ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Νοέμβρη 2008
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΒΑ
Διεθνής Συνάντηση για λευτεριά στους «5»

Από παλιότερη διαδήλωση έξω από το Γραφείο Συμφερόντων των ΗΠΑ στην Αβάνα

Associated Press

Από παλιότερη διαδήλωση έξω από το Γραφείο Συμφερόντων των ΗΠΑ στην Αβάνα
ΑΒΑΝΑ.--

Ολοκληρώθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο στην Κούβα η 4η Διεθνής Συνάντηση για την απελευθέρωση των πέντε Κουβανών πατριωτών, με τη συμμετοχή τουλάχιστον 100 αντιπροσώπων από κοινωνικές οργανώσεις, αλλά και νομικών, συγγραφέων και άλλων προσωπικοτήτων από χώρες της Λατινικής Αμερικής, της Ευρώπης και της Αφρικής.

Στην τελική διακήρυξη της Συνάντησης απαιτείται από την κυβέρνηση των ΗΠΑ να σεβαστεί το Σύνταγμα της χώρας της, να σταματήσει τη συστηματική παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ενάντια στους «πέντε» και τους συγγενείς τους, να θέσει εκτός λειτουργίας τρομοκρατικές οργανώσεις στις ΗΠΑ και να δικάσει τον εγκληματία Λουίς Ποσάδα Καρίλες στις φυλακές των ΗΠΑ ή να τον εκδώσει στη Βενεζουέλα για τη συμμετοχή του στην κατάρριψη του κουβανικού αεροσκάφους, το 1976, που είχε σαν αποτέλεσμα το θάνατο 73 ανθρώπων. Επίσης, απαιτείται η άμεση αποφυλάκιση των «πέντε» επειδή είναι αθώοι, η συνέχιση της πληροφόρησης για την υπόθεσή τους και επιβεβαιώνεται πως θα συνεχιστεί ο αγώνας για την άμεση απελευθέρωσή τους και την επιστροφή τους στην Κούβα.

  • Σε σχέση με τις ζημιές που προκάλεσαν οι τρεις διαδοχικοί κυκλώνες - «Γκούσταβ», «Αϊκ» και «Παλόμα» - στην Κούβα, ανακοινώθηκε χθες από τον Πρόεδρο της χώρας Ραούλ Κάστρο ότι προσεγγίζουν τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια.
ΗΠΑ
Εκατομμύρια οι άστεγοι, άνεργοι και ανασφάλιστοι

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Δραματική είναι η αύξηση του αριθμού των άστεγων οικογενειών στις ΗΠΑ, που μαζικά συρρέουν σε καταφύγια αστέγων, στήνουν σκηνές σε μοτέλ ή μένουν σε φίλους και συγγενείς, ενώ σύμφωνα με τοπικές και κρατικές ομάδες υποστήριξης, οι άστεγοι αυξήθηκαν κατά 61% από τότε που ξεκίνησε η κρίση των κατασχέσεων το 2007. Αμεση δράση απαιτείται για να σταματήσουν οι κατασχέσεις δεκάδων χιλιάδων κατοικιών και να επαναστεγαστούν οι χιλιάδες οικογένειες, σημειώνουν οι οργανώσεις στήριξης.

Πάντως, σε μια στιγμή που ο δείκτης της ανεργίας είναι στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων 14 χρόνων και αναμένονται νέες απολύσεις, και καθώς η Ενωση των Στεγαστικών Τραπεζών εκτιμά ότι περίπου 1,5 εκατομμύριο κατοικίες είναι στη διαδικασία κατάσχεσης, η τύχη των αστέγων, ανέργων κ.ά. διαφαίνεται μαύρη καθώς ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα, την προεκλογική περίοδο αρκέστηκε να μοιράσει υποσχέσεις για βοήθεια των οικογενειών της μεσαίας τάξης, και πολύ λίγα για όλους τους υπόλοιπους...

Στο μεταξύ, χτες, η συμβουλευτική εταιρεία «Price Waterhouse Coopers» ανέλαβε να προπαγανδίσει τα σχέδια που επεξεργάζεται ο Ομπάμα για το σύστημα υγειονομικής ασφάλισης, που εξαγγέλλει 75 δισεκατομμύρια δολάρια για να ξεπεραστεί υποτίθεται η μεγάλη πληγή των 47 εκατομμυριών ανασφάλιστων Αμερικανών.

Επιπλέον, το «CNN» μετέδωσε χτες ότι τη μεταβατική ομάδα του Ομπάμα που είναι αρμόδια για το υπουργείο Εξωτερικών επιλέχτηκε να διευθύνει ο πρώην ΥΠΕΞ Ουόρεν Κρίστοφερ, ενώ ο πρώην γερουσιαστής των Δημοκρατικών Σαμ Ναν επιλέχτηκε να ηγηθεί εκείνης που είναι αρμόδια για το υπουργείο Αμυνας.

Τέλος, καθώς ανακοινώθηκε χτες, ο Ομπάμα δε θα συμμετάσχει στη λεγόμενη σύνοδο του G-20 που θα γίνει στην Ουάσιγκτον το Σαββατοκύριακο, ανατέθηκε όμως στην πρώην ΥΠΕΞ, Μαντλίν Ολμπράιτ και στο πρώην μέλος του Κογκρέσου, Ρεπουμπλικάνο Τζιμ Λιτς να συναντηθούν ανεπίσημα με τις ξένες αντιπροσωπείες που θα πάρουν μέρος στη σύνοδο.

ΟΗΕ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Στόχος πιέσεων τώρα η Πρίστινα

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.--

«Απογοήτευση» εξέφρασε χτες ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν για την προχτεσινή αναβολή της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας Ηνωμένων Εθνών σε σχέση με την τροποποίηση της αποστολής του Οργανισμού στο Κοσσυφοπέδιο (UNMIK) ώστε να αντικατασταθεί με την αστυνομικο-δικαστική δύναμη της Ευρωπαϊκής Ενωσης (EULEX). Ο Μπαν διαπίστωσε έτσι ότι οι προτάσεις του για την ανάπτυξη της EULEX και την «αναδιοργάνωση» της UNMIK, συνάντησαν την άρνηση της ηγεσίας των Κοσσοβάρων Αλβανών γι' αυτό και κάλεσε την Πρίστινα να αναθεωρήσει.

Ωστόσο, ο πρωθυπουργός των Κοσσοβάρων Αλβανών Χασίμ Θάτσι το αρνήθηκε καλώντας υποκριτικά όλους τους εκτοπισμένους μη αλβανικούς πληθυσμούς να επιστρέψουν στο ΝΑΤΟικό προτεκτοράτο γιατί τάχα οι Αλβανοί πρώην αυτονομιστές είναι έτοιμοι «να ξεπεράσουν τα εμπόδια του παρελθόντος και να σεβαστούν τα δικαιώματα όλων». Ωρες πριν ο Θάτσι είχε δεχτεί τις πιέσεις του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ, οποίος είχε δηλώσει: «Η πρόταση του ΟΗΕ έχει γίνει λίγο - πολύ αποδεκτή από τους Σέρβους. Τώρα, θα πρέπει να γίνει αποδεκτή και από τους Αλβανούς του Κοσσόβου».

ΑΦΡΙΚΗ
Κινήσεις καπιταλιστικής ολοκλήρωσης

ΚΑΜΠΑΛΑ.--

Οι ηγέτες τριών μεγάλων οικονομικών οργανισμών της Αφρικής συμφώνησαν χτες να δημιουργήσουν μία τεράστια ζώνη «ελεύθερου εμπορίου» στο εδάφος 26 αφρικανικών χωρών με Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν που θα ξεπερνά τα 620 εκατ. δολάρια.

Τα τρία περιφερειακά μπλοκ είναι η Αναπτυξιακή Κοινότητα Νότιας Αφρικής (SADC), η Ανατολικοαφρικανική Κοινότητα (EAC) και η Κοινή Αγορά για την Ανατολική και Νότια Αφρική (COMESA). O οικοδεσπότης της συνάντησης Ουγκαντέζος Πρόεδρος Γιοβέρι Μουσεβένι, δήλωσε ότι η συμφωνία ενοποίησης των περιφερειακών οικονομικών μπλοκ θα μπορέσει να νικήσει το «μεγαλύτερο εχθρό της Αφρικής που είναι η διχόνοια και το χαμηλό επίπεδο πολιτικής και οικονομικής ολοκλήρωσης»...

ΣΟΥΔΑΝ
Απορρίπτουν την προεδρική πρόταση αφοπλισμού και εκεχειρίας

ΧΑΡΤΟΥΜ.--

Εκεχειρία και αφοπλισμό όλων των ένοπλων οργανώσεων που δρουν στο Νταρφούρ του δυτικού Σουδάν ανακοίνωσε χτες στο Χαρτούμ ο Σουδανός Πρόεδρος Ομάρ αλ Μπασίρ, στη διάρκεια ευρείας συνάντησης σουδανικών πολιτικών κομμάτων για τις ανάγκες του «Εθνικού Φόρουμ για το Νταρφούρ».

Ο Μπασίρ ισχυρίστηκε ότι η προσφορά εκεχειρίας και αφοπλισμού είναι «άνευ όρων», ωστόσο έθεσε την ακόλουθη βασική «προϋπόθεση»: να εφαρμοστεί ένας αποτελεσματικός ελεγκτικός μηχανισμός υπό την εποπτεία όλων των εμπλεκόμενων φορέων... Ο Μπασίρ υποσχέθηκε ακόμη αποζημιώσεις σε όσους άμαχους έχασαν τα σπίτια τους στο Νταρφούρ και ενίσχυση της μεικτής αποστολής ΟΗΕ - Αφρικανικής Ενωσης «ώστε να εκπληρώσει το έργο για τον οποίο προορίζεται»... Ωστόσο, δεν έγινε πιστευτός, κυρίως απ' τους επικεφαλής των μεγαλύτερων ανταρτικών οργανώσεων που δρουν στο Νταρφούρ. Το «Κίνημα Δικαιοσύνης και Ισότητας» και φράξια του «Σουδανικού Απελευθερωτικού Κινήματος» απέρριψε την προσφορά του Μπασίρ δηλώνοντας ότι θα συνεχίσουν να μάχονται το σουδανικό στρατό και τις παραστρατιωτικές οργανώσεις μέχρις ότου δοθούν ρητές εγγυήσεις για τα δικαιώματά τους.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Μαθητικές διαδηλώσεις σε δεκάδες πόλεις

Στο Βερολίνο και άλλες τριάντα γερμανικές πόλεις οι μαθητές, με υποστήριξη σε μεγάλο βαθμό και του διδακτικού τους προσωπικού, απέργησαν χτες, απαιτώντας την υλοποίηση των αιτημάτων τους. Αυτά είναι βασικά σε όλα τα γερμανικά κρατίδια τα ίδια: Υπερπλήρεις αίθουσες, με πάνω από 30 μαθητές, κλείσιμο σχολείων, υψηλά δίδακτρα, μακρινές διαδρομές από τον τόπο κατοικίας, παραφορτωμένα σχέδια διδασκαλίας.

Μεγάλες διαδηλώσεις έγιναν και στις ανατολικές πόλεις του Ρόστοκ και του Στραλζούντ. Γενικό είναι το αίτημα της δωρεάν Παιδείας.

Για την προετοιμασία και επιτυχία των απεργιακών τους κινητοποιήσεων, οι μαθητές είχαν σχηματίσει «συμμαχίες δράσης» και είχαν ζητήσει έγκαιρα την υποστήριξη κομμάτων, συνδικάτων και μη κυβερνητικών οργανώσεων, που κατά κανόνα ανταποκρίθηκαν ευνοϊκά.

Σε ορισμένα σχολεία διεξήχθησαν ώρες εναλλακτικών μαθημάτων, κατά τις οποίες διαφωτίστηκαν συγγενείς και άλλοι ενδιαφερόμενοι για τους στόχους των κινητοποιήσεων και τις δυνατότητες υλοποίησης των μαθητικών αιτημάτων.


Θ.Β.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ