ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 15 Νοέμβρη 2008
Σελ. /40
«Αλύγιστοι» στις λαϊκές ανάγκες

Γρηγοριάδης Κώστας

«Κατανόηση» και μόνο διαθέτει για τα λαϊκά στρώματα το «ολοκληρωμένο σχέδιο» της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της κρίσης. Το παραδέχτηκε, εμμέσως πλην σαφώς, ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής χτες στη Βουλή, όταν πρόβαλε σθεναρή αντίσταση στις παροχές και τη στήριξη των μισθωτών και συνταξιούχων. Από τη μια περίσσεψαν τα λόγια κατανόησης: «Καταλαβαίνουμε πολύ καλά τους συμπολίτες μας που δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα. Καταλαβαίνουμε τους μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες που αισθάνονται πιο έντονη την πίεση του διεθνούς περιβάλλοντος. Καταλαβαίνουμε τον άνεργο, αλλά και τον πολίτη που φοβάται για τη δουλειά του»... Από την άλλη αντιστάθηκε στις ανάγκες τους: «Δεν πρόκειται να παρασυρθούμε. Δεν πρόκειται να λυγίσουμε. Δεν πρόκειται να ακολουθήσουμε πρακτικές ανέξοδου και κοινωνικά ανώφελου λαϊκισμού. Εχουμε ξεκάθαρη αντίληψη των αδυναμιών, αλλά και των δυνατοτήτων της οικονομίας μας». Και όπως έχει αποδειχθεί εδώ και δεκαετίες, οι «δυνατότητες της οικονομίας» είναι απεριόριστες για τη στήριξη των τραπεζών και του κεφαλαίου, αλλά «εξαιρετικά περιορισμένες» για τους μισθούς και τις συντάξεις, την Παιδεία, την Υγεία και τα ασφαλιστικά ταμεία... Καιρός να τελειώνουμε με τις αυταπάτες. Η επίθεση θα είναι πιο άγρια εν μέσω κρίσης. Μόνο η ανασύνταξη και αντεπίθεση του κινήματος θα δημιουργήσει «ασπίδα προστασίας» στα λαϊκά συμφέροντα.

Οι ανθρώπινες χορδές των τραπεζιτών

Μέρα δράσης κατά των τραπεζών ήταν η προχτεσινή για τον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ με διάφορα happenings έξω από τραπεζικά καταστήματα. Σ' ένα απ' αυτά βρέθηκε και ο Αλ. Αλαβάνος. Ο οποίος σε δηλώσεις του οριοθέτησε τη διαφορά του κόμματός του από τα υπόλοιπα και στο γεγονός ότι «πιστεύουν ότι θα μπορέσουν να επιδράσουν πάνω στις καλές ανθρώπινες χορδές που έχει κάθε μεγαλοτραπεζίτης στην ψυχή του». Εχουν πολύ θράσος οι άνθρωποι, είναι αλήθεια. Ολες τις προηγούμενες μέρες, με κάθε αφορμή που τους δίνονταν, αυτό ακριβώς υπερασπίζονταν, ένα ανθρωποκεντρικό τραπεζικό σύστημα. Κι όταν τους έθετες το ερώτημα: Μα καλά, οι τράπεζες τι είναι, ευαγή φιλανθρωπικά ιδρύματα, για να λειτουργήσουν ανθρωποκεντρικά; Αυτοί επέμεναν ότι αυτή είναι η λύση. Αλλωστε, κι ο ίδιος ο Αλ. Αλαβάνος συμπλήρωσε την παραπάνω δήλωσή του - αφού τη διάνθισε με διάφορα περί των «αμαρτιών των τραπεζών», οι οποίες οδήγησαν «όλο τον πλανήτη σε μια πρωτοφανή κρίση, κάνοντας πυραμίδες, χρησιμοποιώντας μεθόδους που ούτε η μαφία δεν τις είχε χρησιμοποιήσει» - λέγοντας: «`Η τώρα ή ποτέ. Τώρα ακριβώς είναι η ευκαιρία να έχουμε μια μεγάλη τομή στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, το οποίο δεν μπορεί να λειτουργεί μόνο με επίκεντρο τα ακραία κέρδη τα οποία πετυχαίνουν οι τράπεζες»!!!

Μόνο που μαζί με τις τράπεζες υπάρχουν και οι βιομηχανίες ως κεφάλαιο, η παραγωγή εκεί δηλαδή που εκδηλώνεται η κρίση, εκεί που βρίσκονται οι αιτίες της. Και αυτό ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ το κρύβει. Γενικά, αποπροσανατολίζει με την απομόνωση του προβλήματος στις τράπεζες και την ηθικοποίησή τους στον καπιταλισμό, υπονομεύοντας την πάλη για τα πραγματικά συμφέροντα του λαού και τον προσανατολισμό της πάλης του ενάντια στην κρίση, δηλαδή ενάντια στο κεφάλαιο. Πάντως, το συμπέρασμα για άλλη μια φορά είναι πως έτσι κι αλλιώς κι αλλιώτικα, δηλαδή οπορτουνισμός...

Επέμβαση χάρη των εφοπλιστών...

Κάθε άλλο παρά πειστικά είναι τα «επιχειρήματα» που επικαλέστηκε ο πρωθυπουργός χτες στη Βουλή για να δικαιολογήσει τη συμμετοχή στην ιμπεριαλιστική αποστολή στη Σομαλία στο όνομα της αντιμετώπισης της πειρατείας. «Η συμμετοχή της Ελλάδας βασίζεται σε αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών. Εχει την απόλυτη διεθνή νομιμοποίηση και γίνεται με όρους που εγγυώνται τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια», ήταν το πρώτο που είπε ο Κ. Καραμανλής. Και λοιπόν; Πρώτη φορά είναι που ο ΟΗΕ προσφέρει «νομιμοποιητικό μανδύα» σε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις; Και γιατί αυτό θα έπρεπε να καθησυχάζει τον ελληνικό λαό; Στη συνέχεια όμως ο πρωθυπουργός άφησε να διαφανεί ο σημαντικότερος λόγος της συμμετοχής στην αποστολή: «Η Ελλάδα πρωτοπόρος στην παγκόσμια ναυτιλία δεν μπορεί να απουσιάζει από διεθνείς αποστολές απέναντι στους διογκούμενους κινδύνους της πειρατείας», είπε. Δηλαδή, για χάρη των συμφερόντων των εφοπλιστών σε όλα τα μήκη της Γης, στέλνονται καράβια του Πολεμικού Ναυτικού στη Σομαλία και ο ελληνικός λαός πληρώνει 8,5 εκατομμύρια το χρόνο; Οι κυβερνητικές δικαιολογίες αποδεικνύουν περίτρανα ότι δεν έχει καμία δουλειά η χώρα μας στη Σομαλία. Να γυρίσει πίσω η ελληνική φρεγάτα αμέσως!

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Τα εφτά ψέματα για την κρίση

Η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΝ, τα κόμματα που ανέδειξαν το Μάαστριχτ και την ΟΝΕ σε εθνική υπόθεση αποπροσανατολίζοντας και εγκλωβίζοντας τους εργαζόμενους, έρχονται τώρα με διάφορα ψεύδη να παραπλανήσουν για τα ζητήματα που αφορούν την οικονομική κρίση. Ποια ψέματα;

Πρώτο: Προσπαθούν να κρύψουν ότι η καπιταλιστική κρίση οφείλεται στην υπερσυσσώρευση αμύθητων κεφαλαίων από τα μονοπώλια, επιχειρώντας να μας πείσουν ότι η κρίση οφείλεται στην απληστία των χρηματιστών, στα golden boys και στον ακραίο καζινοκαπιταλισμό. Αυτά είναι κοροϊδία. Είναι τα αποτελέσματα και όχι οι αιτίες. Κρύβουν ότι η κερδοσκοπία είναι το κίνητρο όλου του κεφαλαίου. Οτι οι φούσκες των τραπεζών στις ΗΠΑ και την ΕΕ άρχισαν να «σκάνε» όταν τα λαϊκά νοικοκυριά αδυνατούσαν να πληρώσουν τα δάνεια και όταν δεν ήρθαν τα αναμενόμενα κέρδη από την παραγωγή που το χρηματιστικό κεφάλαιο είχε προαγοράσει.

Δεύτερο: Λένε ότι η κρίση στην Ελλάδα είναι εισαγόμενη και μπορεί να αντιμετωπιστεί με μεταρρυθμίσεις υπέρ της ανταγωνιστικότητας. Παραπλανούν. Η κρίση έπληξε πρώτα τις αναπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες, που έχουν ήδη εισαγάγει και ισχύουν τα ίδια αντεργατικά - αντιλαϊκά μέτρα. Οι παράγοντες που υπάρχουν εκεί, υπάρχουν και στην Ελλάδα.

Τρίτο: Η λύση βρίσκεται στην κρατική παρέμβαση και τη ρύθμιση της αγοράς. Ψέματα. Η κρατική παρέμβαση δε σταμάτησε ποτέ. Μόνο η μορφή της αλλάζει, ανάλογα με τις ανάγκες που έχει κάθε φορά το κεφάλαιο. Σε κάθε περίπτωση, το κράτος είναι πάντα παρόν και πάντα προς όφελος του κεφαλαίου.

Τέταρτο: Στην κρίση, λένε, είναι αναγκαία και ωφέλιμη η ταξική συνεννόηση. Αν οι βιομήχανοι και οι εφοπλιστές, οι μεγαλέμποροι είναι μια φορά άγριοι και επιδιώκουν το βάθεμα της εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης όσο κερδίζουν, γίνονται κυριολεκτικά αδίστακτοι όταν τα κέρδη τους μειώνονται.

Πέμπτο: Καλύτερα ως εργαζόμενοι να χάσουμε, παρά να ...μείνουμε άνεργοι. Καμιά θυσία των εργατών δε σταματά την κρίση, ούτε αμβλύνει τα αποτελέσματά της. Η ανεργία θα φουντώσει και όταν το κεφάλαιο μανιωδώς θα αναζητά διέξοδο κερδοφορίας και όταν τη βρει, γιατί αυτό συμβαίνει από την καταστροφή των παραγωγικών δυνάμεων.

Εκτο: Αν ήμασταν έξω από την ΕΕ και την ΟΝΕ, τα πράγματα θα ήταν χειρότερα. Επιχείρημα παραπλανητικό και χωρίς αποδείξεις. Η ΕΕ ισχυροποιεί την ελληνική πλουτοκρατία σε βάρος πρώτα από όλα του ελληνικού λαού. Με τα μέτρα, τις κατευθύνσεις της και τα κονδύλια, στήριξε την κερδοφορία της. Τώρα πρωτοστατεί να πληρώσουν την κρίση οι εργαζόμενοι.

Εβδομο: Μέσα από την κρίση μπορεί να αλλάξει ο καπιταλισμός, να γίνει πιο ανθρώπινος. Ο καπιταλισμός ούτε εξανθρωπίζεται, ούτε εξυγιαίνεται, είτε εξαγοράζονται, είτε κρατικοποιούνται χρεοκοπημένες τράπεζες ή και παραγωγικές επιχειρήσεις.

Ο καπιταλισμός δε γιατρεύεται. Η κρίση τον ακολουθεί πάντα μετά από κάθε ανοδική φάση, που και αυτή γίνεται σε βάρος της εργατικής τάξης και των άλλων φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Ο μόνος δρόμος για να μην πληρώσουν την κρίση οι μισθωτοί και οι αυτοαπασχολούμενοι είναι να οργανωθούν, να συντονίσουν τις δυνάμεις τους κατά κλάδο, να δυναμώσουν την αλληλεγγύη τους, να οξύνουν την ταξική πάλη. Χρειάζεται μαζικός απεγκλωβισμός από τον ευρωμονόδρομο, από την πολιτική και την ιδεολογία της πλουτοκρατίας. Οι λαϊκές δυνάμεις μπορούν με την πρόταση συμμαχίας και εξουσίας του ΚΚΕ να ανατρέψουν την αντιλαϊκή πολιτική.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ