχεται σε ρήξη με την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και τον κυβερνητικό-εργοδοτικό συνδικαλισμό. Να έχει ταξικό προσανατολισμό και αιτήματα που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων. Τη μέρα της απεργίας η Συντονιστική Επιτροπή Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής καλεί στην πλατεία Ομονοίας, στις 10.30 το πρωί.

Η ΔΑΣ ΟΤΑ τονίζει πως από τη μια δίνουν δισεκατομμύρια στους τραπεζίτες και από την άλλη τσακίζουν το εργατικό εισόδημα, ιδιωτικοποιούν τη δημόσια περιουσία και τώρα προσπαθούν μέσω ΚΕΔΚΕ να ιδιωτικοποιήσουν το σύνολο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Απέναντι σε αυτή την κατάσταση, η ΔΑΣ καλεί τους εργαζόμενους να απορρίψουν την ανάπτυξη με κριτήριο τα κέρδη της πλουτοκρατίας, να καταδικάσουν την αντιλαϊκή πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Σημειώνει, επίσης, ότι η βελτίωση των αμοιβών των εργαζομένων «δεν πρόκειται να υλοποιηθεί μέσα από αποσπασματικές επιδοματικές διεκδικήσεις» και ότι είναι τουλάχιστον κοροϊδία η διεκδίκηση «μόνιμης σταθερής εργασίας με εφαρμογή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, ενιαίας, για όλους - ανεξαρτήτως του τρόπου πρόσληψης - αν δεν έχει και πρακτικά μέτρα για την εγγραφή όλων των εργαζομένων στα σωματεία με πλήρη δικαιώματα». Καταλήγει υπογραμμίζοντας την ανάγκη συνολικής απόρριψης του «Καποδίστρια 2».

ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ «ICOP»
Απεργία ενάντια στην απόλυση

Δεκάρα τσακιστή δε δίνει η κυβέρνηση και για τους εργαζόμενους της «Αλτεκ»

Από τη χτεσινή κινητοποίηση των εργαζομένων της «Αλτεκ»
Από τη χτεσινή κινητοποίηση των εργαζομένων της «Αλτεκ»
Απεργία τη Δευτέρα 3 Νοέμβρη, στην εταιρεία «ICOP», κήρυξε το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Νομού Αττικής (ΣΕΤΗΠ), για να σπάσει η εργοδοτική τρομοκρατία και να ανακληθεί άμεσα η απόλυση του εργαζόμενου Πέτρου Παπαϊώννου. Παρά τα προσχήματα που επικαλέστηκε η εργοδοσία, ο πραγματικός λόγος της απόλυσης είναι «η συμμετοχή του στην απεργία στις 21 Οκτώβρη, καθώς και ότι πρωτοστάτησε για την επιτυχία της», καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το ΣΕΤΗΠ.

Στο μεταξύ, χτες πραγματοποιήθηκε τριμερή συνάντηση μεταξύ του Σωματείου Εργαζομένων στην ΑΛΤΕΚ Τέλεκομ, εκπροσώπων του υπουργείου Εργασίας και της εργοδοσίας, καθώς η επιχείρηση οδεύει προς πτώχευση και οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν άμεσα τον κίνδυνο της απόλυσης. Στο πλαίσιο της τριμερούς πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση των εργαζομένων έξω από το υπουργείο. Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν το ΣΕΤΗΠ, εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ και του Συντονιστικού στις πρώην ΔΕΚΟ και το Χρηματοπιστωτικό Σύστημα. Στη συνάντηση έγινε καθαρό ότι η κυβέρνηση δεν αναλαμβάνει καμιά πολιτική δέσμευση, όπως αποφεύγει να δεσμευτεί και η εργοδοσία απέναντι στο αίτημα των εργαζομένων να μη χαθεί καμία θέση εργασίας.

ΜΕΣΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ
Κινητοποιήσεις για τη Σύμβαση

Οι εργαζόμενοι στο Μετρό, στον «Ηλεκτρικό σιδηρόδρομο» και το τραμ πραγματοποιούν μεθαύριο Δευτέρα κοινή στάση εργασίας (12 μεσημέρι - 4 μ.μ.), ενώ και οι εργαζόμενοι στα αστικά λεωφορεία της Αθήνας (ΕΘΕΛ), προσανατολίζονται σε κινητοποιήσεις, καθώς όλοι οι παραπάνω κλάδοι δεν έχουν ακόμα υπογράψει ΣΣΕ για το 2008. Ελεύθερες διαπραγματεύσεις για την υπογραφή ΣΣΕ αξιώνουν και οι εργαζόμενοι σε ΟΣΕ και ΕΡΓΟΣΕ. Οι εργαζόμενοι του ΟΣΕ προχώρησαν χτες σε κατάληψη του κτιρίου του Οργανισμού στην οδό Καρόλου. Οι εργαζόμενοι στην ΕΡΓΟΣΕ προχωρούν την ερχόμενη Τρίτη σε 3ωρη στάση εργασίας (9 π.μ.- 12 μεσημέρι). Την ίδια ώρα, ο υπουργός Μεταφορών - Επικοινωνιών Κ. Χατζηδάκης ξεκαθάριζε χτες προκλητικά «ότι η κυβέρνηση δεν έχει κανένα περιθώριο να αλλάξει τη στάση της», για να προσθέσει «δεν μπορούμε να πάμε παραπάνω από αυτά που συμφώνησε η ίδια η ΓΣΕΕ».

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

«ΑΣΤΕΡΑΣ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ»: Να πάρουν την υπόθεση του αγώνα στα χέρια τους, να διεκδικήσουν μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, μισθούς που να καλύπτουν τις ανάγκες τους κλπ, καλεί τους εργαζόμενους στο ξενοδοχειακό συγκρότημα «Αστέρας Βουλιαγμένης», το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού και Ξενοδοχείων Αττικής, με αφορμή τις σημερινές στάσεις εργασίας (7 π.μ.- 11 π.μ. και 7 μ.μ.- 11 μ.μ.) που έχει κηρύξει το επιχειρησιακό σωματείο. Οι εργαζόμενοι επέβαλαν στη διοίκηση του σωματείου τη σημερινή κινητοποίηση, αντιδρώντας στην προσπάθεια της εργοδοσίας να τους επιβάλλει πιο ευέλικτα ωράρια και προγράμματα εργασίας.

«SIEMENS»: Δυναμική κινητοποίηση πραγματοποίησαν χτες οι εργαζόμενοι της SIEMENS έξω από το εργοστάσιο στη Θεσσαλονίκη, όταν φορτηγά από τη συνεργαζόμενη εταιρεία «Ιντικα» (για λογαριασμό της οποίας το εργοστάσιο της SIEMENS κατασκευάζει «φασόν» εμπορεύματα) θέλησαν να φορτώσουν προϊόντα. Οι εργαζόμενοι περιφρουρώντας την απεργία τους δεν επέτρεψαν στην εταιρεία να φορτώσει. Απαιτούν να μην κλείσει το εργοστάσιο και να μη χαθεί καμία θέση εργασίας.

«LANNET»: Μόνο αν ο όμιλος της «Λαννέτ» μπει στην προ πτωχευτική διαδικασία θα πληρωθούν οι εργαζόμενοι τα δεδουλευμένα, χωρίς αυτό να αποκλείει και τις απολύσεις (θα μείνουν περίπου 200 από τους περίπου 240 εργαζόμενους), ανακοίνωσε χτες ο επιχειρηματίας Θ. Λαναράς, σε μια προσπάθεια να τους αποπροσανατολίσει από την αγωνιστική διεκδίκηση να μη χαθεί καμία θέση εργασίας.

ΟΛΠ ΑΕ: Με εικοσιτετράωρη απεργία στις 7 Νοέμβρη συνεχίζουν τις αγωνιστικές τους κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι στο λιμάνι του Πειραιά και στα άλλα λιμάνια της χώρας, ενάντια στη διαδικασία παραχώρησης των Σταθμών Εμπορευματοκιβωτίων των ΟΛΠ και ΟΛΘ στις πολυεθνικές, που βρίσκεται στην τελική της ευθεία. Παράλληλα μέχρι τις 30 Νοέμβρη θα συνεχιστεί και η αποχή των εργαζομένων από υπερωρίες και δουλειά τα Σαββατοκύριακα.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΟΤΑ ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ - ΦΥΛΗΣ
Στραπάτσο στο μέτωπο ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ

Πρώτη δύναμη το ψηφοδέλτιο της «Ταξικής Αγωνιστικής Συνεργασίας»

Την απόλυτη επιβράβευση των ταξικών δυνάμεων έναντι του ενιαίου μετώπου ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΣΥΝ ανέδειξαν οι εκλογές στο νεοσύστατο σωματείο εργαζομένων στους δήμους Ανω Λιοσίων και Φυλής που έγιναν στις 22 και 23 Οκτώβρη. Οι δυνάμεις της «Ταξικής Αγωνιστικής Συνεργασίας» αναδείχτηκαν από τους εργαζόμενους σε πρώτη δύναμη και μάλιστα με ενισχυμένη πλειοψηφία. Συγκεκριμένα, η «Ταξική Αγωνιστική Συνεργασία» έλαβε 361 ψήφους και 7 έδρες, ενώ το κοινό ψηφοδέλτιο «Ανεξάρτητη Παρέμβαση» που συγκρότησαν από κοινού ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΣΥΝ έλαβε 189 ψήφους και 4 έδρες. Για την Ομοσπονδία, η Ταξική Αγωνιστική Συνεργασία πήρε 311 ψήφους και 4 αντιπροσώπους, ενώ η Ανεξάρτητη Παρέμβαση 180 ψήφους και 3 αντιπροσώπους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ