ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 1 Νοέμβρη 2008
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Την κρίση πληρώνουν οι εργαζόμενοι

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΙΣΤΑΝΜΠΟΥΛ.--

Τη στιγμή που οι κυβερνήσεις των καπιταλιστικών χωρών προσπαθούν να σώσουν το τραπεζικό κεφάλαιο, εντείνεται η ανησυχία από τους εργαζόμενους για αύξηση των απολύσεων και της ανεργίας. Παράλληλα, οι δείκτες κατανάλωσης πέφτουν καθημερινά, τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη, καθώς τα νοικοκυριά προσπαθούν να μειώσουν τα έξοδά τους με κάθε δυνατό τρόπο. Ωστόσο, χτες οι διεθνείς χρηματαγορές έκλεισαν με άνοδο μέσου όρου 2%.

Απολύσεις στη «Νισσάν»

Στο ταμείο ανεργίας θα βρεθούν λίγο πριν τα Χριστούγεννα περίπου 3.500 άνθρωποι που σήμερα εργάζονται σε εργοστάσια της αυτοκινητοβιομηχανίας «Νισσάν» σε Ιαπωνία, Ισπανία και ΗΠΑ. Αυτό ανακοίνωσε χτες εκπρόσωπος της εταιρείας, με αφορμή την κατά 40,5% μείωση καθαρών κερδών της αυτοκινητοβιομηχανίας για το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους... Οι 1.000 απ' τις απολύσεις αφορούν προσωρινούς εργαζόμενους στα εργοστάσια της εταιρείας στην Ιαπωνία. Στο μεταξύ η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας μείωσε από 0,5% σε 0,3% τα επιτόκια δανεισμού για πρώτη φορά έπειτα από τουλάχιστον επτά χρόνια.

Η διεύθυνση της γνωστής βρετανικής τράπεζας Barclays, «με στόχο να διατηρήσει την ανεξαρτησία της», αρνήθηκε να συμμετάσχει στο πακέτο μέτρων ενίσχυσης που εκπόνησε η κυβέρνηση Μπράουν και προχώρησε σε πώληση μετοχών 7,6 δισ. λυρών, σε μέλη της βασιλικής οικογένειας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και κρατικές υπηρεσίες του Κατάρ, που παίρνουν το 31,8% των μετοχών της.

Η τουρκική κυβέρνηση από την πλευρά της προχώρησε χτες σε προς τα πάνω αναθεώρηση της εκτίμησης για τον ετήσιο πληθωρισμό της, ανεβάζοντάς τον στο 11,1%, αντί του 4% που ήταν ο στόχος της πρόσφατης εξασθένησης της συναλλαγματικής ισοτιμίας της τουρκικής λίρας με το δολάριο.

Στην Ουκρανία με 243 ψήφους των βουλευτών του κόμματος του Προέδρου, Βίκτορ Γιουστσένκο, «Η Ουκρανία Μας» και του κόμματος της πρωθυπουργού Γιούλια Τιμοσένκο «ΜΠΙΟΥΤ», το κοινοβούλιο ενέκρινε χτες το βράδυ το απαιτούμενο νομοσχέδιο που προβλέπει αλλαγές στους κανόνες του τραπεζικού συστήματος για να μπορέσει να λάβει το δάνειο ύψους 16,5 δισ. δολαρίων από το μεγάλο τοκογλύφο, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, για να ωφεληθούν οι κεφαλαιοκράτες και να πληρώνει ο λαός.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΣΑΓΚΑΗΣ
Ενεργότερα στην παγκόσμια σκηνή

Η Οργάνωση Συνεργασίας της Σαγκάης (ΟΣΣ), όπου συμμετέχουν η Ρωσία, η Κίνα, το Καζαχστάν, η Κιργιζία, το Τατζικιστάν και το Ουζμπεκιστάν, θα πρέπει, παρά τα βήματα των τελευταίων μηνών, ενεργητικότερα να αναπτύξει τη συνεργασία της με τις χώρες - παρατηρητές της οργάνωσης (Ιράν, Ινδία, Πακιστάν, Μογγολία), καθώς και με τις διεθνείς οργανώσεις, δήλωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, πρωθυπουργός της Ρωσίας, στη συνάντηση των πρωθυπουργών των χωρών της ΟΣΣ, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στην Αστανά, πρωτεύουσα του Καζαχστάν.

Στη συνάντηση, εκτός από τους εκπροσώπους των παραπάνω χωρών - μελών και χωρών - παρατηρητών της ΟΣΣ, παραβρέθηκε και ο Α΄ αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Αφγανιστάν.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκαν τα θέματα της οικονομικής κρίσης και η πρόταση δημιουργίας της λεγόμενης πολυπολικής αρχιτεκτονικής των διεθνών σχέσεων, όπου η ΟΣΣ θέλει να παίξει ρόλο.

Σύμφωνα με τα ρωσικά ΜΜΕ, κοινή ήταν η εκτίμηση της ανάγκης του «συντονισμού των ενεργειών» για το ξεπέρασμα της κρίσης.

Ο πρωθυπουργός του Καζαχστάν, Καρίμ Μασίμοφ, πρότεινε τη συγκρότηση κοινής εσωτερικής αγοράς των χωρών της ΟΣΣ, ξεκινώντας από την κοινή ενεργειακή αγορά, ενώ ο Κινέζος ομόλογός του, Γουέν Ζιμπάο, τάχθηκε υπέρ της συγκρότησης «ειδικών οικονομικών ζωνών» και της ενίσχυσης της «πολιτιστικής συνεργασίας» στο πλαίσιο της ΟΣΣ.

Στο πλαίσιο της συνάντησης εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός της ΟΣΣ για το 2009 και υπογράφτηκαν μια σειρά από οικονομικές και τελωνειακές συμφωνίες.


Ι. Π.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΗΡΥΤΟΣ.-- Την παραβίαση του λιβανικού εναέριου χώρου από 12 ισραηλινά μαχητικά κατήγγειλε, χτες, ο λιβανικός στρατός υποστηρίζοντας ότι επί 30 λεπτά πραγματοποιούσαν, μοιρασμένα σε δύο ομάδες των έξι, αναγνωριστικές πτήσεις πάνω από το βορρά και το νότο της χώρας. Είναι η πολλοστή φορά που η λιβανική ηγεσία καταγγέλλει ισραηλινές παραβιάσεις.

ΜΟΣΧΑ.-- Για τριήμερη επίσκεψη έφτασε, χτες, στη ρωσική πρωτεύουσα για πρώτη φορά μετά από 23 χρόνια, ο Λίβυος ηγέτης. Η επίσκεψη Καντάφι έρχεται μετά την αντίστοιχη του Πούτιν, τον περασμένο Απρίλη στη Λιβύη, κατά την οποία η Ρωσία διέγραψε τα χρέη της Τρίπολης, σε αντάλλαγμα με τη διασφάλιση επικερδών συμφωνιών επενδύσεων από την «Gazprom» και τη ρωσική εταιρεία σιδηροδρόμων. Αναμένονται συμφωνίες για εξοπλισμούς.

ΤΟΚΙΟ.-- O Ιάπωνας υπουργός Αμυνας, Γιασουκάζου Χαμάντα, απέπεμψε χτες το διοικητή της Πολεμικής Αεροπορίας πτέραρχο Τόσιο Ταμογκάμι επειδή σε άρθρο του ισχυρίστηκε πως το Τόκιο δεν ήταν επιτιθέμενη δύναμη στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά... «παγιδεύτηκε στη σύρραξη από τις ΗΠΑ»...

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-- Παρά τις αντιδράσεις ΗΠΑ, Βρετανίας και μερικών άλλων χωρών, η πλειοψηφία της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ (147 σε σύνολο 192 μελών) ψήφισε υπέρ της σύνταξης μίας συνθήκης μέχρι το 2013 που θα ρυθμίζει το παγκόσμιο εμπόριο όπλων, το οποίο προκαλεί ημερησίως το θάνατο τουλάχιστον 1.000 ανθρώπων...

ΓΙΑΟΥΝΤΕ.-- Καμερουνέζικη ανταρτική οργάνωση με πρότυπο ένοπλες ομάδες που δρουν στο Δέλτα του Νίγηρα κατά πολυεθνικών του πετρελαίου απήγαγε χτες στ' ανοιχτά της χερσονήσου Μπακάσι 10 μέλη του πληρώματος τάνκερ της γαλλικής εταιρείας «Bourbon». Οι δράστες ονομάζονται «Μαχητές της Ελευθερίας» και απείλησαν να σκοτώσουν τους ομήρους μέχρι την Κυριακή εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους. Εξι από τους ομήρους είναι Γάλλοι, δύο Καμερουνέζοι, ένας Τυνήσιος και ένας Σενεγαλέζος.

ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ.-- Η πρώτη συνάντηση πρώην στελεχών και υποστηριχτών του ANC στο Μποεμφοντέιν της Νότιας Αφρικής έχει προγραμματιστεί την Κυριακή από τους επικεφαλής του υπό συγκρότηση νέου πολιτικού κόμματος στη χώρα, μεταξύ των οποίων ο πρώην υπουργός Αμυνας και ηγετικό στέλεχος του ΑΝC, Μοσιόουοα Λεκότα. Ο Λεκότα έχει δηλώσει ότι το νέο κόμμα θα είναι έτοιμο ως τις 15 Δεκέμβρη ώστε να συμμετάσχει στις εκλογές του 2009. Στο μεταξύ, ο πρώην πρόεδρος Τάμπο Μπέκι πήρε αποστάσεις από την κυβέρνηση και τους υποστηριχτές του Λεκότα λέγοντας ότι κανείς απ' αυτούς δεν πρέπει να χρησιμοποιεί το όνομά του...

ΚΑΜΠΕΡΑ.-- Γερμανός γιατρός που είχε πάρει άδεια εργασίας πριν δύο χρόνια με ισχύ ως το 2010 για να εργαστεί σε απομακρυσμένη περιοχή της αυστραλιανής υπαίθρου στην πολιτεία της Βικτορίας διαπίστωσε χτες ότι η αίτηση παραμονής στη χώρα απερρίφθη από το ομοσπονδιακό υπουργείο Μετανάστευσης μόνο και μόνο επειδή ο 13χρονος γιος του πάσχει από το σύνδρομο Ντάουν!

ΠΕΚΙΝΟ.-- Νέο εργατικό ατύχημα σε ορυχείο της Κίνας σημειώθηκε στην επαρχία Σαανσί, με 23 εργάτες νεκρούς και 6 να αγνοούνται. Χαρακτηριστικό είναι ότι το 2007 3.786 εργάτες άφησαν την τελευταία τους πνοή σε αυτά τα ορυχεία, στην πλειοψηφία τους παράνομα ιδιωτικά.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Διευρύνεται το διατροφικό σκάνδαλο των επιμολυσμένων προϊόντων με μελαμίνη, καθώς μετά το παιδικό γάλα, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα αυγά, εκφράζονται φόβοι ότι το πρόβλημα έχει περάσει σε διάφορα στάδια της διατροφικής αλυσίδας, όπως το ψάρι ή το κρέας, ενώ οι κινεζικές αρχές παραδέχτηκαν τη διαδεδομένη χρήση της μελαμίνης στις ζωικές τροφές, για την εικονική αύξηση των πρωτεϊνικών δεικτών.

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Τραυματισμοί από συμπλοκές Σέρβων - Αλβανών

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--

Μικροεπεισόδια ξέσπασαν χτες στο βόρειο τμήμα της Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα στο Κοσσυφοπέδιο, όταν ομάδα Αλβανών επιχείρησε να εισέλθει προκλητικά στο σερβικό τομέα της πόλης με πρόσχημα επισκευές σε κτίρια που είχαν υποστεί ζημιές πριν εννιά χρόνια...

Σέρβοι και Αλβανοί ήρθαν στα χέρια και πέντε εξ αυτών να υποστούν μικροτραυματισμούς με αποτέλεσμα την ολιγόωρη παραμονή τους σε νοσοκομείο της περιοχής.

Αμέσως μετά τις συγκρούσεις, η συγκεκριμένη περιοχή της Μιτρόβιτσα αποκλείστηκε από την αστυνομία των Ηνωμένων Εθνών και τη ΝΑΤΟική στρατιωτική δύναμη «KFOR».

Στο μεταξύ, εκπρόσωπος του επικεφαλής της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια Χαβιέ Σολάνα στις Βρυξέλλες εξέφρασε χτες αισιοδοξία για την τελική έκβαση των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στη Σερβία και την ΕΕ για την ανάπτυξη της αστυνομικο-δικαστικής αποστολής της ΕΕ, EULEX, στο Κοσσυφοπέδιο, προβλέποντας μάλιστα ότι αυτό θα καταστεί εφικτό γύρω στα μέσα Δεκέμβρη...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ