ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Νοέμβρη 2008
Σελ. /32
«Η νέα αμερικανική ηγεσία»...

Γρηγοριάδης Κώστας

Πέρα από τις μεγαλοστομίες και τις (αμερικανικές) κοινοτοπίες, ο Μπάρακ Ομπάμα στην επινίκια ομιλία του το βράδυ της Τρίτης δεν απέφυγε και τις συγκαλυμμένες απειλές στους «εχθρούς» των ΗΠΑ, προϊδεάζοντας για τη συνέχεια των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων ανά τον κόσμο. Απευθυνόμενος «σε όσους μάς παρακολουθούν απόψε, πέρα από τις ακτές μας, από Κοινοβούλια και μέγαρα, από ραδιόφωνα στις ξεχασμένες γωνιές του κόσμου», ο νέος Αμερικανός Πρόεδρος διαμήνυσε ότι «μια καινούρια αμερικανική ηγεσία μόλις ανέτειλε», και έσπευσε να δώσει το στίγμα της: «Εσάς που καταστρέφετε τον κόσμο, θα σας νικήσουμε. Εσάς που επιδιώκετε ειρήνη και ασφάλεια, θα σας στηρίξουμε». Δεκαετίες τώρα οι λαοί γνωρίζουν πολύ καλά τι εννοούν οι ένοικοι του Λευκού Οίκου όταν μιλούν για ειρήνη και ποιους θεωρούν ως «καταστροφείς του κόσμου». Ακριβώς γι' αυτό δε χρειάζεται μεγάλη «αποκωδικοποίηση» η παραπάνω φράση του Μπ. Ομπάμα για να γίνει αντιληπτό τι εννοεί. Σε κάθε περίπτωση είτε ακολουθήσει την τακτική της «μαλακής δύναμης», όπως λένε «οι δικοί του», είτε της «σκληρής δύναμης», οι λαοί, που αντιστέκονται, θα συνεχίσουν να ματοκυλιούνται και να καταδυναστεύονται από τους ιμπεριαλιστές, ανεξάρτητα από το χρώμα του νέου Προέδρου των ΗΠΑ. Αλλωστε, έχει υποστηρίξει τους επιθετικούς πολέμους και τις επεμβάσεις που διεξάγονται αυτή τη στιγμή από τους προκατόχους του...

«Εθνικοί στόχοι»

Οσα δεν είπαν στις συγχαρητήριες επιστολές τους προς τον Μπ. Ομπάμα οι Κ. Καραμανλής και Γ. Παπανδρέου για τους επιδιωκόμενους «εθνικούς στόχους», τα είπε όλα το «Βήμα». Στο χτεσινό πρωτοσέλιδο σχόλιό του με τίτλο «Τα εθνικά συμφέροντα», η πρωινή του συγκροτήματος σπεύδει να προσδιορίσει με σαφήνεια ποιες πρέπει να είναι οι επιδιώξεις και τα «αιτήματα» από τη νέα αμερικανική διοίκηση. Γράφει συγκεκριμένα: «Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, οι διπλωματικές μας προσπάθειες πρέπει τώρα να έχουν στόχο τον επαναπροσδιορισμό της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, καθώς καλλιεργήθηκε επίμονα (και σε βάρος μας) το σχέδιο αντιρωσικού κλοιού, με "πιόνια" σαν τα Σκόπια, την Αλβανία, το Κοσσυφοπέδιο και την Τουρκία». Σε ό,τι αφορά το στόχο της διπλωματίας, δηλαδή «τον επαναπροσδιορισμό της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ» στην περιοχή, καμία έκπληξη. Αποτελεί πάγια τακτική των τελευταίων δεκαετιών με στόχο να υπηρετούνται τα συμφέροντα της εγχώριας πλουτοκρατίας στην ευρύτερη περιοχή, επιλέγοντας το με ποιον σύμμαχο ιμπεριαλιστή μπορεί αυτή η επιδίωξη να υλοποιείται πιο αποτελεσματικά.

Τις αλλαγές τις εγγυώνται μόνο οι λαοί

Προχτές το βράδυ, ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Τσίπρας έδωσε συνέντευξη Τύπου στις Σέρρες. Ξεκίνησε, λοιπόν, λέγοντας: «Παρά τη σημερινή συννεφιά, σήμερα εκπέμφθηκαν μηνύματα ελπίδας και αισιοδοξίας (...) ότι υπάρχει ένα ολοένα και διευρυνόμενο κοινωνικό αίτημα να μπει τέρμα σε μια πολιτική (...). Στην πραγματικότητα, η υποψηφιότητα του Μπάρακ Ομπάμα κατάφερε να συμπυκνώσει σε συμβολικό επίπεδο τη σύγκρουση με το μέχρι σήμερα κατεστημένο (...). Αυτό που έχει σημασία είναι ότι βρισκόμαστε σε μια αλλαγή εποχής (...) που σηματοδοτεί την ανάγκη να περάσουμε σε μια εντελώς νέα φάση, όπου τη ζωή μας δε θα την ορίζει η ανεξέλεγκτη και ασύδοτη λειτουργία των αγορών, αλλά κυρίαρχο στοιχείο θα είναι οι κοινωνικές και ανθρώπινες ανάγκες (...). Κοινωνική ανάγκη να δούμε επιτέλους μια ριζικά διαφορετική πολιτική. Μια ριζικά διαφορετική κατεύθυνση (...). Η ανάγκη του κόσμου ήταν αυτή ακριβώς που οδήγησε στην άλλη άκρη του Ατλαντικού εκατομμύρια ανθρώπους να πάνε να ψηφίσουν, μέχρι που έφτασαν σε ποσοστά ρεκόρ. Ηταν η ανάγκη για μια μεγάλη αλλαγή»!

Είναι βέβαιο ότι οι λαοί, ανάμεσά τους κι ο αμερικάνικος, έχουν ανάγκη από μια μεγάλη αλλαγή. Αλλά είναι εξίσου βέβαιο ότι αυτή δεν μπορεί να την εγγυηθεί ο Μπ. Ομπάμα. Δεν μπορεί να την εγγυηθεί καμία κυβέρνηση, όσο χαρισματικό ηγέτη κι αν διαθέτει, που εκπροσωπεί πολιτικά το μεγάλο κεφάλαιο, που στηρίχτηκε απ' αυτό για να το στηρίξει. Μεγάλες αλλαγές υπέρ τους μπορεί να εγγυηθούν οι ίδιοι οι λαοί, αν παλέψουν για να τις επιβάλουν, αν πιστέψουν στη δύναμή τους. Ενα ισχυρό λαϊκό κίνημα, ανασυνταγμένο σε αντεπίθεση, θα εκπέμψει πραγματικά μηνύματα αισιοδοξίας και όχι η αλλαγή φρουράς στο πολιτικό προσωπικό της άρχουσας τάξης, σε οποιαδήποτε χώρα.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Κριτήριο η στάση τους

Είναι ολοφάνερο ότι η άρχουσα τάξη και η κυβέρνηση προετοιμάζονται πυρετωδώς να υποδεχτούν την οικονομική κρίση και μάλιστα, με τέτοιον τρόπο που να θιγούν κατά το δυνατόν λιγότερο οι εκπρόσωποι του κεφαλαίου και άρα να πληρώσουν τη νύφη οι οικονομικά ασθενέστεροι της κοινωνίας: Οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα, αυτοί δηλαδή που έτσι κι αλλιώς χρηματοδοτούν τόσα χρόνια την αύξηση των καπιταλιστικών κερδών και τη συσσώρευση του κεφαλαίου.

Στο χορό της ...προετοιμασίας, συμμετέχουν το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και ο ΛΑ.Ο.Σ. Με παρεμβάσεις που κάθε φορά οι ίδιοι τις χαρακτηρίζουν βαρυσήμαντες, στην πραγματικότητα έχουν ανοίξει κανάλι επικοινωνίας για τον τρόπο που θα δοθούν οικονομικές ενισχύσεις προς τις διάφορες επιχειρηματικές ομάδες, διαβουλεύονται αν οι ενισχύσεις πρέπει να δοθούν στις τράπεζες ή στους βιομήχανους, διαπραγματεύονται πώς αποτελεσματικότερα θα σωθούν οι κεφαλαιοκράτες.

Η οικονομική κρίση που, αργά ή γρήγορα, θα ξεσπάσει και στη δική μας χώρα και θα συνοδευτεί από επώδυνες συνέπειες για τα λαϊκά στρώματα, όσο οξύμωρο και αν φαίνεται, μπορεί για τους εργαζόμενους να αποτελεί μια ευκαιρία. Να διαπιστώσουν ακόμα καλύτερα τι πρεσβεύει το κάθε κόμμα. Να συνειδητοποιήσουν σε ποιον θεό πιστεύει. Ποιες αξίες και τίνος συμφέροντα εξυπηρετεί. Γιατί, ανεξάρτητα από τα λόγια και τις ανέξοδες κορόνες, η προοδευτικότητα και ο φιλολαϊκός χαρακτήρας των κομμάτων δεν ορίζονται αυτοπροσδιοριστικά, αλλά αποδεικνύονται στην πράξη και στη δράση τους, βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων. Κριτήρια, που τις μέρες αυτές, το καταλαβαίνουμε όλοι, δεν μπορεί παρά να έχουν σχέση με την ίδια τη βάση της κοινωνίας: Την οικονομία και τον τρόπο που προσεγγίζουν - αυτοί που αυτοπροσδιορίζονται ως προοδευτικοί - τα ζητήματα που προκύπτουν από τις εκμεταλλευτικές παραγωγικές σχέσεις.

Τι προτείνουν, για παράδειγμα, το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση της κρίσης που προκαλούν τα μονοπώλια; Ακολουθούν μια πολιτική που έρχεται σε αντίθεση και αντιπαράθεση με το κεφάλαιο και την εξουσία του, ή αποπροσανατολίζουν με προτάσεις που αρχίζουν και τελειώνουν στην κρατικοποίηση μιας τράπεζας λες και αυτή θα είναι φιλολαϊκή; Ακολουθούν γραμμή εναντίωσης στα μονοπώλια, με στόχο την ανοιχτή και μετωπική σύγκρουση μαζί τους, ή περιορίζονται στις αδιέξοδες εκκλήσεις για επίδειξη ανθρωπισμού από τα μονοπώλια; Κάνουν το δεύτερο.

Εχουν ανοιχτό μέτωπο ενάντια στη δυτικοευρωπαϊκή διακρατική ένωση καπιταλιστών της ΕΕ και στα επεκτατικά σχέδια του ΝΑΤΟ, ή, διαφημίζοντας τη λογική ότι η Ενωση μπορεί να γίνει καλύτερη, έχουν γίνει ντελάληδες των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων και των αντιδραστικών πολιτικών; Κάνουν το δεύτερο.

Ποια είναι, τέλος, η στάση που έχουν απέναντι στο μαζικό, λαϊκό, ταξικό κίνημα και την ανάγκη να ικανοποιήσει ο λαός όλες του τις ανάγκες; Ακολουθούν τη γραμμή της λαϊκής συσπείρωσης, ώστε να ωριμάζουν μέσα στην κοινωνία ουσιαστικές διεργασίες στη γραμμή ρήξης με τα μονοπώλια, ή αναπαράγουν τα πλέον αντιδραστικά ιδεολογήματα για την παντοδυναμία του ιμπεριαλισμού και της ...αναμονής κάποιοι άλλοι να βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά; Κάνουν το δεύτερο.

Τα συμπεράσματα, για τις πολιτικές επιλογές που, μαζί με την κυβέρνηση, έχουν το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι εύλογα. Η καταγγελία και η αποκάλυψη του ρόλου τους είναι υπόθεση καθενός από εμάς. Και η δουλειά που πρέπει να κάνουμε δεν περιμένει!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ