ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Νοέμβρη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΑΘΗΤΕΣ - ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ
Αύριο όλοι στους δρόμους

Αύριο όλοι στους δρόμους, σ' όλη τη χώρα. Οι μαθητές διαδηλώνουν για σχολεία που να μορφώνουν, δημοκρατικά, απειθαρχώντας στη φασιστικού χαρακτήρα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Στο πλευρό τους φοιτητές και σπουδαστές επιλέγουν το δρόμο της ρήξης με το ιδιωτικοποιημένο Πανεπιστήμιο της υποβάθμισης και της επιχειρηματικότητας, με την πολιτική της ΕΕ που εξισώνει τα πτυχία τους με εκείνα των ιδιωτικών μαγαζιών, το δρόμο της σύγκρουσης με την πολιτική ποινικοποίησης των αγώνων.

«Ξέραμε ότι θα ξεκινήσει ο "διάλογος" το Νοέμβρη, αλλά δεν περιμέναμε να ξεκινήσει στην Ασφάλεια και στον εισαγγελέα», σχολίασαν, μεταξύ άλλων, χτες μαθητές από το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Αθήνας και αύριο περνούν στην αντεπίθεση: Διαδηλώνουν παντού!

Στην Αθήνα, μέχρι στιγμής πάνω από 30 σχολεία δίνουν ραντεβού στην Ομόνοια, στις 10 το πρωί. Θεσσαλονίκη, όλα τα σχολεία που συμμετέχουν στο Συντονιστικό, συγκεντρώνονται στο Αγαλμα Βενιζέλου, στις 12 το μεσημέρι. Αλεξανδρούπολη, 10 το πρωί στο 1ο ΕΛ. Ηράκλειο Κρήτης, 10 το πρωί, πλατεία Ελευθερίας. Νάουσα, 10 το πρωί. Λάρισα, 1 το μεσημέρι, έξω από το 1ο ΕΛ. Βόλος, 10 το πρωί, πλατεία Ελευθερίας. Τρίκαλα, 12 το μεσημέρι, κεντρική πλατεία.Πύργος, 9 το πρωί, κεντρική πλατεία.Χίος, 10 το πρωί, στην είσοδο της Απλωταριάς. Αρτα, 10 το πρωί, πλατεία Κιλκίς. Επίσης σε: Κομοτηνή, Ξάνθη, Καβάλα, Φλώρινα, Πρέβεζα, Αγρίνιο και στην Κοζάνη (την Πέμπτη).

Στο συλλαλητήριο στην Ομόνοια καλεί και το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών Αθήνας, καθώς και οι Ομοσπονδίες Γονέων Αθήνας, Πειραιά, Αν. Αττικής.

Στις 11 π.μ. στην Ομόνοια, καθώς και σε άλλες πόλεις μαζί με τους μαθητές, έχουν ήδη αποφασίσει τη συμμετοχή τους στα συλλαλητήρια φοιτητικοί και σπουδαστικοί σύλλογοι, ενώ μεγάλος όγκος γενικών συνελεύσεων προγραμματίζεται σήμερα σε πολλές πόλεις.

Τα δικαιώματα των φοιτητών και των σπουδαστών βρίσκονται στο στόχαστρο της πολιτικής της ΕΕ: Με την αναγνώριση των πιστοποιητικών των κολεγίων που υποβαθμίζει ακόμα περισσότερο τις σπουδές στα Πανεπιστήμια και ιδιαίτερα στα ΤΕΙ, ενώ ανοίγει το δρόμο για την αναγνώριση των ιδιωτικών παραμάγαζων. Με την εφαρμογή των νόμων των κυβερνήσεων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ (νόμος -πλαίσιο, αξιολόγηση, πιστωτικές μονάδες κλπ.) που εφαρμόζουν τη διαδικασία της Μπολόνια, ωθώντας τα δημόσια πανεπιστήμια να λειτουργούν ως ιδιωτικά.

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση φοιτητές και σπουδαστές έχουν να επιλέξουν το δρόμο του αγώνα μαζί με τους μαθητές, για να πάρει ηχηρή απάντηση η πολιτική της εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης της Παιδείας, η πολιτική ΕΕ - ΝΔ - ΠΑΣΟΚ. Ιδιαίτερα οι σπουδαστές των ΤΕΙ, που πλήττονται ακόμα περισσότερο από το σύνολο των αναδιαρθρώσεων, την απαξίωση των πτυχίων τους και την αναγνώριση των ΚΕΣ, έχουν περισσότερους λόγους να ορθώσουν δυναμικό και αγωνιστικό ανάστημα κόντρα στις κατευθύνσεις της ΕΕ.

Τέτοιου είδους αγωνιστικές αποφάσεις θέλουν να αποφύγουν συγκεκριμένες πολιτικές δυνάμεις (ΔΑΠ, ΠΑΣΠ, ΕΑΑΚ) που, προκειμένου να μη στοχεύσει η αγανάκτηση των φοιτητών απέναντι στον πραγματικό ένοχο, υπονόμευσαν γενικές συνελεύσεις (π.χ. στο Φυσικό Αθήνας και σε συλλόγους στο Αριστοτέλειο).


ΛΑΡΙΣΑ
«Να γίνουν τα ΤΕΙ "κάστρα" αγώνα»!

Επίσκεψη του Γ. Πρωτούλη, Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ και βουλευτή του ΚΚΕ, χτες στη Λάρισα και σήμερα στο Βόλο

Σε χώρους κατάμεστους από νεολαία μίλησε χτες ο Γ. Πρωτούλης
Σε χώρους κατάμεστους από νεολαία μίλησε χτες ο Γ. Πρωτούλης
Η πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ για Ενιαία και αποκλειστικά Δημόσια Δωρεάν Παιδεία, χωρίς ταξικούς διαχωρισμούς, ήταν στο επίκεντρο της συζήτησης που αναπτύχθηκε στις χτεσινές περιοδείες του Γιάννη Πρωτούλη, Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ και βουλευτή του ΚΚΕ, στη Λάρισα. Ο Γ. Πρωτούλης, που περιόδευσε στο ΕΠΑΛ, στο ΤΕΙ Λάρισας και στα ΙΕΚ του ΟΑΕΔ απηύθυνε κάλεσμα αγώνα για να μην εφαρμοστούν οι αντιδραστικές κατευθύνσεις της ΕΕ στην Παιδεία και να καταργηθούν όλοι οι αντιεκπαιδευτικοί νόμοι και αποφάσεις των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, καταγγέλλοντας, ταυτόχρονα, τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ και του ΛΑ.Ο.Σ. που κινούνται στην κατεύθυνση του «ευρωμονόδρομου».

Μιλώντας στους σπουδαστές του ΤΕΙ για τη σχετική καμπάνια του Κόμματος, τόνισε ότι στοχεύει στην ανάδειξη των σοβαρών προβλημάτων τους, αλλά και στις εξελίξεις στον τομέα της επαγγελματικής εκπαίδευσης, οι οποίες υπογράμμισε «πάνε χέρι - χέρι με την επίθεση στα εργασιακά, στ' ασφαλιστικά, στα λαϊκά δικαιώματα».

Σχετικά με την περιβόητη εξίσωση των Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών με τα ΑΕΙ, όπως τόνισε, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε «στην ουσία μιλάμε για αφαίρεση δικαιωμάτων όλων των σπουδαστών και όλων των παιδιών του λαού που παλεύουν είτε να πάρουν ένα ακριβοπληρωμένο πτυχίο στα ιδιωτικά, είτε στα δημόσια ιδρύματα». Επισήμανε ότι όχι μόνο δεν πρόκειται να «ανωτατοποιηθούν» τα ΤΕΙ, αλλά μαζί με τα πανεπιστήμια θα υποβαθμιστούν, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της Μπολόνια και της Λισαβόνας. Και τόνισε ότι στόχος όλων αυτών των μέτρων είναι η μαζική κατάρτιση φτηνού εργατικού δυναμικού με κάποια μεταλυκειακά εφόδια, ώστε να είναι πιο προσαρμοστικό στις νέες εκμεταλλευτικές ανάγκες της αγοράς.

Καταλήγοντας, ο Γ. Πρωτούλης υπογράμμισε ότι στο πλαίσιο της καμπάνιας, το ΚΚΕ θέλει να προβάλει τη δική του πρόταση, επισημαίνοντας την ανάγκη «να γίνουν τα ΤΕΙ προπύργιο του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, να γίνουν κάστρα αγώνα και διεκδίκησης». «Βασικός στόχος είναι - σημείωσε - αυτός ο νέος κόσμος που θα είναι η αυριανή βάρδια της εργατικής τάξης να είναι στο πλευρό του ΚΚΕ, μαχητής, αγωνιστής, λαϊκός αγωνιστής για τα συμφέροντα του τόπου μας».

Το απόγευμα, ο Γ. Πρωτούλης περιόδευσε στο εμπορικό κέντρο της Λάρισας «Πάνθεον Πλάζα».

Η περιοδεία του Γ. Πρωτούλη συνεχίζεται σήμερα Τετάρτη στο Βόλο, όπου το πρόγραμμά του έχει ως εξής: 11.00 περιοδεία στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. 12.30 συνέντευξη Τύπου. Το απόγευμα περιοδεία στο ΙΕΚ και στη μαθητεία του ΟΑΕΔ της πόλης.

Ακόμα σήμερα

Ο Γιάννης Γκιόκας, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ και βουλευτής του ΚΚΕ, περιοδεύει στη Χαλκίδα: Στις 11 το πρωί επισκέπτεται το ΤΕΙ και στις 12 το μεσημέρι δίνει συνέντευξη Τύπου.

Στη ΣΤΕΦ Αθήνας, τμήμα ΤΙΟ, 10 π.μ., θα περιοδεύσει ο Θανάσης Τζίμας, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

Στη ΣΔΟ Ηρακλείου, τμήματα Λογιστικής, Τουριστικών Επιχειρήσεων και Διοίκησης Επιχειρήσεων, 10 π.μ., η Ρένα Σκυβαλάκη, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ.

Στη ΣΤΕΦ Ηρακλείου, τμήματα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, Μηχανολόγων και Δομικών Εργων, 11 π.μ., ο Στέλιος Ορφανός, μέλος της Επιτροπής Πόλης Ηρακλείου του ΚΚΕ.

Στο Τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής και Πολυμέσων Ηρακλείου, 11 π.μ., ο Σάββας Βασιλειάδης, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ.

  • Επίσης, το Τομεακό Συμβούλιο ΤΕΙ Ηρακλείου της ΚΝΕ, διοργανώνει σύσκεψη με τη Γραμματεία Ηρακλείου του ΠΑΜΕ, με στόχο οι εργαζόμενοι σπουδαστές να έρθουν σε επαφή με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, να μάθουν τα δικαιώματά τους και να ενταχθούν στα σωματεία τους. Η σύσκεψη γίνεται στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο, με ομιλητή εκ μέρους του ΠΑΜΕ τον Γιάννη Γωνιανάκη.

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Να μην εφαρμοστεί η οδηγία για τα ΚΕΣ

Επίκαιρη Ερώτηση προς τον υπουργό Παιδείας για το θέμα των «κολεγίων» κατέθεσε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Το αίτημα για μη ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας για τα κολέγια, για την κατάργηση των ΚΕΣ και για διαμόρφωση συστήματος αποκλειστικά δημόσιων και δωρεάν επαγγελματικών σχολών μετά τη δωδεκάχρονη εκπαίδευση επαναλαμβάνει το ΚΚΕ, με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε χτες προς τον υπουργό Παιδείας η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. Το κείμενο της Ερώτησης είναι το εξής:

«Φοιτητές - σπουδαστές, πανεπιστημιακοί, εκπαιδευτικοί βρίσκονται σε κινητοποίηση διεκδικώντας απειθαρχία στην πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και στην οδηγία 36/2005, που εξισώνουν τα πτυχία των ΑΕΙ - ΤΕΙ με τα πιστοποιητικά των ιδιωτικών κολεγίων, καθώς και κατάργηση του πρόσφατου κυβερνητικού νόμου που επισημοποιεί και εξωραΐζει τα εμπορικά αυτά υποκαταστήματα των κάθε είδους ξένων ιδρυμάτων. Οι ρυθμίσεις αυτές υπονομεύουν κατάφωρα τα εκπαιδευτικά και εργασιακά δικαιώματα της νεολαίας.

Αφενός καθιερώνουν έμμεσα τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και ανοίγουν το δρόμο για την ολοσχερή μετατροπή της ανώτατης εκπαίδευσης σε προνόμιο μόνον εκείνων που μπορούν να την αγοράσουν, αφετέρου δημιουργούν μια στρατιά αποφοίτων από ένα συνονθύλευμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με στόχο τη συμπίεση των μισθών και των όρων εργασίας τους στο κατώτατο δυνατό επίπεδο. Ταυτόχρονα, υποσκάπτουν βαθύτατα την επιστημονική υπόσταση των δημόσιων ανώτατων ιδρυμάτων, ακόμη και την ύπαρξη ορισμένων από αυτά, επιβάλλοντας τον ανταγωνισμό τους με καθαρά κερδοσκοπικού χαρακτήρα επιχειρήσεις, όπως είναι τα κολέγια.

Ερωτάται ο κ. υπουργός αν παρ' όλα τα παραπάνω θα επιμείνει στην ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία των κατευθύνσεων του Ευρωδικαστηρίου και της οδηγίας 36/2005 καθώς και στην εφαρμογή του νόμου για τα ιδιωτικά κολέγια ή θα διακόψει κάθε σχετική ενέργεια καταργώντας ταυτόχρονα τα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών και αν θα προχωρήσει άμεσα στη διαμόρφωση συστήματος αποκλειστικά δημόσιων και δωρεάν επαγγελματικών σχολών μετά τη δωδεκάχρονη εκπαίδευση, που θα προσφέρουν επαγγελματική μόρφωση σε όσους νέους δε συνεχίζουν στην ανώτατη εκπαίδευση».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ