ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Νοέμβρη 2008
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Προτάσεις - σωσίβιο της κερδοφορίας του κεφαλαίου

Μια σειρά ...«εναλλακτικών» προτάσεων, οι οποίες φορτώνουν το βάρος της οικονομικής κρίσης στις λαϊκές πλάτες και λειτουργούν σαν «σωσίβιο» της κερδοφορίας του κεφαλαίου, με το κράτος εγγυητή και υπηρέτη των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου, παρουσίασε χτες από τη Βιέννη ο Γ. Παπανδρέου, κατά τη διάρκεια των εργασιών της επιτροπής «Στίγκλιτς» που έχει συστήσει η «Σοσιαλιστική Διεθνής». Τις ίδιες θέσεις επανέλαβε και σε συνέντευξή του, που δημοσιεύτηκε στην «Ελευθεροτυπία».

Ο Γ. Παπανδρέου, μιλώντας με δημοσιογράφους στη Βιέννη, αλλά και στη συνέντευξή του, πρόταξε ένα πλέγμα κρατικομονοπωλιακών ρυθμίσεων που θα προσφέρει «πρώτες βοήθειες» - με «αιμοδότη» τον κρατικό προϋπολογισμό - στους τραπεζίτες και τους μεγάλους επιχειρηματίες, ώστε να μη θιγεί η κερδοφορία τους. Το ΠΑΣΟΚ, που εκποίησε μεγάλο τμήμα της δημόσιας περιουσίας και επέβαλε εκτεταμένες ιδιωτικοποιήσεις με κύριο επιχείρημα την ενίσχυση της «ανταγωνιστικότητας» της οικονομίας σήμερα, θυμήθηκε τις κρατικοποιήσεις τραπεζών και δημόσιων επιχειρήσεων, στο όνομα της προστασίας των εθνικών συμφερόντων και του κοινωνικού συνόλου!

«Κρατικοποιήσεις» προς όφελος του κεφαλαίου

Η ανάγκη για την προώθηση «εθνικοποιήσεων» ή «μερικών κρατικοποιήσεων», που επαναφέρει στο πολιτικό «λεξιλόγιό» του το ΠΑΣΟΚ, όσο και αν επιχειρεί να την εμφανίσει σαν ...«προοδευτική» πρόταση εξουσίας, δεν ξεφεύγει στο ελάχιστο από τα πλαίσια του συστήματος, αφού δεν έρχεται για να υπηρετήσει τα συμφέροντα του λαού, αλλά αυτά των μονοπωλίων. Είναι χαρακτηριστικό, ο Γ. Παπανδρέου από τη Βιέννη ξεκαθάρισε ότι το ΠΑΣΟΚ «δε θέλει να χαλαρώσουν τα κριτήρια του Μάαστριχτ»!!

Το μονοπωλιακό κεφάλαιο, ανάλογα με τις ανάγκες του, μπορεί να ζητά την ενίσχυση του κρατικού τομέα της οικονομίας ή την ιδιωτικοποίησή του και στην παρούσα φάση απαιτεί από τον κρατικό μηχανισμό «ζεστό χρήμα» και παρεμβάσεις και ο Γ. Παπανδρέου, διεκδικώντας το χρίσμα του καλύτερου διαχειριστή της κρίσης, έσπευσε σ' αυτές ακριβώς τις απαιτήσεις να ανταποκριθεί με τις θέσεις του.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, στη συνέντευξή του, πρότεινε «παρέμβαση του Δημοσίου, με αγορά μετοχών των τραπεζών καιμερικήκρατικοποίηση τους», για άμεση αντιμετώπιση των συνεπειών από την οικονομική κρίση, ενώ, ταυτόχρονα, ισχυρίστηκε ότι αρνείται να δώσει «λευκή επιταγή στις τράπεζες, όπως θέλει η κυβέρνηση», αλλά την ίδια στιγμή από τη Βιέννη σημείωνε με νόημα για τη χορήγηση των 28 δισ. ευρώ στις ελληνικές τράπεζες ότι «Μπορούν να βρεθούν πολλοί τρόποι για την αξιοποίησή τους και ότι οι τράπεζες, παρά τους ορισμένους δισταγμούς τους, δεν αρνούνται την εξεύρεση συναινετικών προτάσεων»...

Ο Γ. Παπανδρέου, που σήμερα επαναφέρει το μοντέλο των «κρατικοποιήσεων», ήταν αρχηγός του ΠΑΣΟΚ και υποψήφιος πρωθυπουργός το 2004 που πανηγύριζε, μέσω του προγράμματός του, ότι «μειώθηκε ο ρόλος του κράτους στη λειτουργία του τραπεζικού τομέα (ο αριθμός τραπεζών άμεσα ή έμμεσα υπό κρατικό έλεγχο μειώθηκε από 10 το 1995 σε 3). Επίσης, προχωρήσαμε στην κατάργηση περιορισμών που μείωναν τον ανταγωνισμό»!!

Αφού, λοιπόν, εκποίησαν αρχικά τις κρατικές τράπεζες, τώρα προτείνουν την «επαναγορά μετοχών», για να διαφυλάξουν συνολικά τα συμφέροντα του τραπεζικού κεφαλαίου, φορτώνοντας τα βάρη στον κρατικό προϋπολογισμό, δηλαδή στους εργαζόμενους.

Στο ίδιο μήκος κύματος, πρότεινε την επανάκτηση από το Δημόσιο του στρατηγικού ελέγχου του ΟΤΕ. Το ΠΑΣΟΚ, αφού πρώτα ξεπούλησε το 67% του ΟΤΕ, στο όνομα της «ανταγωνιστικότητας», προτάσσοντας τους «νόμους της αγοράς» και τις πολιτικές κατευθύνσεις της ΕΕ για απελευθέρωση του τομέα των τηλεπικοινωνιών - θέσεις που και σήμερα έχουν περίοπτη θέση στο πρόγραμμά του -... θυμήθηκε τον «εθνικό έλεγχο»! Ενας...«εθνικός έλεγχος» που περιορίζεται βέβαια στη διατήρηση ενός ποσοστού από το κράτος και στη στήριξη του μοντέλου της ιδιωτικοποίησης.

Ο Γ. Παπανδρέου πρόταξε και την ανάγκη για «διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος» για την «Ολυμπιακή Αεροπορία». Επί της ουσίας, πρόκειται για μια «εναλλακτική πρόταση» για την ιδιωτικοποίηση της εταιρείας με τη συμμετοχή «στρατηγικού επενδυτή», «ιδιωτικών και κρατικών κεφαλαίων»!!

Παράταση στη «θηλιά» της υπερχρέωσης...

Ταυτόχρονα, τη «μετάθεση» των υποχρεώσεων των υπερχρεωμένων λαϊκών νοικοκυριών για ένα χρόνο, χωρίς να θιγεί το καθεστώς των υψηλών επιτοκίων που έχουν επιβάλει οι τράπεζες, εμφάνισε ο Γ. Παπανδρέου σαν «μέτρα προστασίας και ανακούφισης των δανειοληπτών».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρότεινε «πάγωμα» των δανειακών υποχρεώσεων για τους «ασθενέστερους οικονομικά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις έως το τέλος του 2009». Ο Γ. Παπανδρέου ...ξεχνώντας προφανώς ότι η υπερχρέωση των λαϊκών στρωμάτων και των αυτοαπασχολούμενων είναι αποτέλεσμα μιας σκληρά αντιλαϊκής πολιτικής που εφάρμοσαν εναλλάξ οι εταίροι του δικομματισμού, με «πάγωμα» των μισθών και πλήθος φοροεπιδρομών, μοίρασε υποσχέσεις, οι οποίες δε θίγουν την κερδοφορία του τραπεζικού κεφαλαίου, επιχειρώντας να εξαπατήσει το λαό... και κοινωνική πολιτική με επιδόματα πτωχοκομείου.

Για τη στήριξη των μεσαίων και χαμηλότερων εισοδηματικά στρωμάτων, ο Γ. Παπανδρέου επανέφερε τις προτάσεις για τη χορήγηση έκτακτου επιδόματος αλληλεγγύης και θέρμανσης, και διεύρυνση των δικαιούχων του ΕΚΑΣ. Στο ίδιο μήκος κύματος παρουσίασε και την πρόταση της «επιτροπής Στίγκλιτς» για τη «δημιουργία παγκόσμιου ταμείου κοινωνικής προστασίας, υπό την ομπρέλα του οποίου θα τεθούν 500 εκατομμύρια άνθρωποι, ενώ ο προϋπολογισμός του θα ανέρχεται μόνο σε 50 δισεκατομμύρια δολάρια», το οποίο όπως υποστήριξε «θα εγγυάται τις συντάξεις, το σύστημα Υγείας», αλλά όπως πρόσθεσε και «μια ενδεχόμενη χρηματοδότηση σε τράπεζες υπό τον όρο ότι θα στηρίξουν την πραγματική οικονομία»...

Εξάλλου, αναφερόμενος στις αμερικανικές εκλογές, ο Γ. Παπανδρέου εξέφρασε την ελπίδα να εκλεγεί ο Μπάρακ Ομπάμα, εκτιμώντας ότι σ' αυτήν την περίπτωση θα υπάρξουν σημαντικά περιθώρια «για τη διαμόρφωση πολιτικής με βάση τις προτάσεις των σοσιαλδημοκρατών»!!

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Συνεχίζονται οι συνομιλίες Χριστόφια - Ταλάτ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Τη δομή της διακυβέρνησης και θέματα νομοθεσίας συζήτησαν κατά τη χτεσινή τους συνάντηση ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας και ο τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, συμφωνώντας για την πραγματοποίηση δύο ακόμα συναντήσεων την επόμενη βδομάδα, στο πλαίσιο των απευθείας διαπραγματεύσεων στις 11 και 14 Σεπτέμβρη.

Ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Ταγιέ Μπρουκ Ζεριχούν, ερωτηθείς εάν «γεφυρώνεται το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών στο θέμα της διακυβέρνησης», απάντησε ότι οι συνομιλίες «μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι προχωρούν». Εξερχόμενος ο Μ. Ταλάτ ανέφερε «πάμε καλά» ενώ ο Κύπριος Πρόεδρος ανέφερε χαριτολογώντας «είμαστε καλά, από υγεία είμαστε καλά».

Ο Δ. Χριστόφιας επέλεξε να είναι συγκρατημένος στις δηλώσεις του, απαντώντας σε ερώτηση αν υπήρξε πρόοδος, «όταν κρίνω ότι είναι η ώρα να πούμε στον κόσμο, είχαμε πρόοδο ή δεν είχαμε πρόοδο, θα το κάμω. Διότι αυτό το ερώτημα - δε λέω - κάθε φορά, να με ρωτάτε ευχαρίστως αλλά δεν μπορώ να το αντικρίζω κάθε φορά και να μη θέλω ή να μην μπορώ να το απαντήσω», ενώ σχολιάζοντας το γεγονός ότι ο Μ. Ταλάτ στέλνει τα πρακτικά των συνομιλιών στην Αγκυρα, είπε χαρακτηριστικά: «Είχαμε εμείς καμιά αυταπάτη ότι ο Ταλάτ δεν ενημερώνει επακριβώς την Αγκυρα για το τι γίνεται; Νομίζω θα ήταν λάθος να σκεφτόμασταν έτσι».

Επισήμανε ότι οι κατ' ιδίαν συναντήσεις με τον τουρκοκύπριο ηγέτη «είναι κάτι που είναι ωφέλιμο και εκτονώνει και τις δύο πλευρές, πρέπει να πω. Δίνονται εκατέρωθεν εξηγήσεις για ζητήματα, τα οποία προκύπτουν στο μεταξύ και νομίζω ότι είναι ωφέλιμο» επαναλαμβάνοντας ότι «χρειάζεται πολλή υπομονή πράγματι, νεύρα σιδερένια και νομίζω ότι τα διαθέτω».

Στο μεταξύ, σε δημοσκόπηση της εφημερίδας «Πολίτης», επιβεβαιώνεται ότι η διακυβέρνηση Χριστόφια εξακολουθεί να χαίρει μεγάλης αποδοχής με τη δημοτικότητά του στο 75% και τα ποσοστά έγκρισης της εσωτερικής διακυβέρνησης στο 68%, ενώ οι χειρισμοί του Προέδρου στο Κυπριακό επικροτούνται από την πλειοψηφία των Ελληνοκυπρίων.

Ο Δ. Χριστόφιας από την πλευρά του, στην κυπριακή «Καθημερινή» ανακοίνωσε την αποχώρησή του από ΓΓ του ΑΚΕΛ, το αργότερο στο τέλος του χρόνου αρχές του επόμενου και έναρξη της διαδικασίας διαδοχής, προκειμένου να αφοσιωθεί απερίσπαστος στα καθήκοντα του Προέδρου της Δημοκρατίας.

ΛΑΡΙΣΑ
Εκδήλωση της Επιτροπής Ειρήνης

Εκδήλωση με θέμα «Καύκασος: Οι δρόμοι του πετρελαίου και του φυσικού αερίου και οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις», διοργανώνει η Επιτροπή Ειρήνης Λάρισας, την ερχόμενη Παρασκευή, στις 7.30 μ.μ., στην αίθουσα του Εμποροβιοτεχνικού Επιμελητηρίου. Ομιλητής θα είναι ο Αγάπιος Παπανεοφύτου, αντιπρόεδρος της ΕΕΔΥΕ, καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ