ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Νοέμβρη 2008
Σελ. /40
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Το «Πολυτεχνείο» ζει!

Εντυπωσιακή σε όγκο η πορεία στη Θεσσαλονίκη

Πλήθος κόσμου στη Θεσσαλονίκη

Motion Team

Πλήθος κόσμου στη Θεσσαλονίκη
Κρατώντας ζωντανά τα συνθήματα του Πολυτεχνείου, χιλιάδες διαδήλωσαν στη Θεσσαλονίκη. Με μια πυκνή στις γραμμές της και εντυπωσιακά μεγάλη στον όγκο αντιιμπεριαλιστική διαδήλωση, οι χιλιάδες νέοι εργαζόμενοι, φοιτητές, μαθητές, κομμουνιστές και κομμουνίστριες διατράνωσαν ότι δεν είναι διατεθειμένοι να κάνουν καμιά θυσία για την πλουτοκρατία, και διαδήλωσαν για τις ανάγκες και τα δικαιώματά τους στη μόρφωση, στη δουλειά, στη ζωή.

Η αντιιμπεριαλιστική διαδήλωση ξεκίνησε με συγκέντρωση στην Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ, όπου απηύθυνε αγωνιστικό χαιρετισμό ο Μιχάλης Σπυριδάκης, εκ μέρους του ΣΦΕΑ, καλώντας λαό και νεολαία σε επαγρύπνηση και αντεπίθεση, καθώς τα οράματα της αντιδικτατορικής πάλης, του «Πολυτεχνείου» παραμένουν ανεκπλήρωτα.

Η αντιιμπεριαλιστική πορεία ξεκίνησε με κατεύθυνση το αμερικανικό προξενείο. Στην πρώτη γραμμή το πανό του ΣΦΕΑ, με σύνθημα «Δίκιο, δουλειά και λευτεριά, φώναζε όπου κι αν είσαι. Είναι η καλύτερη δικαίωση». Ακολουθούν οι φοιτητικοί σύλλογοι Χημικού, ΠΤΔΕ, ΠΤΝ, Δημοσιογραφίας - ΜΜΕ, Φαρμακευτικής, Μεταπτυχιακών Φυσικού, Ενωσης Μεταπτυχιακών κι Υποψηφίων Διδακτόρων ΑΠΘ - ΠΑΜΑΚ, οι σπουδαστικοί σύλλογοι του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Θεσσαλονίκης, το ΠΑΜΕ, οι οργανώσεις της ΚΟΘ του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.

Στην Εθνικής Αμύνης και την Τσιμισκή ο όγκος της πορείας φωνάζει «Το Πολυτεχνείο μένει ζωντανό ή με τα μονοπώλια ή με το λαό» και άλλα συνθήματα για την Παιδεία, την Εργασία, την Υγεία, τα Δημοκρατικά Δικαιώματα και κατά του ιμπεριαλισμού. Με δυνατές φωνές και χειροκροτήματα η αντιιμπεριαλιστική πορεία φτάνει στο αμερικανικό προξενείο. «Ορκος στο Λαμπράκη, χρέος στη ζωή να φύγουνε οι βάσεις κι οι Αμερικανοί», «60 χρόνια ΝΑΤΟ η ίδια ιστορία, χούντες, πολέμοι, τρομοκρατία», φωνάζουν...

Την ίδια στιγμή, πραγματοποιούνταν μαχητικές και μαζικές αντιιμπεριαλιστικές διαδηλώσεις σε Σέρρες, Κομοτηνή, Καβάλα. Μαχητικές συγκεντρώσεις και πορείες έγιναν επίσης σε Αλεξανδρούπολη, Κατερίνη, Φλώρινα, Πτολεμαΐδα, Κιλκίς, Κοζάνη, Δράμα.

Το πρωί στη Θεσσαλονίκη και στις άλλες μεγάλες πόλεις της Μακεδονίας και της Θράκης έγιναν καταθέσεις στεφάνων. Στο μνημείο της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κατέθεσε η ΚΟΘ του ΚΚΕ, οι Οργανώσεις Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ, πολλά ταξικά σωματεία, η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, η ΕΔΥΕΘ.

Σε άλλες πόλεις

Στις αντιιμπεριαλιστικές συγκεντρώσεις και τις πορείες που έγιναν χτες σε όλη τη χώρα, έδωσαν αγωνιστικό παρών, εργαζόμενοι, φοιτητές, σπουδαστές, μαθητές και πολλοί άλλοι, άνθρωποι του μόχθου και της δουλειάς. Βροντοφωνάζοντας «Καμιά θυσία για την πλουτοκρατία, εμπρός για της γενιάς μας τα Πολυτεχνεία», διαμήνυσαν την απόφασή τους ν' αγωνιστούν για να μην πληρώσουν τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης. Στις διαδηλώσεις ξεχώρισαν τα μπλοκ των κομμουνιστών, μελών και φίλων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ που καλούσαν με τα συνθήματά τους, την εργατική τάξη και τ' άλλα λαϊκά στρώματα σε κοινό μέτωπο αντεπίθεσης και ανυπακοής στον «ευρωμονόδρομο» της πλουτοκρατίας και διεκδίκησης των δικαιωμάτων τους.

Στη Λάρισα, η συγκέντρωση έγινε στην πλατεία Ταχυδρομείου, στο Βόλο στην πλατεία Δημαρχείου, στα Τρίκαλα στην κεντρική πλατεία και στην Καρδίτσα στην πλατεία Πλαστήρα. Μετά τις συγκεντρώσεις ακολούθησαν οι δυναμικές πορείες στους δρόμους των παραπάνω πόλεων.

Στην Πάτρα, η πορεία ξεκίνησε από το παράρτημα του Πανεπιστημίου και συνεχίστηκε στους δρόμους της πόλης περνώντας από το Βρετανικό Προξενείο και τη Νομαρχία. Στον Πύργο πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στην πλατεία του ΟΤΕ και πορεία στην πόλη.

Στη Χαλκίδα, μαθητές, σπουδαστές και εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν χτες το πρωί στα φανάρια της Νεάπολης από όπου ξεκίνησε μαχητική πορεία στην κεντρική εμπορική οδό.

Στη Λιβαδειά πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στον προαύλιο χώρο του παραρτήματος του Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας και ακολούθησε πορεία. Στη Λαμία οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν το απόγευμα στην πλατεία Πάρκου και πραγματοποίησαν πορεία.

Μαζικό αντιιμπεριαλιστικό συλλαλητήριο πραγματοποιήθηκε στα Γιάννενα. Το ποτάμι της διαδήλωσης ξεκίνησε από τη Δόμπολη και πλημμύρισε τους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Τα αιτήματα διεκδίκησης των σύγχρονων λαϊκών αναγκών αναγράφονταν σε αποφάσεις των φοιτητικών συλλόγων Ιατρικής, ΒΕΤ, Πληροφορικής, Παιδαγωγικού και άλλων συλλόγων, στο πανό του ΠΑΜΕ που καλούσε σε αντεπίθεση ώστε να μην πληρώσει ο λαός την κρίση. Ιδιαίτερα μαζικά και πυκνά ήταν τα μπλοκ του ΚΚΕ και της ΚΝΕ που κατέφθασε στο χώρο της συγκέντρωσης με πορεία από τη Νομαρχία.

Στο Αγρίνιο μεταξύ των διαδηλωτών που παραβρέθηκαν ήταν και οι εργαζόμενοι της «ΚΕΡΑΜΟΠΟΙΙΑΣ ΚΑΤΣΙΚΗ» η εργοδοσία της οποίας μεθοδεύει το λουκέτο της επιχείρησης πετώντας στην ανεργία δεκάδες οικογένειες. Χαιρετισμό στη συγκέντρωση έκανε εκπρόσωπος της Παλαιστινιακής Κοινότητας Αγρινίου. Αντίστοιχες δυναμικές συγκεντρώσεις έγιναν σε Κέρκυρα, Πρέβεζα, Ηγουμενίτσα, Αρτα και Λευκάδα.

Στο Ηράκλειο Κρήτης η συγκέντρωση έγινε το απόγευμα στην Πλατεία Ελευθερίας. Νωρίτερα φοιτητές, μαθητές, νέοι, εργαζόμενοι με τα πανό του ΚΚΕ, της ΚΝΕ και του ΠΑΜΕ πραγματοποίησαν προσυγκέντρωση στην πλατεία Κορνάρου και συγκροτημένα με πορεία έφτασαν λίγη ώρα αργότερα στο χώρο της συγκέντρωσης. Η συμμετοχή του κόσμου ήταν μαζική παρά την καταρρακτώδη βροχή, με δυναμικά αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα στην πορεία που ακολούθησε στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Στα Χανιά η συγκέντρωση έγινε στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς, με προσυγκέντρωση στην πλατεία Γεφυροπλάστιγγας των δυνάμεων του ΚΚΕ, της ΚΝΕ και του ταξικού κινήματος. Εγινε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης με κατάληξη το μνημείο Ηρώων όπου έγινε κατάθεση στεφανιών. Συγκέντρωση έγινε και στο Ρέθυμνο στο Δημαρχείο και πορεία μέσα στην πόλη.

Εκδήλωση στη Βουλή

Με ενός λεπτού σιγή και ομιλίες εκπροσώπων των κομμάτων τίμησε την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου χτες το Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Η συνέχιση της πάλης για την υλοποίηση των οραμάτων του Πολυτεχνείου είναι η μόνη υπόσχεση που μπορούμε να δώσουμε σήμερα, τόνισε εκ μέρους του ΚΚΕ η βουλευτής του Βέρα Νικολαΐδου, υπογραμμίζοντας ότι το Πολυτεχνείο «ήταν αποτέλεσμα μικρών και μεγάλων αντιστάσεων» που οδήγησαν να υπερνικηθεί η «μοιρολατρία που καλλιεργούσαν οι δυνάμεις του συμβιβασμού», «ακόμη ένα παράδειγμα ότι ο λαός έχει τη δύναμη να τα βάλει με τον ιμπεριαλισμό και το σύστημά του». Σήμερα, γίνεται προσπάθεια «να μετατρέψουν το Πολυτεχνείο σε μουσειακό είδος», ανέφερε στη συνέχεια η βουλευτής του ΚΚΕ, με στόχο «να ξεχαστεί καθετί που μπορεί να ριζοσπαστικοποιήσει» τη νεολαία και τους εργαζόμενους.

Η Βέρα Νικολαΐδου επισήμανε την επικαιρότητα των συνθημάτων του 1973 αφού «η πλειοψηφία παράγει και ο πλούτος πηγαίνει όλο και σε λιγότερα χέρια», ενώ αναφερόμενη στην οικονομική κρίση τόνισε πως δεν πρέπει να υπάρξει «καμιά θυσία για την πλουτοκρατία». Ιδιαίτερη αναφορά έκανε η βουλευτής του ΚΚΕ στην Παιδεία, στην ανάγκη ενίσχυσης της πάλης ενάντια σε ΕΕ - ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και στο στόχο για μια «πραγματικά δημόσια δωρεάν εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες». Τέλος, η Βέρα Νικολαΐδου κατήγγειλε τις ιμπεριαλιστικές δεσμεύσεις της χώρας, επισημαίνοντας την «επιτακτική ανάγκη να αποσυρθούν οι στρατιωτικές δυνάμεις που βρίσκονται έξω από τα σύνορα» και συνολικά «ο λαός να αποκτήσει εμπιστοσύνη στις δυνάμεις και με την πάλη του να φέρει στο προσκήνιο τα σύγχρονα λαϊκά δικαιώματα».

Αναφερόμενος στις αιτίες της χούντας ο πρόεδρος της Βουλής, Δ. Σιούφας, έκανε λόγο για «παραλογισμό μιας εποχής», «ανεξέλεγκτα πάθη και νοσηρές φιλοδοξίες» που οδήγησαν στην κατάλυση του δημοκρατικού πολιτεύματος, καταλήγοντας ότι σήμερα «πρέπει να διαφυλάξουμε την κοινωνική συνοχή». Εκ μέρους της ΝΔ ο Κ. Μαρκόπουλος είπε ότι οι αγωνιστές του Πολυτεχνείου «άφησαν στο πλάι τις κομματικές τους πεποιθήσεις και έδωσαν τέλος σε μια περίοδο πολιτικού σκοταδισμού». «Τιμούμε τους πρωταγωνιστές της αντίστασης ενάντια στη δικτατορία», είπε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Κ. Γείτονας χαρακτηρίζοντας πρόοδο το ότι σήμερα «η οικονομία μας απολαμβάνει την ανθεκτική ασπίδα της ΟΝΕ». Τέλος, για «ξεχωριστή συγκίνηση που εκπορεύεται από τη σημασία που είχε για τη δημοκρατία μας η χρονιά εκείνη» μίλησε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Δρίτσας.

Στην Κύπρο

Με αντικατοχικές εκδηλώσεις και πορεία προς την αμερικάνικη πρεσβεία γιόρτασαν χτες την επέτειο του Πολυτεχνείου και οι κυπριακές φοιτητικές και μαθητικές οργανώσεις στη Μεγαλόνησο. Επέδωσαν ψήφισμα στον πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Κύπρο, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «η κρίση μας θα σταθεί ο ηθικός τιμωρός οποιασδήποτε δικής σας δράσης που παραβιάζει τις διεθνείς αρχές δικαίου». Πρόσθεσαν: «Δυστυχώς για την Κύπρο, η Χούντα κατέρρευσε αφού πρώτα όμως πρόλαβε και ολοκλήρωσε το καταστροφικό και προδοτικό της έργο με το φασιστικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974 κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας που οδήγησε στο ξεπούλημα της Κύπρου στον Αττίλα». Απούσα από τις εκδηλώσεις ήταν η φοιτητική οργάνωση του ΔΗΣΥ, «Πρωτοπορία».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ