ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Νοέμβρη 2008
Σελ. /32
Συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα

Από την πρόσφατη παρουσίαση των θέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ στο Περιστέρι
Από την πρόσφατη παρουσίαση των θέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ στο Περιστέρι
Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις παρουσίασης των Θέσεων της ΚΕ για το 18ο Συνέδριο του ΚΚΕ. Συγκεκριμένα:

Αύριο Σάββατο

-- Στο Ληξούρι, στις 6.30 μ.μ., στο Δημαρχείο. Θα μιλήσει ο Φίλιππος Ακαρέπης, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Πελοποννήσου.

Την Κυριακή 16/11

-- Στο Γαλάτσι, στις 11 π.μ., στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου, με ομιλήτρια την Τούλα Μητσέα, μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟΑ.

-- Στην Κρανιά Πρέβεζας, στις 11 π.μ., στο καφενείο «Γιώργος Βάσιος». Θα μιλήσει ο Κώστας Κωτσαντής, μέλος του Γραφείου Περιοχής ΒΔ του ΚΚΕ.

Την Τετάρτη 19/11

-- Στις 6.30 μ.μ., στο Μπραχάμι, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου, με ομιλητή τον Γιάννη Μερεντίτη, μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟΑ.

-- Στο Λιτόχωρο, στις 7 μ.μ., στην Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου, με ομιλητή τον Σάκη Βαρδαλή, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Την Κυριακή 23/11

-- Στις 10.30 π.μ., στου Ζωγράφου, στον κινηματογράφο «ΑΛΕΚΑ» (πλ. Γαρδένιας). Θα μιλήσει ο Θ. Γκιώνης, μέλος της ΚΕ.

Τη Δευτέρα 24/11

-- Από τις Κομματικές Επιτροπές Ετεροδημοτών Πελοποννήσου, Ζακύνθου και Κεφαλονιάς του ΚΚΕ, στις 6 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΚΟΑ (Θεμιστοκλέους και Πανεπιστημίου). Την παρουσίαση θα κάνει ο Βασίλης Δημόπουλος, μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟΑ.

Την Παρασκευή 28/11

-- Στο Δομοκό, στην ταβέρνα «Μάτι», στις 7 μ.μ., Θα μιλήσει ο Κ. Μπασδέκης, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Ανατολικής Στερεάς - Εύβοιας.

Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ

-- Σήμερα Παρασκευή εκδήλωση με θέμα: «Τα προβλήματα της κτηνοτροφίας και αμπελουργίας και οι θέσεις του ΚΚΕ» διοργανώνει η ΚΟ Σιάτιστας του ΚΚΕ στις 8 μ.μ. στην Αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου. Θα μιλήσει ο Γιώργος Στραβού, γραμματέας της ΝΕ Κοζάνης του ΚΚΕ.

-- Σήμερα Παρασκευή στις 10 π.μ. στο 1ο Λύκειο Π. Φαλήρου και στις 11 π.μ. στο 4ο Λύκειο Π. Φαλήρου θα περιοδεύσει αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον βουλευτή Γιάννη Πρωτούλη.

-- Σήμερα Παρασκευή σε εκδήλωση της ΝΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ θα παρουσιαστεί ο απολογισμός της ετήσιας κοινοβουλευτικής δράσης του βουλευτή του ΚΚΕ Μπάμπη Χαραλάμπους, στις 6.30 μ.μ. στην αίθουσα του Νομαρχιακού Συμβουλίου.

-- Σήμερα Παρασκευή ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος θα περιοδεύσει σε εργασιακούς χώρους της Κορινθίας, ενώ στις 1.30 μ.μ. θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της ΚΟ, Κολιάτσου 26, στην Κόρινθο.

-- Αύριο Σάββατο 15/11 στις 10 π.μ. στη λαϊκή αγορά στο Μπουρνάζι (Περιστέρι) θα περιοδεύσει η βουλευτής του ΚΚΕ Εύα Μελά.

ΕΡΩΤΗΣΗ - ΑΠΑΝΤΗΣΗ 18ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΚΕ

-- Στη θέση 8 των Θέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ για τις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις γίνεται λόγος για διάφορες περιφερειακές ενώσεις, όπως η Ενωση Νοτιοανατολικών Εθνών. Ποιος είναι ο σκοπός αυτής της ένωσης;

Η Ενωση Νοτιοανατολικών Ασιατικών Εθνών (ASEAN) ιδρύθηκε στις 8/8/67 με πρωτοβουλία της Ινδονησίας, της Μαλαισίας, των Φιλιππίνων, της Σιγκαπούρης και της Ταϊλάνδης, προκειμένου να λειτουργήσει ως αντικομμουνιστικό οικονομικο-πολιτικό ανάχωμα έναντι της τότε ΕΣΣΔ, της ΛΔ Κίνας και άλλων σοσιαλιστικών χωρών. Οι πρώτες χώρες - μέλη της ASEAN προσπάθησαν να πατήσουν στα χνάρια της τότε ΕΟΚ αλλά προσέδωσαν στον οργανισμό τους περισσότερο «εθνικιστικό» χρώμα, με πολιτικές που λειτουργούσαν βεβαίως υπέρ των κατά τόπους μεγαλοαστών και του ξένου μεγάλου κεφαλαίου.

Συνεπώς, η διακηρυγμένη στόχευση, όσον αφορά στην οικονομική ανάπτυξη, ήταν η καπιταλιστική ολοκλήρωση μέσω της «απελευθέρωσης» των τοπικών αγορών υπέρ των μονοπωλίων. Πολλές ωστόσο απ' τις μεγαλόστομες διακηρύξεις των χωρών-μελών της ASEAN έμειναν στα χαρτιά, αφού συχνά υπήρχαν αλληλοσυγκρουόμενα συμφέροντα, π.χ., απ' την προώθηση πρώτων υλών που πολλές απ' τις χώρες παρήγαν, το ίδιο στη μεταποίηση και στη βιομηχανία. Χαμένοι απ' τις πολιτικές καπιταλιστικής ολοκλήρωσης που προσπάθησαν να προωθήσουν ηγέτες χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας ήταν βεβαίως εκατοντάδες εκατομμύρια εργαζομένων, που ουδόλως ωφελήθηκαν απ' την «απελευθέρωση» των αγορών.

Δεν ήταν λίγες οι φορές που η ASEAN κατηγορήθηκε υποκριτικά απ' τη Δύση για μεγαλόστομες διακηρύξεις χωρίς απτό αντίκρισμα και για συγκάλυψη παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων από στρατιωτικές κυβερνήσεις που οι ίδιες οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις επέβαλαν στην περιοχή...

Το 1995 στην ένωση εντάχθηκε και το Βιετνάμ και το Δεκέμβρη υπογράφτηκε η Συμφωνία Ζώνης Νοτιοανατολικής Ασίας Ελεύθερης από Πυρηνικά Οπλα, που επικυρώθηκε από όλα τα κράτη-μέλη το 2001.

Το 1997 δημιουργήθηκε ο οργανισμός συνεργασίας της ASEAN+3, που περιλάμβανε την Κίνα, τη Ν. Κορέα και την Ιαπωνία. Ακολούθησε η Διάσκεψη Κορυφής Ανατολικής Ασίας που συμπεριέλαβε αργότερα την Ινδία, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία.

Απ' το 2000 το κέντρο βάρους του ενδιαφέροντος των χωρών της ASEAN μετατοπίστηκε υποτίθεται στο περιβάλλον. Το 2002 υπογράφτηκε η Συμφωνία για τη Διασυνοριακή Ατμοσφαιρική Ρύπανση, προκειμένου να ελεγχθεί το νέφος αιθάλης και τοξικών ρύπων απ' το κάψιμο τεράστιων δασικών εκτάσεων με αυτουργούς μεγάλα ντόπια και ξένα συμφέροντα εμπορίας ξυλείας...

Το 2005 το μπλοκ είχε συνολικό ΑΕΠ περίπου 900 δισ. δολαρίων. Το 2007 η ASEAN γιόρτασε την 40ή επέτειο απ' την ίδρυσή της αποφασίζοντας την επίτευξη συμφωνιών «απελευθέρωσης» του εμπορίου ανάμεσα στις χώρες - μέλη του οργανισμού και τις Κίνα, Ιαπωνία, Ν. Κορέα, Ινδία, Αυστραλία, Ν. Ζηλανδία αλλά και ΕΕ(...) ως το 2013. Αποφασίστηκε επίσης η δημιουργία της Οικονομικής Κοινότητας ASEAN (ΑΕC) ως το 2015 με σκοπό τη δημιουργία κοινής ασιατικής αγοράς πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων με την πιθανή δημιουργία και κυκλοφορία κοινού νομίσματος (τύπου «ευρώ»)...

Τα μέλη του ASEAN είναι: Βιετνάμ, Ινδονησία, Καμπότζη, Λάος, Μαλαισία, Μπρουνέι, Μιανμάρ (πρώην Βιρμανία), Σιγκαπούρη, Ταϊλάνδη, Φιλιππίνες.

Οι Θέσεις του Συνεδρίου για ανθρώπους με προβλήματα όρασης

Σε ηχογραφημένη μορφή, σε CD ή κασέτα, για ανθρώπους με προβλήματα όρασης υπάρχουν οι Θέσεις της ΚΕ του ΚΚΕ για το 18ο Συνέδριο του Κόμματος. Οποιος ενδιαφέρεται, μπορεί να επικοινωνεί με το Τμήμα Υγείας της ΚΕ του ΚΚΕ για να τις προμηθευτεί, στο τηλέφωνο 210.2592.111.

ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ «ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΦΛΩΡΑΚΗΣ»
Πλούσιο ψηφιοποιημένο υλικό περιόδου 1967 - 1974

Το ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ «ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΦΛΩΡΑΚΗΣ», ενόψει του γιορτασμού της 35ης επετείου από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, με ανακοίνωσή του, ενημερώνει ότι διαθέτει ένα πλούσιο ψηφιοποιημένο αρχειακό υλικό της περιόδου του αντιδικτατορικού αγώνα 1967-1974, το οποίο είναι στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου.

Το Αρχείο περιλαμβάνει:

1. Καταγγελίες νέων πολιτικών κρατουμένων, χαιρετιστήρια, μηνύματα, υπομνήματα, εκκλήσεις προς διεθνείς οργανισμούς, αφίσες, τρικ. Προκηρύξεις της ΚΝΕ, της Αντιδικτατορικής ΕΦΕΕ, της Μαθητικής Οργάνωσης Δημοκρατικής Νεολαίας Ελλάδας (ΜΟΔΝΕ), του Συντονιστικού Γραφείου Ελλήνων Φοιτητών Εξωτερικού (ΣΦΕΓΕ), κ.ά.

2. Ανακοινώσεις, αποφάσεις, διακηρύξεις, δελτία Τύπου, καταγγελίες, ψηφίσματα, προκηρύξεις από τη δράση των Ελληνικών Αντιδικτατορικών Επιτροπών, στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Υλικά του ΠΑΜ, του ΠΑΚ, της ΛΕΣΧΗΣ ΦΙΛΩΝ ΤΗΣ ΕΔΑ.

3. Υλικά της ΕΣΑΚ (Ελληνική Συνδικαλιστική Αντιδικτατορική Κίνηση).

4. Ντοκουμέντα από τις φυλακές, τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και τα στρατοδικεία. Απολογίες αγωνιστών, εκθέσεις για την κατάσταση και διαβίωση στα στρατόπεδα, επιστολές πολιτικών κρατουμένων προς διεθνείς οργανισμούς, χαιρετιστήρια, υπομνήματα, εκκλήσεις, κ.ά.

5. Υλικά από τη δράση των Διεθνών Κινήσεων για τη Δημοκρατία στην Ελλάδα.

6. Εντυπα (εφημερίδες, κυρίως παράνομες) στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Το Επιμορφωτικό Κέντρο - Βιβλιοθήκη - Αρχείο «Χαρίλαος Φλωράκης» είναι ανοιχτό για το κοινό από Δευτέρα έως Παρασκευή, 9 π.μ. - 5 μ.μ.

Στο Ηράκλειο Κρήτης

Στα πλαίσια της προσυνεδριακής διαδικασίας για το 18ο Συνέδριο του ΚΚΕ, ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής, θα επισκεφτεί το Ηράκλειο Κρήτης, αύριο Παρασκευή 14/11 και το Σάββατο 15/11.

Το πρόγραμμα έχει ως εξής:

Την Παρασκευή 14/11

-- 9-11 π.μ. περιοδεία σε επιχειρήσεις της ΒΙΠΕ

-- 12 μ. Συνάντηση με τη διοίκηση του ΤΕΙ.

-- 1 μ.μ. Ομιλία στο αμφιθέατρο Καμάρι του ΤΕΙ, στο πλαίσιο της καμπάνιας του ΚΚΕ για τα προβλήματα των σπουδαστών και των ιδρυμάτων.

-- 6 μ.μ. Συνάντηση με τα ΔΣ της ΟΕΒΕΝΗ, του Εμπορικού Συλλόγου και της Ενωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων, για τις θέσεις του ΚΚΕ για τη στήριξη του εισοδήματος των εργαζομένων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

-- 7.30 μ.μ. Περιοδεία και ομιλία στους μαθητές του νυχτερινού Λυκείου.

Το Σάββατο 15/11

-- 9 π.μ. περιοδεία στο δημοπρατήριο του Συνεταιρισμού Τυμπακίου.

-- 10 π.μ. περιοδεία στο δημοπρατήριο της Ενωσης Μεσσαράς στις Μοίρες.

-- 11 π.μ. Περιοδεία στο παζάρι Μοιρών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ