ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Νοέμβρη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Αξιώνει να εφαρμοστούν άμεσα αντιλαϊκές ευρωενωσιακές ντιρεκτίβες

Εγκαλεί την ελληνική κυβέρνηση γιατί δεν το έχει ήδη πράξει

Βασιλικότερος του βασιλέως αποδεικνύεται για μια ακόμα φορά ο Συνασπισμός, ο οποίος εγκάλεσε χτες την κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά και τις προηγούμενες, επειδή δεν επιταχύνουν την ενσωμάτωση και συνεπώς την εφαρμογή της αντιδραστικής και αντιλαϊκής ευρωενωσιακής νομοθεσίας, όχι προφανώς γιατί δεν το επιθυμούν αλλά υπό την πίεση του εργατικού, λαϊκού και νεολαιίστικου κινήματος.

Στο πρόσωπο των εκπροσώπων του οπορτουνισμού οι ευρωενωσιακές δυνάμεις του μεγάλου κεφαλαίου βρίσκουν έναν πολύτιμο σύμμαχο στην προσπάθεια επιβολής μέτρων που πετσοκόβουν δικαιώματα του λαού και της νεολαίας. Ανάμεσά τους και μέτρα που στο εσωτερικό της χώρας και προφανώς για λόγους καιροσκοπικούς και ψηφοθηρικούς ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ τα έχει κάνει σημαία της αντιπολιτευτικής του ρητορείας, εμφανιζόμενος ότι τάχα διαφωνεί, όπως η κατάπτυστη οδηγία για την αναγνώριση των κολεγίων!

Τα παραπάνω προκύπτουν σαφέστατα απ' την πρωτοβουλία - παρέμβαση του ευρωβουλευτή και στελέχους του Συνασπισμού Δ. Παπαδημούλη, ο οποίος ζήτησε απ' τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζ. Μπαρόζο, να πληροφορηθεί για την πορεία ενσωμάτωσης της κοινοτικής νομοθεσίας στην Ελλάδα. Ο γνωστός και μη εξαιρετέος Μπαρόζο πληροφόρησε λοιπόν τον Δ. Παπαδημούλη πως η Ελλάδα είναι στην τελευταία θέση των 27 σε ό,τι αφορά στην ενσωμάτωση της ευρωενωσίτικης νομοθεσίας και πως η Κομισιόν έχει ήδη κινήσει εναντίον της προδικαστική και δικαστική διαδικασία για 34 κοινοτικές οδηγίες.

«Αστραψε και βρόντηξε» κατόπιν αυτής της απάντησης ο ΣΥΝ διά του ευρωβουλευτή του, επιπλήττοντας την κυβέρνηση επειδή καθυστερεί να φορτώσει κι άλλες αντιλαϊκές ντιρεκτίβες στις πλάτες της χειμαζόμενης εργατικής τάξης, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων.

Για «καθόλου κολακευτικά στοιχεία για τις επιδόσεις των ελληνικών αρχών» κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του ο Συνασπισμός, στην οποία παρατίθεται και δήλωση του Δ. Παπαδημούλη, η οποία αναφέρει: «Αφιερώνουμε την απάντηση - κόλαφο του προέδρου της Κομισιόν στους κυβερνητικούς αρμόδιους, παρόντες και προηγούμενους. Το θλιβερό αρνητικό ρεκόρ της 27ης θέσης στους 27 αποδεικνύει με αριθμούς ότι η εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας γίνεται με απαράδεκτη βραδυπορία και επιλεκτικά κριτήρια από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές»!!! Μάλιστα, ο ΣΥΝ ισχυρίζεται ότι την καθυστέρηση θα την πληρώσουν «οι Ελληνες πολίτες με την υποβάθμιση του επιπέδου και της ποιότητας της ζωής τους». Πρόκειται για πρωτοφανή διαστρέβλωση της πραγματικότητας, καθώς και οι πέτρες γνωρίζουν ότι η ευρωενωσιακή νομοθεσία κάθε άλλο παρά για το επίπεδο και την ποιότητα ζωής των λαών των χωρών - μελών της ΕΕ δημιουργείται.

Στην ανακοίνωση του ΣΥΝ επισυνάπτεται και κατάλογος οδηγιών της ΕΕ «για τις οποίες κινήθηκε διαδικασία παράβασης κατά της Ελλάδας στις 30/9/2008 για μη ανακοίνωση των εθνικών μέτρων εφαρμογής», όπως αναφέρεται. Ας δούμε πιο αναλυτικά ορισμένες απ' αυτές:

Οδηγίες υπέρ των κολεγίων...
  • Η οδηγία 36/05! Δηλαδή, η οδηγία η οποία εξισώνει τα πτυχία των δημόσιων ελληνικών πανεπιστημίων με τα πιστοποιητικά των τρίχρονων ιδιωτικών «μαγαζιών» - κολεγίων! Πρόκειται για την οδηγία στην οποία εναντιώνονται οι φοιτητές και οι σπουδαστές και απαιτούν τη μη εφαρμογή της. Δηλαδή, ο ΣΥΝ κλείνει το ένα μάτι στους φοιτητές, παριστάνοντας τον υπερασπιστή της δημόσιας Παιδείας, και την ίδια στιγμή κλείνει το άλλο μάτι στην κυβέρνηση, καλώντας τη να εφαρμόσει την κοινοτική οδηγία 36/05 για τα κολέγια!

Να θυμίσουμε ότι με την κοινοτική οδηγία 36/05 αναγνωρίζονται τα επαγγελματικά προσόντα των αποφοίτων των διαφόρων «κολεγίων» και των κατόχων τρίχρονου υποβαθμισμένου μπάτσελορ ως ισότιμα με εκείνα των πτυχιούχων των δημόσιων πανεπιστημίων, μετά από τετράχρονες και πεντάχρονες σπουδές. Ουσιαστικά, αναγνωρίζονται στην πράξη ιδιωτικά «ψευτοπανεπιστήμια», παρακάμπτοντας το άρθρο 16 του Συντάγματος. Ακόμα, ορίζεται ότι μόνος αρμόδιος για να ασκήσει ελέγχους στο επίπεδο των σπουδών και των πτυχίων των κολεγίων είναι το «μητρικό» ίδρυμα του εξωτερικού, ενώ το κράτος υποδοχής το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να ...επιβεβαιώσει ότι πράγματι το «κολέγιο» έχει συνεργασία με το ίδρυμα του εξωτερικού.

Ενώ λοιπόν είναι ακόμα νωπό το μελάνι στην καταδικαστική απόφαση του Ευρωδικαστηρίου, επειδή η Ελλάδα δεν εφάρμοσε την κοινοτική οδηγία 89/48 (δηλαδή, την «πρόγονο» της 36/05 για τα κολέγια) και ενώ οι αντιδράσεις στην επικείμενη ενσωμάτωση της οδηγίας πληθαίνουν, ο ΣΥΝ παριστάνοντας τον «αγωνιστή» πριονίζει τα αιτήματα των κινητοποιήσεων: Οπως το 2002 καλούσε την Κομισιόν να πάρει μέτρα για να αναγνωρίσει η Ελλάδα τα πιστοποιητικά των ιδιωτικών μαγαζιών - «κολεγίων», έτσι και τώρα βάζει την αναγνώριση των «κολεγίων» από την πίσω πόρτα. Τότε ήταν ευρωβουλευτής ο Αλ. Αλαβάνος. Σήμερα είναι ο Δ. Παπαδημούλης.

...υπέρ των πολυεθνικών
  • Η οδηγία που προβλέπει τη «διευκόλυνση των διασυνοριακών συγχωνεύσεων κεφαλαιουχικών εταιρειών». Το νόημα της οδηγίας είναι ότι πρέπει να παίρνονται όλα τα ζητούμενα μέτρα από τις εταιρείες και τους εκπροσώπους τους, προκειμένου να διευκολυνθεί η συγκέντρωση και συγκεντροποίηση κεφαλαίων με τη μέθοδο των συγχωνεύσεων εταιρειών, η έδρα των οποίων βρίσκεται στην ΕΕ. Με τη λογική αυτή, διευκολύνεται η τάση των μεγάλων επιχειρήσεων της Ενωσης να προχωρούν ακόμα και σε επιθετικές εξαγορές και συγχωνεύσεις μικρότερων επιχειρήσεων, αφού μία από τις μεθόδους που ακολουθούν οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι είναι να εκβιάζουν μέσω της ισχύος τους και να εξασφαλίζουν συμφωνίες εξαγορών και συγχωνεύσεων.
  • Η οδηγία «πρόληψη της χρησιμοποίησης του χρηματοπιστωτικού συστήματος για τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας» κινείται στο ρυθμό της υστερίας που έχουν προκαλέσει οι ΗΠΑ, αλλά και η ΕΕ, περί την τρομοκρατία. Βάσει της οδηγίας πρέπει να εφαρμοστούν ρυθμίσεις, με την αιτιολογία ότι «έσοδα από παράνομες δραστηριότητες και οι χρηματοδοτούντες την τρομοκρατία ενδέχεται να προσπαθήσουν να επωφεληθούν από την ελεύθερη κίνηση των κεφαλαίων και την ελεύθερη παροχή χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών που συνεπάγεται ο ενιαίος χρηματοπιστωτικός χώρος για να διευκολύνουν τις παράνομες δραστηριότητές τους». Για να θυμίσουμε, βάσει αυτής της λογικής οι ΗΠΑ δεν παρέδιδαν στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» ποσά που είχαν κατατεθεί στο λογαριασμό του, εάν προηγουμένως το νοσοκομείο δεν παρείχε εγγυήσεις ότι τα χρήματα που θα πάρει δεν προορίζονται για τρομοκρατικές ενέργειες.
  • Η οδηγία για «το συντονισμό των νομοθετικών, κανονιστικών και διοικητικών διατάξεων σχετικά με ορισμένους οργανισμούς συλλογικών επενδύσεων σε κινητές αξίες όσον αφορά τη διευκρίνιση ορισμένων ορισμών», είναι μία ρύθμιση την οποία απαιτούν οι μεγάλοι χρηματοοικονομικοί όμιλοι της ΕΕ, προκειμένου να διευκολύνεται η συνεννόηση μεταξύ των αντίστοιχων εταιρειών των χωρών - μελών, στις σημερινές συνθήκες, που οι χρηματοοικονομικές πράξεις και οι αγοραπωλησίες χρεογράφων (μετοχών) έχουν πάρει τις γνωστές τεράστιες διαστάσεις.
  • Η οδηγία «σχετικά με τις αντασφαλίσεις» είναι, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, κομμένη και ραμμένη στα μέτρα των μεγάλων ασφαλιστικών εταιρειών, αφού εκείνο που προβλέπει είναι η δημιουργία των προϋποθέσεων ώστε οι ασφαλιστικές εταιρείες να έχουν τη δυνατότητα να ...ψαρεύουν πελάτες όχι μόνο στις χώρες εγκατάστασης, αλλά στην ΕΕ συνολικά.
Κατά των προσφύγων...

Στην κατάσταση αναφέρονται και δύο «προσφυγοκτόνες» οδηγίες, η 2004/83/ΕΚ και η 2005/85/ΕΚ, που έχουν ήδη ενσωματωθεί. Η πρώτη με το Προεδρικό Διάταγμα 96/2008 στις 3/7/2008 και η δεύτερη με το ΠΔ 90/2008, στις 11/7/2008. Ας δούμε τι προβλέπουν εν συντομία:

  • Οδηγία 2004/83/ΕΚ για τη θέσπιση ελάχιστων απαιτήσεων για την αναγνώριση του καθεστώτος του πρόσφυγα και του δικαιούχου διεθνούς προστασίας. Πρόκειται για μία οδηγία που ξεθεμελιώνει το προσφυγικό δίκαιο, και το προσαρμόζει στις νεοταξίτικες προδιαγραφές. Η ιμπεριαλιστική εκδοχή της «τρομοκρατίας» διαπνέει την οδηγία, που αποκλείει την αναγνώριση της προσφυγικής ιδιότητας όχι μόνο στον «τρομοκράτη» και στο μέλος «τρομοκρατικής» οργάνωσης, αλλά και σε όποιον υποστηρίζει οργάνωση που υποστηρίζει τη «διεθνή τρομοκρατία» (ο υποστηρίζων του υποστηρίζοντος...).

Ακόμη και η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες - του σημερινού ΟΗΕ με τους αρνητικούς διεθνείς συσχετισμούς - ασκεί κριτική άρθρο προς άρθρο στην οδηγία, γιατί καταστρατηγεί τη Συνθήκη της Γενεύης, και μπορεί να οδηγήσει σε ομαδικές επαναπροωθήσεις.

  • Οδηγία 2005/85/ΕΚ για τις ελάχιστες προδιαγραφές χορήγησης και ανάκλησης ασύλου. Είναι ένα κατάπτυστο κείμενο, που βάζει την ταφόπλακα στο θεσμό του ασύλου, που αποκλείει ακόμη και να υποβάλει αίτημα ασύλου ο αλλοδαπός που προέρχεται από «ασφαλή τρίτη χώρα», με βάση κατάλογο «ασφαλών» χωρών που καταρτίζει το Συμβούλιο της ΕΕ, με τα γνωστά κριτήρια, με συνέπεια την παραχρήμα επαναπροώθηση του αλλοδαπού, ακόμη και στο στόμα του λύκου. Ο κάθε συνοριοφύλακας θα κρίνει, με ταχύρυθμες ειδικές διαδικασίες - σκούπα, τα αιτήματα. Η προσφυγή κατά της απόφασης που απορρίπτει το αίτημα ασύλου δεν έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα, δηλαδή όσο εκκρεμεί η προσφυγή, ο αλλοδαπός μπορεί να απελαθεί. Πολλές ακόμη παρατηρήσεις υπάρχουν στο σχετικό κείμενο της Υπατης Αρμοστείας. Ιδού η «νομιμότητα» και το «κράτος δικαίου» των ιμπεριαλιστών, που ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάει την άμεση εφαρμογή του!
...και κατά του περιβάλλοντος
  • Οδηγία 2004/35/ΕΚ, η οποία αφορά την «περιβαλλοντική ευθύνη» των επιχειρήσεων. Σύμφωνα με αυτήν: Διαστρέφεται το περιεχόμενο της «αρχής πρόληψης», καθώς ως προληπτικά μέτρα θεωρούνται εκείνα που λαμβάνονται όχι «για την αποτροπή πιθανού κινδύνου», αλλά για την αποτροπή του ...διαπιστωμένου και μάλιστα επικείμενου κινδύνου! Προϋπόθεση για να απαιτήσει κανείς την εφαρμογή της οδηγίας είναι να αποδείξει πρώτα (αλήθεια, με ποια διαδικασία και ποιο νομικό πλαίσιο θα διαβεί το άβατο των βιομηχανιών;) «την αιτιώδη συνάφεια μεταξύ της ζημιάς και της δραστηριότητας» της υπόψη βιομηχανίας. Από το πεδίο μάλιστα εφαρμογής της οδηγίας εξαιρούνται σοβαρές περιπτώσεις ρύπανσης, όπως: Της ατμόσφαιρας, τα περιστατικά θαλάσσιας ρύπανσης, οι περιβαλλοντικές καταστροφές εξαιτίας πολεμικών επεμβάσεων, η πετρελαϊκή ρύπανση και οι πυρηνικές ζημιές, οι ιοντίζουσες και ηλεκτρομαγνητικές ακτινοβολίες, κ.ά.
  • Οδηγία 2005/35/ΕΚ, η οποία αφορά τη ρύπανση από πλοία. Σύμφωνα με αυτήν η ρύπανση θεωρείται παράβαση εφόσον αποδειχτεί δόλος, αμέλεια ή βαριά αμέλεια. Το πόσο προστατεύει το περιβάλλον ή τους εφοπλιστές η οδηγία αυτή αποδείχτηκε και από την πρόσφατη απάντηση της Κομισιόν σε Ερώτηση της Ευρωβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ για το ναυάγιο του SEA DIAMOND στη Σαντορίνη, σύμφωνα με την οποία βγαίνουν «λάδι» οι εφοπλιστές για την τεράστια ρύπανση...


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ