ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Νοέμβρη 2008
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΒΑ
Αντιμετωπίζει νέες καταστροφές από κυκλώνες

Το σύστημα Πολιτικής Προστασίας απέτρεψε ανθρώπινα θύματα

Η Κούβα για άλλη μια φορά χτυπιέται από την οργή της φύσης

Associated Press

Η Κούβα για άλλη μια φορά χτυπιέται από την οργή της φύσης
ΑΒΑΝΑ.--

Για άλλη μια φορά, η Κούβα απέδειξε πως με τα προληπτικά μέτρα που παίρνει και με τη σωστή, έγκαιρη και συντονισμένη παρέμβαση της Πολιτικής Προστασίας και του κράτους, αλλά και την ανταπόκριση του λαού στις οδηγίες, αποφεύχθηκαν οι ανθρώπινες απώλειες από το πέρασμα του κυκλώνα «Παλόμα», που έπληξε κυρίως τις περιοχές του νότου της χώρας την περασμένη Δευτέρα. Το νέο αυτό πλήγμα έρχεται μετά το καταστροφικό πέρασμα των δύο κυκλώνων «Γκούσταβ» και «Αϊκ» τον περασμένο Σεπτέμβρη που προκάλεσαν τεράστιες καταστροφές σε όλο το νησί.

Χτες ο Κουβανός Πρόεδρος, Ραούλ Κάστρο, περιόδευσε στις περιοχές του Καμαγιουέι και του Λας Τούνας, εμψυχώνοντας τους κατοίκους, μεταφέροντας μήνυμα στήριξης από τον Κουβανό ηγέτη Φιντέλ Κάστρο. Ενημερώθηκε για τις ζημιές που προκλήθηκαν από την «Παλόμα», όπου, μόνο στο Λας Τούνας, οι ισχυροί άνεμοι και οι πλημμύρες κατέστρεψαν 110 σπίτια και έριξαν τους πυλώνες του ηλεκτρικού ρεύματος. Στην περιοχή του Καμαγιουέι, συνολικά, 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι απομακρύνθηκαν έγκαιρα από τις εστίες τους με οργανωμένο τρόπο. Ενα ιστορικό στοιχείο, που δείχνει και το πώς η σοσιαλιστική Κούβα δίνει πρώτη προτεραιότητα στην ανθρώπινη ζωή, είναι το γεγονός ότι σε αντίστοιχη φυσική καταστροφή στην ίδια περιοχή το 1932 είχαν πεθάνει πάνω από 3.000 άνθρωποι.

  • Κύριο μέλημα μετά τη διάσωση των ανθρώπων είναι η επισκευή του ηλεκτρικού και των τηλεπικοινωνιών, καθώς και η παραγωγή τροφίμων. Επίσημη συνάντηση είχε χτες στη Μόσχα ο Κουβανός υπουργός Εξωτερικών, Φελίπε Πέρες Ρόκε, με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, με τον οποίο συζήτησαν για τις σχέσεις των δύο χωρών, τις προοπτικές συνεργασίας, τις μεταρρυθμίσεις στο σύστημα του ΟΗΕ, καθώς και για διεθνή ζητήματα.
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ ΝΕΟΛΑΙΩΝ
Εξήντα τρία χρόνια από την ίδρυσή της

Στις 10 Νοέμβρη συμπληρώθηκαν 63 χρόνια από την ίδρυση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοκρατικών Νεολαιών (ΠΟΔΝ), μιας οργάνωσης που ενώνει σε παγκόσμιο επίπεδο τη νεολαία που είναι αποφασισμένη να αγωνίζεται για την ειρήνη, την ελευθερία, τη δημοκρατία, την ανεξαρτησία και την ισότητα σε κάθε σημείο του πλανήτη, αλλά και για την προάσπιση των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της νεολαίας, την ευτυχία και την ευημερία των μελλοντικών γενεών.

Με ανακοίνωσή της, η ΠΟΔΝ σημειώνει πως η επέτειος αυτή συμπίπτει με «τη δυσμενή κατάσταση του πλανήτη μας, όπου 113 εκατομμύρια παιδιά και νέοι άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση, 875 εκατομμύρια ενήλικες είναι αγράμματοι, 12 εκατομμύρια παιδιά πεθαίνουν κάθε χρόνο εξαιτίας ανίατων ασθενειών, 950 εκατομμύρια είναι πεινασμένοι, 4.750 εκατομμύρια είναι φτωχοί, 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι είναι άνεργοι και το 45% του παγκόσμιου πληθυσμού δεν έχει πρόσβαση σε πόσιμο νερό. Σ' αυτόν τον πλανήτη, που είναι γεμάτος όπλα, θάνατο και πόνο, είμαστε μάρτυρες της κρίσης του καπιταλιστικού δομικού συστήματος».

«Σήμερα - όσο ποτέ άλλοτε - η προοδευτική νεολαία του πλανήτη βρίσκεται στην ιστορική αναγκαιότητα να δώσει εναλλακτικές λύσεις για να βρει το ακριβές σημείο ανάμεσα στη θεωρία και την πράξη για να απαλλαγούμε μια και καλή απ' αυτό το άδικο ιμπεριαλιστικό σύστημα που έχει επιβληθεί εδώ και αιώνες», σημειώνεται.

Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Δημοκρατικών Νεολαιών «καλεί όλες τις οργανώσεις - μέλη της, φίλους και την προοδευτική νεολαία του πλανήτη να γιορτάσει την επέτειο των 63 χρόνων, να ενώσουν τις δυνάμεις τους στον αγώνα για την οικοδόμηση ενός καλύτερου κόσμου επειδή είμαστε σίγουροι ότι είναι εφικτός. Με τις θυσίες όλων μας, με οποιοδήποτε τίμημα, είναι απαραίτητο να αποκτήσουμε έναν πλανήτη χωρίς εκμετάλλευση, χωρίς πείνα, διακρίσεις, εγκλήματα, χωρίς πολέμους για την αρπαγή των φυσικών πόρων, για τη βασική πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες, την αδελφοσύνη, όπου κάθε μέρα θα παλεύουμε για τη βελτίωση της ζωής των ανθρώπων, την ειρηνική συνύπαρξή τους.

Γι' αυτό "πρέπει να νικήσουμε", επειδή δεν έχουμε το δικαίωμα να αποτύχουμε σ' αυτόν τον αγώνα», καταλήγει η ανακοίνωση.

ΙΤΑΛΙΑ
Κινητοποιήσεις στην παιδεία και απεργίες

ΡΩΜΗ.--

Συνεχίζονται οι πολύμορφες κινητοποιήσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας στην Ιταλία ενάντια στις προωθούμενες μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, που ουσιαστικά σημάνουν τη διάλυση του δημόσιου χαρακτήρα της εκπαίδευσης προς όφελος της ιδιωτικής. Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, η αντιδραστική κυβέρνηση σχεδιάζει την αισθητή μείωση του αριθμού των μόνιμων καθηγητών, τον περιορισμό των μαθημάτων, το κλείσιμο ορισμένων τμημάτων των πανεπιστημίων που έχουν μειωμένη συμμετοχή φοιτητών και τη μετατροπή των πανεπιστημίων σε ιδρύματα με ιδιωτικές χρηματοδοτήσεις.

Πάντως, όλο αυτό το διάστημα έχουν ξεχυθεί μαζικά στους δρόμους διάφορων πόλεων της Ιταλίας μαθητές, φοιτητές, εκπαιδευτικοί, γονείς και εργαζόμενοι ενάντια στις μεταρρυθμίσεις, ενώ την ερχόμενη Παρασκευή σχεδιάζεται διαδήλωση από το διοικητικό και διδακτικό προσωπικό των πανεπιστημίων με την υποστήριξη των φοιτητών.

Στο μεταξύ, πετυχημένη ήταν η 24ωρη απεργία της Δευτέρας των πιλότων, του ιπτάμενου προσωπικού και του προσωπικού εδάφους της «Αλιτάλια», οι οποίοι αρνούνται να αποδεχτούν μέρος της συμφωνίας που έχουν συνάψει ορισμένα συνδικάτα με τον ιδιωτικό όμιλο «CAI», απαιτώντας να μπορούν να επιλέξουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι ποιοι θα παραμείνουν στη νέα «Αλιτάλια» μετά τις μαζικές απολύσεις. Παρόμοιες αιφνιδιαστικές απεργιακές κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν και χτες.

Η κυβέρνηση της Ιταλίας ωστόσο χαρακτήρισε την απεργία «παράνομη» και απείλησε πως θα πράξει τα απαραίτητα, αν χρειαστεί, και υποστήριξε πως θα κινηθεί νομικά εναντίον τους, εάν κάνουν πράξη τις προειδοποιήσεις τους για νέες απεργιακές κινητοποιήσεις τις επόμενες ημέρες.

ΛΔ ΚΟΝΓΚΟ
Εν μέσω πυρών χιλιάδες άμαχοι...

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-- Δραματική έκκληση για τον άμεσο τερματισμό των συγκρούσεων, ώστε να απεγκλωβιστούν από τα πεδία των μαχών στο ανατολικό Κονγκό περίπου 100.000 άμαχοι, απηύθυνε χτες ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Γκι Μουν. Ο ίδιος εξέφρασε ανησυχία για τις απανωτές αναφορές διεθνών οργανώσεων αρωγής για τις σφαγές και τους βιασμούς αμάχων και τις λεηλασίες που διαπράττονται τόσο από άνδρες του πολέμαρχου Νκούντα, όσο και από δυνάμεις του κογκολέζικου στρατού.

Ο Μπαν πρότεινε την αύξηση του αριθμού των 17.000 κυανοκράνων του ΟΗΕ κατά 3.000, κάτι που επρόκειτο να εξετάσει σε συνεδρίαση αργότερα χτες βράδυ το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

ΝΙΚΑΡΑΓΟΥΑ
Νίκη των «Σαντινίστας» σε τοπικές εκλογές

Ενώ αναμενόταν να ολοκληρωθεί η καταμέτρηση των ψήφων των εκλογών της περασμένης Κυριακής στην Τοπική Αυτοδιοίκηση στη Νικαράγουα, το κυβερνών Μέτωπο Σαντινίστας για την Εθνική Απελευθέρωση φερόταν να εξασφαλίζει πλειοψηφία τουλάχιστον σε 91 δήμους (4 περισσότερους από το 2004) από τους 146, όπου έγιναν εκλογές.

Το κόμμα της αντίδρασης Φιλελεύθερο Θεσμικό θα έχει τις τοπικές αρχές σε 49 δήμους, ενώ η Φιλελεύθερη Συμμαχία κέρδισε 3 δήμους.

Στην πρωτεύουσα Μανάγκουα, το Μέτωπο των Σαντινίστας με καταμετρημένο το 70% των τμημάτων είχε 52% για τον Αλέξις Αρκέγιο, πρώην πρωταθλητή του μποξ, ενώ ο αντίπαλός του, του Φιλελεύθερου Κόμματος, τραπεζίτης Εντουάρντο Μοντεαλέγκρε, είχε το 47%.

Ο Μοντεαλέγκρε, που είχε χάσει και την προεδρική εκλογή απέναντι στον Ντανιέλ Ορτέγκα το 2006, αρνείται να δεχτεί το αποτέλεσμα και κάλεσε τους οπαδούς να «καταλάβουν στους δρόμους», πράγμα που οδήγησε σε συγκρούσεις με οπαδούς των Σαντινίστας, με αποτέλεσμα να υπάρχουν 3 τραυματίες, ενώ γίνεται λόγος και για νεκρούς.

Πάντως, η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή και 120 διεθνείς παρατηρητές δηλώνουν ότι δεν υπήρξαν ενδείξεις για νοθεία, όπως καταγγέλλει η αντίδραση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ