ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 15 Νοέμβρη 2008
Σελ. /40

Παπαγεωργίου Βασίλης

Ο πρωθυπουργός είπε ότι τα αποθεματικά των Ταμείων καλώς μπαίνουν στον τζόγο! Συνεπής...

***

Σε ύφεση κι η ΕΕ; Αυτή η οικογένεια των «27»; Αυτή η κοινότητα; Αυτή που θα τρώγαμε με χρυσά κουτάλια; Αυτή;

***

Πιο δυστυχής για το γεγονός θα νιώσει ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ! Και από τον Μπλερ πιο δυστυχής...

***

Η Γερμανία μπήκε κι αυτή σε ύφεση! Τα γκόλντεν μπόις θα φταίνε!..

***

Παράλυτη η κυβέρνηση! Και ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ το είπε!!!

***

Τσίπρα: Αυτή η κυβέρνηση είναι τελείως απούσα! Τι θα γίνει μ' αυτήν;

***

Ασε που ο Γιώργος (ΠΑΣΟΚ) κάνει επαφές με τον Βγενόπουλο!.. Αυτό κι αν είναι...

***

Ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ έφτιαξε πρόγραμμα;

***

Γιώργο (ΠΑΣΟΚ): Τον Α. Ρόντο, πού τον πήγατε;

***

Μαυρή (δημοσκόπο): Μήπως δεν ελέγχεις καλά τα πράγματα;

***

Πρωταθλητές στο φακελάκι οι Ελληνες! Γι' αυτό κι η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει...

***

Εγινε 60 χρόνων ο Κάρολος της Αγγλίας, διάδοχος από 3 χρόνων!! Είδηση...

***

Ο Χάρι (της Αγγλίας) δε γνωρίζουμε πού βόσκει...

***

Τον χάσαμε μετά από την πρεμιέρα του Τζέιμς Μποντ, που οι TV μας είχαν ενημερώσει πως παρακολούθησε...

***

Γκόλντεν μπόις!!...

***


Παπαγεωργίου Βασίλης


ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Για τους ανθρώπους του μόχθου

«Τα μάτια τους είναι κόκκινα απ' την αγρύπνια / μια βαθιά χαρακιά σφηνωμένη ανάμεσα στα φρύδια τους / σαν ένα κυπαρίσσι ανάμεσα σε δυο βουνά το λιόγερμα» (Γιάννης Ρίτσος)

Τα 90 χρόνια προσφοράς του Κομμουνιστικού Κόμματος στη χώρα μας έχουν ιστορική αξία να μνημονευτούν, γιατί οι μακρόχρονοι αγώνες, οι ηρωικές θυσίες των «ανωνύμων αγίων» του έχουν μεταφραστεί στη συνείδησή μας για ό,τι πιο σημαντικό αφορά στο διαρκές ιστορικο-πολιτικό γίγνεσθαι. Οι διεθνείς όροι της νίκης της πρώτης στον κόσμο σοσιαλιστικής Οχτωβριανής Επανάστασης του 1917 ώθησαν την εργατική τάξη να δημιουργήσει το οργανωμένο κίνημα της χώρας μας, στο 1ο Συνέδριο του ΣΕΚΕ (Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα Ελλάδας) το Νοέμβρη του 1918. Στα 1924 μετονομάστηκε σε Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, προσχωρώντας στη Γ΄ Διεθνή. Οι ιδέες του αποτέλεσαν τα θερμοκήπια ιδεολογικών, πολιτικών, πολιτιστικών αγώνων. Η εξάπλωση αυτών των ιδεών δεν ήταν ούτε αυτόματη, ούτε ευθύγραμμη.

Μόνο μέσα απ' τη φρίκη του Α΄ ιμπεριαλιστικού πολέμου, μέσα από βασανιστικές αναλύσεις χιλιάδων στελεχών, απλών ανθρώπων του μόχθου, το ΚΚΕ έγινε η κινητήρια δύναμη των πολιτικών εξελίξεων, της ταξικής πάλης στη χώρα μας. Συσπείρωσε γρήγορα εργάτες, αγρότες, σπουδαστές, διανοούμενους άλλα στρώματα, βάζοντας τα πρώτα θεμέλια της πολιτικής ανεξαρτησίας. Ζυμώθηκε με τις βαθύτερες αγωνίες του λαού μας. Προέβαλε διαλεκτικά όλα τα αιτήματα της εργατικής τάξης και τους έδινε προοπτική. Ανέλυσε με βάση τον επιστημονικό σοσιαλισμό τη θέση της Ελλάδας στην καπιταλιστική βαθμίδα, βγαίνοντας στο πολιτικό προσκήνιο. Τάραξε τα λιμνάζοντα νερά, διείσδυσε στα πιο πρωτοπόρα τμήματα της εργατικής τάξης, σφυρηλατώντας την αλληλεγγύη, την κοινωνική πρόοδο.

Γι' αυτό γνώρισε έναν ανηλεή πόλεμο από την άρχουσα τάξη. Οι δικτατορίες, εξορίες, τα άγρια κυνηγητά, βασανιστήρια, οι φυσικές εξοντώσεις, δε γίνονταν μονάχα από τα πιο αντιδραστικά κομμάτια της άρχουσας τάξης, αλλά κι απ' τα «φιλελεύθερα» (Ιδιώνυμο). Στόχευαν στο να προάγουν τον αντικομμουνισμό. Η ιστορική δικαίωση του ΚΚΕ δεν ήρθε μόνο από τους καθημερινούς κοινωνικούς αγώνες, αλλά στις δύσκολες στιγμές της κατοχής, του πολέμου. Ο λαός πιστοποιούσε ότι το ΚΚΕ ως πολιτικός φορέας ήταν κομμάτι του εαυτού του. Αναδείχθηκε ως μπροστάρης. Το έπος της Εθνικής Αντίστασης κατά των Γερμανο-ιταλο-βούλγαρων κατακτητών, των Αγγλο-αμερικανών ιμπεριαλιστών είναι ιστορικά αποδεδειγμένο ότι ανήκει στο ΚΚΕ.

Η πολιτική κουλτούρα του μπόλιασε όλα τα τμήματα του λαού μας. Χιλιάδες άνθρωποι μαθήτευσαν στις τάξεις του. Βρήκαν οράματα ζωής. Το ΚΚΕ μίλησε στην καρδιά του Ελληνα. Με την Ιστορία. Ο διαλεκτικός Λόγος έγινε βουερό ποτάμι. Η ιστορική του πρωτοπορία σ' όλα τα μέτωπα της πάλης αποτελεί εργαλείο διαλεκτικό. Το τιμημένο ΚΚΕ δείχνει το δρόμο. Σήμερα που η προϊστορική βαρβαρότητα του καπιταλισμού δείχνει τα δόντια της, η οικοδόμηση όρων, τα μηνύματά του επιβεβαιώνονται. Αταλάντευτο, κτίζει το Αντιιμπεριαλιστικό Αντιμονοπωλιακό Δημοκρατικό Μέτωπο, συνδέοντας το χτες με το σήμερα, προβάλλοντάς το με τις αγωνίες του λαού. Με το μέλλον, το σοσιαλισμό.


Παναγιώτης ΚΑΡΑΒΑΣΙΛΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ