ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 15 Νοέμβρη 2008
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Πολιτικά παιχνίδια από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Να χρυσώσει το χάπι της αντιλαϊκής της πολιτικής προσπαθεί η κυβέρνηση με τα μέτρα για τη στήριξη τάχα των γεωργοκτηνοτρόφων από την κρίση. Στην ίδια κατεύθυνση κινούνται και οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ, που παρουσιάστηκαν πρόσφατα στη Θεσσαλία

Η ανακοίνωση των μέτρων της κυβέρνησης για τους παραγωγούς των δημητριακών - άμεση καταβολή των εξισωτικών αποζημιώσεων στους γεωργούς και κτηνοτρόφους των ορεινών και νησιωτικών περιοχών και άτοκο δάνειο, ύψους 150 εκατ. ευρώ, από την ΑΤΕ στις Ενώσεις Συνεταιρισμών για την καταβολή προκαταβολής στους παραγωγούς που έχουν παραδώσει σιτηρά και καλαμπόκι - είναι φανερό ότι δε δίνουν λύση στο τεράστιο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί, φέτος, στους μικρομεσαίους αγρότες, εξαιτίας της δραστικής μείωσης των εμπορικών τιμών των προϊόντων.

Αυτή η μείωση, σε συνδυασμό με τις μεγάλες περικοπές στη χρονιάτικη ενιαία ενίσχυση και την αλματώδη αύξηση του κόστους παραγωγής, έχει αποδεκατίσει το αγροτικό εισόδημα και οδηγεί κι άλλους πολλούς μικρομεσαίους αγρότες στο ξεκλήρισμα.

«Ούτε καν ασπιρίνες», χαρακτήρισε αυτά τα μέτρα η ΠΑΣΥ, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να συγκαλύψει τις τεράστιες ευθύνες της για τις εξευτελιστικές τιμές, που είναι αποτέλεσμα:

  • Της κατάργησης και του εκφυλισμού των κατώτερων εγγυημένων τιμών, με συνέπεια να μην υπάρχει κανένα δίχτυ προστασίας των μικρομεσαίων αγροτών.
  • Της δραστικής μείωσης των δασμών, με συνέπεια να ευνοηθούν οι αθρόες εισαγωγές σε πολύ χαμηλές τιμές.
  • Της συρρίκνωσης των συνεταιρισμών και της ενίσχυσης των εμποροβιομηχάνων που κυριαρχούν στην εμπορία και μεταποίηση των αγροτικών προϊόντων σε βάρος των μικρομεσαίων αγροτών, των συνεταιρισμών και των καταναλωτών.

Καταλόγισε, επίσης, ευθύνες στο ΠΑΣΟΚ, που ως κυβέρνηση, το 2003, ψήφισε τον κανονισμό για τα σιτηρά και το καλαμπόκι με τιμή παρέμβασης τα 10 λεπτά το κιλό (!), καθώς και τη συμφωνία της ΓΚΑΤΤ που μείωσε δραστικά τους δασμούς και άνοιξε διάπλατα τα σύνορα για αθρόες εισαγωγές.

Πολιτικό παιχνίδι

Στο μεταξύ, με αφορμή την ανακοίνωση των κυβερνητικών μέτρων, έχει στηθεί ένα πολιτικό παιχνίδι αποπροσανατολισμού και παραπλάνησης, σε βάρος της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Από τη μια οι κυβερνώντες και τα κατά τόπους ενεργούμενά τους - τοπικοί βουλευτές, τοπικές κομματικές οργανώσεις, κυβερνητικοί αγροτοσυνδικαλιστές κ.ά. - επιχειρούν να διαμορφώσουν ένα «κλίμα ευφορίας» στον αγροτικό κόσμο, ισχυριζόμενοι ότι, εν μέσω οικονομικής κρίσης, η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται μόνο για τους τραπεζίτες, αλλά και για τους φτωχούς και γι' αυτό - λένε - έρχεται «πακτωλός χρημάτων» στις τσέπες των φτωχών αγροτών.

Από την άλλη το ΠΑΣΟΚ - μέσω του «σκιώδους υπουργού» Αγροτικής Ανάπτυξης, Β. Εξαρχου και άλλων στελεχών, όπως ο, «εν πολλαίς αμαρτίαις περιπεσών», Β. Αργύρης - βρήκε την ευκαιρία να ασχοληθεί με τους αγρότες και να παρουσιάζει προτάσεις για την επίλυση των προβλημάτων τους, οι οποίες, όμως, δε διαφέρουν, επί της ουσίας, από αυτές της κυβέρνησης και είναι το ίδιο αναποτελεσματικές και αδιέξοδες. Στο ίδιο μοτίβο κινείται και ο ΣΥΝ/ ΣΥΡΙΖΑ, που, εσχάτως, θυμήθηκε ότι υπάρχουν στη χώρα μας και φτωχοί αγρότες, όμως ακόμα «δεν κατάλαβε» - ή μάλλον το ξέρει, αλλά δε θέλει να το πει - ότι τα προβλήματά τους οφείλονται στην αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ.

Από κοντά και οι συμβιβασμένες ηγεσίες των τριτοβάθμιων αγροτικών οργανώσεων, οι οποίες, παρά το γεγονός ότι έχουν ξεφτιλιστεί τα μάτια των αγροτών, εξακολουθούν να δηλώνουν εκπρόσωποί τους και «αναζητούν» κι αυτές «προτάσεις» για την επίλυση των αγροτικών προβλημάτων μέσα στο ασφυκτικό πλαίσιο της ευρωπαϊκής αντιαγροτικής πολιτικής.

Η ΠΑΣΥ καλεί τους μικρομεσαίους αγρότες να μην πέσουν στην «παγίδα της απατηλής ευφορίας» που καλλιεργεί η κυβέρνηση, να μην παρασυρθούν από τη δημαγωγία του ΠΑΣΟΚ να απομονώσουν, ακόμα περισσότερο, τις συμβιβασμένες ηγεσίες των αγροτικών οργανώσεων και, συσπειρωμένοι στο συνεπές, αγροτικό κίνημα, να συνεχίσουν τον αγώνα τους, διεκδικώντας ικανοποιητικές κατώτερες εγγυημένες τιμές και μαζί με τα άλλα λαϊκά στρώματα ν' αντιταχθούν στην πολιτική της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων, που μετατρέπει τα τρόφιμα σε εμπορεύματα και αντικείμενο κερδοσκοπίας.

Μ' αυτό το πλαίσιο διεκδίκησης η ΠΑΣΥ οργανώνει, στις αρχές του Δεκέμβρη, μαχητικά συλλαλητήρια, κατά νομούς, καλώντας όλους τους μικρομεσαίους αγρότες, ανεξαρτήτως πολιτικής και κομματικής προτίμησης, να πάρουν μαζικά και δυναμικά μέρος.

ΚΑΠΝΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ
Να επανασυνδεθεί η επιδότηση με την παραγωγή

Επίκαιρη Ερώτηση κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή

Η ολική αποσύνδεση της επιδότησης του καπνού από την παραγωγή είναι το θέμα της Επίκαιρης Ερώτησης που κατέθεσε προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος.

Συγκεκριμένα, στο κείμενο της Ερώτησης επισημαίνεται:

«Η ολική αποσύνδεση της επιδότησης του καπνού από την παραγωγή και η μεταφορά από το 2010, του 50% στο δεύτερο πυλώνα, που αποφασίστηκε από την ΕΕ με τη σύμφωνη γνώμη της ελληνικής κυβέρνησης στα πλαίσια της "νέας" ΚΑΠ, εκτός από τη δραστική συρρίκνωση της καπνοκαλλιέργειας, θα έχει ολέθριες συνέπειες στους καπνοπαραγωγούς, επειδή θα μειώσει δραστικά το εισόδημά τους.

Τέσσερα χρόνια μετά την ψήφιση του κανονισμού, αποδείχνεται η προσχηματική και υποκριτική σύνδεση της αντικαπνιστικής εκστρατείας με την αντικαπνική πολιτική της ΕΕ, από το γεγονός ότι οι ανάγκες της χώρας μας και της ΕΕ σε καπνό δε μειώθηκαν, αλλά καλύπτονται με εισαγωγές, με αποτέλεσμα να μειωθεί η αγροτική απασχόληση, να κλείσουν πολλά καπνομάγαζα, να αυξηθούν τα ελλείμματα στο αγροτικό εμπορικό Ισοζύγιο και να μαραζώσουν παραγωγικά, οικονομικά και κοινωνικά άγονες και παραμεθόριες στην πλειοψηφία τους περιοχές της χώρας».

Καταλήγοντας, ο βουλευτής του ΚΚΕ υπογραμμίζει ότι «με βάση αυτήν την αρνητική εμπειρία επιβάλλεται ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να ζητήσει στην επικείμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ την κατάργηση της μεταφοράς του 50% της επιδότησης στο δεύτερο πυλώνα και την ολική επανασύνδεσή της με την παραγωγή» και ρωτά τι ενέργειες θα κάνει ο αρμόδιος υπουργός για να αποτραπεί η μεταφορά του 50% της επιδότησης στο δεύτερο πυλώνα και να επανασυνδεθεί ολόκληρη η επιδότηση με την παραγωγή.

ΥΠΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ
Οι πολιτικές ευθύνες είναι διαχρονικές

Αν η Θράκη ανήκει στις φτωχότερες περιοχές της ΕΕ, γι' αυτό ευθύνονται τόσο η ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ, τόνισε χτες στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Ζιώγας

«Είναι διαχρονικές οι πολιτικές ευθύνες τόσο της Νέας Δημοκρατίας όσο και του ΠΑΣΟΚ», για τη μη ανάπτυξη της Θράκης, μιας από τις φτωχότερες περιοχές στην ΕΕ και τα κόμματα αυτά είναι «υπόλογα απέναντι στον ελληνικό λαό», επισήμανε χτες στη Βουλή, ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Ζιώγας, κατά τη διάρκεια συζήτησης σχετικής Επερώτησης του ΠΑΣΟΚ.

Τη συζήτηση μονοπώλησε η ...συνήθης δικομματική κόντρα ΝΔ - ΠΑΣΟΚ με εκατέρωθεν καταγγελίες για ανικανότητα και κακοδιαχείριση, κυρίως για την απορροφητικότητα και αποτελεσματικότητα των κοινοτικών προγραμμάτων. Κοινός τόπος, πάντως, παρέμεινε η ...υπεράσπιση των «αναπτυξιακών» επιλογών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Στο θέμα των επιδοτήσεων αναφέρθηκε και ο Γ. Ζιώγας, ρωτώντας: «Τόσος πλούτος και τόσα χρήματα πού δόθηκαν και γιατί, όταν συγχρόνως το 2000 ψηφίστηκε στην Ελληνική Βουλή το σύμφωνο ανασυγκρότησης των Βαλκανίων από την τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με τη θετική ψήφο του Συνασπισμού και της Νέας Δημοκρατίας;». Συνέχισε, επισημαίνοντας ότι προβλεπόταν «μια επιδότηση 180 δισεκατομμυρίων ευρώ για επιχειρήσεις που θα εγκατασταθούν στα Βαλκάνια, δηλαδή για επιχειρήσεις με 200 χιλιάδες θέσεις εργασίας. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ο καθένας έπαιρνε το εργοστάσιο ή τη βιοτεχνία και τα μετέφερε στις γειτονικές χώρες»!

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο βουλευτής του ΚΚΕ στο θέμα της αγροτικής παραγωγής, τονίζοντας ότι «το αγροτικό ισοζύγιο είναι ελλειμματικό και φθάνει τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ. Γιατί αυτό; Γιατί είναι το αποτέλεσμα αυτής της συγκεκριμένης αντιαγροτικής πολιτικής, που διαχρονικά ακολούθησαν οι κυβερνήσεις των τελευταίων δεκαετιών, υλοποιώντας κανονισμούς της κοινής αγροτικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης». Επίσης, τόνισε πως «τα συνεταιριστικά εργοστάσια της Θράκης ΣΕΒΑΘ, ΣΕΠΕΚ, Γαλακτοβιομηχανία Ροδόπης, ακολούθησαν την τύχη των προηγούμενων εργοστασίων Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης. Παραστατικά ο ένας περνούσε το λουκέτο - το έκαναν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ - και ο άλλος έκλεινε και ξεπουλούσε τα εργοστάσια, με τη Νέα Δημοκρατία».

ΠΑΡΑΚΤΙΟΙ ΑΛΙΕΙΣ
Συνεχίζουν την καθιστική διαμαρτυρία

Συνεχίζουν την καθιστική διαμαρτυρία - απεργία πείνας που ξεκίνησαν την περασμένη Δευτέρα έξω από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων οι εκπρόσωποι ομοσπονδιών των παράκτιων αλιέων της χώρας. Οπως ανακοινώθηκε χτες από τη Συνομοσπονδία Αλιέων Ελλάδας, η διαμαρτυρία τους συνεχίζεται μέχρι τη δικαίωση.

Σήμερα ήταν να γίνει συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η οποία τελικά αναβλήθηκε για τη Δευτέρα. Το βασικό αίτημα που τίθεται είναι να υπογραφεί άμεσα η υπουργική απόφαση που θα απαγορεύει την αλιεία στα σκάφη μέσης αλιείας στο 1,5 μίλι από την ακτή και σε βάθος μικρότερο από 50 μέτρα, κάτι που είχε υποσχεθεί τον περασμένο Απρίλη ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ