ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 16 Νοέμβρη 2008
Σελ. /32
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΑΚΗΣ
ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΑΚΗΣ
φωτ.

Πέρασαν 40 μέρες από το θάνατο της αγαπημένης μας μητέρας και γιαγιάς ΜΕΛΠΟΜΕΝΗΣ ΠΟΡΦΥΡΗ.

Γεννήθηκε το 1920 στο Βόλο, εκεί και έζησε για αρκετά χρόνια. Συμμετείχε ενεργά καθώς και η οικογένειά της στην Εθνική Αντίσταση. Κράτησε τα πιστεύω της μέχρι το θάνατό της, παρακολουθούσε τις εξελίξεις, βοηθούσε όπως μπορούσε τον αγώνα.

Τιμώντας τη μνήμη της στοργικής και αξέχαστης μάνας και γιαγιάς προσφέρουμε στο ΚΚΕ, για τα 90 χρόνια του, 200 ευρώ.

Τα παιδιά της: Μαρία και Κώστας

τα εγγόνια της

***

Ο σύντροφος Βαγγέλης Κρούστης από το Τορόντο του Καναδά στέλνει στο ΚΚΕ 200 δολάρια, στη μνήμη της αγαπημένης του γυναίκας που έχασε πρόσφατα, ΕΛΕΝΗΣ ΚΡΟΥΣΤΗ, για το αρχείο του Κόμματος, μέσω ΚΟ Πατησίων.

***

φωτ.

Με αφορμή τη συμπλήρωση τριών χρόνων από το θάνατο του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΑΝΑΛΟΠΟΥΛΟΥ (Αβέρωφ), μέλους του ΚΚΕ, η οικογένειά του προσφέρει στη μνήμη του 150 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟ Αϊ - Γιώργη Κοκκινιάς. Ο Γ. Δαναλόπουλος στην 65χρονη δράση του ως μέλους του ΚΚΕ δε λυπήθηκε ποτέ κόπους και θυσίες. Πολύ αγαπητός από τους συντρόφους του και ιδιαίτερα από τους νέους, στους οποίους στάθηκε πάντα συμπαραστάτης. Πρωταρχική του έγνοια ήταν το δυνάμωμα του Κόμματος και η προκοπή του εργαζόμενου λαού. Στην Κατοχή ανέπτυξε σημαντική αντιστασιακή δράση. Για την πατριωτική του αυτή δράση και την πίστη του στο μαρξισμό - λενινισμό διώχτηκε, φυλακίστηκε και εξορίστηκε. Δε λύγισε, όμως, και έμεινε ως το τέλος της ζωής του πιστός στο Κόμμα του, το ΚΚΕ.

ΠΑΝΟΣ ΣΤΑΘΑΚΟΣ
ΠΑΝΟΣ ΣΤΑΘΑΚΟΣ
***

φωτ.

Ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΗΣ, παιδί πολύτεκνης αγροτικής οικογένειας, γεννήθηκε το 1934 στην Κυριακή Σουφλίου. Ακολουθώντας τα βήματα του ΕΛΑΣίτη πατέρα του από μικρός μπήκε στον αγώνα. Το 1948, στα δύσκολα χρόνια του Εμφυλίου, με τη μητέρα του και όλα τα αδέρφια του πέρασαν στη φιλόξενη χώρα της Βουλγαρίας, όπου έμειναν 2 χρόνια. Το 1950 πήγε στη ΛΔ Γερμανίας όπου σπούδασε ως εργοδηγός, μηχανολόγος στο Νυχτερινό Πανεπιστήμιο της Δρέσδης.

Εγινε μέλος της νεολαίας της Γερμανίας (FDJ) και γραμματέας του εργοστασίου. Για τη δράση του βραβεύτηκε με πολλά μετάλλια τιμής από το κράτος που τον φιλοξένησε.

Το 1982 επαναπατρίστηκε. Πιστός πάντα στο Κόμμα και στην ιδεολογία του μαρξισμού - λενινισμού προσπαθούσε συνεχώς να διαφωτίσει, στην Κομοτηνή που δούλεψε, τους συναδέλφους του για τα ιδανικά του κομμουνισμού. Πιστός στην ιδεολογία του ΚΚΕ μέχρι το τέλος της ζωής του βοηθούσε οικονομικά με προσωπική δουλειά και προπαγάνδα στο χωριό του, την Κυριακή Σουφλίου.

«Εφυγε» στις 9 Οκτώβρη σε ηλικία 74 χρόνων. Ευχαριστώ όλους τους συντρόφους, τους γνωστούς και φίλους που τον τίμησαν στην τελευταία του κατοικία και βρέθηκαν δίπλα μου αυτές τις δύσκολες ώρες.

Αντί για μνημόσυνο με τη συμπλήρωση 40 ημερών από το θάνατό του στις 16 Νοέμβρη, προσφέρω προς τιμήν των 90 χρόνων του ΚΚΕ και για την Οικονομική Εξόρμησή του 150 ευρώ.

ΚΩΣΤΑΣ ΛΟΥΛΕΣ
ΚΩΣΤΑΣ ΛΟΥΛΕΣ
Η αδερφή του Ελένη Πολυχρονίδου.

***

φωτ.

Στη μνήμη του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ ΓΡΗΓΟΡΗ ΣΓΑΓΙΑ προσφέρουμε για τα 90χρονα του ΚΚΕ 100 ευρώ.

Η οικογένειά του

***

φωτ.

Στη μνήμη του αγαπημένου μου σ/φου ΜΑΚΗ ΛΙΜΠΕΡΑΤΟΥ και για τα 90 χρόνια του ΚΚΕ μας, προσφέρω 50 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟ «Ριζοσπάστη».

Η σύντροφός του Νίκη Λιμπεράτου.

***

φωτ.

Ο ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ του Γερβασίου γεννήθηκε στις 20-05-1941 στο Μεγάλο Σειρήνι Γρεβενών. Εργάστηκε ως μετανάστης στη Γερμανία από το 1971. Από νωρίς διακρίθηκε για τη συνδικαλιστική του δράση. Διατέλεσε επί σειρά ετών Γραμματέας της Συνδικαλιστικής Οργάνωσης στην οποία ήταν οργανωμένος, Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων και Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας στο Κάρλσφελντ Γερμανίας.

Ανήσυχο και συλλογικό πνεύμα εντάχτηκε στο ΚΚΕ, στο οποίο έμεινε πιστός μέχρι το τέλος της ζωής του, αγωνιζόμενος αταλάντευτα για τα ιδανικά του σοσιαλισμού. Ηταν υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος, αγωνίστηκε για την επίλυση προβλημάτων του χωριού του, αλλά και της ευρύτερης περιοχής. Τα τελευταία χρόνια ήταν Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Μεγάλου Σειρηνίου Γρεβενών με πλούσια πολιτιστική και κοινωνική δράση.

Πέθανε ξαφνικά στις 13-10-2008, αμετανόητος κομμουνιστής, πιστός στα ιδανικά του σοσιαλισμού, αγωνιστής για μια καλύτερη ζωή μέχρι το τέλος.

Στη μνήμη του προσφέρουν στη ΝΕ Γρεβενών, η οικογένειά του το ποσό των 650 ευρώ, ο σ. Ζήσης Κόκκινος από την ΚΟ Βελγίου 50 ευρώ και σ/φοι της ΚΟ Γρεβενών το ποσό των 300 ευρώ.

***

Ο Νίκος Δούγιας προσφέρει 50 ευρώ για την Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ, στη μνήμη του ΔΗΜΗΤΡΗ και της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΖΑΝΗ, μέσω ΚΟ εργαζομένων Δήμου Κερατσινίου.

ΖΑΦΕΙΡΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
ΖΑΦΕΙΡΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
***

φωτ.

Φέτος συμπληρώθηκαν 20 χρόνια από το θάνατο του ΚΩΣΤΑ ΛΟΥΛΕ, στελέχους του ΚΚΕ.

Στη μνήμη του, η συντρόφισσά του Μαρία προσφέρει στο ΚΚΕ 100 ευρώ μέσω ΚΟ Αμπελοκήπων.

***

φωτ.

Συμπληρώνονται 17 χρόνια από τότε που έφυγε από κοντά μας ο αγαπημένος μας σύζυγος, πατέρας και παππούς ΣΙΔΕΡΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ.

Αγωνιστής της ΕΑ και του ΔΣΕ, πιστός ως το τέλος της ζωής του στα ιδανικά του ΚΚΕ.

Στη μνήμη του, η σύζυγός του, τα παιδιά του και τα εγγόνια του προσφέρουμε στην ΚΟ Μαγνησίας 30 ευρώ για το 18ο Συνέδριο του ΚΚΕ.

***

φωτ.

Για τα 17 χρόνια από το θάνατο του ΒΑΣΙΛΗ ΖΑΦΕΙΡΗ, τιμώντας τη μνήμη του προσφέρουμε στην ΚΟ Ακαδημίας Πλάτωνα - Κολωνού 50 ευρώ και στο «Ριζοσπάστη», που διάβαζε καθημερινά, 50 ευρώ.

Η οικογένειά του

***

Συμπληρώθηκε ένας χρόνος από το θάνατο της ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΣΥΜΕΩΝΙΔΟΥ και στη μνήμη της προσφέρουμε 200 ευρώ για την Οικονομική Εξόρμηση του Κόμματος, μέσω ΚΟ Αετοράχης -Αραδοσίβια Ελασσόνας.

Ο σύζυγος: Χρήστος, τα παιδιά: Ευθυμία και Νίκος

***

φωτ.

Ο σύντροφος ΧΡΗΣΤΟΣ ΖΙΜΠΙΔΗΣ έφυγε από τη ζωή και, σήμερα, Κυριακή 16 Νοέμβρη, γίνεται το 40ήμερο μνημόσυνό του στο Νεκροταφείο Περιστερίου, ώρα 10.45 το πρωί.

Ο σ/φος έγινε μέλος του ΚΚΕ το 1943. Μαχητής του ΕΛΑΣ και του ΕΑΜ συνελήφθη και βασανίστηκε και το 1946 βγήκε στο βουνό και εντάχθηκε στο Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας. Πήρε μέρος στις μάχες των Γρεβενών, Καλαμπάκας, Κόνιτσας ως ναρκαλιευτής. Το 1947 στο Μέτσοβο τραυματίστηκε στην ωμοπλάτη, πήγε στη Γιουγκοσλαβία, μέσω Αλβανίας, στο νοσοκομείο και το 1948 ξαναγύρισε στην Ελλάδα, στο Βίτσι. Εγινε αξιωματικός του ΔΣΕ, από τις γραμμές του οποίου πήρε μέρος σε αναρίθμητες μάχες στα χωριά της Κοζάνης. Το 1949 έφυγε πολιτικός πρόσφυγας στην Πολωνία.

Μάκης Λιμπεράτος
Μάκης Λιμπεράτος
Στη μνήμη του προσφέρουν στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟ Πλάτωνα, η οικογένειά του 100 ευρώ και σύντροφοί του 200 ευρώ.

***

φωτ.

Στη μνήμη του συντρόφου, Γραμματέα της ΚΟ Ζίτσας ΓΙΑΝΝΗ ΣΙΑΝΝΗ, που διατέλεσε αντιδήμαρχος Ζίτσας, συμμετείχε σε συνδικαλιστικούς και άλλους φορείς υπηρετώντας με πίστη και αυταπάρνηση, σε συνθήκες δύσκολες μέχρι τον πρόωρο και άδικο χαμό του, τα ιδανικά και τις αξίες του ΚΚΕ.

Σύντροφοι μέλη, φίλοι και οπαδοί του Κόμματος προσφέρουν 1.215 ευρώ στη ΝΕ Ιωαννίνων του ΚΚΕ.

***

φωτ.

Στη μνήμη του ΖΑΧΑΡΙΑ ΦΟΥΝΤΟΥΛΑΚΗ, παλαίμαχου κομμουνιστή, υποδειγματικού συντρόφου και προς τιμήν του 18ου Συνεδρίου, προσφέρω στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟ Κ. Τούμπας, 50 ευρώ.

Κώστας Μαυρίδης

***

φωτ.2

Συμπληρώθηκαν 23 χρόνια που έφυγε για πάντα ο αγαπημένος μου σύντροφος ΠΑΝΟΣ ΣΤΑΘΑΚΟΣ, αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης, Μακρονησιώτης και μέλος του ΚΚΕ. Επίσης, στη μνήμη του λατρευτού μου γιου ΔΗΜΗΤΡΗ ΣΤΑΘΑΚΟΥ, πιστού οπαδού του Κόμματος, προσφέρω για το 18ο Συνέδριο του ΚΚΕ, μέσω ΚΟ Ν. Χαλκηδόνας, 50 ευρώ.

Η σύζυγος και μητέρα Μαίρη Σταθάκου

***

φωτ.2

Στις 30 Οκτώβρη συμπληρώθηκαν 9 χρόνια από τότε που έφυγε για πάντα από κοντά μας ο αγαπημένος μας ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΑΚΗΣ, αγωνιστής της ΕΑ και του ΔΣΕ, επί 8 χρόνια στην παράνομη ομάδα Ικαρίας, πολιτικός πρόσφυγας στη Ρουμανία και κατόπιν κρατούμενος στις φυλακές Κορυδαλλού για την αντιδικτατορική του δράση.

Στη μνήμη του, καθώς και στη μνήμη της ΔΕΣΠΟΙΝΑΣ ΙΩΑΚΕΙΜ, αγωνίστριας της ΕΑ και πιστής οπαδού του ΚΚΕ ως το θάνατό της, προσφέρω για την Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ 50 ευρώ, μέσω ΚΟ Ταξιάρχη Κορυδαλλού.

Παπαγεωργάκη Γιαννούλα

***

φωτ.

Σήμερα, 16 Νοέμβρη, συμπληρώνονται 3 μήνες από τότε που έφυγε για το ταξίδι χωρίς γυρισμό ο πολυαγαπημένος και μονάκριβος αδελφός μου ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΜΑΥΡΟΝΙΚΟΛΑΣ, από την Ικαρία.

ΙΩΑΚΕΙΜ -Σούραλη ΔΕΣΠΟΙΝΑ
ΙΩΑΚΕΙΜ -Σούραλη ΔΕΣΠΟΙΝΑ
Στη μνήμη του και αντί για μνημόσυνο, προσφέρω στο ΚΚΕ για την Οικονομική Εξόρμηση και ενόψει του 18ου Συνεδρίου του, 50 ευρώ, μέσω ΚΟ Ταξιάρχη Κορυδαλλού.

Παπαγεωργάκη Γιαννούλα

***

Στη μνήμη του άνδρα μου ΓΙΩΡΓΟΥ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗ προσφέρω στο ΚΚΕ 250 ευρώ.

Η γυναίκα του Αννα Φιλιππίδη

***

Πριν λίγο καιρό έφυγε από τη ζωή ο αγωνιστής δάσκαλος, ο κομμουνιστής ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΕΥΘΥΜΙΑΔΗΣ, μέλος του ΚΚΕ. Υπήρξε αταλάντευτος ως το τέλος της ζωής του στα ιδανικά και τους στόχους του Κόμματος. Δε θα ακουστεί πια η βροντερή φωνή του και οι ιστορίες του για τα χρόνια της Αντίστασης και τους διωγμούς του σαν δάσκαλος.

Η συντρόφισσά του στη ζωή και το Κόμμα, ΝΟΤΑ, είχε γεννήσει τη μονάκριβη κόρη τους στην εξορία.

Στη μνήμη τους οι ΚΟ Χαλανδρίου προσφέρουν στο ΚΚΕ, μέσω ΒΑ Αχτίδας, 200 ευρώ για την Οικονομική Εξόρμηση.

***

φωτ.

Στις 17 Νοέμβρη 2005, πέθανε στον Πειραιά ο αγωνιστής της ΕΑ ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΙΩΑΝ. ΚΑΠΕΛΛΑΚΟΣ. Γεννήθηκε στον Καρβελά Γυθείου το 1926. Από μικρό παιδί ο δημοκράτης δάσκαλος πατέρας του, του ενέπνευσε τα ιδεώδη της αβασίλευτης δημοκρατίας. Στην Κατοχή, ο Λευτέρης, κατ' αρχάς ανοργάνωτα, μαζί με άλλους συμμαθητές του στο Γυμνάσιο Γυθείου, παρακολουθούσε όσους και όσες συνεργάζονταν με τους Ιταλούς και Γερμανούς κατακτητές και ύστερα, οργανωμένος στο ΕΑΜ και κατ' εντολήν της οργάνωσης, οργάνωσε το χωριό του, το μετέπειτα ανταρτοχώρι και προπύργιο της Αντίστασης στη Μάνη. Για τη δράση του αυτή, καθώς και όλων των κατοίκων του Καρβελά, τα ξημερώματα στις 6.11.1943 οι Γερμανοί κύκλωσαν το χωριό, συγκέντρωσαν όσους κατοίκους βρήκαν στην πλατεία και με κατάλογο που τους είχαν δώσει οι προδότες συνεργάτες τους ζήτησαν 25 Καρβελιώτες και μαζί τον Λευτέρη και τον πατέρα του. Ομως, το καλά οργανωμένο χωριό σήμανε έγκαιρα συναγερμό κι έτσι γλίτωσε όλη η οργάνωσή του. Οι Γερμανοί αρκέστηκαν να εκτελέσουν μερικούς ανοργάνωτους και ηλικιωμένους κατοίκους του Καρβελά και να κάψουν το χωριό, μαζί και το σπίτι του Λευτέρη. Τότε ζήτησε να πάει αντάρτης. Ομως, επειδή ήταν νέος, μόλις 17 χρόνων, δεν τον δέχτηκαν και έτσι εξακολούθησε να μάχεται τους κατακτητές και τους συνεργάτες τους από τις γραμμές του ΕΑΜ και της ΕΠΟΝ, της οποίας ήταν στέλεχος.

Σιδέρης Στέφανος
Σιδέρης Στέφανος
Το Φλεβάρη του 1944 κατορθώνει να εκπληρώσει την επιθυμία του, να γίνει αντάρτης του ΕΛΑΣ και μέσα από τις γραμμές του 4ου Λόχου του Τάγματος Σφακιανού, έλαβε μέρος σε όλες τις μάχες που έδωσε το 8ο Σύνταγμα του ΕΛΑΣ Λακωνίας, στη Νότια Πελοπόννησο. Τραυματίστηκε δύο φορές, μια στη β΄ μάχη των Ανωγείων και μια στο Βουρλιά, τοποθεσίες λίγο πιο έξω από τη Σπάρτη. Μετά τη συμφωνία της Βάρκιζας ακολούθησε το Γολγοθά των αγωνιστών της Αντίστασης. Κρατητήρια, εξορίες, Μακρονήσι, βασανιστήρια. Ομως, μέχρι την τελευταία του πνοή έμεινε πιστός στα ιδανικά της ΕΑ και του ΚΚΕ.

Αντί μνημοσύνου η σύζυγός του Καίτη και η κόρη τους Ευαγγελία προσφέρουν στο ΚΚΕ 150 ευρώ, μέσω Εργατοϋπαλληλικής Αχτίδας, και στο παράρτημα Πειραιά της ΠΕΑΕΑ, της οποίας ήταν μέλος, 50 ευρώ.

***

φωτ.

Στις 20 Οκτώβρη 2008 έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 96 χρόνων ο ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ, αγωνιστής, του οποίου η δράση συνδέεται με την Εθνική Αντίσταση. Γεννήθηκε στα 1912. Καταγόταν από τη Θάσο. Η αγωνιστική του δράση ξεκίνησε από τα μαθητικά χρόνια του στο Γυμνάσιο Καβάλας, όπου επηρεασμένος από το κίνημα των καπνεργατών οργάνωσε συσσίτια για τους μαθητές. Για τη δράση του αυτή αποβλήθηκε από όλα τα σχολεία του νομού. Τελείωσε το Γυμνάσιο στην Αθήνα και γράφτηκε στη Νομική το 1932. Πιάστηκε από τη δικτατορία του Μεταξά, με το ψευδώνυμο Δούκας και εξορίστηκε στη Φολέγανδρο.

Στην Κατοχή στην αρχή εντάχθηκε στην αντιστασιακή οργάνωση «Φιλική Εταιρεία Νέων» και ως εκπρόσωπος αυτής της οργάνωσης συμμετείχε στη δημιουργία του ΕΑΜ Νέων το 1942, του οποίου αναδείχτηκε σε καθοδηγητικό στέλεχος. Υπήρξε από τα ιδρυτικά μέλη της ΕΠΟΝ, ως εκπρόσωπος της «Φιλικής Εταιρείας Νέων» με το ψευδώνυμο «Λευτέρης Αναγνωστόπουλος». Στις 23 Φλεβάρη 1943 υπέγραψε την απόφαση αυτοδιάλυσης του ΕΑΜ Νέων και ίδρυσης της θρυλικής ΕΠΟΝ, από τις γραμμές της οποίας αγωνίστηκε ως στέλεχός της. Από το 1944 συνέχισε την αντιστασιακή δράση του ως στέλεχος του ΕΑΜ.

ΔΑΝΑΛΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ (Αβέρωφ)
ΔΑΝΑΛΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ (Αβέρωφ)
Στη μνήμη του ανθρώπου, ο οποίος έζησε με το νου, την ψυχή και την καρδιά προσηλωμένη σταθερά στο όραμα του σοσιαλισμού, η σύζυγός του Ασημίνα, τα παιδιά του Δημήτρης και Πάνος Προέδρου, η νύφη του Μαρία, η αδελφή της Μίνα Κλώνη και η εγγονή του Ασημίνα προσφέρουν στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟ Θρακομακεδόνων, 150 ευρώ.


ΣΤΑΘΑΚΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΣΤΑΘΑΚΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

ΦΟΥΝΤΟΥΛΑΚΗΣ ΖΑΧΑΡΙΑΣ
ΦΟΥΝΤΟΥΛΑΚΗΣ ΖΑΧΑΡΙΑΣ

ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ
ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ

ΣΓΑΓΙΑΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ
ΣΓΑΓΙΑΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΙΑΝΝΗΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΙΑΝΝΗΣ


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ